Zimtsterne, of in het Nederland vertaald kaneelsterren, zijn populaire kerstkoekjes. Ze worden veel gebakken in de adventstijd. Vooral in Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk kom je deze koekjes rond de feestdagen vaak tegen.  

Het makkelijke aan dit kaneelster recept is dat je maar weinig ingrediënten nodig hebt. De basis bestaat uit een mengsel van amandelmeel, eiwit, suiker, amandellikeur en natuurlijk kaneel. Bovenop zit een laagje glazuur, dat is gemaakt van poedersuiker en eiwit. Het glazuur wordt meegebakken met de koekjes. De koekjes zijn na het bakken knapperig van buiten en zacht van binnen. En ze zijn super smaakvol! 

Zimtsterne recept

Omdat Zimtsterne gemaakt zijn op basis van amandelmeel en er geen bloem wordt gebruikt, zijn deze kaneelster koekjes glutenvrij. Met dit Zimtsterne recept maak je zo’n 35-45 koekjes.

Zimtsterne uitsteken

Je kunt deze Zimtsterne op verschillende manieren maken. Je kunt het glazuur bijvoorbeeld al op het deeg strijken voordat je de sterren gaat uitsteken. Dat werkt makkelijker en sneller, maar omdat het deeg al met het glazuur is bestreken, kun je de restjes niet meer opnieuw uitrollen. Ik kies er zelf daarom voor om de sterren eerst uit het amandeldeeg te steken en pas daarna met behulp van een kwastje met het glazuur te bestrijken. 

De restjes amandeldeeg, die je na het uitsteken van de sterren overhoudt, kun je weer tot een bal kneden en weer opnieuw uitrollen. Deze methode kost iets meer tijd, maar je haalt er wel de meeste koekjes mee uit dit recept. 

Zimtsterne recept

3 tips voor de lekkerste kaneelsterren

  • Voor extra smaak kun je 1 eetlepel amandellikeur door de amandelmassa mengen, het amandeldeeg wordt wel een tikkeltje plakkeriger, dus zorg dat je goed poedersuiker gebruikt tijdens het uitrollen. 
  • Gebruik voor deze kaneelsterren stervormige koekjes uitstekers van zo’n 4½-5 centimeter. Zelf heb ik de grootste van deze drie sterrenuitstekers gebruikt. Om het amandeldeeg mooi gelijkmatig uit te rollen, zodat alle koekjes dezelfde dikte hebben, gebruik ik graag deze diktelatjes. Ik leg aan beide kanten van het amandeldeeg de latjes van 5 millimeter en 3 millimeter op elkaar, zodat het 8 millimeter dik wordt. Rol vervolgens met de deegroller over het deeg en de latjes, zo weet je zeker dat alle kaneelsterren even dik worden. 
  • Wil je de kaneelsterren bewaren? Luchtdicht verpakt blijven deze koekjes op kamertemperatuur zeker 2 weken goed. Als je ze langer wilt bewaren, kun je ze ook invriezen. Luchtdicht verpakt blijven ze 2-3 maanden goed in de vriezer. 
Ingrediëntenlijst
  • Voor de koekjes
  • 2 eiwitten
  • 250 gr poedersuiker
  • 300 gr amandelmeel
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1 el amandellikeur, optioneel
  • snuf zout
  • Verder nodig
  • poedersuiker, om uit te rollen
Broodbakbol banner desktop
makkelijke bakboek mob

Zelf kaneelsterren koekjes maken

Klop de eiwitten op in een vetvrije kom. Voeg de poedersuiker geleidelijk toe zodra het eiwit schuimig begint te worden en klop alles door tot het eiwit stijf is. Weeg 75 gram van de stijfgeklopte eiwitten af en bewaar dit voor het glazuur.

Meng de rest van de opgeklopte eiwitten met het amandelmeel, kaneelpoeder, het zout en naar wens de amandellikeur tot een samenhangend geheel. Rol de amandelmassa op een met poedersuiker bestrooid werkblad uit tot een dikte van 8 millimeter.

Steek of snijd sterren uit het amandeldeeg en leg deze op 2 met bakpapier beklede bakplaten. Het overgebleven deeg kun je opnieuw uitrollen. Bestrijk de kaneelsterren met de achtergehouden stijfgeklopte eiwitten. Dit gaat het mooist met een fijn kwastje. Maak het glazuur met een klein beetje water vloeibaarder als het niet mooi uitvloeit. 

Laat de Zimtsterne na het bestrijken minimaal 30 minuten rusten op kamertemperatuur, zodat het glazuur wat kan drogen. 

Kaneelsterren bakken

Verwarm de oven voor op 150 °C onder- en bovenwarmte.

Plaats de bakplaat met de kaneelsterren zo laag mogelijk in de oven. Plaats boven in de oven een tweede, lege bakplaat om te voorkomen dat de koekjes te veel warmte van boven krijgen en het witte glazuur verkleurt. Bak de kaneelsterren in 12-17 minuten gaar. Schuif het bakpapier met koekjes en al van de bakplaat af en laat de koekjes afkoelen voordat je ze van het bakpapier haalt. 

Foto’s: Saskia Lelieveld 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (0)