Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 250 gr bloem
  • 2 eieren
  • 100 gr suiker
  • 100 gr poedersuiker
  • ¼ tl zout
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 1 tl vanille-extract
  • 90 gr amandelen, met vlies
  • 90 gr blanke amandelen
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 1 ei, losgeklopt

Cantuccini zijn Italiaanse amandelkoekjes en worden ook wel biscotti genoemd. De koekjes worden twee keer gebakken, waardoor ze extra knapperig worden. Ze zijn heerlijk om te dopen in bijvoorbeeld espresso of vin santo. In dit cantuccini recept gaat naast de amandelen ook sinaasappelrasp als smaakmaker. In plaats van sinaasappelrasp kun je ook citroen- of limoenrasp gebruiken. Met dit cantuccini recept kun je 50-60 Italiaanse koekjes bakken.

Zelf cantuccini bakken

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de amandelen – in een kom en meng tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel een 1-2 theelepels water toe als je van het deeg nog geen bal kunt vormen. Voeg de beide soorten amandelen toe en meng ze door het deeg. Verdeel het deeg in vieren en maak daar op een licht bebloemd werkblad lange rollen van ongeveer 30 centimeter van. Leg de rollen op de bakplaat en druk ze iets plat. Bestrijk ze met het losgeklopte ei. Bak de rollen in 20-25 minuten goudbruin.

Snijd ze direct uit de oven in schuine plakjes. Als je te lang wacht, worden de rollen te hard en is snijden bijna niet meer mogelijk. Verlaag de oventemperatuur naar 130 °C en leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet deze nog 15-25 minuten terug in de oven. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reactie.
Reacties (7)
Netty 2020-03-06 09:59:01

lekker ga het zeker proberen

Beantwoorden
NE
Esther 2020-03-08 15:33:59

Goed recept, heb wel iets meer bloem toegevoegd om het deeg te kunnen verwerken.

Beantwoorden
ES
Moon 2020-03-12 13:58:08

Gebruik je ongebrande amandelen?

Beantwoorden
MO
Rutger 2020-03-16 09:21:07

Jazeker.

Beantwoorden
Do 2021-05-21 08:07:36

Heerlijk recept! Hoe lang blijven de cantuccini's goed? Ik heb ze voor volgende week vrijdag (28 mei) nodig. Kan ik ze nu al maken of worden ze dan minder lekker?

Beantwoorden
DO
Rutger 2021-05-31 11:01:21

Je kunt ze prima van tevoren maken en dan luchtdicht verpakken. Deze koekjes blijven lang goed.

Beantwoorden
Lisa 2022-07-04 06:19:39

Kun je het deeg invriezen? Of is het beter de koekjes zelf te bakken en die in te vriezen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-07-04 10:21:38

Hi. Bij deze koekjes heb ik geen ervaring met het invriezen van deeg of koekjes. Wel kun je ze goed luchtdicht verpakt echt weken bewaren.

Beantwoorden
Klaske van Santen 2022-08-06 09:37:46

Heerlijk! Welke melen zou jij gebruiken om dit glutenvrij te maken?

Beantwoorden
KL
Rutger 2022-08-08 13:35:52

Daar heb ik zelf niet veel ervaring mee, maar ik zou een bloemmix gebruiken die geschikt is voor patisserie.

Beantwoorden
Peter 2022-10-26 20:15:44

Net voor de eerste keer gemaakt, erg lekker. Ze zijn alleen een beetje hard geworden, hoe kan ik dat de volgende keer voorkomen? Na de eerste keer in de oven waren ze prima te snijden....

Beantwoorden
PE
Rutger 2022-10-31 09:00:00

Hi! Ze horen heel hard te worden. Als je ze tijdens het eten doopt in bijvoorbeeld espresso, dan zijn ze heerlijk!

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reactie.