FAQ – Veelgestelde vragen

Rutger bakt wat jij wilt

Welke suiker bedoel je met de suiker die in de recepten wordt gebruikt?

Met suiker wordt altijd kristalsuiker bedoeld, tenzij anders is vermeld.

Gebruik je gezouten of ongezouten roomboter in de recepten?

Als er in een recept boter wordt gebruikt, is dit altijd ongezouten roomboter, tenzij anders vermeld. Dit kan eventueel vervangen worden door margarine, maar dat kan de uiteindelijke smaak en structuur beïnvloeden.

Welke maat eieren gebruik je?

Bij de eieren wordt uitgegaan van maat M. Een middelgroot ei weegt ongeveer 60 gram, waarvan 30-35 gram eiwit is en 15-20 gram eigeel, de rest is schaal. Let goed op als je grotere of kleinere eieren gebruikt, wat dat heeft invloed op het eindresultaat.

Wat houden de maten tl en el in?

In de recepten gebruik ik vaak eetlepels (el), theelepels (tl), ½ tl en ¼ tl om ingrediënten nauwkeurig af te kunnen afwegen. Let goed op de maten: zo heeft een theelepel een inhoud van 5 milliliter (dit is meer dan een ‘gewone’ theelepel) en heeft een eetlepel een inhoud van 15 milliliter. Bij de kookwinkel kan je ook speciale maatlepels kopen die precies de goede inhoud hebben.

Is de temperatuur die in de recepten wordt genoemd voor ovens met onder- en bovenwarmte of voor heteluchtovens?

Alle recepten zijn, tenzij anders vermeld, gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Pas bij het gebruik van een heteluchtoven eventueel de temperatuur aan. Moderne heteluchtovens komen qua temperatuur vaak overeen met conventionele ovens, maar als je merkt dat het bakproces toch te snel gaat, verlaag de temperatuur dan met 5 à 10 procent. Als je jouw oven eenmaal goed kent, houdt niets je meer tegen om de sterren van de hemel te bakken!

Op welke hoogte moet ik het rooster plaatsen in de oven?

Zorg er altijd voor dat het baksel zoveel mogelijk in het midden van de oven staat. Bak je koekjes op een bakplaat, dan plaats je deze in het midden van de oven. Bak je een tulband of appeltaart, die veel hoger zijn dan de koekjes, dan plaats je het rooster één niveau onder het midden, zodat de vorm precies in het midden van de oven staat. Een uitzondering is er voor dingen die onder de grill moeten, zoals crème brûlée. Deze moeten hoger in de oven geplaatst worden zodat ze dicht onder de grill staan.

De oventijd die bij het recept staat lijkt mij veel te kort/lang.

De oventijden bij de recepten zijn een indicatie; met de aangegeven tijdsperiode en bij de genoemde temperatuur werd het gebak in mijn oven precies goed. Elke oven is echter anders en daarom zal het soms nodig zijn om de tijd aan te passen.

Moet ik de bakplaat of het ovenrooster gebruiken?

Of je in een recept gebruik maakt van de bakplaat of het ovenrooster hangt af van wat je maakt. Bakvormen plaats je op het rooster, zo kan de warme lucht goed aan alle kanten van de bakvorm komen. Koekjes en broodjes plaats je op een (met bakpapier beklede) bakplaat.

Heb je ook een recept voor XXX?

Helaas heb ik niet overal een recept voor, al komen er natuurlijk wel steeds meer bij. Via het zoekvak op mijn site (rechts bovenaan) kan je in alle recepten zoeken. Verzoekjes kan je mij altijd mailen. Eens per maand kies ik de leukste uit om te bakken voor Rutger Bakt Wat Jij Wilt!