- Voor de amandelmassa
- 2 eiwitten
- snuf zout
- 225 gr amandelmeel
- 200 gr suiker
- 1 tl amandelextract
- Verder nodig
- 150 gr poedersuiker
Bij bitterkoekjes denk je waarschijnlijk gelijk aan de bekende koekjes uit Nederland. Die zijn heerlijk, maar er zijn ook andere variaties die zeer de moeite waard zijn om een keer te bakken. Met dit recept maak je zachte Italiaanse bitterkoekjes, die daar amaretti morbidi worden genoemd. Deze marsepeinachtige koekjes zijn heel makkelijk om te maken en echt superlekker! Na het bakken zijn ze vanbuiten knapperig en vanbinnen nog lekker zacht. Als je de koekjes lang bewaart, kunnen ze iets droger worden. Gelukkig kun je dit heel makkelijk oplossen. Doe de Italiaanse bitterkoekjes samen met een verse boterham in een afgesloten bakje of zakje. Door het vocht uit het brood zullen de koekjes na een dag weer heerlijk zacht zijn! De poedersuiker waar de amandelmassa doorheen wordt gerold, kun je eventueel achterwege laten, of vervangen door fijne suiker. Met dit recept kun je 32 Italiaanse bitterkoekjes bakken. Wil je traditionele Nederlandse bitterkoekjes bakken? Check dan dit heerlijke bitterkoekjes recept!
Italiaanse bitterkoekjes recept
Verwarm de oven voor op 190 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de eiwitten en het zout in een vetvrije kom en klop ze stijf op. Meng vervolgens het amandelmeel, de suiker en het amandelextract erdoor. Meng alles tot een stevige pasta. Schrik niet, bijna alle luchtigheid van de opgeklopte eiwitten verdwijnt.
Verdeel de amandelpasta in tweeën. Rol beide helften in de poedersuiker tot een rol. Snijd elke rol in 16 stukjes. Vorm daar bolletjes van en rol deze door de poedersuiker. Leg de bolletjes op de bakplaat en druk ze iets plat.
Bak de zachte amaretti 12-16 minuten en haal ze direct na het bakken van de bakplaat, om te voorkomen dat de onderkant te donker wordt.
Foto: Erik Spronk







