Wat is er lekkerder dan een verse, zelfgebakken croissant als ontbijt? Croissantdeeg wordt in bakkerstermen ook wel getoerd gerezen deeg genoemd. Het geheim van luchtige, knapperige croissants zit hem in dit croissantdeeg: het draait allemaal om de laagjes.

Zelf croissants maken kan in het begin wat lastig zijn, maar oefening baart zeker kunst! In het croissant recept in dit artikel leg ik je alles stap voor stap uit. Van het maken van het croissantdeeg, rollen van de croissants tot het laten rijzen en bakken. Ook geef ik je een paar handige tips zodat je de lekkerste zelfgebakken croissants op tafel tovert. Wil je de allerlekkerste croissants maken? Verdeel het hele proces dan over 3 dagen. Hoe je dit precies doet, leg ik je verderop in dit artikel uit. 

Croissants recept

Met dit recept maak je 14 croissants. Wil je wat kleinere croissantjes bakken? Dan haal je er uiteraard wat meer uit, afhankelijk van de grootte.

Beste bloem voor croissantdeeg

Speciaal voor Baktotaal Bouwhuis ben ik aan de slag gegaan met dit recept en heb ik verschillende technieken en soorten bloem geprobeerd. Met Franse T55 bloem heb ik de lekkerste croissants gemaakt, maar ook met patentbloem werden ze heel mooi.

Kan ik verse croissants bewaren?

Vers zijn zelfgebakken croissants natuurlijk het lekkerst. Heb je een dubbele hoeveelheid gemaakt of houd je wat croissants over? Afgebakken croissants kun je ook invriezen zodra ze goed zijn afgekoeld. Je hoeft ze dan alleen op een later moment nog kort op te piepen in de oven op 200 °C. 

Je kunt de croissants ook ongebakken invriezen en later afbakken. Vries het croissantdeeg dan na de tweede rijs in. Laat ze voor gebruik eerst ontdooien op kamertemperatuur en bak ze vervolgens af.

5 tips voor de lekkerste croissants

 1. Werk snel en zorg dat de ingrediënten koel zijn. Dit geldt als je het croissantdeeg maakt en de croissants rolt. Zo zorg je dat de boter in het deeg stevig blijft en niet wegsmelt. Dit zorgt voor de mooie laagjes in je croissants.
 2. De beste croissants maak je thuis door het proces te verdelen over 3 dagen. Op dag 1 maak je het deeg en daarna laat je het een dag rusten in de koelkast. Op dag 2 toer je het deeg met de boter. Laat het vervolgens weer in de koelkast rusten. Op dag 3 kun je de croissants rollen, laten rijzen en afbakken.
 3. Wil je mooie gelijke croissants? Gebruik dan deze croissantroller om het deeg na het uitrollen in de juiste vorm te snijden. Er zijn trouwens allerlei maten croissantrollers, zodat je ook grotere croissants of juist kleine croissantjes kunt maken.
 4. Gooi de afgesneden stukjes croissantdeeg zeker niet weg! Je kunt hier nog iets lekkers van maken. Wentel het overgebleven deeg bijvoorbeeld door wat kaneelsuiker en doe het in ingevette cupcake vormpjes. Laat ze rijzen en bak ze op dezelfde manier zoals verderop in het croissant recept staat beschreven.
 5. Op zoek naar meer lekkere recepten met croissantdeeg? Maak dan deze chocoladebroodjes of maak verse roomcroissants. Als je oudere croissants hebt liggen, zijn deze amandelcroissants een superlekker idee.

Croissants recept
Ingrediëntenlijst
 • Voor het deeg
 • 500 gr T55 bloem (of patentbloem)
 • 140 ml water, koud
 • 140 ml melk, koud
 • 10 gr zout
 • 12 gr gedroogde gist
 • 50 gr suiker
 • 30 boter, op kamertemperatuur
 • Voor het toeren
 • 250 gr boter, koud
 • Verder nodig
 • bloem, voor het werkblad
 • 1 ei, losgeklopt
Zomerste toetjes desktop
Broodbakbol banner mobiel

Zelf verse croissants maken in 5 stappen

Ga je zelf croissants maken, maar ben je benieuwd hoe je dit precies doet? Ontdek hoe je in 5 stappen versgebakken croissants maakt:

 1. Croissantdeeg maken
 2. Croissantdeeg toeren met boter
 3. Croissants rollen
 4. Croissants laten rijzen
 5. Croissants bakken

Croissantdeeg maken

Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en kneed hier een soepel deeg van. Je kunt het deeg met de hand kneden of een standmixer met deeghaak gebruiken. Kneed het deeg 4-5 minuten door en maak een bol van het deeg. Verpak de deegbol in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Nog beter is het om het deeg een dag in de koelkast te laten rusten.

Croissantdeeg toeren

Leg de toerboter tussen 2 vellen plasticfolie en rol uit tot een vierkant van ongeveer 1 centimeter dikte. Door stevig op de koude boter te slaan met een deegroller wordt deze wat soepeler, waardoor je het gemakkelijker kunt verwerken in het deeg.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het iets plat op een licht bebloemd werkblad en rol er 4 punten aan. Leg de plak boter in het midden van de lap deeg en sla de 4 flappen deeg eroverheen, zodat de boter aan alle kanten is ingepakt. Rol het deeg langwerpig uit tot het 3 keer langer is dan breed. 

Vouw het deeg vervolgens als een brief in drieën. Draai het deeg een kwartslag en rol het nu in de andere richting uit, tot het opnieuw 3 keer langer is dan breed. Vouw ook dit stuk deeg weer in drieën. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Rol het deeg nog eenmaal in de eerste richting uit en vouw het deeg wederom in drieën. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het nog minimaal 30 minuten rusten in de koelkast (maar nog beter is het om het een nacht te laten rusten).

Croissants rollen

De volgende stap is het rollen van de croissants. Maar hoe rol je een croissant precies? Haal het deeg uit de koelkast en rol het met een deegroller uit op een licht bebloemd werkblad tot een lap van 85 bij 20 centimeter. Gaat dit lastig en is het deeg te elastisch en trekt het steeds terug? Leg het deeg dan 10-15 minuten in de koelkast en ga dan weer verder.

Snijd met een scherp mes, pizzaroller of croissantroller driehoeken van 10×20 centimeter uit het deeg: de onderkant is dan 10 centimeter breed en vanaf het midden omhoog gemeten is het 20 centimeter. Snijd het deeg in het midden van de korte kant (die van 10 centimeter) zo’n 3 centimeter in. Rol het croissantdeeg vanaf daar op en trek het hierbij iets uit, zodat het deeg goed op spanning staat.

Croissants laten rijzen (tweede rijs)

Leg de croissants met het puntje naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte. Dek ze losjes af met plasticfolie en laat het deeg 1½-2 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats. De ideale rijstemperatuur voor croissants is 23-27° C. Vooral niet warmer, dan smelt de boter en worden de laagjes minder mooi.

Croissants bakken

Na de tweede rijs is het tijd om de croissants te bakken. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de gerezen croissants met het losgeklopte ei en bak ze vervolgens 15-20 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (27)
Gerard 2022-01-23 11:59:48

Dus als ik goed begrijpt 1,5 tour

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-01-24 10:31:12

Dat klopt.

Beantwoorden
hilde vannuffelen 2022-01-23 13:48:27

Kan ik ook het deeg maken? Dan de croissants rollen en de diepvriezer in, en als ik ze nodig heb laten ontdooien, rijzen en bakken. Zo wil ik het vandaag nog doen zodat ik wat voorraad heb.

Beantwoorden
HI
Rutger 2022-01-24 10:30:58

Lees even het artikel, daar heb ik het in uitgelegd.

Beantwoorden
Maria 2022-01-24 10:20:25

Staat in het recept en wordt in de video gezegd. Na de rijs, maar voor het insmeren met eigeel kan je ze invriezen.

Beantwoorden
MA
Franklin 2022-01-23 14:18:43

Je hebt t over ‘gedroogde gist’ Wil even melden dat er een groot verschil is tussen ‘gedroogde gist’ en ‘instantgist’. Waarschijnlijk bedoel je ‘instantgist’.
In Nederland is ‘gedroogde gist’ haast niet te krijgen maar bijvoorbeeld in Belgie wel. ;-)

Beantwoorden
FR
Rutger 2022-01-24 10:30:17

Je hebt helemaal gelijk. Omdat in Nederland alle gedroogde gist instantgist is gebruik ik die benaming altijd.

Beantwoorden
Maria 2022-01-24 10:19:38

Wat een geweldig recept! Ik wachtte al een tijdje op een ‘echt’ croissantrecept van een van mijn favoriete blogbakkers!

Ik ga vandaag beginnen en verdeel het over de drie dagen, want dan zijn ze het lekkerst toch?

Dankjewel voor dit recept!!!

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-24 10:28:09

Heel leuk! Ja als je het proces over 3 dagen verdeelt worden ze het allerlekkerst!

Beantwoorden
Kim 2022-01-29 11:01:25

Ik ben momenteel met croissantjes maken, maar wat doe je dan de 3de dag? Ik heb gisteren het deeg gemaakt en net een keer getourd. Het ligt nu voor 30 minuten in de koelkast

Beantwoorden
KI
Rutger 2022-01-31 19:23:27

De derde dag kun je de croissantjes van het deeg rollen, laten rijzen en bakken.

Beantwoorden
Maria 2022-01-25 14:32:27

Op wat voor manier kan je ze het beste invriezen? Ik heb gisterochtend het deeg gemaakt en gisteravond de toeren en vanochtend zijn ze gaan rijzen.

Ik wilde daarna invriezen, maar het is natuurlijk heel zacht deeg dat je niet kan vastpakken? Ik heb om het bakpapier heen geknipt en ze los op het bakpapier in de vriezer gelegd, maar ze liggen nu niet in een doos of iets of met folie? Mijn idee is om ze nu hard te laten worden en dan daarna in plastic zakjes doen

Had ik beter in een bakje kunnen invriezen? Of kan bovenstaande manier prima? Worden ze daar niet droog van, dat ze nu een uurtje los in de vriezer liggen, zonder deksel of folie en dat ik ze daarna in een zakje doe.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-31 19:51:49

Hoi. Wat jij vertelt is de beste manier. Na het invriezen kun je ze van het bakpapier halen en bijvoorbeeld in een zakje doen.

Beantwoorden
Maria 2022-01-25 14:36:13

Kan ik de croissants ook eerst met ei insmeren en dan invriezen? Want ik eet 1 croissant per keer en dan zonde om dan elke keer een ei te verspillen?

Beantwoorden
MA
Luna 2022-02-13 00:43:31

Je kan ipv ei ook melk gebruiken voor de glans!

Beantwoorden
LU
Rutger 2022-01-31 19:50:57

Volgens mij kan dar prima!

Beantwoorden
Nimdy 2022-01-31 08:42:27

Ik heb iets verkeerd gedaan, hahaha!
Het ging allemaal hartstikke goed (het deeg maken, het toeren en laten rijzen), totdat ik de croissants ging afbakken in de oven.
Ze werden zo plat als een dubbeltje!
Wel lekker en luchtig, maar zo plat als een dubbeltje, haha!
Weet jij misschien wat er mis zou kunnen zijn gegaan?

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-01-31 19:12:57

Heb je ze goed genoeg opgerold, onder wat spanning.

Beantwoorden
Lando 2022-02-12 12:33:04

Voor het eerst croissantjes gebakken en dit recept gebruikt, echt top geworden.
Verdeeld over 2 dagen, 1e dag deeg en toeren en 2e dag rollen en bakken.
Bedankt voor dit toprecept

Beantwoorden
LA
Lieke 2022-02-15 16:14:44

Hai Rutger
Kun je ook T65 bloem gebruiken?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-02-22 09:56:39

Dat kan ook.

Beantwoorden
Rianne 2022-02-16 16:14:24

Rutger, hoe dik is de lap deeg die je uitgerold hebt ongeveer?

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-02-22 09:53:42

De dikte heb ik niet gemeten, enkel de grootte van de lap, zoals in het recept vermeld staat.

Beantwoorden
Brigitte 2022-02-20 08:40:24

Ik kan niet goed tegen tarwe, maar croissants/bladerdeeg maken staat wel op mijn bucketlist. Ik bak altijd met speltbloem. Kan ik dat hier ook voor gebruiken? Het zal wellicht iets andere structuur hebben, maar als het in de buurt komt ben ik al heel tevreden.

Beantwoorden
BR
Rutger 2022-02-22 09:35:57

Volgens mij kan dat wel, alleen heb ik het zelf nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Mirjam 2022-02-20 08:41:13

Hoi Rutger, ik heb voor het eerst croissants gemaakt, met jouw recept. Ik heb ‘s ochtends het deeg gemaakt, ‘s middags getoerd en ‘s avonds laten rijzen. Een deel heb ik ‘s avonds afgebakken, een dee ligt ongebakken in de vriezer. Ze zijn erg mooi geworden en best lekker, maar missen wat luchtigheid. Heb je een idee hoe dat komt en heb je tips? Dank alvast!

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-02-22 09:35:30

Heb je ze lang genoeg en niet te koud laten rijzen. Je kunt de rijstijd een volgende keer ook verlengen.

Beantwoorden
Mirjam 2022-03-05 10:00:04

Dank voor je reactie! Ik laat ze altijd rijzen in de oven (zonder dat die aan staat) zodat er een constante temperatuur heerst. Ik ga ze de volgende keer wat langer laten rijzen!

Beantwoorden
MI
M 2022-02-20 11:53:29

Ik had ze al gemaakt. Ze smaakten lekker, maar bleven heel compact en dus niet luchtig. Roomboter liep er ook helemaal uit tijdens het afbakken.

Ik had het deeg in de ochtend gemaakt. In de avond het toeren en in de ochtend de croissants gemaakt. Enig idee waar het misgaat?

Ik ga nu een nieuwe poging doen en weer verdelen over anderhalf dag.

Beantwoorden
M
Rutger 2022-02-22 09:34:21

Zo te horen hebben ze niet goed genoeg gerezen. Dus dat zou ik de volgende keer wat langer doen. En let er op dat het niet te koud is tijdens het rijzen.

Beantwoorden
Frans 2022-04-10 13:08:25

Dag Rutger. Heb al eenmaal keer croissants gebakken volgens jouw recept en aanwijzingen. Ze zijn lekker, maar ik zie geen laagjes. Het is gewoon een luchtig broodje dat naar roomboter smaakt. Wat doe ik fout? Druk ik misschien bij het toeren te hard zodat ik de boter in het deeg druk? Maar hoe weet ik dan wanneer ik te hard druk?

Beantwoorden
FR
Rutger 2022-04-13 14:50:12

Waarschijnlijk is de boter dan toch te warm geworden, waardoor hij in het deeg gesmolten is. Probeer snel en koel te werken en respecteer de rusttijden in de koelkast.

Beantwoorden
Anne 2022-04-16 01:00:00

Kan je het deeg ook te lang laten rijzen? Zou ik het bijvoorbeeld 's avonds klaar kunnen maken om te rijzen en de volgende ochtend afbakken?
(ik woon in Papoea en 's nachts is het ongeveer 25 graden en overdag 35,dus qua temperatuur is het s nachts beter denk ik)

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-04-21 10:05:40

Dan zou ik ze eker wel in de koelkast zetten, anders rijzen ze echt veel te veel.

Beantwoorden
Ineke 2022-05-01 10:21:19

Ik heb nu 3 x de croissants gebakken maar de laagjes zijn niet luchtig genoeg
Ik laat ze 2 uur rijzen met een rijsmatje rond de 23-24 graden
Ze zijn mooi gerezen maar als ik ze bak zijn ze niet luchtig zoals op jou foto
Ik heb ze ook al op lagere temp en wat langer gebakken op 180 Gr 25-28 min
Wat kan ik nog meer doen om ze mooier te krijgen
Mvg ineke

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-05-02 08:15:28

Hi. Wat bedoel je precies met een rijsmatje? Vanaf hier kan ik helaas heel moeilijk zien wat er beter kan.

Beantwoorden
Ineke 2022-05-08 08:30:21

Ik had gelezen dat je een rijskastje kan maken door een terrarium matje in een afgesloten bak te leggen en de temperatuur in te stellen op ongeveer 24 -25 graden
Ze waren ook mooi gerezen maar ze luchtig krijgen lukt maar niet

Beantwoorden
IN
Ineke 2022-05-07 11:02:43

Ik had gelezen dat je een eigen rijskast kan maken door een terrariummatje in een afgesloten bak te plaatsen en op een rooster je croissants zodat ze goed kunnen rijzen.Je kan nl de temperatuur instellen
In mijn huis is het geen 23 graden dus rijzen ze niet goed.
Wat kan ik doen om de croissants luchtiger in laagjes te krijgen?
Gr Ineke

Beantwoorden
IN
Karin 2022-05-07 14:29:51

Het is best tijdrovend om croissantjes te bakken, maar wat zijn ze heerlijk geworden!

Beantwoorden
KA
Florien 2022-05-17 21:32:16

Hallo
Ik heb een paar keer de croissants proberen maken. Alles lukt maar mijn croissants rijzen niet of toch nauwelijks. Ik steek ze in de oven met onder de bakplaat een kom met lauw water. Door wat zou dit komen dat ze niet rijzen

Beantwoorden
FL
Giovanni 2022-09-01 20:40:01

Mischien komt u gist in contact met u zout dan heeft de gist geen werking niet meer

Beantwoorden
GI
Rutger 2022-05-22 17:58:20

Dat kan ik helaas heel moeilijk zeggen vanaf hier, ik kan niet zien wat er misgaat.

Beantwoorden
Sandra 2022-06-26 14:24:06

Ze waren heerlijk. Ik heb mijn roomboter eerst nog even 15 min in de vriezer gedaan voordat ik ging toeren.

Beantwoorden
SA
Maria Concetta 2022-07-03 10:07:31

Ga ze proberen, ben echt nieuwsgierig.
Bedankt voor de recept.

Beantwoorden
MA
Feike 2022-08-01 19:18:00

Hoi Rutger, ik heb nu voor de derde keer dit recept gebakken. De eerste keer en nu heb ik het idee dat het deeg niet goed ontwikkeld is, terwijl het wel gewoon dik 1,5 uur gerezen heeft. Ook lekt er tijdens het bakken enorm veel boter uit de croissants. Het eindresultaat is een vrij compacte croissant waarbij er wel heel duidelijk laagjes zichtbaar zijn, maar ik toch het idee heb dat het deeg niet goed is. Wat doe ik fout?

Beantwoorden
FE
Rutger 2022-08-08 13:52:03

Hoi Feike. Vanaf hier is het heel lastig om te zien wat er precies mis gaat. Het klinkt alsof het deeg toch nog langer moet rijzen, na het vormen van de croissants.

Beantwoorden
Annelies Huylebroeck 2022-08-07 08:02:18

Hoi Rutger, ik zou graag croissants bakken voor het ontbijt op zondagmorgen. Hoe pak ik dat aan want opstaan om 6 uur vind ik wel wat vroeg.

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-08-08 13:34:33

Je kunt de croissants na het vormen in de koelkast laten rijzen en dan 1 uur van tevoren uit de koelkast halen en bakken.

Beantwoorden
Dany 2022-09-17 09:49:05

Rutger,

Bak brood altijd met verse gist, (3x hoeveelheid droge gist)
Heb dat ook bij de croissant gebruikt maar dat leek iets te veel,
na een dag in de koelkast was het behoorlijk in omvang toegenomen.

Heb je daar een advies voor?

Dany

Beantwoorden
DA
Rutger 2022-09-19 12:00:39

Hoi. Het klopt dat het deeg in de koelkast nog wat doorrijst. De verhouding (3 keer zoveel) is goed, dus daar ligt het niet aan.

Beantwoorden
Florien 2022-09-18 20:48:44

Hallo
Ik heb een vraagje ik zou graag de zondag ochtend rond 6 uur mijn croissants willen bakken. Mag ik ze een nachtje laten rijzen als ik ze om 19 uur maak. Kan dit kwaad of moet ik ze ergens anders leggen.

Beantwoorden
FL
Rutger 2022-09-19 11:47:40

Hoi, dat kan, maar laat ze dan in de koelkast rijzen. Kijk 's morgens hoe hoog ze gerezen zijn en laat ze eventueel nog 1/2-1 uur op kamertemperatuur rijzen.

Beantwoorden
Iris 2022-10-16 11:41:28

Wij hebben deze nu gemaakt (zitten in de oven) na 1,5 dag rijzen. Maar bij het oppakken om te verpakken voor de vriezer werden ze weer heel klein! Ook bij het smeren van de ei zakten ze wat in. Stap 1 hebben we 1 uur in de koelkast gedaan en stap 2 de hele dag en stap 3 nog 2 uur in de oven met heet water. Hoe kan dit?

Beantwoorden
IR
Rutger 2022-10-17 08:13:23

Waarschjinlijk hebben ze een te lange of warme laatste rijs gehad, waardoor ze tegen het einde juist instorten. Laat ze de volgende keer iets minder warm rijzen op het laatst.

Beantwoorden
Theo 2022-11-02 17:56:25

Op zich een prima recept. Ik vind achteraf wel veel gist waardoor het al tijdens de bereiding de pan uit rijst.
Volgende keer wat minder gist gebruiken. ( 6 gram )

Beantwoorden
TH
Deckx Willy 2022-11-11 16:24:33

Als je 12gr droge gist zet of 30 gr verse gist op 500 gr bloem, dan kan je deze deeg onmogelijk een nacht in een normale huis-koelkast laten rusten. Het deeg rijst te fel. Dus ofwel minder gist, ofwel lagere temperatuur. Maar als je kiest voor mindere gistdosering dan duurt de eindrijs veel te lang. De vraag is : Is dat echt nodig die lange koelrijzen, en kan je een croissantdeeg niet hanteren zoals die van bv: " Koffiekoeken " van gerezen bladerdeeg ?

Beantwoorden
DE

U kunt niet meer reageren.