Ingrediëntenlijst
  • Voor de vanillevla
  • ½-1 vanillestokje
  • 1 liter melk
  • 75 gr suiker
  • 40 gr maïzena
  • 4 eidooiers
  • Voor de karamelvla
  • 170 gr suiker
  • 45 ml water
  • ½ vanillestokje, optioneel
  • 1 liter melk
  • 40 gr maïzena
  • 4 eidooiers
  • Voor de chocoladevla
  • ½ vanillestokje, optioneel
  • 1 liter melk
  • 100-125 gr suiker (125 voor de zoetekauwen)
  • 50 gr cacaopoeder
  • 40 gr maïzena
  • 4 eidooiers

Zelfgemaakte vla is veel lekkerder dan de gekochte versie en helemaal niet zo moeilijk als je wellicht denkt. Ik geef je de recepten voor vanillevla, karamelvla en chocoladevla. Maar met wat kleine toevoegingen maak je met deze recepten ook heel gemakkelijk hopjesvla, stracciatella-vla en bitterkoekjesvla!

Welk vla recept is jouw favoriet?

Zelf vla maken: vanillevla, karamelvla & chocoladevla

Bereiding: Vanillevla

Schraap het vanillemerg uit het vanillestokje en doe deze samen met het leeggeschraapte stokje en 900 milliliter van de melk in een pan. Breng dit aan de kook. Meng intussen de suiker en de maïzena met de rest van de melk. Klop daar als laatste de eidooiers door en meng dit door tot een egale massa. Verwijder als de melk kookt het vanillestokje. Giet al roerend de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Het mengsel zal dikker worden en gaan binden. Laat de vla 1-2 minuten doorkoken en giet hem vervolgens door een fijne zeef in een schaal. Bedek de vla met plasticfolie, zodat er geen vel ontstaat. Laat de vla afkoelen en klop hem voor gebruik nog kort door met een garde. Deze vla is ook heel lekker met stukjes bitterkoek erdoor of met geraspte chocolade, zo krijg je een soort stracciatella-vla.

Bereiding: Karamelvla

Doe de suiker en het water in een pan en kook daar een goudbruine karamel van. Een stap-voor-stap uitleg over het maken van karamel vind je hier. Blus de karamel af met 900 milliliter van de melk. Let op, dit gaat spatten en bruisen en de karamel gaat klonteren. Dit is normaal, de karamel lost op als de melk verder verwarmd wordt. Breng de melk en de karamel aan de kook en roer het daarbij regelmatig door. Meng intussen de overige 100 milliliter melk, het merg uit het vanillestokje en de maïzena tot een papje. Klop daar als laatste de eidooiers door. Bereid de karamelvla verder als de vanillevla. Naar smaak kun je nog wat zeezout toevoegen, dat maakt de karamelsmaak nog intenser. Voor zelfgemaakte hopjesvla vervang je 75 milliliter van de melk door sterke koffie.

Bereiding: Chocoladevla

Bereid de chocoladevla als de vanillevla en voeg daarbij het cacaopoeder tegelijk met de maïzena toe.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reactie.
Reacties (37)
Dorien 2018-02-04 09:05:36

Hoi Rutger,
Wat een leuk recept, dat ga ik zeker proberen.
Zou het ook mogelijk zijn om dit met sojamelk of lactosevrije melk te maken?

Beantwoorden
DO
Rutger 2018-02-05 08:39:36

Dat kan prima!

Beantwoorden
Jan de Hoon 2018-05-21 03:23:02

hallo rutger ik woon in de filipijnen maar ik kan hier niet aan vanille stokjes komen wel vanillesuiker en vloeibare vanille wat kan ik het beste gebruiken

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-05-21 16:51:12

Hallo! Ik zou dan vloeibare vanille gebruiken. Ik denk dat dat de puurste smaak heeft.

Beantwoorden
Nanda 2018-02-04 15:48:49

Wat een leuk idee, ga ik zeker een keer proberen!

Beantwoorden
NA
Nellie 2018-02-04 16:34:54

Hoe lang kan je deze vla bewaren in de koelkast

Beantwoorden
NE
Rutger 2018-02-05 08:36:28

Een kleine week.

Beantwoorden
Inge 2018-02-05 18:09:39

Vandaag de karamelvla gemaakt. Heerlijk!!! Veel lekkerder dan uit een pak.

Beantwoorden
IN
eNdEmiOn 2018-05-29 13:59:11

Er zit dan ook een lading meer suiker in dan in een gewoon karamelvla pak net zoveel als in die karamel zeezout pakken trouwens. Maar dat is geen vla meer wat mij betreft en meer iets om als ijs topping te gebruiken.

Beantwoorden
EN
Rutger 2018-06-03 15:09:26

Dat klopt, maar hierdoor heb je wel de echte karamelsmaak en geen nagemaakte karamelsmaak door een aroma of smaakstof.

Beantwoorden
Rutger 2018-02-11 17:54:19

Superleuk om te horen!

Beantwoorden
Cho 2018-02-10 23:45:07

Dag Rutger,

Bedoel je met afkoelen dat het in de koelkast moet afkoelen of gewoon op kamertempratuur?
Vandaag trouwens de pitabroodjes gemaakt, top recept. Proefde echte de kruiden van onze roots.

Beantwoorden
CH
Rutger 2018-02-11 17:34:25

Goed om te horen dat de pitabroodjes zo in de smaak vielen! Het beste is om de vla eerst op kamertemperatuur af te laten koelen en daarna in de koelkast.

Beantwoorden
Pieta Verwijs 2018-02-15 18:44:29

Gisteren de gele vla gemaakt, vandaag gegeten. Verrukkelijk!

Beantwoorden
PI
Sandra 2018-03-07 00:32:51

Ga morgen de vanille maken...maak.normaal met custart maar vind het veel te zoet....heb er nu al zin in

Beantwoorden
SA
Marina 2018-04-01 14:22:20

Beste Rutger, in de 1e plaats, allemaal leuke en duidelijke recepten. Wel vraag ik me bij de vla af, waarom deze nog door een fijne zeef moet.

Met vriendelijke groet, Marina

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-04-13 22:11:22

Om eventuele klontjes (ei, maizena) of grove stukjes vanillestok eruit te halen.

Beantwoorden
Christina 2018-04-29 12:51:48

Hoi hoi Rutger, kan ik ook vanille extract gebruiken ipv stokjes? Zo ja, hoeveel? En als ik ananas vla wil maken, wat moet ik met de ananas doen?
Bedankt voor je leuke recepten!

Beantwoorden
CH
Rutger 2018-04-29 17:10:36

Hoi! Ik zou 2 theelepels vanille-extract op een liter melk gebruiken. Met ananasvla heb ik nog geen ervaring. Mij lijkt het het lekkerste om verse ananas door afgekoelde vanillevla te mengen voordat je het gaat serveren.

Beantwoorden
Laura 2018-08-11 21:46:45

Ik was eigenwijs en heb niet gezeefd en er zaten inderdaad klontjes in.
Stom stom stom.. de smaak was wel goed :) Heb die met chocolade en vanille gemaakt.

Beantwoorden
LA
Rutger 2018-08-12 23:58:07

Volgende keer toch zeven voor de zekerheid! Maar fijn dat de smaak goed beviel!

Beantwoorden
Heidi 2018-08-21 08:55:14

Gisteren de vanille gemaakt de smaak was heerlijk alleen was hij te dun.
Waar zou dat aan kunnen liggen?

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-08-23 08:23:17

Heb je de vla lang genoeg laten doorkoken? En klopten alle hoeveelheden?

Beantwoorden
Arnolda 2018-08-26 17:02:22

Als ik in de winkel karamelvla en toffee-vla koop zit er duidelijk verschil in de smaak. ik vind de toffee-smaak lekkerder. Hoe maak toffee-vla zelf.

Beantwoorden
AR
Adriana 2020-05-14 13:56:22

Toffe smaak verkrijg je voornamelijk door room aan de caramel toe te voegen, verder is t hetzelfde als caramelvla

Beantwoorden
AD
Rutger 2018-09-16 13:44:39

Hoi! Goede vraag, waar ik niet gelijk antwoord op heb! Ik neem je vraag mee voor hopelijk een lekker recept van toffee-vla in de toekomst.

Beantwoorden
Mandy 2018-09-12 18:38:54

Hoi Rutger, gisteren de vanillevla variant gemaakt. Heel erg lekker! Maar, nadat de vla was afgekoeld was het meer soep dan vla.. Ik heb de vla 2 volle minuten laten doorkoken waarna het een mooie dikte had. Ook alle hoeveelheden kloppen. Wat kan ik fout hebben gedaan?

Beantwoorden
MA
Astrid 2022-11-01 14:41:49

Misschien stiekem van de vla gesnoept en per ongeluk weer door de vla geroerd met dezelfde lepel. De vla stolt dan met geen mogelijkheid meer. Dit deed ik vroeger met opzet bij de kookles omdat ik gruwelde van dikke pudding. Juf was
daar altijd pissig over, maar ik had lekkere drinkvla.

Beantwoorden
AS
Tischa 2022-11-01 11:55:55

Vla wordt dun als het in aanraking komt met speeksel. Dus goed opletten dat er geen kind langskomt om te proeven! Ze vergeten nog wel eens een lepeltje te gebruiken, zeg maar..

Beantwoorden
TI
Rutger 2018-09-16 13:02:53

Hoi! Geen idee hoe dat kan! Tijdens het afkoelen hoort de vla alleen maar dikker te worden, niet dunner. Ik durf niet te zeggen hoe het kan.

Beantwoorden
Elly 2018-10-25 15:37:26

Een heerlijke vanillevla. Niet moeilijk om te maken. Heb sojamelk gebruikt en dat gaat prima. Van de eiwitten merengues gemaakt.

Beantwoorden
EL
Jenneke 2020-04-21 20:42:07

De karamelvla was een succes, met rauwe melk van de melktap was de vla super romig.

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-04-29 11:01:13

Heerlijk!

Beantwoorden
Adriana 2020-05-14 13:51:16

Precies zoals t vroeger in mn kookboekje van de huishoudschool beschreven stond!!
Ben er zo blij mee! Want met dit basis recept kan je eigenlijk alle kanten op!😊

Beantwoorden
AD
Marjon 2020-11-02 15:15:10

Hoi Rutger,

Ik heb het recept voor vanille vla gemaakt. Super lekker, alleen wel erg dik. Hoe kan ik het een volgende keer dunner krijgen? Minder lang koken? Minder maizena? Of meer melk?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-11-09 11:02:31

Hoi. Je kunt dan wat minder maizena gebruiken.

Beantwoorden
anne 2020-12-23 10:47:05

Voor hoeveel personen is dit recept?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-12-30 10:32:25

Je maakt er ruim een liter vla mee. Met hoeveel personen je dat op eet laat ik aan jou over :)

Beantwoorden
Lenny 2020-12-24 18:10:58

Heerlijk en niet te zoet. Bedankt Rutger 👍

Beantwoorden
LE
Els de Bakker 2020-12-24 18:41:36

Hoi Rutger echt lekkere vla Ik heb het bij de dampfnudeln gemaakt.Super tof
Groetjes uit Zwitserland
Els

Beantwoorden
EL
Astrid van Egmond 2020-12-29 10:17:20

Kun je ook halfvolle melk gebruiken?

Beantwoorden
AS
Rutger 2020-12-30 09:32:51

Dat kan prima, de vla wordt dan wel iets minder vol van smaak.

Beantwoorden
Arnolda 2020-12-29 19:31:59

Beste Rutger
Heb je wellicht ook een recept voor pudding ?

Beantwoorden
AR
Rutger 2020-12-30 09:26:57

Er staan verschillende puddingrecepten op mijn site, zoals bijvoorbeeld deze custardpudding: https://rutgerbakt.nl/alle-recepten/custard-pudding/

Beantwoorden
Tom 2021-01-17 20:13:34

Echt heel goed!

Beantwoorden
TO
Rutger 2021-01-18 08:55:21

Dank!

Beantwoorden
Romana 2021-01-23 20:43:33

Hoi Rutger, fijn recept! Dankjewel! Nu vroeg ik mij af, voor bananenvla, of ik net als bij de versie met hopjesvla(75ml koffie) 75ml bananenpuree/sap kan toevoegen? Ik vind kunstmatige bananensmaken vaak niet lekker, vandaar dat ik het graag met echte banaan wil maken.

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-01-25 08:40:37

Hoi! Banaan is een lastige smaak om aan een product te geven en voor val heb ik dat nog nooit geprobeerd. Dus daar kan ik geen goed advies voor geven.

Beantwoorden
Erik b 2022-06-09 21:43:11

je moet de banaan eerst een nacht in de diepvries gooien dan word hij zwart het ziet er niet uit naar de smaak word sterker dan is de banaan net pap binnen in als je die ontdooid werkt ook met banaan brood of banaan cake
dit was een tip van een 5⭐️⭐️ kok uit Frankrijk

Beantwoorden
ER
Diana 2021-03-20 14:47:48

Super lekker, veel beter dan uit pak. En makkelijk te maken

Beantwoorden
DI
Rietje 2021-09-13 17:50:08

Hoe doe ik de vla in flessen, als je het niet in 1 keer op krijgt?

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-09-20 07:57:22

Bijvoorbeeld met behulp van een trechter.

Beantwoorden
Johanna 2021-10-25 12:11:41

Trechter van afwasmachine,maar zijn ook te koop met brede vulhals

Beantwoorden
JO
A.C. Kuipers 2021-09-14 13:54:00

Zelf gebruik ik uitgekookte potjes met metalen deksels waarin groente of jam heeft gezeten. Deze hebben een brede hals en zijn gemakkelijk te vullen.

Beantwoorden
A.
RJVB 2021-09-26 23:45:22

Ga ik morgen proberen, vla is hier in Frankrijk niet te krijgen. Heb je een idee hoe blanke vla gemaakt wordt - minder vanille?

Enne ... zou je het water en suiker uit 't karamelvla kunnen vervangen door eenzelfde hoeveelheid (45ml) esdoorn stroop (die je ev. eerst wat laat inkoken)?

Beantwoorden
RJ
Helena 2022-06-22 18:48:51

Ik ga dit recept proberen ik woon in Frankrijk maar er is vanille vla te krijgen van het merk Danette. Allerlei smaken.
Waarom ik toch dit recept ga maken is omdat het hier nogal zoet is.
Ik laat weten of het gelukt is

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-10-03 17:59:01

Voor blanke vla wordt minder/geen dooier gebruikt. En de esdoornsiroop klinkt lekker. Volgens mij kan dat best, maar ik heb er geen ervaring mee.

Beantwoorden
Marga 2021-10-16 09:58:33

Hallo Rutger,
Ik gebruik vaak je website!
Ik zou graag aast de vanillevla ook hopjesvka willen maken. Ik las ergens dat ik dat koffie moet toevoegen. Zou je me een kleine uitleg kunnen geven?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-10-18 08:26:25

Met hpojesvla ben ik nog bezig! Wordt vervolgd!

Beantwoorden
Balto 2021-11-13 15:39:29

Kan je ook echte chocolade gebruiken voor de chocoladevla? En hoeveel zou je dan best gebruiken?

Beantwoorden
BA
Jolleen 2022-03-26 14:35:53

Dat kan goed. Ga uit van 50 gr (bij 100% chocolapoeder) zoals het recept, kijk op de verpakking hoeveel gram reep je dan moet nemen. Bij pure chocolade van 50% chocolade neem je dus 100gr reep om 50gr chocolade te hebben. De overige 50% in de reep is suiker. Dit trek je van het totaal aantal suiker af. Dus je voegt daarna nog 50gr pure suiker toe.

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-11-16 12:59:56

Dat zou je zelf moeten uitproberen, daar heb ik geen ervaring mee.

Beantwoorden
Balto 2022-01-01 22:43:00

Kan je net zoals bij de banketbakkersroom ook een klontje boter toevoegen op het einde voor een romiger resultaat?

Beantwoorden
BA
Rutger 2022-01-04 14:23:16

Dat kan zeker. Je kunt ook een gedeelte van de melk vervangen door slagroom.

Beantwoorden
Anne 2022-01-02 16:38:25

De vanillevla is een groot succes bij mijn nichtjes! Zou je melk ook kunnen vervangen door iets lactosevrij zoals sojamelk of amandelmelk?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-01-04 14:21:29

Dat kan prima.

Beantwoorden
Judith 2022-02-23 14:56:44

Hoi Rutger, heb je ook een recept voor mandarijnenvla?

Beantwoorden
JU
Rutger 2022-03-01 09:40:27

Die heb ik (nog) niet.

Beantwoorden
Britney 2022-04-04 12:58:14

Hoi Ruther,

Hoe lang is de vla houdbaar?

Beantwoorden
BR
Rutger 2022-04-10 11:41:41

Exact zeggen kan ik dat niet, maar zeker 3-4 dagen in koelkast.

Beantwoorden
Monique 2022-07-29 13:57:15

Hier lekker gemaakt van de rauwe melk van onze eigen koeien. Ipv maïszetmeel arrowroot gebruikt.

Beantwoorden
MO
Balto 2022-08-05 12:34:17

Kan je net als bij banketbakkersroom ook wat boter toevoegen?

Beantwoorden
BA
Rutger 2022-08-08 13:38:36

Dat kan prima.

Beantwoorden
Eric 2022-11-01 12:24:29

Kun je bij vanillevla de vanille ook vervangen door cacaopoeder?

Beantwoorden
ER
Rutger 2022-11-19 09:57:06

Lees even goed het recept, daar staat het beschreven.

Beantwoorden
Walther van den Broek 2022-11-05 10:47:10

Hoi Rutger,
Ik zou heel graag een pistache vla maken met jou basisrecept van de vla en pistache pasta. Wanneer en hoeveel pistache pasta moet ik dan toevoegen.
Alvast dank voor je antwoord.

Beantwoorden
WA
Rutger 2022-11-19 09:35:17

Hoi. Dat klinkt heerlijk! Hoeveel je nodig hebt weet ik niet exact, dat ik een kwestie van geleidelijk toevoegen en proeven tussendoor.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reactie.