Zachte en luchtige, gestoomde broodjes met een smaakvolle vulling van buikspek: deze bao buns zijn om je vingers bij af te likken! Misschien ken je deze gestoomde broodjes niet als bao buns, maar onder een andere naam zoals gua bao of Chinese lotusbroodjes. Hoe je ze ook noemt, ze zijn in elk geval heel leuk en lekker om te maken.
In dit recept leg ik je uit hoe je zelf bao buns maakt. Je kunt deze gestoomde broodjes maken met diverse vullingen, maar ik kies in dit recept voor een vulling van buikspek. Dat is echt een van mijn favoriete variaties!
Dit recept heb ik samen gemaakt met Maarten. De gestoomde broodjes nam ik voor mijn rekening en Maarten maakte de vulling van boterzacht buikspek.
Wat zijn bao buns?
Bao buns zijn heerlijke gestoomde en gevulde broodjes. Ze zijn afkomstig uit de Chinese keuken en populair in grote delen van Azië. Ken je de term bao bun niet? De broodjes staan bekend onder veel verschillende namen. Denk bijvoorbeeld aan baozi, gua bao of Chinese lotusbroodjes. Of ze worden gewoon ‘gestoomde broodjes’ genoemd. Zoals eerder gezegd kun je de bao buns met allerlei verschillende lekkernijen vullen. Varkensvlees, kip, rundvlees of paddenstoelen: je kunt alle kanten op.
Typische bao buns worden gemaakt van een gistdeeg. De broodjes worden vervolgens ongevuld gestoomd. Dit stomen geeft ze hun kenmerkende lichte en luchtige textuur. Waar je bapao broodjes met vulling en al stoomt, gaat dat bij bao buns dus andersom: je stoomt de broodjes en vult ze daarna met de vulling van je keuze.
Verschil bao buns en broodjes bapao
Bao buns en broodjes bapao worden in principe gemaakt van hetzelfde soort deeg, een gistdeeg. Het verschil zit hem in de stappen daarna. Waar je bapao broodjes met vulling en al stoomt, gaat dat bij bao buns dus andersom: je stoomt de broodjes en vult ze daarna met de vulling van je keuze.
Wil je ook eens broodjes bapao maken? Probeer dan deze recepten:
Bao bun deeg maken van bapaomeel
Voor deze gestoomde broodjes gebruik ik bapaomeel. Dat is extra fijn gemalen en gebleekte tarwebloem, dat perfect is om gestoomde broodjes mee te maken. Je kunt dit bapaomeel vinden in de toko. Het is ook zeker mogelijk om gewone bloem te gebruiken. Houd er dan wel rekening mee dat de gestoomde broodjes net iets anders van structuur worden, maar ze zijn er zeker niet minder lekker om!
Hoe zelfgemaakte bao buns bewaren?
Bao buns zijn vers gestoomd het allerlekkerst. Wil je ze toch bewaren? Zonder vulling kun je ze 2-3 dagen luchtdicht verpakt bewaren op kamertemperatuur. Voor het serveren kun je ze nog kort opwarmen in de magnetron of in het stoommandje waar je ze ook in gebakken hebt.
De broodjes zijn ook heel goed in te vriezen voor 2-3 maanden. Laat ze ontdooien en warm ze op in de magnetron of het stoommandje.
- Voor het deeg
- 500 gr bapaomeel (of gewone bloem)
- 7 gr gedroogde gist
- 7 gr zout
- 1 el suiker
- 1 el zonnebloemolie
- 300 ml water, lauwwarm
- Verder nodig voor de broodjes
- plantaardige olie
- bloem, voor het werkblad
- Voor de saus
- 1 el neutrale olie
- ½ rode peper, heel fijn gesneden
- 1 teen knoflook (geraspt)
- 50 gr bruine basterdsuiker
- 2½ el sojasaus
- 200 ml water
- 1-2 el rijstwijnazijn
- 1 el maizena
- Voor het buikspek
- 1 el neutrale olie
- 300-350 gr buikspek, in dikke plakken
- 1½ el donkerbruine basterdsuiker
- 1 teen knoflook (geraspt)
- 2 cm verse gember (geraspt)
- ½ tl szechuanpeper
- 1 tl venkelzaad
- wit van 3 stengels lente-ui
- 1 stuks steranijs
- 50 ml rijstwijn
- 1 el donkere sojasaus
- Verder nodig
- het groen van 3 stengels lente-ui, kort aangebakken in een droge pan
Gestoomde bao buns recept met buikspek
Ga je deze bao buns maken? Het recept is opgedeeld in verschillende stappen, zodat je het makkelijk kunt volgen.
Bao buns maken
Meng de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Maak van het deeg een bal en laat deze in een afgedekte licht met olie ingevette kom op een warme tochtvrije plek 1 – 1 ½ uur rijzen.
Verdeel het deeg in 16 gelijke stukjes. Maak er bolletjes van en rol deze uit tot een ovaal deeglapje van een halve centimeter dik. Om te voorkomen dat het deeg plakt kun je wat bloem of extra olie gebruiken. Vet een eetstokje in met olie, leg deze in het midden van het deeg en vouw het deeg in de lengte dubbel over het stokje. Trek het stokje er voorzichtig uit en leg het deeg op een klein (op maat geknipt) stukje bakpapier. Laat het deeg nog 1 uur rijzen.
Plaats een stoommandje op een pan met kokend water. Leg 4-5 broodjes (met het bakpapiertje eronder) in het stoommandje en stoom de broodjes 8-12 minuten. Serveer de broodjes zo vers mogelijk.
Saus voor het buikspek maken
Verhit de neutrale olie op middelhoog vuur in een steelpannetje en fruit de rode peper en knoflook daar zo’n 5-10 minuten in aan. Voeg de basterdsuiker, de sojasaus, het water en de rijstwijnazijn toe. Laat het mengsel kort inkoken en proef of het goed op smaak is. Meng de maizena met 1 eetlepel water en roer dit mengsel door de saus. Kook de saus al roerend door, tot deze gebonden is. Je kunt deze saus ook van tevoren maken en de benodigde hoeveelheid in een klein pannetje verwarmen voordat je de bao buns gaat vullen.
Vulling van buikspek maken
Verwarm de oven voor op 120 °C. Gebruik een ovenbestendige pan met deksel en verhit deze op de kookplaat. Bak in de neutrale olie de stukken varkensbuik rondom bruin.
Haal het vlees uit de pan en leg deze op een bord. Doe de basterdsuiker in de pan, tot deze gesmolten is. Voeg vervolgens de geraspte knoflook, de geraspte gember, de szechuanpeper, het venkelzaad, de lente-ui en de steranijs toe en bak kort tot het aromatisch geurt. Blus het mengsel af met de rijstwijn en de sojasaus en roer alles goed door. Doe het buikspek terug in de pan en roer om tot al het vlees bedekt is.
Voeg 50 ml water toe en breng alles aan de kook. Doe het deksel op de pan en zet deze in de oven. Laat het buikspek minimaal 2 uur garen, tot het botermals is.
Bao buns vullen met buikspek
Snijd of breek een bao bun voorzichtig open tot aan de vouw. Schep met een theelepel wat van de warme saus op de onderkant van de bao buns. Leg daar wat plakjes van het buikspek op en garneer tot slot met het groene van de lente-ui.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Kan je deze broodjes ook stomen in een stoomoven? Als dat kan op hoeveel graden stoom je dan de broodjes? Ze zien er in ieder geval heerlijk uit.
Gr. Inge
Kun je het deeg/de broodjes ook al een dag van te voren maken? Zo ja, hoe kan ik ze dan het beste bewaren en hoe warm je deze dan weer op?
BeantwoordenDe broodjes kun je een dag eerder al stomen en dan voor het opdienen nog kort verwarmen in een stoommandje. De gestoomde broodjes zijn ook heel goed in te vriezen.
BeantwoordenKunt u mij uitleggen waarom deze broodjes:
1 gevouwen om een stokje moeten worden en zo ja hoe (met t gaatje omhoog of gewoon n halve cirkel met t gaatje naar de zijkant)?
2 waarom je deze broodjes moet laten rusten na de eerste fase? En waarom dat niet zo is bij de broodjes bao poa van deze site? ( Immers is t hetzelfde deegrecept)
3 of je zoals bij punt 1 de broodjes niet kan opbollen als n broodje ipv vouwen om n stokje
Alvast bedankt en super als je de tijd nemen wilt
Groetjes Gijs
BeantwoordenHoi Gijs. Het vouwen om een stokje maakt het makkelijker om de kenmerkende vorm van deze buns te maken en te zorgen dat je de broodjes na het stomen mooi kunt openmaken. Het gaatje mag naar de zijkant.
De broodjes bapao moeten ook gewoon twee keer rijzen, dat staat ook gewoon in dat recept.
Je kunt de broodjes ook prima opbollen, alleen door ze te bestrijken met olie en dubbel te vouwen kun je ze makkelijk vullen na het stomen.
BeantwoordenIk heb ook recepten gezien die het met melk maken. Wat is het verschil en zou je in dit recept het water kunnen vervangen door melk?
Dank je wel,
Guda
BeantwoordenHallo
Kun je het deeg ook een dag van te voren maken?
Of kan ik dan beter de buns al stomen
Je kunt het deeg eerder maken en dan in de koelkast laten rusten. Of de buns al stomen en dan voor het serveren nog even kort stomen.
BeantwoordenIk heb deze broodjes gemaakt en ze waren heerlijk.
Het recept heb ik helemaal gevolg, maar na de 2ekeer rijzen zaten beide kanten als nog aan elkaar geplakt (ondanks het bestrijken met olie tussen beide kanten)
Voor het stomen gewoon nogmaals het broodje gevouwen en dat werkte prima, ondanks er dus wat lucht verloren is gegaan. Het broodje was verder prima van structuur.
Maar kun je aangeven wat er fout gegaan is? Misschien dat ik de volgende keer gewoon een bakpapiertje er tussen stop.
BeantwoordenZe blijven altijd wel een beetje plakken, als je ze na het stomen maar redelijk gemakkelijk van elkaar af kunt krijgen.
BeantwoordenMijn broodjes zakken een beetje in elkaar en zijn wat kleffer dan jouw fluffy broodjes. Voor mijn gevoel zijn ze wel gaar. Waar zou dit aan kunnen liggen?
BeantwoordenHeb je ze wellicht te lang laten rijzen? Dan kunnen ze ook weer inzakken en volume verliezen.
BeantwoordenHoi! Ik wil dit graag maken, maar klopt het dat de link baar het buikspek recept niet (meer) werkt?
BeantwoordenIk zou de broodjes pas na het stomen invriezen. Met het deeg voor deze broodjes invriezen heb ik geen ervaring.
BeantwoordenDe link doet het tijdelijk niet, maar ik probeer de recepten binnenkort erbij te zetten.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.