Geniet jij er ook zo van om zelf brood te bakken? Dan heb ik iets heel tofs voor je. Samen met The Windmill Cast Iron heb ik namelijk een heel mooi product ontwikkeld. De perfecte pan om brood in te bakken: de broodbakbol! Het was echt super gaaf om het hele ontwikkel- en productieproces van voor tot achter mee te maken, en nu komt mijn wens voor een eigen broodbakpan eindelijk uit! En ik ben zo trots dat ik het nu met jou kan delen! 

In dit artikel vertel ik alles over de broodbakbol: wat deze broodbakvorm precies is, waarom we voor gietijzer hebben gekozen en hoe deze vorm werkt met stoom. En natuurlijk leg ik ook uit hoe je de broodbakbol gebruikt. 

Broodbakbol

Het lekkerste zelfgemaakte brood met de broodbakbol

Voor mijn eigen broodpan heb ik nauw samengewerkt met The Windmill Cast Iron. Dit is een Nederlandse producent van gietijzeren pannen en accessoires. Samen zijn we ruim anderhalf jaar bezig geweest om de perfecte broodbakbol te ontwikkelen. En nu kun jij thuis het lekkerste brood bakken, dat net zo lekker mooi gerezen en knapperig is als dat van de bakker. 

De komende tijd zal ik op mijn blog heel veel broodrecepten met je delen, die ik samen ontwikkeld heb met een bevriende bakker. Deze recepten zijn perfect om te bakken in de broodbakbol, maar ik geef je ook tips hoe je de broden kunt bakken zonder de bol. Inspiratie opdoen voor bakken met de broodpan? 

Broodbakbol

Waarom een gietijzeren broodbakbol?

De broodbakbol is gemaakt van geëmailleerd gietijzer. Gietijzer houdt de warmte lang vast en zorgt voor een goede overdracht van de warmte aan het brooddeeg. Een geëmailleerde gietijzeren broodbakbol heeft daarnaast nog een aantal voordelen:

  • Waterbestendig
  • Roestvrij
  • Makkelijk schoon te maken
  • Deeg blijft minder snel plakken

De bol hoeft ook niet ingebrand te worden, zoals dat soms wel het geval is bij gietijzeren pannen. En je kunt de pan zonder deksel gebruiken om bijvoorbeeld pizza’s, quiche of platbroden in te maken. En behalve in de oven is de broodbakbol ook te gebruiken op de barbecue. Hoe tof is dat? En de bol is ook geschikt om batards (langwerpige broden) in te bakken!

Broodbakbol

Brood bakken met stoom: net als bij de bakker

Het unieke ontwerp van de broodbakbol zorgt ervoor dat er tijdens het bakken stoom ontstaat, waardoor het brood goed kan rijzen en het een lekkere knapperige korst krijgt. Maar waarom is die stoom eigenlijk zo belangrijk? In een bakkerij wordt er, zodra het brooddeeg de oven in gaat, wat stoom toegevoegd. De stoom zorgt ervoor dat er een dun laagje water op het deeg komt, waardoor de korstvorming van het brood wordt uitgesteld. Zo kan het brood tijdens het eerste deel van de baktijd mooi en luchtig rijzen, dit wordt de ‘ovenrijs’ of ‘bakrijs’ genoemd. Na 20 minuten is de stoom uit de oven of worden de stoomkleppen opengezet, zodat de stoom kan ontsnappen. Het brood is dan goed gerezen, heeft een mooie glans en kan vervolgens verder gebakken worden tot het  knapperig en goudbruin is. Met de broodbakbol wordt dit proces nagebootst.

Zodra het deeg in de voorverwarmde broodbakbol wordt gelegd, verdampt een deel van het vocht in het deeg waardoor er stoom ontstaat. Het is dus niet nodig om extra stoom toe te voegen. De stoom blijft in de bol hangen doordat de broodbakbol afgesloten is. Na 20 minuten haal je de deksel van de broodbakbol af, zodat het inmiddels gerezen brood verder kan worden gebakken. 

Het resultaat is een prachtig brood met een goede gecontroleerde ovenrijs. Bij een brood dat gebakken is in een kleinere gietijzeren pan kan de zijkant nog wat vochtig blijven, omdat de warme lucht niet goed om het brood kan circuleren. Bij de broodbakbol is dat niet het geval, met een perfecte knapperige korst als resultaat!

Broodbakbol

Hoe gebruik je de broodbakbol?

Met de broodbakbol wordt zelf brood maken nog leuker en makkelijker. Maar hoe gebruik je deze ronde broodbakvorm? Een uitgebreide stap-voor-stap how-to met foto’s over het gebruik van de broodbakbol vind je hier!

Voorbereidingen & voorverwarmen

Vorm het brood zoals beschreven staat in het recept dat je gebruikt en laat het deeg rijzen in een rijsmandje. Plaats het ovenrooster laag in de oven en zet de broodbakbol (zowel de bodem als het deksel) op het rooster. Verwarm de oven mét de (lege) broodbakbol minimaal 30 minuten voor op 240 °C. 

Brood bakken met de broodbakbol

Haal de broodbakbol met ovenhandschoenen uit de oven en verwijder het deksel. Laat het gerezen brooddeeg vanuit het rijsmandje op de warme bodemplaat van de broodbakbol glijden. Het deeg dat in het rijsmandje de bovenkant was, wordt nu de onderkant. Snijd het brood in, zet het deksel van de bol erover en plaats de bol terug in de oven. Bak het brood zo’n 20 minuten. Verlaag dan de oventemperatuur naar 220 °C. Verwijder met een ovenhandschoen de deksel en bak het brood in 15-25 minuten goudbruin en knapperig. Laat het brood afkoelen op een rooster.

Broodbakbol

Wat kost de broodbakbol?

Wil je zelf ook het lekkerste brood bakken of iemand anders deze mooie, luxe broodbakbol cadeau doen? De adviesprijs voor de broodbakbol is 139,99. Dat is een hele investering, maar het is de 8 kilo wegende gietijzeren broodpan echt meer dan waard. 

De pan is volledig geëmailleerd, wat ervoor zorgt dat het gietijzer beschermd is tegen roest en daarom niet meer behandeld hoeft te worden, en dat het makkelijk schoon te maken is. Het geeft de pan ook een toffe uitstraling! Doordat gietijzer de warmte goed vasthoudt en overdraagt aan het deeg krijg jij dus echt iedere keer een perfect en knapperig brood. 

Goed om te weten: de broodbakbol is niet alleen een zwaargewicht, hij is ook een grote gast. De inhoud (waar het brood in wordt gebakken) is 5,7 liter. En dat is voldoende voor een brood op basis van 500 gram bloem of meel. Ruik je het verse brood al?

Waar kan ik deze broodbakvorm kopen?

Ben je enthousiast geworden over de broodbakbol en wil je deze ronde broodpan bestellen voor jezelf of iemand anders? Kijk dan hier voor meer info of om de broodbakbol te bestellen bij Baktotaal!

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (36)
Suzanne 2023-05-13 12:46:27

Klinkt goed! Wat ik me nog afvraag: als je na 15 min afbakt op een lagere temp, laat je dan de broodbakbol met brood buiten de oven wachten tot de 220 behaald is? Bij mijn oven ben je zo 20 min verder nl....

Beantwoorden
SU
Rutger 2023-05-15 12:13:25

Hi. Je hoeft echt niet te wachten, dat de temperatuur iets daalt tijdens het bakken is prima.

Beantwoorden
Truus 2023-05-14 12:28:47

Het klinkt een beetje als brood bakken in een römertopf. Ook heel lekker. Na de inkepingen heel lichtjes wat bloem over het brood, geeft "rustiek" effect.

Beantwoorden
TR
Olijke Poffer 2023-05-13 20:11:10

Gewoon deksel eraf halen, oven terug naar de gewenste temperatuur zetten en weer sluiten. Mocht je nu echt perse willen dat je oven 220 bereikt, dan gewoon even de ovendeur open laten staan dan is de temperatuur zo een heel aantal graden gezakt. Als je maar onthoudt dat als een recept vraagt om de temperatuur te verlagen na een x aantal minuten, dan laat je het product gewoon in de oven staan en zetnjemde temperatuur terug naar de in het recept gevraagde temperatuur.

Beantwoorden
OL
Henrijet 2023-05-18 09:50:00

Waah, begin nu te twijfelen tussen deze vorm of de broodkom van Kitchenaid… iemand advies?

Beantwoorden
HE
Rutger 2023-05-22 09:14:42

Doordat deze broodbakbol van gietijzer is, houdt deze de warmte veel beter vast, wat in mijn ogen een mooier brood oplevert. Daarnaast is deze bol wat groter, zodat je er ook langwerpige broden en ook pizza en andere platbroden in kunt bakken.

Beantwoorden
Inge 2023-05-18 10:10:14

Ik heb geen oven in huis, alleen een combimagnetron. Is deze dan ook geschikt?

Beantwoorden
IN
Rutger 2023-05-22 09:13:47

Als deze groot genoeg is voor de bol, dan kan dat prima. De bol zelf heeft een afmeting van Ø30x16,5(h)cm, de handvaten steken aan twee kanten uit, waardoor de bol daar 37 centimeter breed is.

Beantwoorden
Rs 2023-05-18 19:17:37

Waarschijnlijk zal die niet op 240 graden kunnen

Beantwoorden
RS
ina 2023-05-18 11:22:07

Mijn speltbrood bak ik altijd in de combimagnetron en dat gaat prima!

Beantwoorden
IN
Hieke Postma 2023-05-18 12:06:31

De broodbakbol is al binnen. Nu aan de slag en uitproberen. Ben benieuwd.

Beantwoorden
HI
Rutger 2023-05-22 09:12:53

Wat leuk! Heel veel bakplezier ermee!

Beantwoorden
Manuela 2023-05-18 12:15:04

Hallo Rutger,kunnen we binnenkort ook een broodbakboek van jou verwachten?

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-05-22 09:12:41

Dat staat nog niet op de planning, maar wie weet ooit :)

Beantwoorden
Annie 2023-06-05 11:51:15

Oh alstublieft Rutger doe dat wel!!

Beantwoorden
AN
Do 2023-05-18 12:15:15

Kun je ook een desembtood hierin bakken of wordt dat een plat brood?

Beantwoorden
DO
Rutger 2023-05-22 09:12:21

Dat kan juist perfect! Later dit jaar komen er verschillende desembroden online, die ook in de broodbakbol gebakken zijn.

Beantwoorden
Carla 2023-05-19 19:18:03

Wat zijn de maten van broodbakbol.
Ik heb nl kleine oven

Beantwoorden
CA
Rutger 2023-05-22 09:10:04

De bol zelf is: Ø30x16,5(h)cm De handvaten steken iets uit, waardoor de breedte daar 37 centimeter is.

Beantwoorden
Carla 2023-05-20 10:45:46

Dag Rutger, ik denk dat ik de broodbakbol ga aanschaffen. Maar ik heb nog een vraagje…in jouw recept moet je na het rijzen het rijsmandje omdraaien boven de pan. Maar hoe zit het dan met het vochtig maken en zaadjes toevoegen? Dat vind ik in een ander recept terug maar niet bij de broodbakbol of heb ik dat gemist?

Beantwoorden
CA
Rutger 2023-05-22 09:09:16

Hi. Als je de bovenkant van het brood wil bedekken met zaadjes, dan kun je dat doen voordat het deeg het rijsmandje in gaat. Hoe dat werkt staat beschreven in dit recept: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/speltbrood-recept/ Als je geen extra topping op het brood doet, dan hoef je het brood ook niet nat te maken.

Beantwoorden
Jeanette 2023-05-21 17:21:55

Kun je hem ook met een koude start gebruiken?

Beantwoorden
JE
Rutger 2023-05-22 09:05:12

Dat kan wel, maar het mooiste resultaat krijg je als de broodbakbol is voorverwarmd. Dan krijg je gelijk een goede stoomontwikkeling, wat het mooiste brood oplevert.

Beantwoorden
Marjan 2023-05-22 16:06:15

Broodbakbol dat lijkt me wel wat.
Nu mijn vraag ik ben de gelukkige bezitter van een Aga , daar is het lastig om de temperaturen aan te houden die er bij horen.
Het voorverwarmen is geen punt maar op lagere temp zetten wel, de deur openen is geen optie omdat de temp meter (die zit aan de buitenkant boven de ovendeur dan springt)

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-05-29 09:51:48

Hi. Ik begrijp je vraag niet helemaal. De oven hoeft ook niet in 1 keer verlaagd te zijn in temperatuur, maar ik neem aan dat je 'm wel gewoon lager kunt draaien toch?

Beantwoorden
Aukje 2023-05-24 10:50:09

De temperatuur van mijn oven gaat niet verder dan 230. Heeft het dan zin om om de broodbakbol aan te schaffen?

Beantwoorden
AU
Rutger 2023-05-29 09:50:38

Hi. Dat kan ook prima, alleen zal de baktijd dan net iets verlengd moeten worden.

Beantwoorden
Margret 2023-05-24 14:40:16

Hoi Rutger,
Hoe groot mag het rijsmandje zijn?

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-05-29 09:50:21

Hi. Gebruik een rijsmandje dat geschikt is voor 800-900 gram brooddeeg.

Beantwoorden
Samie Zijlstra 2023-05-29 22:18:21

Maar past er ook een brood van 1 kilo in? Ik gebruik recepten met 600 gram meel. Bedankt voor al je fijne recepten!

Beantwoorden
SA
Rutger 2023-06-05 07:27:22

Dat past ook prima!

Beantwoorden
Ria Hulzebos 2023-05-25 16:21:15

Hoi Rutger ik gebruik van de molen uit Vlaardingen graag waltkorn-maiskorn maar ondanks de juiste ingrediënten zoals 290ml water 6gr.gist en scheutje olie blijft het deeg altijd veel te plakkerig.Het rijst wel maar is slecht uit de kom te halen en krijg er geen bal van.kan jij advies geven

Beantwoorden
RI
Lianne (uit Apeldoorn) 2023-06-18 22:16:59

Vraag het aan Jane van de molen, die weet alles😀

Beantwoorden
LI
Rutger 2023-05-29 09:47:22

Hoi. Dat is heel lastig, ik ken die mix niet en weet niet wat de exacte verhouding is. Het kan eraan liggen dan het deeg niet lang genoeg of goed genoeg gekneed is. Je kunt ook proberen om het deeg wat beter op te bollen, meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/deeg-opbollen/

Beantwoorden
Agatha 2023-05-29 11:32:44

Hallo Rutger, ik heb de broodbakbol nu een paar maal gebruikt,een fantastisch verjaardags kado.. Ik heb een hete lucht oven en dat betekent wat experimenteren met de temp. Mijn vraag is; de bodem korst van het brood is vrij hard, wat kan ik doen om die dezelfde consistentie te krijgen als de bovenkant van het brood?

Beantwoorden
AG
Rutger 2023-06-05 07:30:20

Hi. Helemaal dezelfde consistentie is niet mogelijk, om dat de onderkant rechtstreeks op het gietijzer ligt en de rest van het brood niet. Het is net als een brood van de bakker, waarbij de bodem ook vaak net iets steviger en donkerder is dan de rest van het brood. Je zou de temperatuur van het voorverwarmen met 10-15 graden kunnen verlagen. Met hete lucht is de temperatuur vaak toch wat heter.

Beantwoorden
Heidy 2023-06-01 12:24:50

Ik heb met veel interesse de info over de broodbolvorm gevolgd en de foto’s zien er geweldig lekker uit maar…..een vorm die 8 kilo weegt en dan omhoog tillen om in de oven te plaatsen dat zie ik , helaas, niet zitten. Het blijft voor mij dan toch mijn electrische broodbakker wat niet zo’n mooi resultaat geeft als de bol……

Beantwoorden
HE
Maja 2023-06-06 19:30:35

Het ging heel goed. Ik heb de bol in de oven gezet. Bij het vullen het rooster half eruit getrokken en de deksel op een rooster op een Ikeakruk( stond naast de oven) gelegd. Brood erin en deksel weer erop. Later deksel weer laten afkoelen op kruk

Beantwoorden
MA
Esther 2023-06-06 14:58:17

Welke hittebestendige handschoenen raad jij aan? Heb zojuist door mijn eigen stommiteit toch mijn handen gebrand, en er zijn zoveel verschillende handschoenen te koop met wisselende recensies. Alvast bedankt voor jouw antwoord. Hartelijke groet

Beantwoorden
ES
Rutger 2023-06-12 11:06:50

Ai. dat is balen! Ik vind deze erg fijn. https://www.vuurenrook.nl/nl/the-windmill-hittebestendige-handschoen.html Zijn van hetzelfde merk als de bol en ook gemaakt voor de BBQ. Ze hebben goede grip en werken perfect.

Beantwoorden
Maja 2023-06-06 19:25:12

Ik heb jouw volkorenrozijnen brood in de bol gebakken. Nu heb ik een vraag. Hoe zorg ik ervoor dat de rozijnen niet aanbranden. Ze zaten aan de oppervlakte. Hij smaakt overigens lekker.

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-06-12 11:05:23

Dat is bij rozijnenbrood altijd lastig, ik heb daar geen goede tip voor.

Beantwoorden
Kathy 2023-06-08 12:00:27

Ik las ergens dat de broodbakbol op de bqq kan voor een pizza. Mag dit ook op een bbq met houtskool?

Beantwoorden
KA
Rutger 2023-06-12 11:04:10

Dat kan prima ja!

Beantwoorden
Lina 2023-06-12 22:36:54

Hi!
Worden de baktijden van je broden anders bij het gebruik van deze broodbakbol? Gebruik je een broodbakbol ook bijvoorbeeld voor worstenbroodjes of bolussen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2023-06-13 21:25:14

Hi, de baktijden veranderen niet echt. Voor kleinbrood gebruik ik de bol (nog) niet, maar dat is zeker leuk om ook te proberen. Al geeft het voor bolussen weinig meerwaarde denk ik.

Beantwoorden
els dondeyne 2023-06-14 14:52:03

Wat is dat rijsmandje? Ik kocht de bol maar daar zat geen mandje bij, of moet je deze apart kopen?

Beantwoorden
EL
Rutger 2023-06-14 21:59:26

Hi. Het rijsmandje zit niet bij de bol inderdaad. Rijsmandjes zijn er in verschillende maten en vormen. Gebruik een rijsmandje dat geschikt is voor een deeg van 900 gram.
https://www.baktotaal.nl/bak-gereedschappen/rijsmandjes

Beantwoorden
Josephine 2023-06-15 12:53:16

Hallo Rutger,
De broodbol heb ik aangeschaft, ik bak met veel plezier al jaren ons eigen brood in van die zwarte broodvormen. Geen zuurdesembrood, het lukt mij niet om een goede starter te krijgen. Ben nu benieuwd of ik mijn brood ook goed krijg in de BBB !
Ik zie jou brood op de foto, maar denk dat het een zuurdesembrood is, klopt dat!

Groet Josephine

Beantwoorden
JO
Rutger 2023-06-15 16:41:28

Ha! Het brood op deze foto was een hybride brood, met zowel desem en gist. Het recept daarvoor komt later dit jaar online, evenals de uitleg om een desemstarter te maken.

Beantwoorden
Hanja 2023-06-21 16:37:20

Hoi hoi
Net de bol binnen, heb een inbouw oven en past net, ben er erg blij mee! Leer veel op de broodbakschool van marije ;~))

Beantwoorden
HA
Rutger 2023-06-24 17:50:04

Wat leuk! Heel veel bakplezier ermee!

Beantwoorden
Hanja 2023-06-27 13:26:56

Mijn brood is super goed gelukt, voor de eerste keer!! Ons hele huis ruikt heerlijk naar brood, daar kan geen parfum tegenop :-))

Beantwoorden
HA
Rutger 2023-07-10 08:45:11

Wat superleuk om te horen!

Beantwoorden
Hanja 2023-06-27 13:24:35

Mijn brood is super geslaagd, heel het huis ruikt heerlijk naar brood, daar kan in mijn ogen geen parfum tegenop ;-))
Groetjes Hanja

Beantwoorden
HA
Frank 2023-07-06 12:27:44

Hey Rutger, als ik op de Windmill site kijk, geven zij een diameter van 30 cm aan. Is dit het binnenmaat van de "pan"?

Beantwoorden
FR
Rutger 2023-07-10 08:36:22

Dat is de buitenmaat (exclusief de handvatten, op dat punt is het 36,7 cm) De binnenmaat is 27-28 centimeter

Beantwoorden
Gemma 2023-07-14 16:56:28

Hoi Rutger, ik heb de broodbakbol aangeschaft en heb al verschillende broden gebakken. Ik heb me helemaal aan jouw recept gehouden maar ik vind dat de broden zo laag blijven. De temperatuur van de oven klopt dus daar kan het niet aan liggen.Als ik naar jouw foto's kijk zijn jouw broden veel hoger.
Heb jij hier een verklaring voor? Gr. Gemma

Beantwoorden
GE
Rutger 2023-07-17 13:03:03

Hoi. Dat ligt zo te horen vooral aan het vormen van de broden en het opbollen. Het is belangrijk dat het deeg goed op spanning wordt gebracht, voordat je het steeds laat rijzen. Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/deeg-opbollen/

Beantwoorden
Ronald 2023-07-17 00:09:46

Mijn heteluchtoven gaat niet hoger dan 200°C. Kan ik dan evengoed de broodbakbol gebruiken?

Beantwoorden
RO
Rutger 2023-07-17 12:59:27

Dat kan wel, maar het brood zal iets langer moeten bakken en net iets minder mooi rijzen.

Beantwoorden
Lieke van Loenhout 2023-07-27 08:51:11

Hallo Rutger kan je broodbakbol ook op inductiekookplaat gebruiken?

Beantwoorden
LI
Rutger 2023-07-31 11:14:35

Hi. De onderkant van de bol kun je daar wel op verwarmen, om bijvoorbeeld een platbrood in te bakken. Maar hele broden bakken in de bol op de inductieplaat, dat lukt niet .

Beantwoorden
Elisabeth 2023-07-28 12:02:39

Hoi Rutger,

Ik heb thuis een gietijzeren pan van Creuset waar ik tot op heden vaak mijn brood in bakte.Is het aanschaffen van een broodbakbol alsnog een verrijking of behaal ik waarschijnlijk het zelfde resultaat?

Beantwoorden
EL
Rutger 2023-07-31 11:11:54

Hi! Zelf vind ik de broodbakbol wat makkelijker in gebruik en het voordeel is dat er ook langwerpige broden en platbroden in kunnen. Het resultaat zal ongeveer vergelijkbaar zijn.

Beantwoorden
Carla 2023-08-02 05:15:52

Hoi Rutger, ik twijfel of ik een rieten of een kunststof rijsmandje ga bestellen. Welke kan je me adviseren? Welke gebruik jij?

Beantwoorden
CA
Rutger 2023-08-09 08:46:08

Hoi. Zelf vind ik rieten rijsmandjes het fijnst werken.

Beantwoorden
Hetty 2023-08-04 10:22:10

Voor ik zo’n bol aan ga schaffen ! Zoek ik recepten en werkwijze hoe het gaat om een brood te maken !
Heb nu een broodmachine

Beantwoorden
HE
Rutger 2023-08-09 08:44:54

Hoi Hetty. Alle recepten en beschrijvingen vind je op deze pagina www.rutgerbakt.nl/broodbakbol

Beantwoorden
Sjaakie 2023-08-07 21:35:10

Goededag

Zit het rijsmandje erbij? Zo niet, hoe kom ik daar aan?

Beantwoorden
SJ
Rutger 2023-08-09 08:40:10

Hoi. Dat zit er niet bij, maar kun je kopen bij bijvoorbeerd www.baktotaal.nl

Beantwoorden
Harmen Jorritsma 2023-08-12 12:36:00

Hallo Rutger,

Is deze broodbakbol ook in een houtgestookte buutenoven te gebruiken?
Vr.gr.

Harmen

Beantwoorden
HA
Rutger 2023-08-17 08:05:36

Zeker!

Beantwoorden
Helen De Viet 2023-08-31 09:24:41

Hoi Rutger ,

Wij zijn fanatieke gebruikers van een (confectie) houtkachel. In de winter laat ik daar bv ook mijn stoofvlees wel lekker op pruttelen.
Ik zou zo graag een brood op de kachel bakken. Dat is tot nu toe gelukt …
Pogingen die lijken op de broodbakbol ook mislukt .
(Een beoordeelt in een bakblik verhoogd in een dutchoven ivm circulatie lukte ook niet ) temperatuur reguleren is ook heel lastig natuurlijk ,
Heb jij tips ?!

Beantwoorden
HE
Rutger 2023-09-04 07:38:27

Hi. Daar heb ik helaas geen ervaring mee, ik durf daar geen advies voor te geven.

Beantwoorden
Ilma 2023-08-31 23:01:17

Ik ben zo blij met de broodbakbol! Ik gebruik hem elke week, ik koop geen brood meer, ik bak het zelf. Het resultaat is elke keer fantastisch, een heerlijk brood met een fantastische korst.

Beantwoorden
IL
Rutger 2023-09-04 07:36:59

Wat geweldig om te lezen! Heel veel bakplezier!

Beantwoorden
Tanja 2023-09-20 09:24:57

Beste rutger. Ik heb de broodbakbol ontvangen maar ik heb een vraag. Ik heb sinds kort een nieuwe oven maar deze gaat maar tot 230 granden wat moet ik doen om de broodbakbol op temperatuur te krijgen.
Mvg Tanja

Beantwoorden
TA
Rutger 2023-09-25 07:58:22

Hoi Tanja. Je kunt dan 230 °C gebruiken als hoogste temperatuur, dat gaat ook prima. Heel veel bakplezier ermee!

Beantwoorden
patricia 2023-10-23 11:55:16

bij de afmetingen op Baktotaal staat dat die aan de binnenkant 12cm hoog is. klopt dat? Is dat niet wat aan de lage kant? Een brood van 12cm lijkt me zo laag :-)

Beantwoorden
PA
Rutger 2023-10-26 17:10:58

Hi. Dat klopt inderdaad, is voor broden zonder vorm echt prima hoor.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.