Heb jij al eens zelf cantuccini of biscotti gebakken? Deze Italiaanse amandelkoekjes worden twee keer gebakken en dit maakt ze extra knapperig. Het is heerlijk om deze knapperige koekjes in espresso te dopen of in vin santo, een Italiaanse dessertwijn.
In deze cantuccini koekjes stelen de amandelen de show, maar ook voeg ik nog sinaasappelrasp toe als extra smaakmaker. Met dit cantuccini recept kun je 50-60 Italiaanse amandelkoekjes bakken.
Wat is cantuccini?
Cantuccini zijn Italiaanse amandelkoekjes en worden ook wel cantucci of biscotti genoemd. Deze koekjes zijn oorspronkelijk afkomstig uit de Italiaanse regio Toscane, of nog specifieker: uit de provincie Prato in Toscane. De amandelkoekjes worden daarom ook wel ‘biscotti di Prato’ genoemd.
Deze Italiaanse koekjes worden twee keer gebakken, net als beschuit. Dit geeft ze een extra knapperig resultaat. Wist je trouwens dat biscotti letterlijk ‘twee keer gebakken’ betekent? Een hele toepasselijke naam voor dit koekje dus.
De koekjes zijn heerlijk om in espresso te dopen, maar in Italië wordt cantuccini als dessert vaak geserveerd samen met vin santo.
3x variëren met dit cantuccini / biscotti recept
- Ik gebruik sinaasappelrasp in dit biscotti recept, maar je kunt ook heel goed citroen- of limoenrasp gebruiken.
- Of voeg 40 gram fijngesneden gekonfijte sinaasappelschil toe aan het deeg in plaats van de sinaasappelrasp.
- Voor de vulling kun je (naast de amandelen) ook andere noten gebruiken, bijvoorbeeld hazelnoten of pistachenoten.
Cantuccini of biscotti bewaren
Heb je zelf biscotti gebakken? Met dit biscotti recept maak je een flinke hoeveelheid koekjes (50-60 koekjes). Dat klinkt veel, maar je kunt ze heel goed langere tijd bewaren. Goed luchtdicht verpakt blijven ze enkele weken lekker. Maar om heel eerlijk te zijn: ondanks de vele koekjes die je bakt met dit recept, zijn ze altijd veel te snel op. Misschien worden de koekjes daarom vooral in het meervoud (biscotti) benoemd en niet in enkelvoud (biscotto); je eet er namelijk bijna nooit slechts één.
- Voor het deeg
- 250 gr bloem
- 2 eieren
- 100 gr suiker
- 100 gr poedersuiker
- ¼ tl zout
- 1 ½ tl bakpoeder
- rasp van 1 sinaasappel
- 1 tl vanille-extract
- 90 gr amandelen, met vlies
- 90 gr blanke amandelen
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- 1 ei, losgeklopt
Zelf cantuccini maken – Recept
Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de amandelen – in een kom en meng tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel 1-2 theelepels water toe als je van het deeg nog geen bal kunt vormen. Voeg de beide soorten amandelen toe en meng ze door het deeg.
Italiaanse cantuccini bakken
Verdeel het deeg in vieren en maak op een licht bebloemd werkblad lange rollen van ongeveer 30 centimeter van deze stukken. Leg de rollen op de bakplaat en druk ze iets plat. Bestrijk ze met het losgeklopte ei. Bak de rollen in 20-25 minuten goudbruin.
Snijd de rollen direct uit de oven in schuine plakjes. Als je te lang wacht, worden de rollen te hard en is snijden bijna niet meer mogelijk. Verlaag de oventemperatuur naar 130 °C en leg de cantuccini koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet deze nog 15-25 minuten terug in de oven. Haal de koekjes na deze tweede keer bakken uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
Meer Italiaanse lekkernijen
Ben je naast cantuccini op zoek naar meer lekkere Italiaanse zoetigheden? Probeer dan ook eens deze Italiaanse bitterkoekjes, maritozzo, sfogliatelle of cannoli.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Heerlijk recept! Hoe lang blijven de cantuccini's goed? Ik heb ze voor volgende week vrijdag (28 mei) nodig. Kan ik ze nu al maken of worden ze dan minder lekker?
BeantwoordenJe kunt ze prima van tevoren maken en dan luchtdicht verpakken. Deze koekjes blijven lang goed.
BeantwoordenKun je het deeg invriezen? Of is het beter de koekjes zelf te bakken en die in te vriezen?
BeantwoordenHi. Bij deze koekjes heb ik geen ervaring met het invriezen van deeg of koekjes. Wel kun je ze goed luchtdicht verpakt echt weken bewaren.
BeantwoordenDaar heb ik zelf niet veel ervaring mee, maar ik zou een bloemmix gebruiken die geschikt is voor patisserie.
BeantwoordenNet voor de eerste keer gemaakt, erg lekker. Ze zijn alleen een beetje hard geworden, hoe kan ik dat de volgende keer voorkomen? Na de eerste keer in de oven waren ze prima te snijden....
BeantwoordenHi! Ze horen heel hard te worden. Als je ze tijdens het eten doopt in bijvoorbeeld espresso, dan zijn ze heerlijk!
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.