Over Rutger

Rutger Bakt

Bakken doe ik al van kinds af aan en het is mij dus letterlijk en figuurlijk met de paplepel ingegoten. Als kind zat ik bij mijn moeder op het aanrecht om met alles mee te kijken en vooral om álles te proeven. Elk jaar hielp ik mijn vader met het oliebollenbakken in de schuur. Niet veel later ging ik zelf experimenteren met bakken en toen ik eenmaal op mezelf woonde gingen alle remmen los. Het liefst bakte ik elke dag wel iets nieuws. Inmiddels heb ik van het bakken helemaal mijn werk gemaakt en doe ik (bijna) niets anders meer dan recepten bedenken en bakken!

In de zomer van 2013 heb ik het eerste seizoen van het populaire Omroep-MAX-programma Heel Holland Bakt gewonnen. Met mijn bruidstaart heb ik destijds de harten van de jury gestolen en won ik de titel ‘beste thuisbakker van Nederland 2013’. Dankzij mijn winst kreeg ik onder andere een eigen bakrubriek bij Omroep Max, tekende ik bij uitgeverij Carrera Culinair voor het maken van mijn eigen bakboeken en heb ik daarnaast heel veel leuke bakgerelateerde activiteiten mogen doen. Inmiddels heb ik vijf bakboeken geschreven – waarvan Koekjesbijbel de nieuwste is. En een goed bewaard geheim is dat ik al bezig ben met de volgende twee bakboeken. Sinds 2016 heb ik ook dit bakblog, waarop ik heel veel bakinspiratie probeer te verspreiden! Ik ben nog steeds volop aan de bak dus! Naast alle receptontwikkeling geef ik nog regelmatig bakworkshops, bakdemonstraties, ontwikkel ik bakrecepten in opdracht en jureer ik bij bakwedstrijden.

Thuis heb ik ruim 400 bakboeken in de kast staan en daar komt maandelijks wel een aantal bij. Ik vind het geweldig om daarin te lezen om ideeën op te doen en verschillende recepten met elkaar te vergelijken.

Bij mijn bakrecepten – zowel hier op het blog als in mijn bakboeken – vind ik het vooral belangrijk dat de baksels lekker smaken en dat de recepten duidelijk geschreven zijn, waardoor jij ze thuis ook kan maken. Het uiterlijk van baksels speelt zeker mee bij mijn recepten, maar de smaken en texturen zijn voor mij het allerbelangrijkst. Het moet een feestje in je mond zijn!

Op mijn blog vind je heel veel bakrecepten en –inspiratie, how-to’s en achtergrondinformatie. Ik hoop je te inspireren en te motiveren, zodat je zelf de sterren van de hemel kan gaan bakken!

Heel veel bakplezier!

Rutger