Wat is er lekkerder dan een verse, zelfgebakken croissant als ontbijt? Croissantdeeg wordt in bakkerstermen ook wel getoerd gerezen deeg genoemd. Het geheim van luchtige, knapperige croissants zit hem in dit croissantdeeg: het draait allemaal om de laagjes.
Zelf croissants maken kan in het begin wat lastig zijn, maar oefening baart zeker kunst! De afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest om mijn croissant recept te verbeteren en dit is het resultaat. In het croissant recept in dit artikel leg ik je alles stap voor stap uit. Van het maken van het croissantdeeg, rollen van de croissants tot het laten rijzen en bakken. Ook geef ik je een paar handige tips zodat je de lekkerste zelfgebakken croissants op tafel tovert.
Met dit recept kun je 10 croissants bakken. Wil je wat kleinere croissantjes bakken? Dan kun je het deeg natuurlijk ook kleiner snijden. Je houdt altijd wel wat afsnijdsels van het deeg over, daar geef ik je verderop in dit artikel nog een lekkere tip voor.
Beste bloem voor croissantdeeg
Dit croissant recept heb ik met verschillende soorten bloem geprobeerd. Met Franse T55 bloem heb ik de lekkerste croissants gemaakt, maar ook met patentbloem werden ze heel mooi.
Kan ik verse croissants bewaren?
Vers zijn zelfgebakken croissants natuurlijk het lekkerst. Heb je een dubbele hoeveelheid gemaakt of houd je wat croissants over? Afgebakken croissants kun je ook invriezen zodra ze goed zijn afgekoeld. Je hoeft ze dan alleen op een later moment nog kort op te piepen in de oven op 200 °C.
Croissantdeeg laten rijzen
Voor zowel de textuur als de smaak is het rijzen van het deeg erg belangrijk. De rijstijd in dit croissant recept is een indicatie en kan beïnvloed worden door verschillende factoren, bijvoorbeeld door de temperatuur. Want: hoe lager de temperatuur is van de plek waar je het deeg laat rijzen, des te langer zal de rijstijd zijn. Laat de croissants rijzen op een warme, tochtvrije plaats, bij voorkeur tussen de 23-28 °C.
Croissants laten rijzen in de oven
Je kunt je oven ombouwen tot rijskast voor je croissants. Houd de oven uitgeschakeld (en zorg dat deze eerst helemaal is afgekoeld als je ‘m daarvoor nog hebt gebruikt) en zet een schaal met een dun laagje heet water op de bodem van de oven. Plaats de bakplaat met het deeg daarboven, sluit de oven en laat het deeg rijzen. Vervang het water eventueel halverwege de rijstijd, zodat de temperatuur redelijk constant blijft. Vergeet niet het deeg uit de oven te halen, voordat je de oven gaat voorverwarmen!
Let op: de temperatuur mag tijdens het rijzen niet hoger worden dan 28 °C, omdat de boter in het deeg anders smelt. Je kunt een losse thermometer aanschaffen (daar zit ook vaak een hygrometer op) om de temperatuur en luchtvochtigheid van je oven te checken. Zo’n 27 °C en een luchtvochtigheid van 80% is perfect!
6 tips voor de lekkerste croissants
Ga je zelf croissants maken? Met de volgende tips wordt het maken van croissants nog leuker en makkelijker, en wordt het eindresultaat nog lekkerder:
- Werk snel en zorg dat de ingrediënten koel zijn. Dit geldt als je het croissantdeeg maakt en de croissants rolt. Zo zorg je dat de boter in het deeg stevig blijft en niet wegsmelt. Dit zorgt voor de mooie laagjes in je croissants.
- Gooi de afgesneden stukjes croissantdeeg zeker niet weg! Je kunt hier nog iets lekkers van maken. Wentel het overgebleven deeg bijvoorbeeld door wat kaneelsuiker en doe het in ingevette cupcakevormpjes. Laat ze rijzen en bak ze op dezelfde manier zoals verderop in het croissant recept staat beschreven.
- Op zoek naar meer lekkere recepten met croissantdeeg? Maak dan deze chocoladebroodjes of maak verse roomcroissants. Als je oudere croissants hebt liggen, zijn deze amandelcroissants een super lekker idee.
- Wordt het deeg tijdens het uitrollen te zacht, of gaat het uitrollen lastig omdat het te elastisch is en steeds terugtrekt? Leg het deeg dan (eventueel dubbelgevouwen) afgedekt 15-30 minuten in de koelkast, voordat je verder gaat met uitrollen. Dat is ook van toepassing bij het uitrollen van het deeg wanneer je het gaat vormen volgens een van de recepten.
- Na het toeren kun je het croissantdeeg ook (verpakt in plasticfolie) invriezen, zodat je het een paar dagen later kunt gebruiken. Bewaar het deeg niet te lang in de vriezer, na enkele weken begint de werking van het gist langzaam af te nemen. Haal het bevroren deeg een avond van tevoren uit de vriezer en leg het in de koelkast, de volgende dag kun je het dan verwerken.
- Neem de tijd om je croissants te laten rijzen, als de croissants te kort (of te koud) hebben gerezen zal de binnenkant van de croissants minder mooi van structuur zijn. Geduld is in dit geval echt een schone (lekkere) zaak.
- Voor het deeg
- 500 gr T55 bloem (of patentbloem)
- 100 ml water, koud
- 120 ml melk, koud
- ½ ei (25 gr), koud
- 15 gr honing
- 27 gr verse gist (verkruimeld) of 9 gr gedroogde gist
- 50 gr suiker
- 50 boter, koud en in blokjes
- 10 gr zout
- Voor het toeren
- 250 gr (toer)boter, koud
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- 1 ei, losgeklopt
Zelf croissant maken in 5 stappen
Ga je zelf croissants maken, maar ben je benieuwd hoe je dit precies doet? Met mijn recept maak je in 5 stappen de lekkerste versgebakken croissants:
- Croissantdeeg maken
- Croissantdeeg toeren met boter
- Croissants rollen
- Croissants laten rijzen
- Croissants bakken
Croissantdeeg maken
Begin een dag eerder met het deeg. Het croissantdeeg is het makkelijkst te kneden met een standmixer met een deeghaak. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed in 10-12 minuten met de deeghaak tot een soepel deeg. Vorm het deeg tot een bol en doe in een kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg een half uur rijzen op kamertemperatuur. Het deeg zal nog niet heel erg in volume toenemen, dat hoeft nu ook nog niet. Druk het deeg plat, verpak het in plasticfolie en leg een nacht in de koelkast.
Croissantdeeg toeren
Gebruik je gewone boter, neem dan een pakje van 250 gram en leg dit met de lange zijde voor je neer. Snijd de boter in 8 plakken en vorm daar op een stuk bakpapier een vierkant mee. Vouw het bakpapier er aan alle kanten over, zodat het een vierkant van 18×18 centimeter vormt. Rol de boter in het bakpapier uit tot aan alle randen, zodat je een vierkante plak boter krijgt. Leg de plak boter tot gebruik in de koelkast. Gebruik je speciale toerboter, dan is dit altijd al platter dan gewone boter. Rol het stuk tussen bakpapier uit tot een vierkant van 18×18 centimeter.
Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een rechthoekige lap van 18×36 centimeter. Leg de plak boter in het midden van het deeg. Snijd het deeg aan de zijkant van de boter recht af en leg die dan op de boter, zodat de boter aan de onder- en bovenkant bedekt is met een laag deeg. Druk met de deegroller op meerdere punten op de ingepakte boter, zodat het deeg en de boter goed tegen elkaar aan plakken.
Rol het deeg nu op een licht bebloemd werkblad uit tot een lengte van zo’n 70 centimeter. Vouw het deeg in vieren (dit wordt in het Frans een tour double genoemd). Doe dat als volgt: Sla het deeg aan een van de uiteinden zo’n 4 centimeter om. Vouw het deeg aan het andere uiteinde ook om, tot het tegen het deeg aan ligt dat je net hebt omgevouwen. Je hebt nu 2 lagen deeg. Vouw dit dubbel, je hebt nu 4 lagen deeg. Snijd het deeg waar het gevouwen is met een mes in.
Draai het deeg een kwartslag en rol het in de andere richting uit tot het zo’n 60 centimeter is. Vouw het deeg nu als een brief in drieën (dit wordt in het Frans een tour simple genoemd). Snijd het deeg waar het gevouwen is met een mes in. Het deeg heeft nu 12 laagjes boter. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het ½ uur in de vriezer. Leg het daarna minimaal ½ uur in de koelkast, voordat je het gaat verwerken.
Croissants rollen
Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een rechthoekige lap van zo’n 30×60 centimeter. Snijd de zijkanten van het deeg met een pizzasnijder of scherp mes recht af, zodat je een rechthoek van exact 28×55 centimeter hebt. Leg het deeg met de lange zijde naar je toe op het werkblad. Maak aan de onderkant om de 10 centimeter een kleine inkeping in het deeg. Maak aan de bovenkant na 5 centimeter een kleine inkeping in het deeg en maak vervolgens ook hier om de 10 centimeter een kleine inkeping. Snijd met behulp van een liniaal 10 driehoeken uit het deeg, van inkeping naar inkeping. De driehoeken zijn dus 10 centimeter breed en 28 centimeter lang.
Trek elke driehoek voorzichtig in de lengte iets uit, tot het deeg zo’n 35-40 centimeter lang is. Rol het deeg vanaf de onderkant (de zijde van 10 centimeter) op tot een croissant. Zorg dat het puntje van het deeg zich aan de onderkant van de croissant bevindt, de croissant ligt daar dus op.
Croissants laten rijzen
Leg de croissants met voldoende tussenruimte op 2 met bakpapier beklede bakplaten. Laat de croissants 2-3½ uur rijzen (zie tip eerder in dit artikel). De croissants moeten in volume verdubbelen en wiebelen als je de bakplaat voorzichtig heen en weer beweegt.
Croissants bakken
Verwarm de oven voor op 200 °C hetelucht. Bestrijk de croissants met het losgeklopte ei. Schuif de eerste bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur direct naar 180 °C hetelucht. Bak de croissants 17-22 minuten, tot ze goudbruin van kleur zijn. Laat de croissants afkoelen op een rooster. Herhaal dit voor de tweede bakplaat.
Waar komt de croissant vandaan?
Wil je niet alleen goede croissants serveren aan je gasten, maar ook een goed verhaal? Dan is het zeker interessant om te vertellen waar croissants oorspronkelijk vandaan komen. Zeg ‘croissant’ en je gasten denken waarschijnlijk gelijk aan Frankrijk. Toch doen ook verschillende verhalen de ronde dat de croissant zijn oorsprong niet vindt in Frankrijk, maar in Oostenrijk.
Een veelgenoemd verhaal is dat de croissant bedacht is in Wenen, in de 17e eeuw tijdens de belegering van de Ottomanen op de stad. De Ottomanen groeven een tunnel onder de stad, die toevallig uitkwam in een bakkerij. Omdat het personeel alarm sloeg, kon het Oostenrijkse leger deze aanval afslaan. De bakkers maakten een speciale lekkernij om deze overwinning te vieren. Om de draak te steken met hun tegenstander kreeg het broodje de vorm van een halve maan, het symbool van het Ottomaanse Rijk.
Hoe de croissant vervolgens enkele eeuwen later in Frankrijk terechtkwam? Daar zijn ook verschillende meningen over. Een veelvoorkomend verhaal is dat een Oostenrijkse bakker een zaak opende in Parijs waar hij typisch Weense lekkernijen verkocht, waaronder croissants. Een ander verhaal is dat de Oostenrijkse aartshertogin Marie-Antoinette het broodje introduceerde in Frankrijk, nadat ze trouwde met de Franse koning. Hoe het ook precies is gegaan, vandaag de dag zijn croissants onlosmakelijk verbonden met Frankrijk.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Kan ik ook het deeg maken? Dan de croissants rollen en de diepvriezer in, en als ik ze nodig heb laten ontdooien, rijzen en bakken. Zo wil ik het vandaag nog doen zodat ik wat voorraad heb.
BeantwoordenStaat in het recept en wordt in de video gezegd. Na de rijs, maar voor het insmeren met eigeel kan je ze invriezen.
BeantwoordenJe hebt t over ‘gedroogde gist’ Wil even melden dat er een groot verschil is tussen ‘gedroogde gist’ en ‘instantgist’. Waarschijnlijk bedoel je ‘instantgist’.
In Nederland is ‘gedroogde gist’ haast niet te krijgen maar bijvoorbeeld in Belgie wel. ;-)
Je hebt helemaal gelijk. Omdat in Nederland alle gedroogde gist instantgist is gebruik ik die benaming altijd.
BeantwoordenWat een geweldig recept! Ik wachtte al een tijdje op een ‘echt’ croissantrecept van een van mijn favoriete blogbakkers!
Ik ga vandaag beginnen en verdeel het over de drie dagen, want dan zijn ze het lekkerst toch?
Dankjewel voor dit recept!!!
BeantwoordenIk ben momenteel met croissantjes maken, maar wat doe je dan de 3de dag? Ik heb gisteren het deeg gemaakt en net een keer getourd. Het ligt nu voor 30 minuten in de koelkast
BeantwoordenOp wat voor manier kan je ze het beste invriezen? Ik heb gisterochtend het deeg gemaakt en gisteravond de toeren en vanochtend zijn ze gaan rijzen.
Ik wilde daarna invriezen, maar het is natuurlijk heel zacht deeg dat je niet kan vastpakken? Ik heb om het bakpapier heen geknipt en ze los op het bakpapier in de vriezer gelegd, maar ze liggen nu niet in een doos of iets of met folie? Mijn idee is om ze nu hard te laten worden en dan daarna in plastic zakjes doen
Had ik beter in een bakje kunnen invriezen? Of kan bovenstaande manier prima? Worden ze daar niet droog van, dat ze nu een uurtje los in de vriezer liggen, zonder deksel of folie en dat ik ze daarna in een zakje doe.
BeantwoordenHoi. Wat jij vertelt is de beste manier. Na het invriezen kun je ze van het bakpapier halen en bijvoorbeeld in een zakje doen.
BeantwoordenKan ik de croissants ook eerst met ei insmeren en dan invriezen? Want ik eet 1 croissant per keer en dan zonde om dan elke keer een ei te verspillen?
BeantwoordenIk heb iets verkeerd gedaan, hahaha!
Het ging allemaal hartstikke goed (het deeg maken, het toeren en laten rijzen), totdat ik de croissants ging afbakken in de oven.
Ze werden zo plat als een dubbeltje!
Wel lekker en luchtig, maar zo plat als een dubbeltje, haha!
Weet jij misschien wat er mis zou kunnen zijn gegaan?
Voor het eerst croissantjes gebakken en dit recept gebruikt, echt top geworden.
Verdeeld over 2 dagen, 1e dag deeg en toeren en 2e dag rollen en bakken.
Bedankt voor dit toprecept
De dikte heb ik niet gemeten, enkel de grootte van de lap, zoals in het recept vermeld staat.
BeantwoordenIk kan niet goed tegen tarwe, maar croissants/bladerdeeg maken staat wel op mijn bucketlist. Ik bak altijd met speltbloem. Kan ik dat hier ook voor gebruiken? Het zal wellicht iets andere structuur hebben, maar als het in de buurt komt ben ik al heel tevreden.
BeantwoordenHoi Rutger, ik heb voor het eerst croissants gemaakt, met jouw recept. Ik heb ‘s ochtends het deeg gemaakt, ‘s middags getoerd en ‘s avonds laten rijzen. Een deel heb ik ‘s avonds afgebakken, een dee ligt ongebakken in de vriezer. Ze zijn erg mooi geworden en best lekker, maar missen wat luchtigheid. Heb je een idee hoe dat komt en heb je tips? Dank alvast!
BeantwoordenHeb je ze lang genoeg en niet te koud laten rijzen. Je kunt de rijstijd een volgende keer ook verlengen.
BeantwoordenDank voor je reactie! Ik laat ze altijd rijzen in de oven (zonder dat die aan staat) zodat er een constante temperatuur heerst. Ik ga ze de volgende keer wat langer laten rijzen!
BeantwoordenIk had ze al gemaakt. Ze smaakten lekker, maar bleven heel compact en dus niet luchtig. Roomboter liep er ook helemaal uit tijdens het afbakken.
Ik had het deeg in de ochtend gemaakt. In de avond het toeren en in de ochtend de croissants gemaakt. Enig idee waar het misgaat?
Ik ga nu een nieuwe poging doen en weer verdelen over anderhalf dag.
BeantwoordenZo te horen hebben ze niet goed genoeg gerezen. Dus dat zou ik de volgende keer wat langer doen. En let er op dat het niet te koud is tijdens het rijzen.
BeantwoordenDag Rutger. Heb al eenmaal keer croissants gebakken volgens jouw recept en aanwijzingen. Ze zijn lekker, maar ik zie geen laagjes. Het is gewoon een luchtig broodje dat naar roomboter smaakt. Wat doe ik fout? Druk ik misschien bij het toeren te hard zodat ik de boter in het deeg druk? Maar hoe weet ik dan wanneer ik te hard druk?
BeantwoordenWaarschijnlijk is de boter dan toch te warm geworden, waardoor hij in het deeg gesmolten is. Probeer snel en koel te werken en respecteer de rusttijden in de koelkast.
BeantwoordenKan je het deeg ook te lang laten rijzen? Zou ik het bijvoorbeeld 's avonds klaar kunnen maken om te rijzen en de volgende ochtend afbakken?
(ik woon in Papoea en 's nachts is het ongeveer 25 graden en overdag 35,dus qua temperatuur is het s nachts beter denk ik)
Ik heb nu 3 x de croissants gebakken maar de laagjes zijn niet luchtig genoeg
Ik laat ze 2 uur rijzen met een rijsmatje rond de 23-24 graden
Ze zijn mooi gerezen maar als ik ze bak zijn ze niet luchtig zoals op jou foto
Ik heb ze ook al op lagere temp en wat langer gebakken op 180 Gr 25-28 min
Wat kan ik nog meer doen om ze mooier te krijgen
Mvg ineke
Hi. Wat bedoel je precies met een rijsmatje? Vanaf hier kan ik helaas heel moeilijk zien wat er beter kan.
BeantwoordenIk had gelezen dat je een rijskastje kan maken door een terrarium matje in een afgesloten bak te leggen en de temperatuur in te stellen op ongeveer 24 -25 graden
Ze waren ook mooi gerezen maar ze luchtig krijgen lukt maar niet
Ik had gelezen dat je een eigen rijskast kan maken door een terrariummatje in een afgesloten bak te plaatsen en op een rooster je croissants zodat ze goed kunnen rijzen.Je kan nl de temperatuur instellen
In mijn huis is het geen 23 graden dus rijzen ze niet goed.
Wat kan ik doen om de croissants luchtiger in laagjes te krijgen?
Gr Ineke
Hallo
Ik heb een paar keer de croissants proberen maken. Alles lukt maar mijn croissants rijzen niet of toch nauwelijks. Ik steek ze in de oven met onder de bakplaat een kom met lauw water. Door wat zou dit komen dat ze niet rijzen
Ze waren heerlijk. Ik heb mijn roomboter eerst nog even 15 min in de vriezer gedaan voordat ik ging toeren.
BeantwoordenHoi Rutger, ik heb nu voor de derde keer dit recept gebakken. De eerste keer en nu heb ik het idee dat het deeg niet goed ontwikkeld is, terwijl het wel gewoon dik 1,5 uur gerezen heeft. Ook lekt er tijdens het bakken enorm veel boter uit de croissants. Het eindresultaat is een vrij compacte croissant waarbij er wel heel duidelijk laagjes zichtbaar zijn, maar ik toch het idee heb dat het deeg niet goed is. Wat doe ik fout?
BeantwoordenHoi Feike. Vanaf hier is het heel lastig om te zien wat er precies mis gaat. Het klinkt alsof het deeg toch nog langer moet rijzen, na het vormen van de croissants.
BeantwoordenHoi Rutger, ik zou graag croissants bakken voor het ontbijt op zondagmorgen. Hoe pak ik dat aan want opstaan om 6 uur vind ik wel wat vroeg.
BeantwoordenJe kunt de croissants na het vormen in de koelkast laten rijzen en dan 1 uur van tevoren uit de koelkast halen en bakken.
BeantwoordenRutger,
Bak brood altijd met verse gist, (3x hoeveelheid droge gist)
Heb dat ook bij de croissant gebruikt maar dat leek iets te veel,
na een dag in de koelkast was het behoorlijk in omvang toegenomen.
Heb je daar een advies voor?
Dany
BeantwoordenHoi. Het klopt dat het deeg in de koelkast nog wat doorrijst. De verhouding (3 keer zoveel) is goed, dus daar ligt het niet aan.
BeantwoordenHallo
Ik heb een vraagje ik zou graag de zondag ochtend rond 6 uur mijn croissants willen bakken. Mag ik ze een nachtje laten rijzen als ik ze om 19 uur maak. Kan dit kwaad of moet ik ze ergens anders leggen.
Hoi, dat kan, maar laat ze dan in de koelkast rijzen. Kijk 's morgens hoe hoog ze gerezen zijn en laat ze eventueel nog 1/2-1 uur op kamertemperatuur rijzen.
BeantwoordenWij hebben deze nu gemaakt (zitten in de oven) na 1,5 dag rijzen. Maar bij het oppakken om te verpakken voor de vriezer werden ze weer heel klein! Ook bij het smeren van de ei zakten ze wat in. Stap 1 hebben we 1 uur in de koelkast gedaan en stap 2 de hele dag en stap 3 nog 2 uur in de oven met heet water. Hoe kan dit?
BeantwoordenWaarschjinlijk hebben ze een te lange of warme laatste rijs gehad, waardoor ze tegen het einde juist instorten. Laat ze de volgende keer iets minder warm rijzen op het laatst.
BeantwoordenOp zich een prima recept. Ik vind achteraf wel veel gist waardoor het al tijdens de bereiding de pan uit rijst.
Volgende keer wat minder gist gebruiken. ( 6 gram )
Als je 12gr droge gist zet of 30 gr verse gist op 500 gr bloem, dan kan je deze deeg onmogelijk een nacht in een normale huis-koelkast laten rusten. Het deeg rijst te fel. Dus ofwel minder gist, ofwel lagere temperatuur. Maar als je kiest voor mindere gistdosering dan duurt de eindrijs veel te lang. De vraag is : Is dat echt nodig die lange koelrijzen, en kan je een croissantdeeg niet hanteren zoals die van bv: " Koffiekoeken " van gerezen bladerdeeg ?
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.