Ingrediëntenlijst
  • Voor de amandelmassa
  • 2 eiwitten
  • snuf zout
  • 225 gr amandelmeel
  • 200 gr suiker
  • 1 tl amandelextract
  • Verder nodig
  • 150 gr poedersuiker

Bij bitterkoekjes denk je waarschijnlijk gelijk aan de bekende koekjes uit Nederland. Die zijn heerlijk, maar er zijn ook andere variaties die zeer de moeite waard zijn om een keer te bakken. Met dit recept maak je zachte Italiaanse bitterkoekjes, die daar amaretti morbidi worden genoemd. Deze marsepeinachtige koekjes zijn heel makkelijk om te maken en echt superlekker! Na het bakken zijn ze vanbuiten knapperig en vanbinnen nog lekker zacht. Als je de koekjes lang bewaart, kunnen ze iets droger worden. Gelukkig kun je dit heel makkelijk oplossen. Doe de Italiaanse bitterkoekjes samen met een verse boterham in een afgesloten bakje of zakje. Door het vocht uit het brood zullen de koekjes na een dag weer heerlijk zacht zijn! De poedersuiker waar de amandelmassa doorheen wordt gerold, kun je eventueel achterwege laten, of vervangen door fijne suiker. Met dit recept kun je 32 Italiaanse bitterkoekjes bakken. Wil je traditionele Nederlandse bitterkoekjes bakken? Check dan dit heerlijke bitterkoekjes recept!

Italiaanse bitterkoekjes recept

Verwarm de oven voor op 190 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de eiwitten en het zout in een vetvrije kom en klop ze stijf op. Meng vervolgens het amandelmeel, de suiker en het amandelextract erdoor. Meng alles tot een stevige pasta. Schrik niet, bijna alle luchtigheid van de opgeklopte eiwitten verdwijnt.

Verdeel de amandelpasta in tweeën. Rol beide helften in de poedersuiker tot een rol. Snijd elke rol in 16 stukjes. Vorm daar bolletjes van en rol deze door de poedersuiker. Leg de bolletjes op de bakplaat en druk ze iets plat.

Bak de zachte amaretti 12-16 minuten en haal ze direct na het bakken van de bakplaat, om te voorkomen  dat de onderkant te donker wordt.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (17)
Mieke Rovers 2021-10-17 12:14:12

Per ongeluk amandelmeel van ongepelde amandelen gekocht (ondoorzichtige zak). Geen succes, ze worden niet goed gaar en zien er minder aantrekkelijk uit.
Had ze al eerder met veel succes gemaakt,dus daar ligt het niet aan.

Beantwoorden
MI
Piet 2021-08-17 13:29:07

Dit zijn echt lekkere koekjes! Heb ze al verschillende keren gemaakt. Ook na het invriezen zijn ze nog overheerlijk. Makkelijk te maken, ze staan hier hoog in de top 10!

Beantwoorden
PI
Marleen 2021-06-03 21:08:27

Voor degene die geen amandelen in huis hebben.... met cashewnoten zijn ze heeerlijk!! ;-)

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-06-06 13:12:22

Leuke tip! Dankje!

Beantwoorden
Marijke Ruiter 2021-03-20 12:27:53

Hallo Rutger,

Bij mij worden de koekjes plat: hoe komt dat?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-03-21 13:12:49

Heb je wellicht teveel ei gebruikt? Daardoor wordt het mengsel te vochtig, waardoor het uitzakt.

Beantwoorden
René Buter 2021-02-14 15:53:14

Hallo Rutger, zojuist de amaretties uit de oven gehaald en af laten koelen, heerlijk, goed recept

Beantwoorden
RE
Saskia 2021-01-28 10:35:14

Hallo Rutger, dit is echt het meest favoriete koekje hier in huis. Ik maak ze dan ook regelmatig en ook voor ouders en vrienden. Nu heb ik alleen een vraag.
Hoe kan het dat het ene koekje zo mooi gebarsten is en het andere helemaal dicht blijft. Het verschilt zelfs op één bakplaat. Ik behandel ieder koekje toch hetzelfde. Wat zou ik daar aan kunnen doen?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-02-01 11:37:23

Dat heeft waarschijnlijk met de warmteverdeling in de oven te maken. Een andere reden zou ik niet kunnen bedenken.

Beantwoorden
Yolan 2020-12-19 15:00:55

Heb ze net gemaakt, met 150 gram suiker, ik vind baksels al gauw te zoet. Bij gebrek aan amandel essence sinaasappel essence gebruikt en vanwege kerst in elk koekje een halve rode of groene bigarreau gedrukt. Staat wel feestelijk. Nou hopen dat ik er tot de kerst vanaf kan blijven. Anderzijds, ze zijn zo gemaakt ;-)

Beantwoorden
YO
Marion 2020-11-26 09:10:10

Hoi Rutger
Deze koekjes zijn toch ook glutenvrij of heb ik dat verkeerd

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-11-30 08:43:20

Dat klopt!

Beantwoorden
Willeke 2020-11-09 17:08:28

Super lekker en eenvoudig te maken!

Beantwoorden
WI
Jan Wisse 2020-10-21 13:32:24

Heb ze gebakken uit de bakbijbel, wat een topper! Mijn dochter vroeg in welke Italiaanse specialiteiten zaak ik ze had gekocht...

Kan je de massa invriezen Rutger?

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-10-26 13:14:17

De gebakken koekjes kun je invriezen, het deeg zou ik niet voor het bakken invriezen.

Beantwoorden
Jan 2020-12-23 10:20:14

Hartelijk dank Rutger, nu al 3x gebakken!

Beantwoorden
JA
Kim 2020-09-28 19:25:13

Heel makkelijk recept en de koekjes zijn heerlijk! Moet ze volgende week weer maken voor mijn moeder als traktatie op werk :)

Beantwoorden
KI
Gertie 2020-09-28 15:21:09

Ik heb toch maar even amandelextract gehaald. Ze zijn heeeerlijk!

Beantwoorden
GE
Gerrit Jan 2020-09-27 17:18:47

Verrukkelijk, dit recept krijgt een dikke 10!

Beantwoorden
GE
Gertie 2020-09-07 20:21:36

Ha Rutger, kun je in plaats van amandelextract ook amaretto gebruiken?

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-09-14 10:44:30

Dat kan. De smaak wordt dan wel iets minder intens.

Beantwoorden
Nicole Franken 2020-09-06 22:33:50

Ze zijn heerlijk en makkelijk te maken !!!
Groot succes hier 😊

Beantwoorden
NI
Anne 2020-09-06 22:03:55

'Als je de koekjes lang bewaard kunnen ze iets droger worden. Gelukkig kun je dit heel makkelijk oplossen.' Ik dacht serieus dat je nu zou schrijven 'eet ze gewoon lekker allemaal achter elkaar op' maar dat was niet wat je bedoelde, haha!;) bedankt voor het recept en de anti-uitdroog tip Rutger!

Beantwoorden
AN
Rachel 2020-09-06 14:03:19

Oh dit ziet er echt heerlijk uit, die ga ik morgen eens maken! Bedankt voor de inspiratie

Beantwoorden
RA