In mijn recepten gebruik ik heel vaak vanille-extract; het geeft een hele fijne smaak aan je gebak. Met dit recept kun je eenvoudig een hele grote fles vanille-extract maken. Door de grote hoeveelheid alcohol die erin zit, kun je deze fles ook lekker lang bewaren.

vanille-extract

In plaats van een grote fles zelfgemaakte vanille-extract kun je natuurlijk ook kleinere hoeveelheden vanille-extract maken. Gebruik in dat geval flesjes met 100 milliliter wodka en doe daar 2 of 3 opengesneden vanillestokjes in. Wil je zelf vanillesuiker maken? Ik deel hieronder ook mijn vanillesuiker recept, dus scroll snel naar beneden als je daar mee aan de slag wilt!

Wat is vanille-extract?

Vanille-extract is een geconcentreerde vloeistof, gemaakt van echte vanille. Het voordeel van vanille-extract is dat je het eenvoudig kunt gebruiken in bakrecepten. Omdat het heel geconcentreerd is, heb je er maar weinig van nodig.

Zelf vanille-extract maken of kopen?

Zelf vanille-extract maken is helemaal niet moeilijk als je eenmaal een goed recept hebt om te volgen. Natuurlijk kun je ook kant-en-klaar vanille-extract gebruiken als dat je voorkeur heeft. Wil je vanille-extract kopen, let er dan op dat het echt extract is en geen vanille-aroma. Bij het maken van vanille-aroma, wat onder andere in vanillesuiker zit, wordt gebruik gemaakt van vanilline (dit is geen spelfout); een chemische smaakmaker waar geen vanillestokje aan te pas komt (je leest hier meer over in mijn artikel alles over vanille). Deze kunstmatige smaak proef je ook echt terug. Ik raad je daarom dus aan om te kiezen voor vanille-extract en kies dan ook voor eentje van een goede kwaliteit. Zelf is dit mijn favoriet: het vanille-extract van Nielsen Massay.

En ook als je zelf vanille-extract maakt, is mijn advies: gebruik hier goede ingrediënten voor! De ingrediëntenlijst voor vanille-extract is gelukkig maar kort. Zorg er dus voor dat je vanillestokjes en wodka gebruikt van een hoge kwaliteit.

Vanille-extract
Ingrediëntenlijst
  • Voor het vanille-extract
  • 1 fles wodka (700 ml)
  • 15 vanillestokjes
makkelijke bakboek desk
Bijbels korting mob

Hoe maak je vanille-extract? Recept

Schenk 1-2 borrelglaasjes uit de fles wodka om plaats te maken voor de vanillestokjes. Snijd de vanillestokjes in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met de opengesneden stokjes in de fles. Schud de fles wodka (met stokjes erin) en zet deze koel en donker weg.

Schud de fles enkele keren per week door en wacht minimaal 1 maand voor je het vanille-extract gaat gebruiken. Door de alcohol is het extract lang te bewaren.

Vanille-suiker

Vanillesuiker maken

Wil je (ook) vanillesuiker maken? In sommige recepten gebruik je alleen het merg van vanillestokjes (je kookt de stokjes dan niet meer, zoals bij banketbakkersroom). Gooi de gebruikte vanillestokjes dan zeker niet weg, maar doe de leeggeschraapte stokjes dan in een (weck)pot met suiker. Laat dit enkele weken staan en je hebt de lekkerste zelfgemaakte vanillesuiker!

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (40)
Annie 2016-06-20 09:01:08

Hallo Rutger, ik heb al een paar jaar een fles met vanille-extract staan. Dat heb ik ook met wodka gemaakt. Ik ben wel een beetje terughoudend met het gebruik ervan als ik weet dat er kinderen van de taart/cake mee eten, want er zit immers alcohol in. Of vervliegt het alcohol door het bakken wel volledig? Ook zie ik regelmatig recepten voorbij komen waarin vanille-extract wordt gebruikt door slagroom, toppings enz. Voor ons geen probleem maar voor kinderen? Het smaakt trouwens heerlijk en de fles kan heel lang bewaard worden is mij verteld.

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-06-20 11:02:07

Hallo Annie. Tijdens het bakken vervliegt de alcohol inderdaad, dus daar zou ik mij geen zorgen over maken. Voor koude bereidingen als slagroom snap ik je twijfel. Het zijn maar kleine hoeveelheden die je gebruikt, maar toch. Je kunt in dat geval altijd (een gedeelte van) de suiker vervangen door zelfgemaakte vanillesuiker.

Beantwoorden
Jacqueline 2017-01-14 09:53:33

Vergis je niet, alcohol vervliegt nooit voor 100% bij verhitting...

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-01-15 09:00:48

Het vervliegt inderdaad niet 100 %, maar wel bijna helemaal. Gelukkig gebruik je over het algemeen van dit extract 1 theelepel op een taart of cake, dus dat is echt te verwaarlozen.

Beantwoorden
Jolanda 2016-06-20 09:22:52

Ik heb ook zo'n fles vanille-extract gemaakt. En als je een koffie-extract wil; koffiebonen ipv vanille in de wodka.

Beantwoorden
JO
Annie 2016-06-20 13:11:49

Dat is een leuke tip Jolanda. Hoeveel koffiebonen doe je dan in een fles wodka?

Beantwoorden
AN
Jolanda 2016-06-21 01:49:50

Het was een experimentje.. Ik heb er een handje in gedaan in een kleine flesje. De eerste twee weken elke dag even schudden en draaien. In het begin blijven ze drijven. Koffiebonen moeten zich eerst vol zuigen met de wodka. Op een gegeven moment zakken ze naar onderen en wordt de wodka donkerder. Het duurt langer als bij vanille voor het echt donker is. Maar nu ruikt en smaakt het naar koffie.

Beantwoorden
JO
Joke 2017-07-12 09:49:59

En als je er ook donkere kandijsuiker en wat vanille aan toevoegt, heb je heerlijke koffielikeur. Laten staan tot de kandijsuiker helemaal is opgelost. Kan ook met jenever.

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-07-13 14:39:08

Klinkt heerlijk! Dankje voor de tip!

Beantwoorden
Rutger 2016-06-20 11:03:50

Wat een leuke tip! Nog nooit gedaan. Ik ken alleen het gekookte koffie-extract. Deze ga ik ook eens proberen!

Beantwoorden
ria 2016-06-20 16:52:25

Waar haal ik nu echt goeie vanillestokjes? Vindt ze vaak zo hard en dun.....

Beantwoorden
RI
marina 2017-03-09 09:51:12

kijk eens bij "pit en pit"

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-06-20 18:13:46

Zelf haal ik ze meestal bij de groothandel, maar ook online kan je goede vanillestokjes kopen. Ik heb helaas ook niet altijd positieve ervaringen met de vanillestokjes uit de supermarkt.

Beantwoorden
margretha 2016-06-20 16:59:02

Ik heb een fles vanille extract gemaakt met stroop rum 80 procent, ook erg lekker (:

Beantwoorden
MA
Annemiek 2021-12-27 18:35:50

Hebt u dat ook verdunt en hoe

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-06-20 18:12:31

Dat is ook heel lekker ja! Voordeel van Wodka is dat het wat neutraler van smaak is, maar als je van rum houdt is jouw tip ook erg lekker!

Beantwoorden
margretha 2016-06-20 16:59:56

Ik bedoel Stroh rum :p

Beantwoorden
MA
Joke 2016-06-20 17:06:19

hoi Rutger, als de vanille extract klaar is voor gebruik , moet ik dan de stokjes verwijderen?

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-06-20 18:11:37

Hoi Joke! Je kunt ze er gewoon in laten, ze blijven hun smaak afgeven.

Beantwoorden
Linda 2016-06-20 17:17:48

Nou ja zeg. Heb net vandaag flesje vodka gehaald zie ik dat het precies dezelfde vodka is die jij heb gebruikt! De stokjes zitten erin. Nu nog geduld!

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-06-20 18:11:10

Wat grappig! Je geduld wordt beloond! Dat beloof ik je!

Beantwoorden
Marjon 2016-06-20 20:34:25

Merk je in extract ook echt het verschil tussen vanillestokjes uit de supermarkt en vanillestokjes die je bij een speciaalzaak/groothandel koopt? Of kun je bij die van de supermarkt gewoon een paar meer gebruiken om eenzelfde sterkte te kunnen krijgen? Ik zie op internet namelijk door de bomen de stokjes niet meer, zoveel aanbod is er (bij de supermarkt pluk ik er toch altijd wel redelijk goede uit).

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-06-21 09:20:02

In het extract merk je niet veel verschil uiteindelijk. Je kan daar prima vanillestokjes uit de supermarkt voor gebruiken.

Beantwoorden
Beatrix 2016-07-03 12:31:42

Hallo Rutger, ik koop bij Pit&Pit inline vanille poeder. Zij beweren dat het volledig natuurlijk is. Heb jij daar ervaring mee?

Beantwoorden
BE
Rutger 2016-07-03 23:15:06

Hoi Beatrix, met dat poeder heb ik (nog) geen ervaring, dus daar durf ik niks over te zeggen.

Beantwoorden
Miriam 2016-07-05 18:33:02

Ik heb het gemaakt met 700 ml bourbon. Was ergens anders het recept. Super makkelijk en lekker om zelf gemaakt te hebben.

Beantwoorden
MI
Rutger 2016-07-05 22:30:00

Klinkt ook heel goed!

Beantwoorden
Rianne 2016-09-30 21:39:38

Hoi Rutger,
Ik heb zojuist de spullen aangeschaft om vanille-extract te maken. Is jouw fles 500 ml of 1 l.?
Want die 2 keuzes had ik bij de slijter.
En nog een vraag. Ik had een klein flesje van PME vanille-extract. Daar zat ook suiker in. Waarom grbruik jij dat niet in je recept?
Groetjes,
Rianne

Beantwoorden
RI
Rutger 2016-09-30 22:29:22

Hoi, mijn fles was een liter. De toegevoegde suiker is nergens voor nodig, met alleen wodka en vanille heb je het puurste extract. Door de alcohol blijft het ook lang goed, daar heb je geen suiker voor nodig.

Beantwoorden
Marja 2016-10-26 07:26:51

Hoe lang blijft het goed? En moet je het in de koelkast bewaren?

Als ik vanillesuiker in een recept wil vervangen door dit extract, hoeveel moet dat dan zijn?

Ik heb nu veel van het Vanille-extract, eindelijk kleine flesjes gekocht waaruit ik kan schenken, dus klaar om te gebruiken. Tot nu in de koelkast bewaard en regelmatig geschud. Het is veel donkerder van kleur dan de gekochte exrract, hoe komt dat?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-10-26 15:21:44

Het blijft heel lang goed. Maanden tot jaren dat komt door de alcohol.

1 zakje vanillesuiker kan je vervangen door 1 theelepel vanille-exttact.

Hoe donkerder hoe geconcentreerder en dus puurder van smaak! Is een goed teken!

Beantwoorden
Juffrouw Mier 2016-10-28 08:11:44

Maakt het merk wodka ook nog iets uit? Kan ik gewoon de goedkoopste nemen?

Beantwoorden
JU
Rutger 2016-10-31 06:02:14

Het gaat om de alcohol, de smaak van de wodka proef je toch niet na het bakken. De goedkoopste is dus prima!

Beantwoorden
Petra 2016-11-17 12:26:54

Hoi Rutger, mijn vanilleextract staat nu een week of zes, maar het valt me op dat hij wat troebel oogt. Ik zie natuurlijk het merg (dat zinkt naar onderen), maar er zweven ook veel hele kleine lichte vlokjes in. Is dat normaal en zou je dat bij gebruik nog door een filter gieten? Ik kan het nergens terug vinden, dus hoop dat jij me wat wijzer kunt maken.

Beantwoorden
PE
Rutger 2016-11-17 12:39:09

Hoi! Dat is zeker normaal, dat zijn stukjes vezel van de vanillestokjes. Ik zeef het zelf nooit, omdat je daarmee ook het vanillemerg er (gedeeltelijk) uithaalt.

Beantwoorden
Petra 2016-11-17 13:23:54

Super bedankt voor je snelle reactie, fijn!

Beantwoorden
PE
Marja 2016-11-17 12:43:12

Ach jee, ik heb het er wel uitgezeefd. Dan gebruik ik maar wat meer om toch voldoende de smaak in mijn gerechten te hebben...

Beantwoorden
MA
Wendy Augustijn 2017-01-14 17:37:04

Hallo

Moet je dit gewoon in de voorraadkast bewaren of in de koelkast?

Groetjes Wendy

Beantwoorden
WE
Rutger 2017-01-15 08:58:22

Hoi Wendy! Dit kan gewoon in de voorraadkast bewaard worden, hoeft zeker niet in de koelkast.

Beantwoorden
Annelies 2017-01-23 15:06:22

Ook lekker: Met steranijs, of met kaneelstokjes. Ik deed het zelf met whiskey of rum, want dat geeft extra smaak. De whiskey met kaneelstokjes is intens rood van kleur geworden, leuk om te zien.

Die met koffiebonen ga ik ook proberen!

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-01-25 12:26:15

Leuke tips! Dankjewel!

Beantwoorden
Anouk 2017-03-24 19:42:30

Hoi,
kan het ook met rum?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-03-27 09:47:56

Zeker! Dat is ook erg lekker, al heb je dan dus wel naast de vanillesmaak ook de rumsmaak.

Beantwoorden
E.W.J. 2017-04-29 21:52:48

Ik ga deze zeker een keer maken .
Ik maak al 2 jaar Tia Maria zelf

Beantwoorden
E.
Rutger 2017-05-05 09:58:22

Wat leuk! Hoe maak je dat? Daar ben ik heel benieuwd naar!

Beantwoorden
Arja 2017-07-11 11:00:26

Volgens mij lijkt mijn recept er heel erg op :-) ik noemde het alleen koffielikeur :-)

Beantwoorden
AR
Arja 2017-07-11 10:57:39

Ik lees hier de tip met koffiebonen, ik doe het zo: een fles jenever, 2 borrelglaasjes cognac, 200 koffiebonen (even tellen indd en goede nemen!), 250 gram bruine kandijsuiker en 10 zakjes vanillesuiker, maar daar ik soms wat minder van 7 of 8 maar dat is voor ieder persoonlijk. Alles in een fles of grote weckpot doen, iedere dag goed schudden, en voor 40 dagen donker wegzetten. Daarna overgieten in een mooie fles met behulp van een neteldoek, en als tip: hoe langer je het laat staan hoe sterker de likeur wordt.
Verders is er ook een leuk recept van Yvette van Boven, maar van deze vind ik het leuk om na 40 dagen met behulp van koffiebonen een likeur te maken ipv met sterke koffie.

Beantwoorden
AR
Joy de Groot 2017-07-11 11:29:08

Ik zie het voordeel hiervan niet. Vanille stokjes kan je heel lang bewaren als ze maar in het glazen fiooltje blijven zitten. Ik heb helmaal geen vanille extract nodig.

PS Je Boterkoek recept was erg lekker (ookal kan ik in Oostenrijk geen witte basterdsuiker krijgen, is de boterkoek ook heel lekker geworden met fijne kristal suiker)

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-07-13 14:45:03

Met vanille-extract verbruik je op den duur veel minder vanille, omdat je alle smaak van het stokje in het extract vangt, en dus niet alleen het merg gebruikt. Daarna gebruikt en doseert het makkelijker, even snel ergens een theelepeltje bij doen. Natuurlijk kun je ook gewoon het merg van vanillestokjes gebruiken, zolang je maar niet de kunstmatige smaakstoffen gebruikt.

Beantwoorden
marie 2017-09-25 12:17:38

hoy rutger geweldige tips en recepten ,ik geniet er alleen al van om al jou recepten te lezen,maar ik had ook een vraag over het vanille ectract ,het ging om de alcohol las ik mag je dan ook gewone blanke jenever nemen.ik hoop op een antwoord.fijne dag .marie.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-10-02 13:30:54

Dat kan prima. Hoe smakelozer de alcohol is, hoe puurder het vanille-extract van smaak is.

Beantwoorden
Ron 2017-09-27 16:38:36

Hoi Rutger, als je een fles wodka van 70 cl neemt waar 15 vanillestokjes in moeten volgens jouw recept. Zijn dat stokjes van 1 gram of 2 gram?

Beantwoorden
RO
Rutger 2017-10-02 13:20:26

Hoi Ron. Ik heb de stokjes nooit gewogen om eerlijk te zijn. Gewoon middelgrote stokjes zijn prima. En 2 meer of minder maken niet heel veel verschil.

Beantwoorden
Edith 2017-11-22 08:14:58

Ik heb alleen vanillepoeder kun je hier ook extract mee maken. Of lukt dit alleen met stokjes

Beantwoorden
ED
Rutger 2017-11-27 08:09:01

Vanillepoeder kun je direct gebruik in het recept, dat is iets minder geschikt om extract mee te maken.

Beantwoorden
Sandra Lander 2017-12-17 20:21:13

Hoi Rutger,
Kan je i.p.v. vanille extract ook vanille poeder gebruiken?
Of is dat dan weer te puur?

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-12-18 00:47:17

Het ligt er een beetje aan in welk recept, maar over het algemeen kun je het extract prima vervangen door vanillepoeder.

Beantwoorden
Anne 2018-01-03 15:18:41

Ik heb ook ( meer dan half jaar terug) vanille extract gemaakt met vodka, het is prachtig donker en ruikt heerlijk maar als ik het gebruik krijg ik een bittere bij smaak... gebruik ik dan teveel ofzo?

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-01-04 13:02:33

Het zou nog prima houdbaar moeten zijn na een half jaar. Het kan zijn dat je teveel gebruikt. Welke drank had je gebruikt?

Beantwoorden
Wilma 2019-03-22 18:32:41

Zou je de de vodka met vanille, vanille extract ook kunnen verwarmen om de alcohol te laten vervliegen (of zoveel als mogelijk)

Beantwoorden
WI
Rutger 2019-04-08 07:42:14

Tijdens het bakken (waar je het extract meestal voor gebruikt) vervliegt de alcohol al. Eerder zou ik de wodka niet verwarmen, de alcohol zorgt namelijk voor de houdbaarheid van het extract en dat de smaak uit de stokjes wordt overgenomen.

Beantwoorden
M.TH.L.A.Coenen-Tyssens 2019-09-26 09:58:07

Dank voor de goede vanille-tip (plus alle andere reacties!)

Beantwoorden
M.
Diana 2020-03-31 15:21:03

Kan je het extract ook gebruiken om vanillevla te maken?

Beantwoorden
DI
Rutger 2020-04-03 11:24:58

Zeker.

Beantwoorden
Petra 2020-06-11 00:36:43

Hoe lang kun je dit goed houden? ( omdat ik het weinig gebruik)

Beantwoorden
PE
Rutger 2020-06-20 12:07:04

Dit kun je heel lang goed houden. Meer dan een jaar!

Beantwoorden
Suzanne 2021-10-26 15:37:04

Ik heb een kleine fles gemaakt in 2017. Die heb ik 1 keer bijgevuld met een miniflesje wodka en ik gebruik diezelfde fles nog steeds. Kan dus lang mee haha

Beantwoorden
SU
Rene 2020-10-07 10:14:50

Hallo Rutger,
Kun je ook vanille extract maken met pure alcohol (96,2%)
of is dit te sterk om te gebruiken in recepten?

Met vriendelijke groet,
René

Beantwoorden
RE
Annemiek 2021-12-27 18:23:01

Moet ik die alcohol van 96% ook verdunnen en hoe

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-10-13 08:37:25

Dat kan zeker. Je gebruikt uiteindelijk maar een klein beetje van het extract en het verdampt ook tijdens het bakken.

Beantwoorden
Els 2021-01-20 11:00:35

Kan dit ook met wisky ??

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-01-25 09:01:53

Zeker!

Beantwoorden
Baldef 2021-05-20 02:32:12

Ik zie hier mensen bang zijn om het in koude gerechten te gebruiken.

Een theelepel alcohol op een hele bak slagroom is verwaarloosbaar.
Zelfs als je een halve theelepel zou gebruiken in een dressing zul je geen kinderen vergiftigen.

Het idee van geen alcohol aan kinderen heeft met de verhouding te maken.

Theoretisch moet je om van 1 liter alcohol van 40%, een fles alcohol van 1% te maken er een 10 liter water bij doen

1% is niets.

Dus daar vanuit gaande als je 1 theelepel alcohol ergens in doet moet je er 10 theelepeltjes van iets anders bijdoen en dan hou je nihil over.

Van een fles water met 1% alcohol ben je niet net zo snel dronken als van een fles vodka met 40%, toch?

Stel je maakt een dressing dan schud je er al een verhouding van 1/3 eetlepels of voor de Fransen 1/2 eetlepels azijn op olie in.
Doe je daar een theelepeltje alcohol bij wat mosterd, wat uien, beetje suiker, zout en peper in, dan denk ik niet dat je bang hoeft te zijn dat als je kind een blaastest zou doen je vastgezet wordt.

Alcohol wordt in zo een licht percentage al door het lichaam zelf gemaakt.

Zou je het nu andersom doen een fles vodka met daar een paar druppeltjes van het een of ander in, ja dan tik je niet zuiver.

Beantwoorden
BA
Theo 2021-07-23 11:42:36

Beste Rutger,

Even voor mijn beeldvorming een vraag.
1 fles Vodka met 15 vanille stokjes geeft na geruime tijd vanille extract.
Ook staat er:
100 ml met twee of drie vanille stokjes.
In vergelijking met de 700 ml Vodka met 15 stokjes is dat dus 14 of 21 stokjes.
Wel een redelijk groot verschil.
Wat is nu correct?

Groetjes,
Theo

Beantwoorden
TH
Rutger 2021-07-28 09:05:24

Hoi,
Beide kloppen. Omdat je een kleinere hoeveelheid extract vaak wat sneller gaat gebruiken is 3 daar soms beter, maar 15 op een grote fles werkt perfect. Het blijft natuurlijk wel afhankelijk van de vanillestokjes, de ene soort is de andere niet en ze verschillen veel in groottes.

Beantwoorden
Flor 2021-11-29 19:13:37

Hoi,
Ik wil ook vanille extract maken. Ik zie dat de vanille bonen kunnen wegen van 1 tot 4 gr.
Welke maat vanille bonen gebruik je voor je recept?
Alvast bedankt.

Beantwoorden
FL
Rutger 2021-11-30 13:28:19

Hoi. Ik heb ze nooit gewogen, maar ik ga uit van de gemiddelde maat.

Beantwoorden
Toon Schippers 2021-08-21 10:31:20

Hallo Rutger

Kan de vodka vervangen mat whisky of Cointreau?

Groetjes toon

Beantwoorden
TO
Rutger 2021-09-13 10:16:36

Het zou kunnen, maar dan heb je geen vanille-extract meer, de smaak van bijvoorbeeld de Cointreau ga je dan wel overal in proeven.

Beantwoorden
Chiara 2021-09-16 15:03:57

Hoi Rutger,

Is het ook mogelijk om wanneer de vanille extract op is die vanillestokjes te gebruiken voor vanille suiker? Of kan dat alleen met stokjes (zonder merg) die nog nooit zijn verwerkt?

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-09-20 07:41:56

De stokjes uit vanille-extract hebben al hun smaak afgegeven, daar kun je geen vanillesuiker meer van maken.

Beantwoorden
Lydia 2022-01-14 20:14:27

Hoi Rutger,
Vraagje hoeveel vanillestokjes kun je het best in een fles van 350 ml doen?

Beantwoorden
LY
Rutger 2022-01-17 08:10:42

Ik zou er zo'n 7-8 stuks in doen.

Beantwoorden
iet 2022-01-27 22:12:38

Tip: doe het extract niet in een plastic flesje. Dat deed ik namelijk wel, en het is op wonderbaarlijke wijze vervluchtigd! Kies voor glas, altijd goed 😉

Beantwoorden
IE
ArNe 2022-01-31 11:47:54

Mijn flesje is inmiddels voor de helft leeg, waardoor de bovenkant van de stokjes niet meer in de alcohol staan. Kunnen ze nu gaan schimmelen? Is het beter om de stokjes er nu uit te halen?

Beantwoorden
AR
PATRICIA 2022-02-02 07:29:17

BESTE ArNe wat ik doe ik haal met een handschoen een wegwerp handschoen het stokje eruit en snijd het door zodat de vanille steeds ondergedompeld blijft ik vis dataruit met een lange BBQ pin even vissen wat geduld en t lukt wel veel vis en bakplezier

Beantwoorden
PA
Rutger 2022-01-31 19:11:22

Hoi. Ik zou ze er lekker in laten. Bij mij staan de stokjes ook niet altijd onder, maar dat gaat altijd goed.

Beantwoorden
Michèle 2022-02-08 14:29:21

Moet het in de koelkast bewaart worden?

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-02-15 08:57:41

Dat is niet nodig.

Beantwoorden
ineke 2022-04-20 11:24:38

Hoi Rutger, ik wil dit weekend graag de tiramisu maken. maar heb zo gaauw geen vanille- extract. Wat kan ik dan gebruiken?

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-04-21 09:38:43

Je kunt ook vanille-extract kopen (in de grotere supermarkten) of gebruik het merg van een vanillestokje. Vanillesuiker kan ook, maar dat is wel kunstmatiger qua smaak.

Beantwoorden
Eline 2022-10-30 17:16:11

Kan ik de stokjes uit het het oude extract opnieuw gebruiken of moeten er verse stokjes in? M'n extract is nl bijna op en wilde nieuwe maken.

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-10-31 08:42:09

Dan zou ik wel nieuwe gebruiken. Op een gegeven moment is alle smaak er wel echt uit.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.