- Voor een ronde vorm met een diameter van 24 centimeter
- 5 eieren ·
- 150 gr suiker
- ¼ tl zout
- ½ citroen, rasp (optioneel)
- 150 gr bloem
Veel mensen vinden het lastig om zelf een goed luchtig biscuit te bakken en grijpen daardoor vaak naar een kant-en-klaar-mix. Op zich niks mis mee, maar als je weet hoe makkelijk het eigenlijk is kan je het biscuit in het vervolg ook heel goed zelf maken. Het geheim is het warm opkloppen van de eieren, dit zorgt voor een mooi luchtig biscuitbeslag en dus voor een lekker luchtig en mals biscuit. Dat kan je vervolgens gebruiken om de lekkerste taarten mee te maken. Wat denk je van een slagroomtaart, mokkataart, chipolatataart… en zo kan ik nog wel even doorgaan. In deze how-to voor biscuit laat ik je stap voor stap zien hoe je een mooi luchtig biscuitbeslag maakt. Dit recept is voor een ronde vorm met een doorsnede van 24 centimeter. Wil je het biscuit in een andere maart vorm bakken, gebruik dan deze omrekentabel!
Stap 1
Doe eieren, suiker, zout en eventueel citroenrasp in een hittebestendige kom.
Stap 2
Plaats de kom op een bain-marie en klop de massa tot deze ongeveer 37 °C is. Als je met je vingers voelt en het niet meer koud aanvoelt, dan is het mengsel goed.
Stap 3
Haal de kom van de bain-marie en klop verder tot het mengsel op kamertemperatuur is.
Stap 4
Zeef de bloem (en eventueel cacaopoeder) boven het mengsel en spatel dit voorzichtig door de luchtige massa heen tot er geen klontjes meer te zien zijn. Spatel de bloem heel rustig door het beslag, zodat het mooi luchtig blijft.
Stap 5
Het beslag is klaar om verder te verwerken. Laat het niet te lang staan, anders kan het beslag weer inzakken. Bak het biscuit op 180 °C voor zo’n 25 tot 30 minuten.
Tips
- Vul maximaal 2 / 3 van de ingevette (taart)vorm met beslag, want het zal nog gaan rijzen in de oven.
- Om te controleren of het biscuit gaar is prik je erin met een satéprikker. Komt de prikker er schoon uit, dan is het biscuit klaar. Het biscuit zal ook licht terugveren als je er voorzichtig op drukt.
Foto’s: Michiel Wigman
































































