- Voor het deeg
- 500 gr T55 bloem (of patentbloem)
- 140 ml water, koud
- 140 ml melk, koud
- 10 gr zout
- 12 gr gedroogde gist
- 50 gr suiker
- 30 boter, op kamertemperatuur
- Voor het toeren
- 250 gr boter, koud
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- 1 ei, losgeklopt
Wat is er lekkerder dan een verse, zelfgebakken croissant als ontbijt? Croissantdeeg wordt in bakkerstermen ook wel getoerd gerezen deeg genoemd. Het geheim van luchtige, knapperige croissants zit hem in dit deeg: het draait allemaal om de laagjes.
Zelf croissants maken kan in het begin wat lastig zijn, maar oefening baart kunst! In dit croissant recept leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf croissants kunt maken en ik geef je een paar handige tips.
Met dit recept kun je 14 croissants bakken.
Beste bloem voor croissantdeeg
Speciaal voor Baktotaal Bouwhuis ben ik aan de slag gegaan met dit croissants recept en heb ik verschillende technieken en soorten bloem geprobeerd. Het mooiste resultaat geeft deze Franse T55 bloem, maar ook met patentbloem werden de croissants heel mooi!
Wil je mooie gelijke croissants, gebruik dan deze croissantroller om het deeg na het uitrollen in de juiste vorm te snijden. Er zijn trouwens croissantrollers in meer maten, zodat je ook andere formaten kunt maken.
3 handige tips voor de lekkerste croissants
- Werk snel en zorg dat de ingrediënten koel zijn als je het deeg gaat maken en als je de croissants rolt. Zo zorg je dat de boter in het deeg stevig blijft en niet wegsmelt. Dit geeft de mooiste laagjes in je croissants.
- Wil je de mooiste croissants maken? Verdeel het proces van croissants maken dan over 3 dagen. Maak het deeg op dag 1 en laat dit tot de volgende dag rusten in de koelkast. Op dag 2 toer je het deeg met de boter en ook dit laat je een nacht rusten in de koelkast. Op de 3e dag kun je de croissants vormen, laten rijzen en bakken.
- Van de afgesneden stukjes croissantdeeg kun je ook nog iets lekkers maken, gooi dat dus vooral niet weg. Wentel het overgebleven deeg bijvoorbeeld door wat kaneelsuiker, doe het in ingevette cupcakevompjes en laat ze verder net als de croissants rijzen en bakken.
Hoe kan ik verse croissants het beste bewaren?
Vers zijn zelfgebakken croissants het lekkerst. Nadat ze afgekoeld zijn kun je ze ook invriezen en op een later moment nog kort oppiepen in een oven van 200 °C. Je kunt de ongebakken croissants ook na de tweede rijs invriezen. Laat ze dan eerst ontdooien op kamertemperatuur en bak ze dan af.

Zelf verse croissants maken
Ga je zelf croissants maken? Met dit recept maak je in een paar eenvoudige stappen de lekkerste croissants:
- Croissantdeeg maken
- Croissantdeeg toeren met boter
- Croissants rollen
- Croissants laten rijzen
- Croissants bakken
Croissantdeeg maken
Kneed van alle ingrediënten voor het deeg een soepel deeg. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Kneed het deeg 4-5 minuten door. Maak van het deeg een bol en laat die verpakt in plasticfolie minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Croissantdeeg toeren
Leg de toerboter tussen 2 vellen plasticfolie en rol uit tot een vierkant van ongeveer 1 centimeter dikte. Door stevig op de boter te slaan met een deegroller wordt de boter wat soepeler, waardoor je het gemakkelijker kunt verwerken in het deeg.
Rol de deegbal op een licht bebloemd werkblad iets plat en rol er 4 punten aan. Leg de plak boter in het midden en sla de 4 punten deeg eroverheen, zodat de boter aan alle kanten ingepakt is in deeg. Rol het deeg langwerpig uit tot de lengte 3 keer zo lang is als de breedte. Vouw het deeg als een brief in drieën. Draai het deeg een kwartslag en rol het nu in de andere richting uit, tot weer 3 keer zijn breedte. Vouw ook dit stuk deeg weer in drieën. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Rol het deeg nog eenmaal in de eerste richting uit en vouw het deeg wederom in drieën. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het nog minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Het deeg is nu klaar om verder verwerkt te worden.
Croissants rollen
Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van 85×20 centimeter. Als je merkt dat dit lastig gaat, omdat het deeg te elastisch is en steeds terug trekt, leg het deeg 10-15 minuten in de koelkast en ga dan weer verder.
Snijd met een scherp mes, pizzaroller of croissantroller driehoeken van 10×20 centimeter uit het deeg. (de onderkant is 10 centimeter breed en vanaf het midden omhoog gemeten is 20 centimeter). Snijd het deeg in het midden van de korte kant (die van 10 centimeter) zo’n 3 centimeter in. Rol het deeg vanaf daar op en trek het daarbij iets uit, zodat het deeg goed op spanning staat.
Croissants laten rijzen
Leg de croissants met het puntje aan de onderkant met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek ze losjes af met plasticfolie en laat het deeg 1½ -2 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats. De ideale rijstemperatuur voor croissants is 23-27° C. Vooral niet warmer, dan smelt de boter en worden de laagjes minder mooi.
Croissants bakken
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de gerezen croissants met het losgeklopte ei en bak ze vervolgens 15-20 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis
















