Iedere thuisbakker krijgt er weleens mee te maken: je hebt voor een recept alleen eidooiers nodig en houdt hierdoor eiwit over. Het is natuurlijk ontzettend zonde om niets meer te doen met dit eiwit en het weg te gooien. Maar wat kun je er dan mee doen? Je kunt overgebleven eiwit gebruiken in veel verschillende recepten. In dit artikel deel ik een aantal lekkere recepten waarin je alleen eiwitten nodig hebt!

Wat kan ik doen met overgebleven eiwit?

Heb jij eiwit over omdat je alleen de eidooiers hebt gebruikt? Dat is zonde om weg te gooien en je kunt er nog van alles mee! In dit artikel deel ik 9 heerlijke recepten waarin je alleen eiwit nodig hebt, en ik vertel je hoe je eiwit het beste kunt bewaren voor later gebruik.

Wil je het eiwit niet direct gebruiken? Ook dat is niet erg, want eiwit is goed te bewaren. Je bewaart het 2-3 dagen in een afgesloten bak in de koelkast. Invriezen kan ook! Ingevroren eiwitten blijven zelfs 2-3 maanden goed. Meer weten? Lees dan mijn artikel over eieren bewaren

Tip: moet je eiwit schuimig opkloppen voor een recept? Alles over het opkloppen lees je hier: eiwit kloppen.

Restjes eiwit? Ontdek deze 9 eiwit recepten

Er zijn heel veel lekkere recepten waar je alleen eiwitten en geen eidooiers nodig hebt. Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Hieronder vind je 9 recepten die je maakt met overgebleven eiwit.

Basisrecept Franse meringues

Franse meringues

Misschien wel het bekendste recept met eiwitten zijn meringues. Meer dan eiwit, suiker en een snuf zout heb je niet nodig. Het luchtige eiwitschuim wordt op een relatief lage temperatuur gebakken in de oven, eigenlijk meer gedroogd, waardoor het heerlijk knapperig wordt. Meringues zijn lekker om te gebruiken als afwerking op een taart, in een dessert of maak kleine meringues om gewoon zo op te snoepen. Ook lekker: gevulde meringues.

Kleine ijstaartjes met Italiaanse meringue

Italiaanse meringue

Italiaanse meringue wordt ook wel kookschuim genoemd. Tijdens het opkloppen van de eiwitten wordt er een kokende suikersiroop bij de eiwitten gegoten. Gebruik het als afwerking van een taart of dessert of als basis voor bijvoorbeeld botercrème.

Pistache finanaciers

Pistache financiers

Deze pistache financiers zijn ontzettend lekker. Financiers zijn Franse cakejes die veel als friandises worden gebruikt: kleine zoete hapjes die geserveerd worden na een maaltijd bij de koffie of thee. Deze financiers met pistache zijn het perfecte hapje na het eten, maar je kunt er eigenlijk op ieder moment van de dag van genieten.

bokkenpootjes bakken

Bokkenpootjes

Bokkenpootjes zijn een echte klassieker die iedereen wel kent en zelfgebakken zijn ze het allerlekkerst. Ga je voor de traditionele versie of ga je voor een twist, zoals deze bokkenpootjes met pistache of deze sinaasappel bokkenpootjes.

Pavlova met perzik en framboos

Pavlova met perzik en framboos

Een pavlova is perfect als je restjes eiwit over hebt. Met het luchtige, knapperige en taaie schuim als basis kun je alle kanten op met je dessert. Maak bijvoorbeeld deze pavlova met perzik en framboos en serveer met slagroom.

Macarons recepten

Macarons

Een andere heerlijke friandise om te maken met overgebleven eiwitten: macarons! Deze delicate Franse koekjes heb je in heel veel verschillende kleuren en smaken. Ze lijken lastig om te maken, maar oefening baart in dit geval zeker kunst. In mijn artikel over zelf macarons maken leg ik je alles stap voor stap uit. Als je dit basisrecept eenmaal onder de knie hebt, kun je heel goed variëren met verschillende smaken en vullingen.

Meringuerol met lemoncurd

Meringuerol

Meringue hoeft echt niet altijd knapperig te zijn, dat bewijst dit meringuerol recept. De meringue wordt kort en heet gebakken en na het afkoelen met een vulling opgerold. Serveer de rol als dessert met zelfgemaakte lemon curd en slagroom.

Italiaanse bitterkoekjes

Italiaanse bitterkoekjes

Met deze Italiaanse bitterkoekjes waan je jezelf voor even in Italië. Bij bitterkoekjes denk je misschien vooral aan de Nederlandse variant, maar deze Italiaanse koekjes zijn ook super lekker. Ze worden ook wel amaretti morbidi genoemd en zijn knapperig van buiten en heerlijk zacht van binnen.

Kokosmakronen maken

Kokosmakronen

Als je op zoek bent naar een snel en makkelijk recept met eiwitten, dan is dit kokosmakronen recept perfect. Gespoten op eetbaar papier (ouwel), chewy van binnen en met een krokante buitenkant: lekker!

Alles wat je moet weten over eieren

Wil je nog meer handige (bak)tips voor eieren? Bekijk dan ook mijn artikel over eieren scheiden, ontdek wat je kunt maken met overgebleven eidooiers of lees hoe je eieren het beste bewaart.

Wat is jouw favoriete recept om te maken als je eiwitten over hebt?

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (2)
Esther van der Gulik 2022-09-16 13:34:51

Angel food cake! Daar kun je veel eiwit tegelijk in kwijt ;-). Simpel en heel erg lekker.

Beantwoorden
ES
Rutger 2022-09-19 12:04:19

Goede tip inderdaad! Die staat nog op mijn baklijstje!

Beantwoorden
Marianne 2022-09-29 17:48:33

9 x Heerlijk!
B.v. #10 ile flottante

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-10-11 08:52:27

Die is ook heerlijk! Staat in Toetjesbijbel die binnenkort uitkomt!

Beantwoorden