Alle broodbakbol recepten
  Broodbakbol recepten

  Broodbakbol recepten

  Wil je brood bakken in een broodbakbol en ben je op zoek naar lekkere recepten? Op deze pagina vind je broodbakbol recepten die speciaal voor deze vorm zijn bedacht én daarnaast deel ik ook heel veel andere recepten die je met deze bol kunt maken.

  Wat is de broodbakbol?

  De broodbakbol die ik gebruik is gemaakt van geëmailleerd gietijzer. Gietijzer houdt de warmte lang vast en zorgt voor een goede overdracht van de warmte aan het brooddeeg. Doordat de broodbakbol geëmailleerd is, is deze waterbestendig, roestvrij, makkelijk schoon te maken en blijft het deeg minder snel plakken.  De broodbakbol kan ook zonder deksel worden gebruikt om bijvoorbeeld pizza’s, quiche of platbroden in te maken. Behalve in de oven is de broodbakbol ook te gebruiken op de barbecue.

  Brood bakken met stoom: net als bij de bakker

  Het unieke ontwerp van de broodbakbol zorgt ervoor dat er tijdens het bakken stoom ontstaat, waardoor het brood goed kan rijzen en het een lekkere knapperige korst krijgt. Maar waarom is die stoom eigenlijk zo belangrijk? In een bakkerij wordt er, zodra het brooddeeg de oven in gaat, wat stoom toegevoegd. De stoom zorgt ervoor dat er een dun laagje water op het deeg komt, waardoor de korstvorming van het brood wordt uitgesteld. Zo kan het brood tijdens het eerste deel van de baktijd mooi en luchtig rijzen, dit wordt de ‘ovenrijs’ of ‘bakrijs’ genoemd. Na 20 minuten is de stoom uit de oven of worden de stoomkleppen opengezet, zodat de stoom kan ontsnappen. Het brood is dan goed gerezen, heeft een mooie glans en kan vervolgens verder gebakken worden tot het  knapperig en goudbruin is. Met de broodbakbol wordt dit proces nagebootst.

   

  Zodra het deeg in de voorverwarmde broodbakbol wordt gelegd, verdampt een deel van het vocht in het deeg waardoor er stoom ontstaat. Het is dus niet nodig om extra stoom toe te voegen. De stoom blijft in de bol hangen doordat de broodbakbol afgesloten is. Na zo’n 20 minuten haal je de deksel van de broodbakbol af, zodat het inmiddels gerezen brood verder kan worden gebakken. Het resultaat is een prachtig brood met een goede gecontroleerde ovenrijs. Bij een brood dat gebakken is in een kleinere gietijzeren pan kan de zijkant nog wat vochtig blijven, omdat de warme lucht niet goed om het brood kan circuleren. Bij de broodbakbol is dat niet het geval, met een perfecte knapperige korst als resultaat!

  Hoe gebruik je de broodbakbol?

  Plaats het ovenrooster laag in de oven en zet de broodbakbol (zowel de bodem als het deksel) er op. Verwarm de oven met de broodbakbol minimaal 30 minuten voor op 240 °C. Gebruik ovenhandschoenen om de deksel van de bol te nemen, schuif het brood op de bodemplaat en plaats de deksel er terug op. Verlaag de oventemperatuur naar 220-230 °C en laat het brood zo’n 20 minuten bakken. Verwijder met een ovenhandschoen de deksel en bak het brood in 15-25 minuten goudbruin en knapperig. Laat het brood afkoelen op een rooster.

  De lekkerste broodbakbol recepten uit de oven

  Het leuke aan bakken met een broodbakbol is dat je allerlei verschillende recepten kunt maken. Voor extra inspiratie deel ik op deze pagina al mijn broodbakbolrecepten: van broden die je ook prima in de broodbakbol kunt maken tot recepten die speciaal voor deze vorm zijn ontworpen. Haal de broodbakbol in huis, kies een recept en ga lekker aan de bak!