- Voor het vanille-extract
- 1 fles wodka (700 ml)
- 15 vanillestokjes
In mijn recepten gebruik ik heel vaak vanille-extract; het geeft een hele fijne smaak aan je gebak. Met dit recept maak je een hele grote fles vanille-extract, die je door de grote hoeveelheid alcohol die erin zit ook lang kunt bewaren.
Natuurlijk kun je ook kant-en-klaar vanille-extract gebruiken. Let er dan wel op dat het echt extract is en geen aroma. Bij het maken van vanille-aroma, wat onder andere in vanillesuiker zit, wordt gebruik gemaakt van vanilline (dit is geen spelfout); een chemische smaakmaker waar geen vanillestokje aan te pas komt. Deze kunstmatige smaak proef je terug. Als je toch zelf gaat bakken, doe het dan ook met goede ingrediënten.
In plaats van een grote fles vanille-extract kun je natuurlijk ook kleinere hoeveelheden maken. Gebruik in dat geval flesjes met 100 milliliter wodka en doe daar 2 of 3 opengesneden vanillestokjes in.
Bereiding: Vanille-extract
Schenk 1 à 2 borrelglaasjes uit de fles om plaats te maken voor de vanillestokjes. Snijd de stokjes in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met de opengesneden stokjes in de fles. Schud de fles en zet deze koel en donker weg. Schud de fles enkele keren per week en wacht minimaal 1 maand voor je het vanille-extract gaat gebruiken. Door de alcohol is het extract lang te bewaren.
Tip om zelf vanille suiker te maken: Als je in een recept alleen het merg van vanillestokjes gebruikt (dus niet de stokjes meekookt, zoals bij banketbakkersroom), doe de leeggeschraapte vanillestokjes dan in een (weck)pot met suiker. Laat dit enkele weken staan en je hebt de lekkerste zelfgemaakte vanillesuiker!
Foto’s: Erik Spronk





























