Samen met The Windmill Cast Iron heb ik een hele gave broodbakbol ontwikkeld. Alles over de broodbakbol en waarom deze zo fijn is om in te bakken lees je hier. Dat artikel geeft vooral een algemene uitleg, maar hier wil ik je specifiek vertellen hoe je de broodbakbol gebruikt en ik neem je stap voor stap mee in het broodbakproces. Zo kun je met de broodbakbol het allerlekkerste brood bakken! Je kunt mijn broodbakbol kopen bij Baktotaal.

Broodbakbol gebruiken

Geen brood zonder deeg

Ook als je de broodbakbol gebruikt, begin je natuurlijk altijd met het deeg. Deeg op de juiste manier kneden en laten rijzen zorgt voor een mooi, luchtig en goed gerezen brood en dat is natuurlijk wat we willen als we de broodbakbol gebruiken. Voor een uitgebreide uitleg over het kneden en laten rijzen van het deeg, raad ik je aan dit artikel te lezen: zelf brood bakken

Ga je je brood bakken met de broodbakbol? In mijn stap-voor-stap uitleg over de broodbakbol ga ik ervanuit dat je je deeg al hebt laten rijzen tijdens de bulkrijs en narijs (met rijsmandje). Tijdens het bakken met de broodbakbol vindt de ovenrijs plaats. Het grote voordeel van deze broodbakbol is dat de ovenrijs perfect gecontroleerd is, met een perfect gerezen brood met knapperige korst als resultaat!

Hoe gebruik ik de broodbakbol?

Stap 1 

Plaats de broodbakbol op een ovenrooster in de oven en verwarm de oven met de bol erin minimaal 30 minuten voor op 240 °C. Haal de broodbakbol met goede ovenhandschoenen uit de oven en zet deze op een rooster/onderzetter op het werkblad. 

Broodbakbol gebruiken

Stap 2

Haal het deksel met een ovenhandschoen van de bol af. Let op waar je het deksel neerlegt, deze is heet! Leg hem bij voorkeur op een ander rooster.

Broodbakbol gebruiken

Stap 3

Laat het gerezen brooddeeg vanuit het rijsmandje op de warme bodemplaat van de broodbakbol glijden. Het deeg dat in het rijsmandje de bovenkant was, wordt nu de onderkant. 

Broodbakbol gebruiken

Stap 4

Snijd het deeg met een scherp (brood)mesje in. Door het brood in te snijden kan het brood op een gecontroleerde manier rijzen tijdens het bakken en krijgt het een aantrekkelijk uiterlijk.  Je creëert als het ware een uitweg voor de stoom dat tijdens het bakken in het brood ontstaat. Snijd je het brood niet in, dan zal het onregelmatiger rijzen en openbarsten. Snijd het brood zo’n ½-1 centimeter diep in.  

Broodbakbol gebruiken

Stap 5 

Doe met een ovenhandschoen het deksel terug op de bodem en zet de broodbakbol 20 minuten in de oven.

Broodbakbol gebruiken

Stap 6 

Haal met een ovenhandschoen na 20 minuten het deksel van de bol af. Laat het brood en de onderkant van de broodbakbol in de oven. (Voor de foto hebben we de broodbakbol even uit de oven gehaald, maar dat hoeft dus niet!) Verlaag de oventemperatuur naar 220 °C, maar laat het brood dus wel in de oven. Je hoeft niet te wachten tot de oventemperatuur ook echt gedaald is tot 220 °C. Laat het brood de rest van de tijd, zo’n 15-20 minuten, zonder deksel verder bakken. 

Broodbakbol gebruiken

Stap 7 

Laat het brood na het bakken afkoelen op een rooster en geniet van heerlijk zelfgebakken brood!

Broodbakbol gebruiken

Wanneer is een brood gaar?

Om er zeker van te zijn dat een brood gaar is, kun je met een kernthermometer de temperatuur in het midden van het brood meten. Steek de thermometer daarvoor in het brood, zodat de thermometer tot ongeveer in het midden komt. De kerntemperatuur van het brood moet minimaal 95 °C zijn. 

Tip: Je kunt er ook voor kiezen om het brood eerst vanuit het rijsmandje op een met bloem of semolina bestoven plank te storten. Je kunt het deeg dan insnijden en vanaf de plank in de broodbakbol schuiven. Het voordeel is dat de broodbakbol dan in de oven kan blijven staan (je hoeft enkel het deksel eraf te halen), maar deze methode vergt wel iets meer oefening. 

Foto’s: Saskia Lelieveld 

Dit artikel heb ik gemaakt met medewerking van Chris Putman

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (9)
Josien 2023-05-21 10:56:25

Goedemorgen,

Kan ik ook bolletjes bakken in de broodbakbol? Ik heb nog nooit zelf brood gebakken, maar wil dit graag gaan doen. Is het verstandig gelijk een broodbakbol aanteschaffen, of kan ik het beter eerst proberen met bv een cakeblik?

groeten Josien de Vries

Beantwoorden
JO
Rutger 2023-05-22 09:05:38

Bolletjes kun je er ook in bakken, maar de bol werkt het beste voor grotere broden.

Beantwoorden
Judith 2023-05-24 17:50:13

Ik heb de broodbakbol ondertussen gebruikt en ben zeer blij met het resultaat! Het werkt veel beter dan de traditionele gietijzeren pan die ik normaal gebruik. Aanrader!!

Beantwoorden
JU
Rutger 2023-05-29 09:49:51

Heel tof om te horen! Thanks!

Beantwoorden
Aragon 2023-05-24 22:41:06

Beste Rutger,
Welke maat rijsmand en vorm is te adviseren om te gebruiken in combinatie met de broodbakbol, er zijn namelijk nogal wat maten en vormen.
Leg je het deeg normaal gewoon in de rieten rijsmand? Of zijn er speciale doeken voor die je erin legt en die wasbaar zijn?

Groeten Aragon

Beantwoorden
AR
Rutger 2023-05-29 09:49:42

Hoi. Gebruik een rijsmandje dat geschikt is voor een brood van 800-900 gram. Meer over het gebruik van een rijsmandje lees je in dit artikel: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/zelf-brood-bakken-hoe-doe-je-dat/

Beantwoorden
Corine 2023-07-30 15:01:42

Ik heb m’n broodbakbol van de week binnen gekregen.
Kom er net achter dat hij niet in m’n oven past
Hij past alleen als ik het rooster op de bodem leg
Is dat ook mogelijk?

Beantwoorden
CO
Rutger 2023-07-31 11:09:06

Dat is wel echt balen! Ik durf niet te zeggen of dat goed werkt, ik ben bang dat de bol dan wel heel veel warmte van onderen krijgt.

Beantwoorden
Henk Coolen 2023-08-03 10:21:45

Dag Rutger.
Kan ik ergens de hoeveelheden voor het recept van die mooie broodbol uit de broodbol pan teruglezen?
En ik heb ergens een video film van jou gezien waarin je het gebruik van de broodbol laat zien. Maar ik kan dat niet meer terugvinden. Die video waarin je ook laat zien hoe je met sesamzaad werkt. En moet je de broodbol invetten?
Ik heb de broodbol onlangs aangeschaft en wil graag aan de slag.

Beantwoorden
HE
Rutger 2023-08-09 08:45:46

Hallo Henk. Alle recepten en nuttige artikelen met betrekking tot de broodbakbol zijn hier te vinden: www.rutgerbakt.nl/broodbakbol De komende tijd komen er nog veel meer broodrecepten online.

Beantwoorden
Ton van Agthoven 2023-08-24 12:19:11

Beste Rutger,
Een stukje bakpapier om het deeg gemakkelijker in de bol te laten glijden, of raadt je dat af?

Beantwoorden
TO
Rutger 2023-08-28 08:49:40

Het is op zich niet nodig, maar het kan ook geen kwaad.

Beantwoorden
Ilona 2023-09-07 14:04:53

Net een stukje brood gegeten wat ik heb gebakken met het Franse meel uit het pakket die ik kreeg bij de broodbakbol. Zalig en heel goed gelukt. Ben heel blij met de broodbakbol. Ook het volkorenbrood was goed gelukt.

Beantwoorden
IL
Rutger 2023-09-11 08:45:02

Wat leuk om te lezen! Heel veel bakplezier ermee!

Beantwoorden
Marjan 2023-09-21 16:30:24

Hallo Rutger

Ben in het bezit van een AGACooker.
Daar is de oventemperatuur constant kan dus niet verlaagt worden .
Is dat een probleem?.

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-09-25 07:51:08

Hi! Dan zou ik de temperatuur op zo'n 225 constant houden.

Beantwoorden
Wil 2023-10-20 12:18:49

Fijne broodbakbol. Maar wel zwaar. Dat zal waarschijnlijk zijn nut hebben. Resultaat is beter dan mijn gewone gietijzeren pan. Die ga ik maar weer gebruiken voor stoofvlees.

Beantwoorden
WI
Rutger 2023-10-22 16:11:42

Tof om te horen dat het resultaat goed is! Dat gewicht is inderdaad van belang voor een mooi resultaat.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.