Ingrediëntenlijst
  • Voor het vanille-extract
  • 1 fles wodka (700 ml)
  • 15 vanillestokjes

In mijn recepten gebruik ik heel vaak vanille-extract; het geeft een hele fijne smaak aan je gebak. Met dit recept maak je een hele grote fles vanille-extract, die je door de grote hoeveelheid alcohol die erin zit ook lang kunt bewaren.

Natuurlijk kun je ook kant-en-klaar vanille-extract gebruiken. Let er dan wel op dat het echt extract is en geen aroma. Bij het maken van vanille-aroma, wat onder andere in vanillesuiker zit, wordt gebruik gemaakt van vanilline (dit is geen spelfout); een chemische smaakmaker waar geen vanillestokje aan te pas komt. Deze kunstmatige smaak proef je terug. Als je toch zelf gaat bakken, doe het dan ook met goede ingrediënten.

In plaats van een grote fles vanille-extract kun je natuurlijk ook kleinere hoeveelheden maken. Gebruik in dat geval flesjes met 100 milliliter wodka en doe daar 2 of 3 opengesneden vanillestokjes in.

Bereiding: Vanille-extract

Schenk 1 à 2 borrelglaasjes uit de fles om plaats te maken voor de vanillestokjes. Snijd de stokjes in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met de opengesneden stokjes in de fles. Schud de fles en zet deze koel en donker weg. Schud de fles enkele keren per week en wacht minimaal 1 maand voor je het vanille-extract gaat gebruiken. Door de alcohol is het extract lang te bewaren.

Tip om zelf vanille suiker te maken: Als je in een recept alleen het merg van vanillestokjes gebruikt (dus niet de stokjes meekookt, zoals bij banketbakkersroom), doe de leeggeschraapte vanillestokjes dan in een (weck)pot met suiker. Laat dit enkele weken staan en je hebt de lekkerste zelfgemaakte vanillesuiker!

Vanille-suiker

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (24)
Anne 2018-01-03 15:18:41

Ik heb ook ( meer dan half jaar terug) vanille extract gemaakt met vodka, het is prachtig donker en ruikt heerlijk maar als ik het gebruik krijg ik een bittere bij smaak... gebruik ik dan teveel ofzo?

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-01-04 13:02:33

Het zou nog prima houdbaar moeten zijn na een half jaar. Het kan zijn dat je teveel gebruikt. Welke drank had je gebruikt?

Beantwoorden
Sandra Lander 2017-12-17 20:21:13

Hoi Rutger,
Kan je i.p.v. vanille extract ook vanille poeder gebruiken?
Of is dat dan weer te puur?

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-12-18 00:47:17

Het ligt er een beetje aan in welk recept, maar over het algemeen kun je het extract prima vervangen door vanillepoeder.

Beantwoorden
Edith 2017-11-22 08:14:58

Ik heb alleen vanillepoeder kun je hier ook extract mee maken. Of lukt dit alleen met stokjes

Beantwoorden
ED
Rutger 2017-11-27 08:09:01

Vanillepoeder kun je direct gebruik in het recept, dat is iets minder geschikt om extract mee te maken.

Beantwoorden
Ron 2017-09-27 16:38:36

Hoi Rutger, als je een fles wodka van 70 cl neemt waar 15 vanillestokjes in moeten volgens jouw recept. Zijn dat stokjes van 1 gram of 2 gram?

Beantwoorden
RO
Rutger 2017-10-02 13:20:26

Hoi Ron. Ik heb de stokjes nooit gewogen om eerlijk te zijn. Gewoon middelgrote stokjes zijn prima. En 2 meer of minder maken niet heel veel verschil.

Beantwoorden
marie 2017-09-25 12:17:38

hoy rutger geweldige tips en recepten ,ik geniet er alleen al van om al jou recepten te lezen,maar ik had ook een vraag over het vanille ectract ,het ging om de alcohol las ik mag je dan ook gewone blanke jenever nemen.ik hoop op een antwoord.fijne dag .marie.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-10-02 13:30:54

Dat kan prima. Hoe smakelozer de alcohol is, hoe puurder het vanille-extract van smaak is.

Beantwoorden
Joy de Groot 2017-07-11 11:29:08

Ik zie het voordeel hiervan niet. Vanille stokjes kan je heel lang bewaren als ze maar in het glazen fiooltje blijven zitten. Ik heb helmaal geen vanille extract nodig.

PS Je Boterkoek recept was erg lekker (ookal kan ik in Oostenrijk geen witte basterdsuiker krijgen, is de boterkoek ook heel lekker geworden met fijne kristal suiker)

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-07-13 14:45:03

Met vanille-extract verbruik je op den duur veel minder vanille, omdat je alle smaak van het stokje in het extract vangt, en dus niet alleen het merg gebruikt. Daarna gebruikt en doseert het makkelijker, even snel ergens een theelepeltje bij doen. Natuurlijk kun je ook gewoon het merg van vanillestokjes gebruiken, zolang je maar niet de kunstmatige smaakstoffen gebruikt.

Beantwoorden
Arja 2017-07-11 10:57:39

Ik lees hier de tip met koffiebonen, ik doe het zo: een fles jenever, 2 borrelglaasjes cognac, 200 koffiebonen (even tellen indd en goede nemen!), 250 gram bruine kandijsuiker en 10 zakjes vanillesuiker, maar daar ik soms wat minder van 7 of 8 maar dat is voor ieder persoonlijk. Alles in een fles of grote weckpot doen, iedere dag goed schudden, en voor 40 dagen donker wegzetten. Daarna overgieten in een mooie fles met behulp van een neteldoek, en als tip: hoe langer je het laat staan hoe sterker de likeur wordt.
Verders is er ook een leuk recept van Yvette van Boven, maar van deze vind ik het leuk om na 40 dagen met behulp van koffiebonen een likeur te maken ipv met sterke koffie.

Beantwoorden
AR
E.W.J. 2017-04-29 21:52:48

Ik ga deze zeker een keer maken .
Ik maak al 2 jaar Tia Maria zelf

Beantwoorden
E.
Rutger 2017-05-05 09:58:22

Wat leuk! Hoe maak je dat? Daar ben ik heel benieuwd naar!

Beantwoorden
Arja 2017-07-11 11:00:26

Volgens mij lijkt mijn recept er heel erg op :-) ik noemde het alleen koffielikeur :-)

Beantwoorden
AR
Anouk 2017-03-24 19:42:30

Hoi,
kan het ook met rum?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-03-27 09:47:56

Zeker! Dat is ook erg lekker, al heb je dan dus wel naast de vanillesmaak ook de rumsmaak.

Beantwoorden
Annelies 2017-01-23 15:06:22

Ook lekker: Met steranijs, of met kaneelstokjes. Ik deed het zelf met whiskey of rum, want dat geeft extra smaak. De whiskey met kaneelstokjes is intens rood van kleur geworden, leuk om te zien.

Die met koffiebonen ga ik ook proberen!

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-01-25 12:26:15

Leuke tips! Dankjewel!

Beantwoorden
Wendy Augustijn 2017-01-14 17:37:04

Hallo

Moet je dit gewoon in de voorraadkast bewaren of in de koelkast?

Groetjes Wendy

Beantwoorden
WE
Rutger 2017-01-15 08:58:22

Hoi Wendy! Dit kan gewoon in de voorraadkast bewaard worden, hoeft zeker niet in de koelkast.

Beantwoorden
Petra 2016-11-17 12:26:54

Hoi Rutger, mijn vanilleextract staat nu een week of zes, maar het valt me op dat hij wat troebel oogt. Ik zie natuurlijk het merg (dat zinkt naar onderen), maar er zweven ook veel hele kleine lichte vlokjes in. Is dat normaal en zou je dat bij gebruik nog door een filter gieten? Ik kan het nergens terug vinden, dus hoop dat jij me wat wijzer kunt maken.

Beantwoorden
PE
Rutger 2016-11-17 12:39:09

Hoi! Dat is zeker normaal, dat zijn stukjes vezel van de vanillestokjes. Ik zeef het zelf nooit, omdat je daarmee ook het vanillemerg er (gedeeltelijk) uithaalt.

Beantwoorden
Marja 2016-11-17 12:43:12

Ach jee, ik heb het er wel uitgezeefd. Dan gebruik ik maar wat meer om toch voldoende de smaak in mijn gerechten te hebben...

Beantwoorden
MA
Petra 2016-11-17 13:23:54

Super bedankt voor je snelle reactie, fijn!

Beantwoorden
PE
Juffrouw Mier 2016-10-28 08:11:44

Maakt het merk wodka ook nog iets uit? Kan ik gewoon de goedkoopste nemen?

Beantwoorden
JU
Rutger 2016-10-31 06:02:14

Het gaat om de alcohol, de smaak van de wodka proef je toch niet na het bakken. De goedkoopste is dus prima!

Beantwoorden
Marja 2016-10-26 07:26:51

Hoe lang blijft het goed? En moet je het in de koelkast bewaren?

Als ik vanillesuiker in een recept wil vervangen door dit extract, hoeveel moet dat dan zijn?

Ik heb nu veel van het Vanille-extract, eindelijk kleine flesjes gekocht waaruit ik kan schenken, dus klaar om te gebruiken. Tot nu in de koelkast bewaard en regelmatig geschud. Het is veel donkerder van kleur dan de gekochte exrract, hoe komt dat?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-10-26 15:21:44

Het blijft heel lang goed. Maanden tot jaren dat komt door de alcohol.

1 zakje vanillesuiker kan je vervangen door 1 theelepel vanille-exttact.

Hoe donkerder hoe geconcentreerder en dus puurder van smaak! Is een goed teken!

Beantwoorden
Rianne 2016-09-30 21:39:38

Hoi Rutger,
Ik heb zojuist de spullen aangeschaft om vanille-extract te maken. Is jouw fles 500 ml of 1 l.?
Want die 2 keuzes had ik bij de slijter.
En nog een vraag. Ik had een klein flesje van PME vanille-extract. Daar zat ook suiker in. Waarom grbruik jij dat niet in je recept?
Groetjes,
Rianne

Beantwoorden
RI
Rutger 2016-09-30 22:29:22

Hoi, mijn fles was een liter. De toegevoegde suiker is nergens voor nodig, met alleen wodka en vanille heb je het puurste extract. Door de alcohol blijft het ook lang goed, daar heb je geen suiker voor nodig.

Beantwoorden
Miriam 2016-07-05 18:33:02

Ik heb het gemaakt met 700 ml bourbon. Was ergens anders het recept. Super makkelijk en lekker om zelf gemaakt te hebben.

Beantwoorden
MI
Rutger 2016-07-05 22:30:00

Klinkt ook heel goed!

Beantwoorden
Beatrix 2016-07-03 12:31:42

Hallo Rutger, ik koop bij Pit&Pit inline vanille poeder. Zij beweren dat het volledig natuurlijk is. Heb jij daar ervaring mee?

Beantwoorden
BE
Rutger 2016-07-03 23:15:06

Hoi Beatrix, met dat poeder heb ik (nog) geen ervaring, dus daar durf ik niks over te zeggen.

Beantwoorden
Marjon 2016-06-20 20:34:25

Merk je in extract ook echt het verschil tussen vanillestokjes uit de supermarkt en vanillestokjes die je bij een speciaalzaak/groothandel koopt? Of kun je bij die van de supermarkt gewoon een paar meer gebruiken om eenzelfde sterkte te kunnen krijgen? Ik zie op internet namelijk door de bomen de stokjes niet meer, zoveel aanbod is er (bij de supermarkt pluk ik er toch altijd wel redelijk goede uit).

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-06-21 09:20:02

In het extract merk je niet veel verschil uiteindelijk. Je kan daar prima vanillestokjes uit de supermarkt voor gebruiken.

Beantwoorden
Linda 2016-06-20 17:17:48

Nou ja zeg. Heb net vandaag flesje vodka gehaald zie ik dat het precies dezelfde vodka is die jij heb gebruikt! De stokjes zitten erin. Nu nog geduld!

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-06-20 18:11:10

Wat grappig! Je geduld wordt beloond! Dat beloof ik je!

Beantwoorden
Joke 2016-06-20 17:06:19

hoi Rutger, als de vanille extract klaar is voor gebruik , moet ik dan de stokjes verwijderen?

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-06-20 18:11:37

Hoi Joke! Je kunt ze er gewoon in laten, ze blijven hun smaak afgeven.

Beantwoorden
margretha 2016-06-20 16:59:02

Ik heb een fles vanille extract gemaakt met stroop rum 80 procent, ook erg lekker (:

Beantwoorden
MA
margretha 2016-06-20 16:59:56

Ik bedoel Stroh rum :p

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-06-20 18:12:31

Dat is ook heel lekker ja! Voordeel van Wodka is dat het wat neutraler van smaak is, maar als je van rum houdt is jouw tip ook erg lekker!

Beantwoorden
ria 2016-06-20 16:52:25

Waar haal ik nu echt goeie vanillestokjes? Vindt ze vaak zo hard en dun.....

Beantwoorden
RI
Rutger 2016-06-20 18:13:46

Zelf haal ik ze meestal bij de groothandel, maar ook online kan je goede vanillestokjes kopen. Ik heb helaas ook niet altijd positieve ervaringen met de vanillestokjes uit de supermarkt.

Beantwoorden
marina 2017-03-09 09:51:12

kijk eens bij "pit en pit"

Beantwoorden
MA
Jolanda 2016-06-20 09:22:52

Ik heb ook zo'n fles vanille-extract gemaakt. En als je een koffie-extract wil; koffiebonen ipv vanille in de wodka.

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-06-20 11:03:50

Wat een leuke tip! Nog nooit gedaan. Ik ken alleen het gekookte koffie-extract. Deze ga ik ook eens proberen!

Beantwoorden
Annie 2016-06-20 13:11:49

Dat is een leuke tip Jolanda. Hoeveel koffiebonen doe je dan in een fles wodka?

Beantwoorden
AN
Jolanda 2016-06-21 01:49:50

Het was een experimentje.. Ik heb er een handje in gedaan in een kleine flesje. De eerste twee weken elke dag even schudden en draaien. In het begin blijven ze drijven. Koffiebonen moeten zich eerst vol zuigen met de wodka. Op een gegeven moment zakken ze naar onderen en wordt de wodka donkerder. Het duurt langer als bij vanille voor het echt donker is. Maar nu ruikt en smaakt het naar koffie.

Beantwoorden
JO
Joke 2017-07-12 09:49:59

En als je er ook donkere kandijsuiker en wat vanille aan toevoegt, heb je heerlijke koffielikeur. Laten staan tot de kandijsuiker helemaal is opgelost. Kan ook met jenever.

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-07-13 14:39:08

Klinkt heerlijk! Dankje voor de tip!

Beantwoorden
Annie 2016-06-20 09:01:08

Hallo Rutger, ik heb al een paar jaar een fles met vanille-extract staan. Dat heb ik ook met wodka gemaakt. Ik ben wel een beetje terughoudend met het gebruik ervan als ik weet dat er kinderen van de taart/cake mee eten, want er zit immers alcohol in. Of vervliegt het alcohol door het bakken wel volledig? Ook zie ik regelmatig recepten voorbij komen waarin vanille-extract wordt gebruikt door slagroom, toppings enz. Voor ons geen probleem maar voor kinderen? Het smaakt trouwens heerlijk en de fles kan heel lang bewaard worden is mij verteld.

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-06-20 11:02:07

Hallo Annie. Tijdens het bakken vervliegt de alcohol inderdaad, dus daar zou ik mij geen zorgen over maken. Voor koude bereidingen als slagroom snap ik je twijfel. Het zijn maar kleine hoeveelheden die je gebruikt, maar toch. Je kunt in dat geval altijd (een gedeelte van) de suiker vervangen door zelfgemaakte vanillesuiker.

Beantwoorden
Jacqueline 2017-01-14 09:53:33

Vergis je niet, alcohol vervliegt nooit voor 100% bij verhitting...

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-01-15 09:00:48

Het vervliegt inderdaad niet 100 %, maar wel bijna helemaal. Gelukkig gebruik je over het algemeen van dit extract 1 theelepel op een taart of cake, dus dat is echt te verwaarlozen.

Beantwoorden