Alle glutenvrije recepten
Glutenvrije recepten

Hoe glutenvrij bakken?

Glutenvrij bakken is wat anders dan bakken met gluten. In veel bakrecepten zorgen de gluten voor elasticiteit, luchtigheid en kneedbaarheid. Toch levert glutenvrij bakken ook echte lekkernijen op. Het meel of bloem met gluten wordt in glutenvrije recepten vervangen door alternatieven. Het is vaak een kwestie van verschillende meelsoorten uitproberen en zoeken naar de juiste verhoudingen. Enkele populaire glutenvrije meelsoorten zijn boekweitmeel, rijstemeel, amandelmeel of maismeel. Maar er zijn nog ontzettend veel andere soorten meel zonder gluten.

Welke lekkernij ga jij glutenvrij bakken? Maak deze brossige en luchtige glutenvrije koekjes of probeer deze glutenvrije brownies. Op zoek naar glutenvrij gebak? Ga dan aan de slag met deze cake zonder gluten of deze glutenvrije zomertaart.

Bakrecepten glutenvrij maken

Wil je een recept glutenvrij maken? Het is dan in ieder geval nodig om de bloem of het zelfrijzende bakmeel te vervangen door glutenvrije bloem. Voor veel glutenvrije recepten heb je zelfs een mix van glutenvrije bloemsoorten nodig voor een lekker resultaat. Koop je kant-en-klare glutenvrije bloemmix of meelmix? Dit is ook een mix van diverse meelsoorten. Ook andere bakbenodigdheden zijn vaak glutenvrij te verkrijgen of er is een glutenvrije variant voor.

Kruisbesmetting voorkomen met glutenvrij bakken

Ga je iets bakken voor iemand die glutenvrij eet? Het is dan belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen. Dit betekent dat de ingrediënten en bakbenodigdheden ook niet in aanraking zijn (geweest) met gluten. Dit is erg belangrijk voor iemand die door een glutenallergie of coeliakie geen gluten mag eten. Maak alle materialen en bakbenodigdheden goed schoon, was je handen goed en gebruik schone theedoeken, handdoeken en ovenwanten.