Hoe kun je zelf brood bakken? Er zijn momenteel ontzettend veel mensen op zoek naar een antwoord hierop: er wordt wel 400% meer online gezocht naar ‘zelf brood bakken’ dan normaal gesproken! Ik heb daarom een aantal goede én duidelijke tips voor je op een rijtje gezet, zodat je makkelijk zelf brood kunt maken. Zelfs als je dat nog nooit gedaan hebt. Zo heb je altijd brood in huis, je huis ruikt heerlijk en wees eerlijk, niets is toch zo lekker als versgebakken brood

Tips brood bakken

Goed afwegen

Ga je zelf bakken, dan is het erg belangrijk om de juiste hoeveelheden te gebruiken. Bij koken kun je creatief zijn, maar houd bij bakken altijd het recept aan.

  • Gebruik een weegschaal die op de gram nauwkeurig weegt
  • Gebruik de weegschaal ook voor de vloeistoffen
  • 1 gram staat gelijk aan 1 milliliter

Laat je niet verleiden om bij een plakkerig deeg meer bloem of meel toe te voegen dan staat aangegeven. Dit geeft het brood een andere structuur en dat willen we niet.

Goed kneden

Zelf brood kneden is een leuk werkje, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Waarom? Door het brooddeeg te kneden, ontwikkel je gluten in het deeg. Dankzij gluten kan het deeg rijzen en wordt het deeg lekker luchtig. Vraag je je dus af: hoe maak je deeg luchtig? Dit doe je door het brooddeeg goed te kneden.

Je bent zeker 10-15 minuten bezig met brood kneden, voordat het goed is. Kun je het deeg uitrekken tot een dun vliesje, zonder dat het scheurt? Dan is het deeg klaar!

Juiste rijstijden aanhouden

Je wilt natuurlijk mooi, luchtig deeg als je zelf brood bakt. Het is belangrijk dat je het deeg goed laat rijzen voordat je het bakt. Dit is erg belangrijk voor de smaak en textuur van het brooddeeg. Dek het deeg goed af zodat het niet uitdroogt en zet het op een tochtvrije, warme plek. Zorg dat je het deeg voldoende tijd geeft om te rijzen. 

Begin bij de basis

Zelf brood bakken is onwijs leuk om te doen en je kunt er veel mee variëren. Gevulde broodjes, feestbroden, suikerbroden en gerezen bladerdeeg: het zijn slechts een paar voorbeelden van broodbakken. Heb je nog niet veel ervaring met zelf brood maken? Begin dan altijd bij de basis.

Start niet gelijk met ingewikkelde vormen, gedraaide broden of gevuld brood. Begin met een basisrecept voor brood. Je kunt bijvoorbeeld een simpel volkorenbrood bakken of zelf zachte witte bolletjes maken. Heb je de basis van het broodbakken onder de knie? Dan kun je eindeloos variëren met broodrecepten voor gevorderden.

Geduld

Dit is waarschijnlijk de meest lastige tip: heb geduld. Lang genoeg kneden, twee keer brood laten rijzen, goed bakken tot het brood gaar is en het versgebakken brood ook niet te snel snijden. Heb je genoeg geduld, dan wordt dat zeker beloond met een lekker zelfgebakken brood, vers uit de oven.

Veelgestelde vragen over zelf brood bakken

Waarom moet brooddeeg rijzen?

Deeg laten rijzen is erg belangrijk voor de smaak en textuur van zelfgebakken brood. Tijdens het rijzen produceert het gist of de zuurdesem kooldioxide. Dit zorgt voor een mooi luchtig en goed gerezen brood. Hoe langer en langzamer je brooddeeg laat rijzen, des te lekkerder de smaak en textuur van het brood. Veel (zuur)desembroden zijn zeker 24 uur ‘onderweg’ voordat ze uiteindelijk gebakken worden. Een voorbeeld hiervan is dit stokbrood recept.

Let op: brooddeeg kneden helpt bij het rijzen. Door goed kneden ontwikkelt het deeg gluten, waardoor het deeg luchtig kan worden en blijven.

Hoe deeg laten rijzen?

Het rijzen van deeg bestaat meestal uit 3 delen: de voorrijs, de narijs en de ovenrijs. 

Deeg laten rijzen: de voorrijs

De voorrijs wordt ook wel de bulkrijs genoemd. Dit is de eerste rijs na het kneden van het brooddeeg. Het deeg is dan nog een geheel en zit vaak in een kom of bak. Zorg dat het deeg goed afgedekt is, zodat het niet kan uitdrogen. Deeg afdekken kan het beste met plastic folie, een vochtige theedoek of een deksel. 

Heb je een oven met rijsstand? Dan kan je het deeg rijzen in de oven op deze stand. Heb je een oven zonder rijsstand? Zet dan een schaal met heet water in de oven (die uitstaat) en zet het ovenrooster hierboven. Zet (de kom met) het deeg op het rooster, sluit de oven en laat het rustig rijzen. Let op dat je het deeg niet te heet laat rijzen, daardoor kan het gist juist minder goed werken.

Deeg laten rijzen: de narijs

Na de voorrijs vorm je het deeg tot het uiteindelijke brood (of broodjes). Hierna krijgt het deeg zijn tweede rijs: de narijs. Ook hier is de juiste temperatuur belangrijk. Voor een normaal en relatief snel brood houd je een warme temperatuur van 20-30 °C aan. Het brood laten rijzen duurt dan ongeveer een uur zijn. Wil je het brood langer laten rijzen, dan verlaag je de temperatuur. Zorg dat je het brooddeeg opnieuw goed afdekt om uitdrogen te voorkomen. 

Tip: laat je het brood rijzen in een vochtige omgeving, zoals een rijskast bij de bakker of een oven met daarin een schaal heet water? Dan droogt het brood niet snel uit en is afdekken niet nodig.

Brood bakken: de ovenrijs

Tijdens het bakken vindt de laatste rijs plaats: de ovenrijs. Daarin krijgt het brood zijn uiteindelijke vorm. Vaak wordt er aan het begin van het broodbakken stoom toegevoegd in de oven. Hierdoor vertraagt de korstvorming van het brood en kan het brood zo goed mogelijk rijzen.

Kan je deeg laten rijzen in koelkast?

Wil je het brooddeeg langer laten rijzen? Dan moet de temperatuur omlaag. Je kunt het deeg laten rijzen op kamertemperatuur, maar in veel gevallen moet het deeg zelfs in de koelkast om het rijsproces af te remmen. 

Als ik dit in één van mijn broodrecepten toepas, dan staat dat er uiteraard bij, maar ook met bestaande recepten kun je experimenteren met een lagere rijstemperatuur en dus een langere rijstijd. Voorbeelden van recepten waarbij het deeg in de koelkast rijst zijn deze gevulde broodjes en dit baguette recept.

Wanneer is het deeg genoeg gerezen?

Hoe weet je of brooddeeg voldoende gerezen is? Over het algemeen moet het volume van het deeg verdubbeld zijn. Je kunt het ook testen door voorzichtig met een vinger op het deeg te drukken. Veert het deeg heel langzaam terug, dan is het goed genoeg en kan het brood gebakken worden. 

Wat is het beste gist voor brood bakken?

Ga je brood bakken? Dan kun je verse of gedroogde gist gebruiken. Het voordeel van gedroogde gist is dat het langer houdbaar is en makkelijker te verwerken. Je kunt het direct met de andere ingrediënten mengen. In dit artikel over gist lees je alles over de verschillen tussen vers en gedroogd gist, en hoe je de hoeveelheid gist berekent.

Hoe kan ik zelfgebakken brood bewaren?

Zelfgebakken brood heeft geen meelverbeteraars of andere toevoegingen, en lijkt hierdoor sneller oud te worden dan gekocht brood. Ik heb een paar handige tips om lang te genieten van je zelfgebakken brood:

  • Wil je het brood in sneetjes eten? Laat het brood afkoelen en snijd het dan direct. Het gesneden brood kun je dan per boterham invriezen (in papier of plastic).
  • Wil je een heel brood invriezen? Stop een vers brood zo snel mogelijk, in zijn geheel, in de vriezer na het afkoelen.
  • Wil je een ingevroren brood gebruiken? Haal het ’s ochtends uit de vriezer en laat het ontdooien. Maak de buitenkant licht vochtig met water en warm het brood in 8-12 minuten op 180°C op. Zo smaakt het nog heerlijk vers.
  • Heb je toch oud brood? Dit kun je perfect gebruiken voor wentelteefjes, broodpudding of paneermeel.

Heerlijke broodrecepten

Zachte witte bolletjes

Zachte witte bolletjes bakken

Eén van de bekendste bolletjes zijn deze zachte witte broodjes. Wil je witte kadetjes of witte puntjes? Maak ze dan iets langwerpiger.

Het recept om zelf zachte witte bolletjes te bakken vind je hier.

Volkoren rozijnenbrood bakken

Volkoren rozijnenbrood

Dit is eigenlijk een heel simpel volkorenbrood, dat verrijkt is met rozijnen en een vleugje kaneel. Dit rozijnenbrood is heerlijk met enkel een laagje roomboter of met een plak oude kaas. Wil je gewoon volkorenbrood, laat dan de rozijnen en kaneel achterwege. Check hier het volkoren rozijnenbrood recept!

kwarkbroodjes met abrikozen en rozijnen

Kwarkbroodjes

Het deeg voor deze broodjes is verrijkt met kwark, wat de broodjes een extra rijke en lekkere smaak geeft. Met de vulling kun je variëren, bijna alle gedroogde (zuid)vruchten zijn geschikt om te verwerken in dit recept. In plaats van kleine kwarkbroodjes kun je ook 1 groot kwarkbrood bakken. Bak het brood dan 35-45 minuten op 200 °C. Het kwarkbroodjes recept vind je hier!

Soda brood

Wil je echt snel brood bakken, dan is soda bread daar perfect voor. Je hoeft dit deeg bijna niet te kneden, het hoeft niet te rijzen en kan dus gelijk de oven in. Er wordt namelijk geen gist gebruikt in dit brooddeeg, maar baking soda gecombineerd met een zuur. Het enige nadeel van dit brood is dat het heel snel oud wordt. Dit brood moet je echt zo vers mogelijk eten. Mijn soda bread recept vind je hier.

Sponsored
Reactie plaatsen
Reacties (20)
Anja 2021-03-20 09:29:12

Beste Rutger.

Ik wil heel graag leren bakken en heb er nu tijd voor.
Heb een keukenmachine aangeschaft omdat ik niet in staat ben zelf te kneden.
Hoe lang en op welke stand moet ik brood kneden?
Vriendelijke groet,
Anja

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-03-21 13:15:14

Gebruik de deeghaak en zet de machine op stand 1, maximaal stand 2. Over het algemeen is 8-10 minuten een goede richtlijn.

Beantwoorden
Anneke 2021-02-26 10:57:16

Nu ik met pensioen ben ga ik beslist eens proberen zelf brood te bakken. Is een rijsmand hierbij wellicht handig?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-02-28 10:27:45

Het ligt eraan of je brood in blik of op de bakplaat of ovensteen wilt bakken. Voor op de bakplaat of ovensteen is een rijsmandje wel handig.

Beantwoorden
Nethanja 2021-02-15 14:07:05

Hai..
Mijn brood is goed gaar en ben heel tevreden..
Het enige waar ik van baal is dat de korst soms zo hard is en de bodem ook.
Ik bak op een bakplaat in het midden van de oven temp is goed volgens de beschrijving.
Heb weer geprobeerd en de de temp wat lager gezet maar nog steeds een harde korst.
Wat doe ik fout.

Beantwoorden
NE
Nethanja 2021-02-19 10:48:46

Hallo is daar iemand...?! Die mij kan helpen

Beantwoorden
NE
Marijn 2021-03-05 01:27:44

Zonnebloemolie of vet toevoegen.

Beantwoorden
MA
Hellen 2021-03-06 21:45:34

Ik heb ooit gehoord dat je het brood een kwartiertje in een theedoek moet wikkelen, daarna is de korst weer zachter, succes !

Beantwoorden
HE
Lydie 2021-02-13 11:17:15

Bak al jaren brood met een kneder , 4 broden te gelijk steek er 3 in de diepvries maar ze worden zeer vlug oud ,hoe komt dat?

Beantwoorden
LY
Rutger 2021-02-15 13:47:06

Heb je ze goed luchtdicht verpakt in de vriezer?

Beantwoorden
Yvonne 2021-01-17 13:20:28

kan ik ook minder zout gebruiken? Dit zou een van de redenen zijn om zelf brood te gaan bakken.

Beantwoorden
YV
Rutger 2021-01-18 09:00:02

Tuurlijk kan dat. Er zijn zelfs mensen die bijna geen zout gebruiken. Dat heeft wel iets invloed op de structuur van het deeg en natuurlijk op de smaak, maar je kunt daar zeker mee spelen.

Beantwoorden
Ann Marynissen 2020-07-22 08:07:21

Waarom blijft mijn deeg zo nat en plakkerig?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-08-02 10:18:35

Heb je het lang en goed genoeg gekneed?

Beantwoorden
kristine 2020-07-17 18:06:42

Beste broodbakkers
Hoe zou het komen dat mijn zelfgebakken brood bijna altijd uiteen valt bij het snijden ? We kunnen er soms bijna niet van eten het valt gewoon uiteen , de korst is altijd goed ,mvg

Beantwoorden
KR
Moniek 2020-07-14 08:32:31

Begin bij de basis staat er ,maar klopt het dat ik nergens een basis brood recept zie staan ???Vr Gr Moniek

Beantwoorden
MO
Rutger 2020-07-20 10:41:11

Een basisrecept voor wit brood kun je hier vinden: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/basisrecept-voor-wit-brooddeeg/

Beantwoorden
leny 2020-07-13 19:29:18

gebruik je hete lucht oven of beneden en onder en voor gewoon brood op hoeveel graden en hoe lang
kan u mij dat laten weten dank

Beantwoorden
LE
Rutger 2020-07-20 10:41:41

Ik gebruik zelf onder- en bovenwarmte. In dit artikel lees je meer: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/basisrecept-voor-wit-brooddeeg/

Beantwoorden
broothaers 2020-07-03 09:35:53

waneer je 2 brooden tegelijk bakt in de oven moet je dan de baktijd verlengen en zo ja hoeveel bedankt

Beantwoorden
BR
Rutger 2020-07-06 16:45:47

De baktijd blijft dan hetzelfde. Wel kan het handig zijn om de oven iets heter voor te verwarmen en dan zodra je het brood erin zet op de juiste temperatuur zetten.

Beantwoorden
Suzanne 2020-06-27 17:12:45

Kan je ongebakken deeg in de diepvries bewaren?

Beantwoorden
SU
Rutger 2020-06-30 14:16:35

Bij brooddeeg is dat niet heel handig om te doen. Je kunt beter versgebakken brood invriezen en dit nog even oppiepen in de oven als je het gaat opeten.

Beantwoorden
Germanie 2020-03-20 18:50:56

Hoe lang zou het deeg in een kitchenaid gekneed moeten worden?
Of is dat dezelfde tijd als met de hand?

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-03-23 10:35:51

In de KitchenAid kun je 8-10 minuten aanhouden.

Beantwoorden
Renée 2020-03-20 13:20:37

Meel, bloem, gist etc is nog volop te koop bij de Wijchense Molen. Ik had gisteren een bestelling gedaan en vandaal al ontvangen

Beantwoorden
RE
Bianca 2020-03-20 08:21:17

Op dit moment is gist nergens te koop, wat is een goed alternatief?
Mvg
Bianca

Beantwoorden
BI
Rutger 2020-03-23 10:39:58

Je kunt ook een desemstarter maken en gebruiken om brood te laten rijzen. Dat recept staat alleen (nog) niet op mijn site.

Beantwoorden
Rachel Kromdijk 2020-03-19 16:44:42

Ik sla dit artikel eventjes op, klinkt goed!

Beantwoorden
RA
Ans 2020-03-19 13:22:00

Ik zou graag ook een recept voor glutenvrij brood willen.

Beantwoorden
AN
Sandra 2020-03-18 22:13:18

Kan alleen nergens bloem of meel kopen,
Ook niet online
Nog tips?

Beantwoorden
SA
Renee 2020-03-19 13:34:41

Hey Sandra probeer het eens bij de Wijchense Molen..😉

Beantwoorden
RE
Tineke 2020-03-18 22:02:33

Ik bak al jaren zelf brood, meel van de molenaar. Na het bakken afkoelen, in plakken snijden. Broodzak van Soezy.
Extra diepvrieszak er om heen. Per plak ontdooi ik een zakje van hydrofiele luier, zelf gemaakt.Dan heb je een heerlijke verse boterham zonder extra oppeppen!

Beantwoorden
TI
Cindy 2020-03-18 21:48:15

Dag Rutger,
Ik heb een broodbak machine wat zijn de verhoudingen van jouw recepten hiervoor want niks lukt me in de machine

Beantwoorden
CI
Ans Wilmink 2020-03-19 04:11:47

Hai Cindy
Gebruik dit recept al jaren in de bbm.
500 gr bloem. Wit of volkorenmeel
300 ml lauw-warm water
1 zakje gist = 7 gr
6 gr zout
50 ml zonnebloemolie
De droge stoffen even goed losroeren daarna de olie en t water erbij even tot n bal mengen en dan in de bbm
Ik wens je n smakelijk brood toe
Groeten Ans

Beantwoorden
AN
Cindy 2020-03-19 16:00:02

Hai Ans
Dan zal ik het zo even proberen ben benieuwd.
Heb er een recepten boekje bij gekregen maar die brood recepten bevallen mij niet. En heb twee normale recepten van het internet geprobeerd maar zijn niet gelukt het lijkt er op dat de machine totaal anders werkt ofzo

Beantwoorden
CI
ben 2020-03-22 22:43:53

perfect wit broodje in mijn nooit gebruikte bbm,,, thanks

Beantwoorden
BE
Sjoseke 2020-03-19 15:22:05

Gewoon een pak kant en klare broodmes.werkt perfect

Beantwoorden
SJ
Ed 2020-03-18 20:23:27

Rutger, goede tips voor de beginnende bakker, zelf gediplomeerd brood en banketbakker vind dit juist nu een waarde volle bezigheid en ook heel leuk om met kinderen te doen.

Beantwoorden
ED