Ingrediëntenlijst
  • Voor een ronde vorm met een diameter van 24 centimeter
  • 5 eieren ·
  • 150 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • ½ citroen, rasp (optioneel)
  • 150 gr bloem

Veel mensen vinden het lastig om zelf een goed luchtig biscuit te bakken en grijpen daardoor vaak naar een kant-en-klaar-mix. Op zich niks mis mee, maar als je weet hoe makkelijk het eigenlijk is kan je het biscuit in het vervolg ook heel goed zelf maken. Het geheim is het warm opkloppen van de eieren, dit zorgt voor een mooi luchtig biscuitbeslag en dus voor een lekker luchtig en mals biscuit. Dat kan je vervolgens gebruiken om de lekkerste taarten mee te maken. Wat denk je van een slagroomtaart, mokkataart, chipolatataart… en zo kan ik nog wel even doorgaan. In deze how-to voor biscuit laat ik je stap voor stap zien hoe je een mooi luchtig biscuitbeslag maakt. Dit recept is voor een ronde vorm met een doorsnede van 24 centimeter. Wil je het biscuit in een andere maart vorm bakken, gebruik dan deze omrekentabel!

Stap 1

Doe eieren, suiker, zout en eventueel citroenrasp in een hittebestendige kom.

How-to biscuitbeslag

Stap 2

Plaats de kom op een bain-marie en klop de massa tot deze ongeveer 37 °C is. Als je met je vingers voelt en het niet meer koud aanvoelt, dan is het mengsel goed.

How-to biscuitbeslag

Stap 3

Haal de kom van de bain-marie en klop verder tot het mengsel op kamertemperatuur is.

How-to biscuitbeslag

Stap 4

Zeef de bloem (en eventueel cacaopoeder) boven het mengsel en spatel dit voorzichtig door de luchtige massa heen tot er geen klontjes meer te zien zijn. Spatel de bloem heel rustig door het beslag, zodat het mooi luchtig blijft.

How-to biscuitbeslag

Stap 5

Het beslag is klaar om verder te verwerken. Laat het niet te lang staan, anders kan het beslag weer inzakken. Bak het biscuit op 180 °C voor zo’n 25 tot 30 minuten.

How-to biscuitbeslag

Tips

  • Vul maximaal 2 / 3 van de (taart)vorm met beslag, want het zal nog gaan rijzen in de oven.
  • Om te controleren of het biscuit gaar is prik je erin met een satéprikker. Komt de prikker er schoon uit, dan is het biscuit klaar. Het biscuit zal ook licht terugveren als je er voorzichtig op drukt.

Foto’s: Michiel Wigman

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (34)
Daan 2018-10-18 08:44:50

Beste Rutcher,

Heb je ook een recept voor een minder zoet of hartig biscuit?

Groet Daan

Beantwoorden
DA
Rutger 2018-10-22 11:03:14

Dat heb ik helaas niet.

Beantwoorden
sam 2018-10-02 11:44:40

Hoi Rutger,

Ik zie vaak in recepten staan dat er bloem in verwerkt wordt..
Kan ik dit ook vervangen door zelfrijzend bakmeel of krijg ik dan een geheel ander resultaat?

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-10-07 17:53:03

Dat kan wel, het wordt dan waarschijnlijk nog wat luchtiger. Maar door het luchtig opkloppen van de eieren is zelfrijzend bakmeel eigenlijk niet nodig.

Beantwoorden
Sascha 2018-08-22 20:08:09

Als ik het biscuit een dag van tevoren bak, hoe bewaar ik het dan? In of uit de vorm, in de koelkast of niet, tussen theedoeken?

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-08-23 08:15:43

Hoi! Het beste kun je het biscuit verpakken in plastic en uit de vorm op kamertemperatuur bewaren.

Beantwoorden
Lotte 2018-08-13 18:01:50

Hoi Rutger, ik heb het biscuit twee keer gemaakt en ik liep twee keer tegen het volgende aan: heel veel klonten na het spatelen van de bloem door het beslag (ook al had ik het gezeefd). Het was erg warm op de toen ik dit twee keer probeerde, zou dat ervoor gezorgd kunnen hebben dat het mis ging? Heb je nog andere ideeën over hoe ik die klonten zou kunnen voorkomen?

Beantwoorden
LO
Rutger 2018-08-20 14:01:32

Hoi. De warmte kan volgens mij weinig te maken hebben met klontjes bloem. Probeer de bloem er anders in gedeelten doorheen te zeven, dan zijn klontjes bijna niet mogelijk.

Beantwoorden
Eveline 2018-08-13 17:34:51

Hoi Rutger,

Ik zou graag een biscuitdeeg maken van bastogne. Heb je daar een idee voor?

Beantwoorden
EV
Rutger 2018-08-20 14:01:57

Dat is een leuke uitdaging! Ik ben bang dat ik je daar niet mee kan helpen.

Beantwoorden
Peet 2018-08-13 15:48:48

Pfjieuw, valt nog niet mee zeg !
Voor het eerst je recept geprobeerd, staat nu in de oven maar vrees het ergste.
Ik denk dat er nog steeds bloembellen in zitten, wrs moet je het beetje voor beetje bij je
Beslag vouwen? Ik had alles gezeefd en er doorheen gespateld .

Beantwoorden
PE
Anouk 2018-07-18 13:08:47

Goedemiddag Rutger,

Heb je misschien ook het recept voor een springvorm met diameter 13.5?
De biscuitbodem heb ik al meerdere keren gemaakt en is top!

Ik hoor het graag.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-07-23 08:08:48

Hoi! Voor een bakvorm van 13,5 cm gebruik je 1/3 van het recept. Je kunt iets aan de ruime kant gaan zitten en van 2 eieren uitgaan. Daarbij dus 60 suiker, 60 bloem en iets zout en citroenrasp.

Beantwoorden
Patricia 2018-06-30 19:56:27

Het lijkt erop dat er veel mensen zijn die het doorspatelen verkeerd doen, waardoor het biscuit niet hoog genoeg wordt, dusss misschien een illustratiefilmpje van het spatelen... :)?

Beantwoorden
PA
Rutger 2018-07-09 08:01:24

Wellicht dat dat er in de toekomst komt. Tot die tijd zijn er de stap-voor-stap foto's, waarop de structuur van het beslag ook goed te zien is.

Beantwoorden
ibbi 2018-06-23 21:05:02

Ik heb de exacte stappen gvolgd maar ik heb een heel dun laagje biscuitmix denk 2 cm. Nadat ik hem uit de oven heb gehaald. Bakblik is 22 cm. Hoe komt dat die bij jullie wel hoger uitvalt?

Beantwoorden
IB
ibbi 2018-06-23 21:09:24

Correctie even opgemeten en het is 1 cm,

Beantwoorden
IB
Rutger 2018-06-28 18:14:11

Hoi Ibbi. Ik denk dat er ergens iets mis is gegaan met het luchtig kloppen of het doorspatelen van de bloem. Als dat niet goed gaat krijg je inderdaad een dun biscuit. De lucht in het beslag is het enige dat zorgt voor het rijzen van het biscuit, dus dat is echt heel belangrijk.

Beantwoorden
gerdy 2018-06-06 21:57:51

Ik heb deze biscuit inmiddels 2 keer gebakken. Geen slecht resultaat, maar ook nog niet echt een mooi resultaat zoals ik met een mix krijg, het is wat grof van structuur ... Klopt het dat het 'koud'mixen (van 37 terug naar kamertemperatuur) van het verwarmde eimengsel ruim 20 minuten duurt? of doe ik dan wat verkeerd. Ook had ik beide keren last van een klinke kuil in m'n biscuit ... typische geval van eerst rijzen en daarna inzakken (en nee ik heb niet de oven opengedaan tijdens het bakken ;)

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-06-10 12:28:13

Hoi Gerdy,
Twintig minuten is wel heel lang. Zelf mix ik het meestal 5 minuten, en dan spatel ik de bloem erdoor. Dat te lange mixen kan ook zorgen voor de te grove structuur en het feit dat het biscuit inzakt (omdat het te luchtig is). Ik zou de volgende keer iets minder lang doorkloppen.

Beantwoorden
Patricia 2018-04-12 10:07:15

Hoi Rutger,

Twee vragen:

1. Heb je tips m.b.t. het goed doorspatelen van de bloem? Je mag niet te lang, maar er mogen ook geen bloemkorrels meer inzitten. Deze combinatie komt bij mij vaak niet uit. Ik zeef de bloem altijd eerst en gebruik de vouwtechniek.
2. Ik heb het idee dat mijn cakes niet hoog genoeg worden, terwijl als ik ze doormidden snijd je de luchtbellen ziet zitten. Dan zou het beslag luchtig genoeg moeten zijn geweest, toch?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
PA
Rutger 2018-04-13 21:46:03

Hoi Patricia,

Het zeven en vouwen is inderdaad het beste. Soms moet je iets langer mengen/spatelen om de bloemkorrels eruit te krijgen, maar probeer dat zo kort mogelijk te doen.
Als je de luchtbellen ziet zitten lijkt mij het biscuit luchtig genoeg. Wellicht kun je dan iets meer nemen, waardoor de cake na het bakken hoger is.

Beantwoorden
Lydia 2018-03-22 12:21:02

Geweldig recept!
Graag zou ik een chipolatataart willen maken, hoe maak ik chipolata vulling?

Beantwoorden
LY
Rutger 2018-03-26 17:54:43

Daar kom ik nog een keer op terug! Wil daar graag nog het perfecte recept voor ontwikkelen!

Beantwoorden
Danique 2018-03-13 18:51:07

Hooi Rutger,
Hoeveel cacao doe jij bij het beslag als je hier een chocoladebiscuit van wil maken?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
DA
Rutger 2018-03-19 12:07:10

Ik zou 25 gram van de bloem vervangen door cacaopoeder.

Beantwoorden
Anne 2018-01-16 12:23:12

Hoi! Kan ik ook wat vanille aroma aan het beslag toevoegen? Zo ja, bij welke stap?

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-01-22 01:04:01

Dat kan, bij het doorspatelen van de bloem.

Beantwoorden
Anne 2017-11-09 11:30:07

Hoi rutger,

Dit weekend ga ik dit recept uitproberen. Kan ik de taart zaterdag al maken en zondag vullen met botercreme en hoe bewaar ik deze dan? Of in het beter om de taart op dezelfde dag te bakken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-11-12 12:41:32

Dat kan prima. Het biscuit is zelfs beter te verwerken als je het een dag van te voren bakt.

Beantwoorden
Marie 2017-09-16 15:49:48

Mijn cake was 2 cm hoog...

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-09-18 15:00:45

Dat klinkt alsof er iets misgegaan is. Heb je het beslag goed warm en daarna koud luchtig geklopt? En de bloem er niet te lang doorheen gespateld?

Beantwoorden
Bert van Apeldoorn 2017-09-09 10:08:51

Hallo Rutger, mijn biscuit is prima (gaar en luchtig), echter ook na afkoelen blijft de bovenlaag plakkerig.
Is dit normaal, of weet jij hoe dit komt en evt. is te verhelpen.

groet Bert

Beantwoorden
BE
Rutger 2017-09-10 15:11:30

Hallo Bert. Waar dat door komt durf ik je niet te zeggen.

Beantwoorden
Van de Bergh Suzanne 2017-09-03 10:02:24

Beste Rutger,
gebruik je gewone patisseriebloem of maak je gebruik van zelfrijzende bloem
groetjes Suzanne

Beantwoorden
VA
Rutger 2017-09-10 15:25:07

Hoi Suzanne. Ik gebruik gewone bloem, zonder rijsmiddelen.

Beantwoorden
Van de Bergh Suzanne 2017-09-03 10:00:59

Beste Rutger,
gebruik je gewone patisseriebloem of gebruik je zelfrijzende bloem
groetjes Suzanne

Beantwoorden
VA
Marja 2017-06-09 17:43:33

Hoi Rutger,
Ik heb inmiddels verscheidene biscuit recepten gelezen, want ik wil zeker weten dat het lukt voor mijn man zijn verjaardag. Maar nu heb ik meerdere keren gezien dat er wat gesmolten boter door gaat en dat mis ik bij jou. Is daar een reden voor? Nu weet ik wèèr niet wat ik moet doen. Alvast bedankt voor het antwoord.

Beantwoorden
MA
Marja 2017-06-09 17:55:24

Hoi Rutger,
Ik wilde graag je blog volgen en schreef mijn emailadres op. Ik kreeg een activatiecode, maar die werkt niet!!! En nu kan ik ook mijn e-mailadres niet meer invullen! Hoe nu verder? Alvast bedankt.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-06-11 22:00:07

Hallo Marja,
Deed de link in de mail het niet? Ik ga het proberen op te lossen!

Beantwoorden
Rutger 2017-06-11 22:03:41

Door biscuitbeslag gaat over het algemeen geen boter. Het wordt wel eens gedaan, maar dan heet het beslag vaak anders. Voordeel van wat gesmolten boter op het laatst door het beslag is dat je een iets rijker biscuit krijgt. Het grote nadeel is dat je door de boter heel snel (en veel) van de luchtigheid verliest.

Beantwoorden
angenita 2017-06-07 09:33:29

ik had afgelopen weekend ook een taart gemaakt ook een biscui taart alleen hij was beetje droog vanbinnen hoe kan dit?
ik heb de bloem in delen toegevoegd wat doe ik verkeerd?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-06-11 22:13:24

Het kan zijn dat je hem iets te heet of te lang gebakken hebt. Een simpele oplossing daarvoor is het doorgesneden biscuit te besprenkelen met wat trempeersiroop. Dat is een suikersiroop waaraan je een smaakje kan toevoegen. Het recept daarvoor zal ik binnenkort plaatsen.

Beantwoorden
kitty 2017-05-12 07:47:42

Hallo Rutger kun je me schrijven hoeveel benodigheden ik nodig heb voor een taart 28cm en ongeveer 8tot 10 cm hoog nergens vind ik tabellen. Zou ik mooi vinden een tabel voor bisquit als het mogelijk is.
Groetjes Kitty

Beantwoorden
KI
Rutger 2017-05-19 10:13:30

Hoi!

Zie hier mijn omrekentabel http://www.rutgerbakt.nl/omrekentabel-bakvormen/

groeten, Rutger

Beantwoorden
Kim 2017-04-21 18:49:46

Beste Rutger, voor het eerst zelf biscuit gemaakt en uw recept gebruikt. Zelf ben ik enorm tevreden. Voor het eerst klopte de baktijd en was de biscuit soepel door te snijden zonder dat er wat afbrak. Nu heb ik (helaas) wat andere dingen gebruikt om te decoreren dan normaal, omdat ik niet alles op voorraad had. Dit resulteerde er in dat de rest van het gezin de uiteindelijke taart ietwat te droog vond. Kan dat komen doordat er geen botercrème tussen zat, maar droge frosting? Of zou ik op een andere manier de taart wat minder droog kunnen maken?
Met vriendelijke groet, Kim

Beantwoorden
KI
Rutger 2017-04-23 18:53:36

Hoi kim. Dat kan inderdaad door de vulling komen, maar er zijn zeker manieren op het biscuit sappiger te maken. Je kan een trempeersiroop gebruiken, een soort suikersiroop. Het recept daarvan staat (nog) niet online, wel in mijn Bakbijbel. Door het biscuit daarmee te besprenkelen wordt het sappiger en krijgt het ook nog eens een lekkere smaak.

Beantwoorden
Petra 2017-02-28 23:17:41

Hoi Rutger, vandaag voor het eerst biscuitdeeg gemaakt omdat ik nog iets met een overschot mokkacrème moest na een hazelnootschuimtaart?. Dit recept (uit je Bakbijbel) gebruikt en hij is super goed gelukt en lekker, vooral na te droog, fijn! Wel heb ik ipv au bain marie te mixen alleen de eieren in heet water verwarmd (dat las ik ergens anders) en de kom vd KitchenAid even in warm water verwarmd zodat de mixer meteen het werk kon doen. Ik was benieuwd hoe dat ging, maar prima dus! De volgende keer probeer ik het op jouw manier om te kijken of ik verschillen opmerk. Bedankt voor je recepten, ik gebruik ze veel!

Beantwoorden
PE
Petra 2017-02-28 23:19:01

O, ik bedoel natuurlijk dat hij niet te droog was, typefoutje..

Beantwoorden
PE
Jolanda 2017-02-20 12:31:45

Hallo, mijn eerste biscuitbeslag zit in de oven en ziet er goed uit. Hoe kan ik hier een chocoladebeslag voor een chocoladetaart van maken? Wat moet ik dan nog toevoegen?

Beantwoorden
JO
Sandra 2017-02-17 19:51:38

Hoi,

De 1e poging is mislukt. Ik denk dat ik de eieren/suiker/zout niet lang genoeg heb opgeklopt. De biscuit is 2 cm hoog met een zware bodem.

Moet de substantie al wat dikker zijn na het kloppen? Ik zie op de foto dat het bij jou een witachtige romige substantie is voordat de bloem erdoor wordt gemengd.

Ik ben een complete leek op dit gebied. Ik ga het morgen gewoon nog een keer proberen. Oefening baart kunst...

Gr. Sandra

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-02-20 11:14:06

Hoi. Het mengsel moet na het koudkloppen al heel dik en romig zijn. De cake rijst door de lucht die in het beslag zit, dus als het niet romig en luchtig in de vorm gaat zal het ook nooit een romig biscuit worden. Het kloppen van de eieren kan je niet echt te lang doen, dus liever wat langer kloppen dan wat korter. En aan het eind de bloem er voorzichtig doorheen spatelen (vooral niet meer kloppen dan) zodat de luchtigheid bewaard blijft.

Beantwoorden
Piet 2018-08-30 09:34:21

Hoi Rutger,
als antwoord op het kapsel maken,
als je je vinger of een lepeltje in het dik opgeklopte ei-suiker-citroenrasp mengel dipt en omhoog houd en het druppelt niet ervan af, dan is het dik genoeg om de bloem erdoorheen te spatelen.
geleerd op de banketschool en in praktijk gebruikt.
groet piet

Beantwoorden
PI
Rutger 2018-09-16 13:35:22

Wat een goede tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Sharona 2017-02-12 17:50:52

Hallo Rutger,
Vraagje. Wordt er in dit recept uitgegaan van een hete lucht oven of juist met boven en onderwarmte?
Bedankt alvast

Beantwoorden
SH
Rutger 2017-02-13 21:40:48

Hoi! Alle recepten op mijn blog zijn, tenzij anders vermeld, gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Kijk hier voor verdere uitleg: http://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Roswitha 2017-03-06 18:43:42

El als je een oven hebt die bij boven en onderwarmte automatisch de hete lucht inschakeld?

Beantwoorden
RO
Rutger 2017-03-07 17:52:20

Dan zou ik de temperatuur iets verlagen. Naar 170 graden.

Beantwoorden
Marjo Polman 2017-02-12 17:06:31

Hoi rutger

Ik vraag me af hoe hoog deze taart wordt? Ben opzoek naar een recept voor 10cm hoog.

Groeten marjo

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-02-13 21:41:48

Hoi! Deze wordt zo'n 5 centimeter hoor. Ik zou niet in één keer een taart van 10 centimeter hoog bakken, die is lastig goed gaar te krijgen. Als je deze taart twee keer bakt en met een vulling ertussen stapelt heb je ook een taart van 10 centimeter hoog.

Beantwoorden
Tonny 2016-09-23 22:58:12

Ik heb een keukenmachine van Kitchen Aid en geen losse mixer. Hoe kan ik dan toch biscuitbeslag maken?

Beantwoorden
TO
Rutger 2016-09-24 07:29:38

Het au-bain-marie verwarmen kan je in de kom van de kitchenaid doen, maar dan al kloppend met een garde. Als het mengsel de goede temperatuur heeft bereikt kan je de kom gewoon in de kitchenaid zetten.

Beantwoorden
nel 2016-09-17 19:15:47

hallo Rutger

Hoe lang moet de biscuit cake in de oven? Dat heb je er niet bij staan.

groetjes nel

Beantwoorden
NE
Olijke Poffer 2016-09-18 15:40:39

Ik heet wel geen Rutger maar ben wel een pattisier zal toch even beantwoorden.
Oven 180 graden en ongeveer 25 a 30 min. Baktijden zijn wel een indicatie. Maar zeker niet te lang bakken anders wordt het biscuit erg droog.
Suc6...

Beantwoorden
OL
Nel 2016-09-19 11:01:29

Dank je wel

Beantwoorden
NE
Rutger 2016-09-19 12:08:10

Dank voor je reactie! En ik doe het inderdaad op dezelfde manier.

Beantwoorden
Rutger 2016-09-19 12:03:48

Hoi! Dat is wel redelijk essentieel ja! Ik heb het erbij gezet!

Beantwoorden
Loes 2016-11-15 10:44:50

Staat bij stap 5

Beantwoorden
LO
Jonna@Burgertrutjes 2016-09-17 10:04:42

Ik koop vaak de mix, ga het nu een keer zelf proberen te maken!

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-09-19 12:00:40

Leuk!

Beantwoorden
Nigel 2016-09-16 16:41:06

Ik zie dat je bakpapier op de bodem van de vorm hebt gelegd.
Hoe heb je de wanden van de vorm behandeld, ingevet en bebloemd?

Beantwoorden
NI
Olijke Poffer 2016-09-16 22:54:17

@Nigel, ik gebruik zelf alleen bakpapier op de bodem en boter de randen in met vloeibare margarine. Bij een Tulband of cake kun je beter de vorm invetten en voorzien van een laagje bloem.

Beantwoorden
OL
Annie 2016-09-17 18:42:35

@Nigel Ik doe ook altijd bakpapier op de bodem. En langs de wanden maak ik een wat hogere rand van bakpapier. Dat bevalt me prima

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-09-19 11:58:56

Hoi Nigel! De zijkanten heb ik alleen ingevet, in dit geval met een bakspray maar het kan ook prima met zachte boter.

Beantwoorden
sylvia 2016-09-16 15:34:10

Kan dit ook met spelt gemaakt worden ?

Beantwoorden
SY
Ida Bootsma 2018-01-25 08:14:52

Ik gebruik altijd speltbloem.

Beantwoorden
ID
Annie 2016-09-16 14:04:45

Hoi Rutger, soms zie ik ook wel eens in biscuit recepten staan dat er maizena wordt gebruikt. Of is dat meer voor moscovisch gebak?

Beantwoorden
AN
Alex 2016-09-17 11:31:42

Maizena zorgt er wel voor dat het beslag wat steviger wordt maar je proef het ook terug in de cake.
Je zou eventueel aardappelzetmeel kunnen gebruiken er voor maar beter is het om niets er doorheen te gooien.
Ook is het beste om fijne suiker te nemen zoals die van de Lidl deze lost sneller op in de ei mengsel.

Beantwoorden
AL
Rutger 2016-09-19 12:03:23

Maizena en aardappelzetmeel hebben ook een wat fijnere structuur en zorgen voor minder gluten in het beslag. Dat resulteert in een fijner en malser biscuit. Je kunt een gedeelte van de bloem dus vervangen door 1 van beide. Zelf vind ik het biscuit het lekkerst met alleen bloem.

Beantwoorden
Ida Bootsma 2018-01-25 08:13:55

Ik bak al jaren biscuittaart door eerst de eiwitten met de suiker stijf te kloppen 10 mij. Dan de eidooiers erdoor en de gezeefde bloem met een beetje maizena. Altijd prachtig resultaat.

Beantwoorden
ID
Rutger 2018-01-28 13:36:44

Goede tip ook! Dankjewel!

Beantwoorden