Hoe kun je zelf brood bakken? Het is een vraag die eigenlijk altijd populair is en veel wordt gesteld. Ik heb daarom een aantal goede én duidelijke tips voor je op een rijtje gezet, zodat je makkelijk zelf brood kunt maken. Zelfs als je dat nog nooit gedaan hebt, want dan begin je gewoon simpel. Brood bakken kan zo makkelijk of ingewikkeld als je zelf wilt, als je de basis maar weet. Dankzij de tips in dit artikel heb je altijd brood in huis, je huis ruikt heerlijk en wees eerlijk, niets is toch zo lekker als versgebakken brood.

Tips brood bakken

Goed afwegen

Ga je zelf bakken, dan is het erg belangrijk om de juiste hoeveelheden te gebruiken. Bij koken kun je creatief zijn, maar houd bij bakken altijd het recept aan. Enkele tips:

 • Gebruik een weegschaal die op de gram nauwkeurig weegt
 • Gebruik de weegschaal ook voor de vloeistoffen
 • 1 gram staat gelijk aan 1 milliliter

Laat je niet verleiden om bij een plakkerig deeg meer bloem of meel toe te voegen dan staat aangegeven. Dit geeft het brood een andere structuur en dat willen we niet.

Goed kneden

Zelf brood kneden is een leuk werkje, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Waarom? Door het brooddeeg te kneden, ontwikkel je gluten in het deeg. Dankzij gluten kan het deeg rijzen en wordt het deeg lekker luchtig. Vraag je je dus af: hoe maak je deeg luchtig? Dit doe je door het brooddeeg goed te kneden. 

Verderop in dit artikel vertel ik je meer of brooddeeg kneden!

Tip: je bent zeker 10-15 minuten bezig met brood kneden, voordat het goed is. Kun je het deeg uitrekken tot een dun vliesje, zonder dat het scheurt? Dan is het deeg klaar!

Juiste rijstijden aanhouden

Je wilt natuurlijk mooi, luchtig deeg als je zelf brood bakt. Het is belangrijk dat je het deeg goed laat rijzen voordat je het bakt. Dit is erg belangrijk voor de smaak en textuur van het brooddeeg. Dek het deeg goed af zodat het niet uitdroogt en zet het op een tochtvrije, warme plek. Zorg dat je het deeg voldoende tijd geeft om te rijzen. 

Begin bij de basis

Zelf brood bakken is onwijs leuk om te doen en je kunt er veel mee variëren. Gevulde broodjes, feestbroden, suikerbroden en gerezen bladerdeeg: het zijn slechts een paar voorbeelden van broodbakken. Heb je nog niet veel ervaring met zelf brood maken? Start dan niet gelijk met ingewikkelde vormen, gedraaide broden of gevuld brood. Beter is het om bij de basis te beginnen, met een simpel recept. Brood bakken voor beginners doe je bijvoorbeeld met een simpel volkorenbrood recept of dit witte bolletjes recept.

Heb je de basis van het broodbakken onder de knie? Dan kun je eindeloos variëren met broodrecepten voor gevorderden. Handig om te weten: met de meeste van mijn recepten kun je zelf brood bakken zonder broodbakmachine en heb je alleen een oven nodig (tenzij anders staat vermeld). 

Geduld

Dit is waarschijnlijk de meest lastige tip: heb geduld. Lang genoeg kneden, twee keer brood laten rijzen, geduldig het brood bakken in de oven tot het gaar is en het versgebakken brood ook niet te snel snijden. Heb je genoeg geduld, dan wordt dat zeker beloond met een lekker zelfgebakken brood, vers uit de oven.

Veelgestelde vragen over zelf brood bakken

Hoe brood deeg kneden?

Een brood maken begint natuurlijk met het deeg. Deeg kneden kun je op twee manieren maken: met een standmixer/deegkneder of met de hand. Het is heel lastig om brooddeeg goed met een handmixer te kneden, die hebben daar te weinig vermogen voor. 

Kneden met de standmixer

In deze beschrijving ga ik uit van een KitchenAid standmixer. Gebruik je een ander soort/merk, check dan wat voor jouw machine de goede instellingen zijn. De eerste stap, het mengen, doe je op de laagste snelheid. Kijk goed in de gebruiksaanwijzing van je keukenmachine welke snelheid wordt geadviseerd voor het kneden van deeg en wat de maximale deeghoeveelheid is.

Zorg ervoor dat het vocht dat je gaat gebruiken de juiste temperatuur heeft. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom van een standmixer en gebruik de deeghaak. Meng alles op de laagste snelheid zo’n 4-5 minuten. Aan het begin van het kneedproces wil je eerst alles goed mengen, tot het een homogeen mengsel is. Het vocht wordt tijdens het mengen opgenomen door de bloem/het meel. 

Zet de standmixer op stand 2, zodat het deeg gekneed gaat worden. Tijdens het kneden worden de gluten ontwikkeld en de deegtemperatuur neemt toe. Doordat het glutennetwerk sterker wordt, ontstaat er meer wrijving van het deeg, waardoor de temperatuur iets oploopt. Kneed het deeg zo’n 5-6 minuten, tot het een mooi elastisch en glanzend deeg is. Als je zonder al te veel moeite een mooi vliesje van het deeg kunt trekken, dan is het klaar. 

brooddeeg kneden

Brooddeeg met de hand kneden

Zorg ervoor dat het vocht dat je gaat gebruiken de juiste temperatuur heeft. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng alles met je hand(en) zo’n 4-5 minuten tot een homogeen mengsel. Alles wat aan je handen blijft plakken mag meegenomen worden in het deeg; gooi vooral niets weg.

Stort het deeg na het mengen op het werkblad. Het deeg is in het begin nog wat brokkelig en niet glad, maar dit verandert tijdens het kneden. Druk het deeg van je af, vouw het terug. Draai het deeg een slag en herhaal het uitdrukken en vouwen. Dit is redelijk intensief om te doen, maar ook hier geldt dat de wrijving en warmte nodig zijn voor een goed brooddeeg. Kneed het deeg zo’n 10-15 minuten tot een mooi elastisch en glanzend deeg, waar je zonder veel moeite een dun vliesje van kunt trekken. 

Voordat het deeg zijn eerste rijs krijgt, is het belangrijk om het deeg op te bollen, zodat het goed op spanning staat. In dit artikel lees je alles over deeg opbollen.

Waarom moet brooddeeg rijzen?

Deeg laten rijzen is erg belangrijk voor de smaak en textuur van zelfgebakken brood. Tijdens het rijzen produceert het gist of de zuurdesem kooldioxide. Dit zorgt voor een mooi luchtig en goed gerezen brood. Hoe langer en langzamer je brooddeeg laat rijzen, des te lekkerder de smaak en textuur van het brood. Veel (zuur)desembroden zijn zeker 24 uur ‘onderweg’ voordat ze uiteindelijk gebakken worden. Een voorbeeld hiervan is dit stokbrood recept.

Let op: brooddeeg kneden helpt bij het rijzen. Door goed kneden ontwikkelt het deeg gluten, waardoor het deeg luchtig kan worden en blijven.

Hoe deeg laten rijzen?

Het rijzen van deeg bestaat meestal uit 3 delen: 

 • de bulkrijs
 • de narijs
 • de ovenrijs

Deeg laten rijzen met in de bulkrijs

De eerste rijs wordt de bulkrijs genoemd. Dit is de eerste rijs na het kneden van het brooddeeg. Het deeg is dan nog een geheel en zit vaak in een kom of bak. Zorg dat het deeg goed afgedekt is, zodat het niet kan uitdrogen. Deeg afdekken kan het beste met plasticfolie, een vochtige theedoek of een deksel.

Heb je een oven met rijsstand? Dan kan je het deeg rijzen in de oven op deze stand. Heb je een oven zonder rijsstand? Zet dan een schaal met heet water in de oven (die uitstaat) en zet het ovenrooster hierboven. Zet (de kom met) het deeg op het rooster, sluit de oven en laat het rustig rijzen. Let op dat je het deeg niet te heet laat rijzen, daardoor kan het gist juist minder goed werken.

Deeg laten rijzen met de narijs

Na de bulkrijs vorm je het deeg tot het uiteindelijke brood (of broodjes). Hierna krijgt het deeg zijn tweede rijs: de narijs. Ook hier is de juiste temperatuur belangrijk. Voor een normaal en relatief snel brood houd je een warme temperatuur van 20-30 °C aan. Het brood laten rijzen duurt dan ongeveer een uur. Wil je het brood langer laten rijzen, dan verlaag je de temperatuur. Zorg dat je het brooddeeg opnieuw goed afdekt om uitdrogen te voorkomen. 

Tip: laat je het brood rijzen in een vochtige omgeving, zoals een rijskast bij de bakker of een oven met daarin een schaal heet water? Dan droogt het brood niet snel uit en is afdekken niet nodig.

Brood bakken in oven: de ovenrijs

De laatste rijs, de ovenrijs, vindt plaats tijdens het brood bakken in de oven. Tijdens deze rijs krijgt het brood zijn uiteindelijke vorm. Vaak wordt er aan het begin van het broodbakken stoom toegevoegd in de oven. Hierdoor vertraagt de korstvorming van het brood en kan het brood zo goed mogelijk rijzen.

Kan je deeg laten rijzen in koelkast?

Wil je het brooddeeg langer laten rijzen? Dan moet de temperatuur omlaag. Je kunt het deeg laten rijzen op kamertemperatuur, maar in veel gevallen moet het deeg zelfs in de koelkast om het rijsproces af te remmen. 

Als ik dit in één van mijn broodrecepten toepas, dan staat dat er uiteraard bij, maar ook met bestaande recepten kun je experimenteren met een lagere rijstemperatuur en dus een langere rijstijd. Voorbeelden van recepten waarbij het deeg in de koelkast rijst zijn deze gevulde broodjes en dit baguette recept.

Kan ik een rijsmandje gebruiken?

Om het deeg tijdens de tweede rijs goed in vorm te houden en om te zorgen dat het deeg niet uitzakt, is een rijsmandje onmisbaar. De inhoud die genoemd wordt bij het rijsmandje geeft aan hoeveel deeg erin kan. Het mandje gaat niet mee in de oven, maar wordt enkel gebruikt om het deeg in te laten rijzen. 

rijsmandje gebruiken

Bestuif het mandje voordat je het deeg erin doet met bloem om te zorgen dat het deeg er goed uit komt. Dit kan je doen met de bloem uit het recept, of bijvoorbeeld met roggebloem. Je kunt ook een non-woven haarnetje in het rijsmandje plaatsen, die licht bestuiven met bloem en daar het brooddeeg in leggen. 

Leg het brooddeeg met de gladde kant naar beneden in het rijsmandje en dek het deeg losjes af met plasticfolie. Was het rijsmandje na gebruik vooral niet af, maar borstel het voorzichtig uit. Zet het rijsmandje als je hem niet gebruikt op een droge plek. 

Wanneer is het deeg genoeg gerezen?

Hoe weet je of brooddeeg voldoende gerezen is? Over het algemeen moet het volume van het deeg verdubbelen. Je kunt het ook testen door voorzichtig met een vinger op het deeg te drukken. Veert het deeg heel langzaam terug, dan is het goed genoeg en kan je het brood bakken.

Wat is het beste gist voor brood bakken?

Voor een zelf gebakken brood kun je verse of gedroogde gist gebruiken. Het voordeel van gedroogde gist is dat het langer houdbaar is en makkelijker te verwerken. Je kunt het direct met de andere ingrediënten mengen. Voor meer informatie over gist heb ik dit artikel geschreven: verschillende soorten gist.

Hoe kan ik thuis het lekkerste brood maken?

Hoe kun je zelf brood maken zonder broodbakmachine? De exacte temperatuur en baktijd van een brood verschilt per recept, maar over het algemeen geldt het volgende:

 • Met mijn broodbakbol kun je zelf het lekkerste brood bakken. Check dit artikel voor een uitgebreide uitleg over broodbakken in de broodbakbol.
 • Heb je geen broodbakbol? Verwarm de oven met broodbaksteen op een rooster en een ovenschaal op de bodem minimaal 45 minuten voor op 240 °C. 
 • Bestrooi een (snij)plank met bloem en stort het brooddeeg daar voorzichtig op. Snijd het brood aan de bovenkant meerdere keren in met een scherp mes en schuif het brood dan op de hete broodbaksteen. 
 • Schenk een kopje water in de ovenschaal en doe de oven gelijk dicht. Verlaag de oventemperatuur naar 220 °C en bak het brood in 40-45 minuten goudbruin en gaar. Leg het brood direct uit de oven op een rooster en eet het zo vers mogelijk.

Kijk altijd per recept wat exacte temperatuur en stappen zijn van het bakken van het brood.

Hoe kan ik zelfgebakken brood bewaren?

Zelfgebakken brood heeft geen meelverbeteraars of andere toevoegingen, en lijkt hierdoor sneller oud te worden dan gekocht brood. Ik deel daarom een paar handige tips om lang te genieten van je zelfgebakken brood:

 • Wil je het brood in sneetjes eten? Laat het brood afkoelen en snijd het dan direct. Het gesneden brood kun je dan per boterham invriezen (in papier of plastic).
 • Wil je een heel brood invriezen? Stop een vers brood zo snel mogelijk, in zijn geheel, in de vriezer na het afkoelen.
 • Wil je een ingevroren brood gebruiken? Haal het ’s ochtends uit de vriezer en laat het ontdooien. Maak de buitenkant licht vochtig met water en warm het brood in 8-12 minuten op 180°C op. Zo smaakt het nog heerlijk vers.
 • Heb je toch oud brood? Dit kun je perfect gebruiken voor wentelteefjes, broodpudding of paneermeel

Heerlijke broodrecepten

Zachte witte bolletjes

Zachte witte bolletjes bakken

Eén van de bekendste bolletjes zijn deze zachte witte broodjes. Wil je witte kadetjes of witte puntjes? Maak ze dan iets langwerpiger.

Het recept om zelf zachte witte bolletjes te bakken vind je hier.

Volkoren rozijnenbrood bakken

Volkoren rozijnenbrood

Dit is eigenlijk een heel simpel volkorenbrood, dat verrijkt is met rozijnen en een vleugje kaneel. Dit rozijnenbrood is heerlijk met enkel een laagje roomboter of met een plak oude kaas. Wil je gewoon volkorenbrood, laat dan de rozijnen en kaneel achterwege. Check hier het volkoren rozijnenbrood recept!

kwarkbroodjes met abrikozen en rozijnen

Kwarkbroodjes

Het deeg voor deze broodjes is verrijkt met kwark, wat de broodjes een extra rijke en lekkere smaak geeft. Met de vulling kun je variëren, bijna alle gedroogde (zuid)vruchten zijn geschikt om te verwerken in dit recept. In plaats van kleine kwarkbroodjes kun je ook 1 groot kwarkbrood bakken. Bak het brood dan 35-45 minuten op 200 °C. Het kwarkbroodjes recept vind je hier!

Soda brood

Wil je echt snel brood bakken, dan is soda bread daar perfect voor. Je hoeft dit deeg bijna niet te kneden, het hoeft niet te rijzen en kan dus gelijk de oven in. Er wordt namelijk geen gist gebruikt in dit brooddeeg, maar baking soda gecombineerd met een zuur. Het enige nadeel van dit brood is dat het heel snel oud wordt. Dit brood moet je echt zo vers mogelijk eten. Mijn soda bread recept vind je hier.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (32)
Ed 2020-03-18 20:23:27

Rutger, goede tips voor de beginnende bakker, zelf gediplomeerd brood en banketbakker vind dit juist nu een waarde volle bezigheid en ook heel leuk om met kinderen te doen.

Beantwoorden
ED
Cindy 2020-03-18 21:48:15

Dag Rutger,
Ik heb een broodbak machine wat zijn de verhoudingen van jouw recepten hiervoor want niks lukt me in de machine

Beantwoorden
CI
Sjoseke 2020-03-19 15:22:05

Gewoon een pak kant en klare broodmes.werkt perfect

Beantwoorden
SJ
Ans Wilmink 2020-03-19 04:11:47

Hai Cindy
Gebruik dit recept al jaren in de bbm.
500 gr bloem. Wit of volkorenmeel
300 ml lauw-warm water
1 zakje gist = 7 gr
6 gr zout
50 ml zonnebloemolie
De droge stoffen even goed losroeren daarna de olie en t water erbij even tot n bal mengen en dan in de bbm
Ik wens je n smakelijk brood toe
Groeten Ans

Beantwoorden
AN
ben 2020-03-22 22:43:53

perfect wit broodje in mijn nooit gebruikte bbm,,, thanks

Beantwoorden
BE
Cindy 2020-03-19 16:00:02

Hai Ans
Dan zal ik het zo even proberen ben benieuwd.
Heb er een recepten boekje bij gekregen maar die brood recepten bevallen mij niet. En heb twee normale recepten van het internet geprobeerd maar zijn niet gelukt het lijkt er op dat de machine totaal anders werkt ofzo

Beantwoorden
CI
Tineke 2020-03-18 22:02:33

Ik bak al jaren zelf brood, meel van de molenaar. Na het bakken afkoelen, in plakken snijden. Broodzak van Soezy.
Extra diepvrieszak er om heen. Per plak ontdooi ik een zakje van hydrofiele luier, zelf gemaakt.Dan heb je een heerlijke verse boterham zonder extra oppeppen!

Beantwoorden
TI
Sandra 2020-03-18 22:13:18

Kan alleen nergens bloem of meel kopen,
Ook niet online
Nog tips?

Beantwoorden
SA
Renee 2020-03-19 13:34:41

Hey Sandra probeer het eens bij de Wijchense Molen..😉

Beantwoorden
RE
Ans 2020-03-19 13:22:00

Ik zou graag ook een recept voor glutenvrij brood willen.

Beantwoorden
AN
Rachel Kromdijk 2020-03-19 16:44:42

Ik sla dit artikel eventjes op, klinkt goed!

Beantwoorden
RA
Bianca 2020-03-20 08:21:17

Op dit moment is gist nergens te koop, wat is een goed alternatief?
Mvg
Bianca

Beantwoorden
BI
Rutger 2020-03-23 10:39:58

Je kunt ook een desemstarter maken en gebruiken om brood te laten rijzen. Dat recept staat alleen (nog) niet op mijn site.

Beantwoorden
Renée 2020-03-20 13:20:37

Meel, bloem, gist etc is nog volop te koop bij de Wijchense Molen. Ik had gisteren een bestelling gedaan en vandaal al ontvangen

Beantwoorden
RE
Germanie 2020-03-20 18:50:56

Hoe lang zou het deeg in een kitchenaid gekneed moeten worden?
Of is dat dezelfde tijd als met de hand?

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-03-23 10:35:51

In de KitchenAid kun je 8-10 minuten aanhouden.

Beantwoorden
Suzanne 2020-06-27 17:12:45

Kan je ongebakken deeg in de diepvries bewaren?

Beantwoorden
SU
Rutger 2020-06-30 14:16:35

Bij brooddeeg is dat niet heel handig om te doen. Je kunt beter versgebakken brood invriezen en dit nog even oppiepen in de oven als je het gaat opeten.

Beantwoorden
broothaers 2020-07-03 09:35:53

waneer je 2 brooden tegelijk bakt in de oven moet je dan de baktijd verlengen en zo ja hoeveel bedankt

Beantwoorden
BR
Rutger 2020-07-06 16:45:47

De baktijd blijft dan hetzelfde. Wel kan het handig zijn om de oven iets heter voor te verwarmen en dan zodra je het brood erin zet op de juiste temperatuur zetten.

Beantwoorden
leny 2020-07-13 19:29:18

gebruik je hete lucht oven of beneden en onder en voor gewoon brood op hoeveel graden en hoe lang
kan u mij dat laten weten dank

Beantwoorden
LE
Rutger 2020-07-20 10:41:41

Ik gebruik zelf onder- en bovenwarmte. In dit artikel lees je meer: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/basisrecept-voor-wit-brooddeeg/

Beantwoorden
Moniek 2020-07-14 08:32:31

Begin bij de basis staat er ,maar klopt het dat ik nergens een basis brood recept zie staan ???Vr Gr Moniek

Beantwoorden
MO
Rutger 2020-07-20 10:41:11

Een basisrecept voor wit brood kun je hier vinden: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/basisrecept-voor-wit-brooddeeg/

Beantwoorden
kristine 2020-07-17 18:06:42

Beste broodbakkers
Hoe zou het komen dat mijn zelfgebakken brood bijna altijd uiteen valt bij het snijden ? We kunnen er soms bijna niet van eten het valt gewoon uiteen , de korst is altijd goed ,mvg

Beantwoorden
KR
Ann Marynissen 2020-07-22 08:07:21

Waarom blijft mijn deeg zo nat en plakkerig?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-08-02 10:18:35

Heb je het lang en goed genoeg gekneed?

Beantwoorden
Yvonne 2021-01-17 13:20:28

kan ik ook minder zout gebruiken? Dit zou een van de redenen zijn om zelf brood te gaan bakken.

Beantwoorden
YV
Rutger 2021-01-18 09:00:02

Tuurlijk kan dat. Er zijn zelfs mensen die bijna geen zout gebruiken. Dat heeft wel iets invloed op de structuur van het deeg en natuurlijk op de smaak, maar je kunt daar zeker mee spelen.

Beantwoorden
Lydie 2021-02-13 11:17:15

Bak al jaren brood met een kneder , 4 broden te gelijk steek er 3 in de diepvries maar ze worden zeer vlug oud ,hoe komt dat?

Beantwoorden
LY
rob 2021-09-10 11:51:48

ik bak altijd 3 of 4 broden tegelijk, in de heteluchtoven, op de stand luchtcirculatie, 200°, gedurende 50 min, in rechthoekige bakblikken.
Na afkoeling snijd ik sneden van 13 mm dik. Dus veel dikker dan bij de bakker.
Ik stop het gesneden brood in een broodzak en dan in een plastiekzak in de vriezer. Elke morgen neem ik het nodige aantal sneetjes uit de zak (ik kan die losbreken) en stop die 30 seconden in de microgolf. Dit moet je uitproberen, zodat ze ontdooid zijn maar niet warm. Ons brood is elke morgen supervers op die manier.

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-02-15 13:47:06

Heb je ze goed luchtdicht verpakt in de vriezer?

Beantwoorden
Nethanja 2021-02-15 14:07:05

Hai..
Mijn brood is goed gaar en ben heel tevreden..
Het enige waar ik van baal is dat de korst soms zo hard is en de bodem ook.
Ik bak op een bakplaat in het midden van de oven temp is goed volgens de beschrijving.
Heb weer geprobeerd en de de temp wat lager gezet maar nog steeds een harde korst.
Wat doe ik fout.

Beantwoorden
NE
betsy 2022-03-07 15:32:04

hallo .
zet er een bakje water bij in de oven.
en hij word niet zo hard .

Beantwoorden
BE
Hellen 2021-03-06 21:45:34

Ik heb ooit gehoord dat je het brood een kwartiertje in een theedoek moet wikkelen, daarna is de korst weer zachter, succes !

Beantwoorden
HE
Marijn 2021-03-05 01:27:44

Zonnebloemolie of vet toevoegen.

Beantwoorden
MA
Nethanja 2021-02-19 10:48:46

Hallo is daar iemand...?! Die mij kan helpen

Beantwoorden
NE
Anneke 2021-02-26 10:57:16

Nu ik met pensioen ben ga ik beslist eens proberen zelf brood te bakken. Is een rijsmand hierbij wellicht handig?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-02-28 10:27:45

Het ligt eraan of je brood in blik of op de bakplaat of ovensteen wilt bakken. Voor op de bakplaat of ovensteen is een rijsmandje wel handig.

Beantwoorden
Anja 2021-03-20 09:29:12

Beste Rutger.

Ik wil heel graag leren bakken en heb er nu tijd voor.
Heb een keukenmachine aangeschaft omdat ik niet in staat ben zelf te kneden.
Hoe lang en op welke stand moet ik brood kneden?
Vriendelijke groet,
Anja

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-03-21 13:15:14

Gebruik de deeghaak en zet de machine op stand 1, maximaal stand 2. Over het algemeen is 8-10 minuten een goede richtlijn.

Beantwoorden
Agnes 2021-05-24 11:18:50

Hallo Rutger, ik bak al jaren krentenbrood, maar het valt vaak uit elkaar als ik het ga snijden. Ik gebruikt tegenwoordig minder zout en ik maak het deeg met lauwe melk. Wat doe ik verkeerd??

Beantwoorden
AG
Rutger 2021-05-31 10:44:21

Dat is heel lastig om te zeggen. Het kan aan het recept liggen, aan de bloem, aan de receptuur. Ik kan daar helaas geen antwoord op geven.

Beantwoorden
Vanessa de vetter 2021-05-24 18:10:57

Hoe komt dat als ik brood wil maken dat het altijd een moespap is en nt rijst zowel geprobeerd in oven of broodbakmachine

Beantwoorden
VA
Rutger 2021-05-31 10:38:44

Het klinkt alsof je niet lang genoeg kneed of de verkeerde bloem/receptuur gebruikt.

Beantwoorden
Ton 2021-09-02 09:45:15

Hallo Rutger, ik bak al jaren mijn eigen brood maar de laatste tijd slaat het brood wit uit na 3 dagen,ik heb al een andere broodtrommel gekocht maar dat helpt niet

Beantwoorden
TO
Rutger 2021-09-13 08:30:57

Hoi. Ik heb geen idee waar dat aan kan liggen. Je kunt het brood wel invriezen om het langer te bewaren. Meer tips over brood bewaren lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/brood-bewaren-hoe-doe-je-dat/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=brood-bewaren-hoe-doe-je-dat

Beantwoorden
Rebecca Van der Leek 2021-09-13 21:47:25

Hoi Rutger,

Ik heb zelf pcos en mag geen gluten en eigenlijk suikervrij. Hoe kan je dan toch lekker brood maken? Ik wil me meer verdiepen in brood maken en ben gestart met taart decoratie cursus van Wilton. Wat kan je me aanraden, wil graag meer leren?

Beantwoorden
RE
Rutger 2021-09-20 07:55:18

Hoi. Met glutenvrij brood bakken heb ik (nog) weinig ervaring. Kijk vooral veel youtube filmpjes, bijvoorbeeld op foodtube van Cees Holtkamp en ga zelf veel uitproberen. Daar leer je het meeste van.

Beantwoorden
Irene 2021-11-19 21:54:26

Het wordt prima uitgelecht

Beantwoorden
IR
Hub 2021-12-07 15:08:58

Hallo Rutger, Ik heb al meerdere keren volkorenbrood volgens jouw recept gebakken. Bij mij rijst het volkorendeeg nauwelijks, waardoor ik een vast en laag brood krijg. Ik heb je recept exact gevolgd, maar ook al een beetje geëxperimenteerd met mengtijd en meer gist toevoegen. Ook heb ik het gewoon op tafel laten rijzen, maar ook op de verwarming (die licht warm was) en in de oven (op 30 graden). Niets werkt. Heb je enig idee waarom het volkorendeeg nauwelijks rijst?
Overigens, als ik witbrood bak volgens jouw recept, dan krijg ik een witbrood waar menig bakker jaloers op zal zijn.

Beantwoorden
HU
Andre 2021-12-23 20:29:05

Het gist eerst laten voor-gisten cq aktiveren met warm water en iets bloem en suiker totdat hij goed borrelen een schuimlaag vormt

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-12-08 22:10:42

Volkorenbrood is altijd lastiger om luchtiger te krijgen. Bakkers voegen vaak extra hulpmiddelen toe, maar dat wil ik zelf niet. Je kunt ook experimenteren door een gedeelte bloem te gebruiken, om zo een mooie balans te vinden.

Beantwoorden
marina 2022-01-04 00:47:51

hoi,

Ik wil graag brood bakken zelf,maar mijn handen laten het kneden niet toe. Ik heb artrose in de handen. Heb je ook een recept dat ik het met deeg haken kan doen????

vriendeljke groet marina hulsbosch

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-04 14:15:37

Voor brooddeeg is een mixer met deeghaken helaas vaak minder geschikt. Een vrijstaande mixer met deeghaak trekt het wel.

Beantwoorden
Henriette 2022-02-21 17:23:02

Hoi, omdat ik door een ziekte niet genoeg kracht in mijn handen heb om brooddeg tien minuten achter elkaar goed te kneden, zet ik de standmixer 10 minuten aan. Echter worden de bolletjes dan niet lekker luchtig. Kan ik er dan bakpoeder aan toevoegen om ze toch luchtig en minder massief te krijgen? Alvast bedankt!

Beantwoorden
HE
Rutger 2022-02-22 09:24:52

Hoi. Ik zou geen bakpoeder toevoegen aan brooddeeg, eerder de rijstijd verlengen of of iets meer gist gebruiken.

Beantwoorden
Nic 2022-04-29 11:14:09

Heb ik het eindelijk voor elkaar dat mijn deeg goed rijst, zakt het zaakje in de oven weer in voor een deel.......
Wat doe ik fout? Rijstijden enz. keurig aangehouden.

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-05-02 08:23:45

Het kan meerdere oorzaken hebben. Of het deeg heeft te lang/te heet gerezen, of het deeg is niet goed opgebold/op spanning gebracht, of het deeg is niet lang/goed genoeg gekneed waardoor het de luchtigheid niet vast kan houden.

Beantwoorden
Maya 2022-07-29 19:59:24

De onderwarmte van mijn oven is stuk en een nieuwe oven met de juiste maten heb ik nog niet gevonden (55 cm breed en 50 cm diep inbouw). Heel vervelend …, ik bakte steeds op boven en onderwarmte. Kan ik ook brood bakken met hete lucht? Deze werkt nl wel nog.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-08-01 10:32:07

Dat kan ook prima, het wordt wel wat droger/harder aan de buitenkant.

Beantwoorden
Van Herck 2022-08-26 15:12:14

Beste Rutger , ik bak nu al jaren zelf brood en nooit problemen gehad . Nu de laatste tijd zakt mijn brood in wanneer ik het in de oven plaats ,ik doe nog altijd hetzelfde als weleer waarom zakt mijn brood nu wel in . Mvgr Jeanine

Beantwoorden
VA
Rutger 2022-09-14 20:35:00

Dat is heel lastig om te zeggen en kan aan veel factoren liggen. Is de bloemsamenstelling anders, kneed je anders of minder lang, vorm je het brood anders, heeft het te lang of te warm gerezen, waardoor het overrezen is...

Beantwoorden
Emma 2022-10-19 16:50:36

Hoi Rutger,

Is de kneedtijd die in jouw recepten wordt vermeld met de hand of met een keukenmachine? Ik heb sinds kort een kitchenaid en gebruik de deeghaak (stand 2) maar ook als ik een langere kneedtijd aanhoud dan in een recept beschreven staat, kan ik niet een mooi vliesje trekken van het deeg. Het blijft behoorlijk stug. Heb je tips?

Dankjewel alvast, groetjes Emma

Beantwoorden
EM
Rutger 2022-10-26 15:51:35

Met de machine ben je 10 minuten bezig, met de hand vaak langer. Het ligt naast de kneedtijd ook aan de bloem die je gebruikt, die mag rijk zijn aan eiwitten.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.