Heb je iets gemaakt waar je alleen eiwit voor nodig had en heb je hierdoor eidooiers over? Gooi de eidooiers zeker niet weg. Er zijn ontzettend veel lekkere manieren waarop je overgebleven eigeel kunt verwerken en in veel recepten heb je een eidooier nodig. In dit artikel vertel ik je waar je de extra eidooiers voor kunt gebruiken en ik deel 10 recepten om mee aan de slag te gaan.
Wat kun je maken met eidooiers?
Heb je eidooiers over, omdat je voor een recept alleen eiwit nodig had? Van het overgebleven eigeel kun je natuurlijk een lekkere omelet maken. Of gebruik het eigeel om baksels te bestrijken voor ze in de oven gaan. Daarnaast zijn er ook ontzettend veel lekkere recepten waarvoor je eidooiers nodig hebt. Zo is eigeel een veelvoorkomend ingrediënt in diverse desserts, sauzen (zoals mayonaise) en nog vele andere lekkernijen. Wat maak jij graag met overgebleven eidooiers?
Overgebleven eidooiers? 10 recepten met eigeel
Benieuwd wat je kan doen met eidooiers? Ik deel 10 recepten die je kunt maken als je eigeel over hebt.
Passievrucht curd
Een curd is een ideale manier om eigeel te gebruiken. Deze passievrucht curd is een heerlijke variant op de bekende lemon curd. De passievrucht zorgt voor een lekkere en frisse smaak, die heel goed past bij zelfgebakken scones, in een dessert of als topping op een taart.
Advocaat maken
Eidooier over? Ook advocaat is een heerlijk recept met eigeel. Het is een oud-Hollandse klassieker, die ontzettend lekker is met een toef slagroom, als vulling in een taart of als onderdeel van een dessert.
Zelfgemaakte vanillesaus
De klassieke vanillesaus, ook wel crème anglaise genoemd, wordt gemaakt op basis van eidooiers. Deze volle en romige saus is heerlijk bij bijvoorbeeld appelgebak en verschillende desserts. Maak de klassieke versie of kies voor een variant zoals deze kaneelsaus.
Vanille-roomijs
De basis van dit vanille-roomijs lijkt heel erg op het recept hierboven van de vanillesaus. Na het maken van de crème wordt deze gekoeld en in een ijsmachine tot ijs gedraaid. Naast vanille-ijs kun je ook andere soorten ijs maken als je eigeel over hebt. Denk bijvoorbeeld aan chocolade-ijs, basilicum-ijs of dit pistache-ijs.
Sabayon prosecco zomerfruit
Sabayon is een luchtig dessert met een basis van losgeklopte eidooier en een alcoholische drank. Deze sabayon met prosecco en zomerfruit is heerlijk na bijvoorbeeld een zomerse barbecue. Of probeer eens deze versie van gegratineerde sabayon met zomerfruit.
Chocoladecrème
Deze zijdezachte chocoladecrème is een perfect dessert. Vol, romig en met een heerlijke chocoladesmaak. Serveer met rood fruit of maak een variant met sinaasappelrasp, vanille-extract of je favoriete likeur.
Zelf vla maken
Als je eigeel over hebt, kun je ook zelfgemaakte vla in je favoriete smaak maken. In dit recept laat ik je zien hoe je vanillevla, chocoladevla en karamelvla maakt.
Crème brûlée
Crème brûlée is een typisch Frans dessert en ideaal als je wat wilt maken met alleen eidooiers. De romige crème in combinatie met het knapperige laagje karamel bovenop maakt dit dessert onweerstaanbaar lekker.
Bastogne parfait
Houd je van bastognekoeken en van ijs? Dan is deze bastogne parfait een hele goede keuze. Erg handig is dat je voor parfait ijs geen ijsmachine nodig hebt. Andere lekkere parfait recepten zijn deze citroen-yoghurt parfait of deze limoncello parfait.
Custard pudding
Last but not least, een ware klassieker. Zelfgemaakte custardpudding is onwijs lekker en helemaal niet moeilijk om te maken. Gebruik je overgebleven dooier voor deze klassieke custardpudding en serveer ‘m met een vruchtensaus naar keuze. Ouderwets genieten!
Eidooier op later moment gebruiken
Wil je het eigeel bewaren om op een later moment te gebruiken in een van de bovenstaande recepten? In de koelkast blijven eidooiers 2 dagen goed in een afgesloten bakje. In tegenstelling tot eiwit is eigeel niet erg geschikt om in te vriezen, omdat de structuur van de dooier dan verandert. Lees meer: eieren bewaren.
In veel bakrecepten heb je alleen eigeel of alleen eiwit nodig. Kan je wel wat hulp gebruiken bij het splitsen van de eieren? Ik geef je tips en tricks in mijn artikel over eieren scheiden. Heb je juist alleen eigeel nodig voor een recept en hierdoor eiwit over? Lees dan ook wat je kunt doen met overgebleven eiwitten.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Rutger Wat weer een leuke recepten.
En vooral wat je met het eigeel kan doen.
Ik gooide het vaak weg, zo van tja wat moet ik hiermee.
Dus ben erg blij gemaakt Rutger bedankt.
Vriendelijke groetjes Betty
Beantwoorden