Gist wordt regelmatig gebruikt in recepten. Door de gist in het deeg of beslag komt er tijdens het rijzen koolzuurgas vrij. Dat zorgt ervoor dat het deeg of beslag in volume toeneemt en luchtig wordt. Het wordt natuurlijk veel gebruikt voor brooddeeg, maar ook voor wafels en andere zoete gebaksoorten zoals bijvoorbeeld donuts. Het gebruik van gist kan ingewikkeld lijken, maar dat valt echt wel mee! Wel is enige voorkennis handig, zodat je zeker weet dat het goed zijn werk kan doen in jouw deeg of beslag.

Alles over gist

Verse gist, gedroogde gist of instantgist ?

Gist is vers, gedroogd en in instant-vorm verkrijgbaar. Goed om te weten is dat alle ‘gedroogde’ gist die in de supermarkt wordt verkocht (in de zakjes van 7 gram) eigenlijk instant gist is. De klassieke gedroogde gist wordt eigenlijk nog zelden gebruikt in Nederland en België. Verse gist is in sommige supermarkten en toko’s te koop en kun je ook bij de meeste warme bakkers kopen. Verse gist bewaar je in de koelkast. Wat je voorkeur heeft is heel persoonlijk. Zelf vind ik de instant gist het makkelijkste werken: het is langer houdbaar en is makkelijker te verwerken (dat lees je verderop).

Instant gist en verse gist omrekenen

In mijn recepten gebruik ik bijna altijd instantgist. Mocht je liever verse gist willen gebruiken dan kun je dat heel eenvoudig omrekenen. Vermenigvuldig de hoeveelheid instant gist met 3 om de benodigde hoeveelheid verse gist te bepalen. Dus 7 gram instantgist staat gelijk aan 21 gram verse gist. Andersom geldt dat natuurlijk ook.

Wat zijn de verschillen tussen verse gist en instant gist?

Qua werking verschillen beide soorten gist weinig tot niet, als je maar de juiste hoeveelheid gebruikt. Wel verschilt de werkwijze tijdens de bereiding van het deeg of beslag. Verse gist moet altijd eerst opgelost worden in wat lauwwarme vloeistof, voordat het aan de rest van de ingrediënten toegevoegd kan worden. Instant gist kun je gelijk met de andere ingrediënten verwerken, dat hoeft dus niet eerst opgelost te worden.

Verder belangrijk om te weten bij het gebruik van gist

Gist houdt van warmte, maar niet van hitte. Zorg er daarom voor dat de vloeistoffen die je gebruikt lauwwarm zijn en de plaats waar je het deeg of beslag laat rijzen niet te koud of warm is. Let wel, te hete vloeistoffen of omgevingstemperaturen zijn niet goed voor het gist. Dat kan het rijzen vertragen of zelfs het gist doden. Je kunt ook gebruik maken van de temperatuur door deeg bijvoorbeeld in de koelkast te laten rijzen. Dit duurt dan extra lang, zodat je het een nacht kunt laten staan. Voor brood zorgt dit voor meer smaak in het eindproduct.

Zout en gist zijn geen geweldige combinatie. Natuurlijk komen ze in het deeg of beslag bij elkaar, maar probeer ze niet heel direct met elkaar in contact te laten komen. Als je verse gist oplost in een lauwwarme vloeistof moet je daar dus niet gelijk het zout bij doen.

Hoe goed gist ook werkt, als een deeg niet goed of lang genoeg gekneed is zal het niet zo mooi rijzen als je zou willen. Tijdens het kneden vormen de eiwitten in de bloem of het meel een glutennetwerk. Dit moet je zien als een soort van muren, waarin het koolzuurgas dat het gist produceert wordt gevangen. Maar als er geen stevige muren zijn kan het koolzuurgas ook niet echt zijn werk doen, dus rijst het deeg minder goed. Daarom is het bij brooddeeg echt belangrijk dat je lang genoeg kneedt!

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (11)
Leo 2021-10-21 16:58:41

Dat was nu precies wat ik wilde weten!

Beantwoorden
LE
Ria van Leeuwen-Gortmaker 2021-09-23 10:37:47

Bedankt voor de duidelijke uitleg Rutger.

Beantwoorden
RI
vaesen 2021-03-15 18:28:24

zeer leerzaam

Beantwoorden
VA
Ineke 2020-10-22 10:12:43

Ha Rutger,
Ergens anders las ik dat zout juist een positieve werking zou hebben op het gistproces. Zout zou ervoor zorgen dat gluten elkaar aantrekken d.m.v. elektronische lading. Dit zou het glutennetwerk weer steviger maken en dus voor luchtiger deeg zorgen. Klopt dit? En wat is de reden dat je zout en gist niet direct met elkaar in contact zou moeten laten komen?

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-10-26 13:22:11

Zout heeft ook invloed op het versterken van de gluten-structuur en het verstevigen van het deeg. Als zout en gist te lang rechtstreeks met elkaar contact hebben kan de werking van het gist aangetast worden.

Beantwoorden
richard 2021-03-16 16:30:46

Uit onderzoek is gebleken dat het negatieve effect van zout op gist komt door de zout kristallen, dus als je het zout oplost in vloeistof zal het geen negatief effect meer opleveren.

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-03-21 13:30:18

Gooed om te weten. Met instant gist heb ik er nog nooit last van gehad gelukkig.

Beantwoorden
HansH 2021-06-26 09:47:17

vanuit het bierbrouwwereldje (met biergist) weet ik dat zout vooral zorgt voor een hoge osmotische waarde. En dat is kortgezegt dat zout water uit de gistcel onttrekt waardoor de cel niet goed meer kan werken. Dus oplossen lost dat probleem niet op. wat wel helpt is zout zoveel mogelijk verdunnen, dus inderdaad niet mengen met de gist, maar met het deeg.

Beantwoorden
HA
Jean-pierre Hernalsteens 2021-09-05 23:57:15

Gist bestaat uit levende cellen. Deze gebruiken het zetmeel in de bloem als een energiebron om te kunnen groeien, waarbij er koolzuurgas (Co2) vrijkomt. Dit gas vormt bellen in het deeg, waardoor dit kan rijzen. Een te hoge concentratie zout kan de groei van de gistcellen remmen (of deze zelfs doden), waardoor het deeg minder goed rijst.

Beantwoorden
JE
Ingrid 2020-06-20 16:32:54

Beste Rutger,

Ik kan nergens instant gist 21 gram van dokter Oetker kopen, steeds uitverkocht. is er een andere optie?
Ik wil graag speltbrood maken.
Bedankt alvast.

Vr.gr van Ingrid

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-06-30 14:31:24

Je kunt ook bij de bakker verse gist kopen. Let er dan wel op dat je de hoeveelheid aanpast, zoals je in het artikel kunt lezen.

Beantwoorden
Rosita 2018-02-01 20:40:30

Beste Rutger,

ik sla geen enkel nieuws van jou over.
Jouw uitleg is zo begrijpelijk.
Geef jij ook les in bakken?
Of workshops?

Beantwoorden
RO
Rutger 2018-02-02 16:49:42

Wat leuk om te horen! Momenteel niet zo heel veel. Soms geef ik workshops, die kondig ik dan aan op facebook.

Beantwoorden
Miep 2018-01-31 15:36:19

Marja, speltdeeg is niet voor beginners! Spelt is kwetsbaarder dan tarwe en mag daarom minder lang gekneed worden. De 1e rijs wil vaak nog wel, de 2e rijs is een stuk lastiger. Mijn speltbroden werden altijd een stuk minder hoog dan mijn (volkoren)tarwebroden. Begin eerst eens met tarwebloem.
Tocht maakt niet uit, zolang je je deeg goed hebt afgedekt.

Beantwoorden
MI
Marja 2018-01-30 01:56:06

Hoi Rutger,
Hoe lang kun je instant gist in gesloten verpakking bewaren? Het staat al een poos achter in mijn kastje, omdat ik de moed nog niet kon vinden om het te gaan gebruiken en een brood te bakken.
Maar jouw recepten zijn zo duidelijk en kloppen telkens weer, dat ik nu de moed gevonden heb en wil proberen om een speltbrood te bakken.
Nog een vraagje.....ons huis tocht best veel, dus zou ik het deeg b.v. in de oven kunnen laten rijzen op een lage temperatuur? Bijvoorbeeld 25 graden Celcius. Of beter in de koelkast overnacht? Alvast bedankt.
Met een vriendelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Janks 2018-01-31 11:43:54

Ik laat mijn brooddeeg zeker in de winter in de oven rijzen (1e rijs), gaat prima. Mijn oven kan op 30 graden, dat is wel zo’n beetje de maximum temperatuur, dus als je oven op 25-30 graden kan moet dat goed gaan.

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-02-02 16:57:57

Hoi Marja. Als het goed is staat er een datum op de verpakking. Als die niet open is geweest is die nog prima aan te houden. Je kunt de oven kort aanzetten op een lage temperatuur. Dan de oven uit en het brood in de oven. Maar kijk uit dat het echt niet te warm is!

Beantwoorden
Josee 2018-01-29 15:55:44

Ik wist niet dat je het kon vertragen door in de koelkast te zetten! Dat is natuurlijk wel interessant wanneer je een keer in de ochtend een brood wilt bakken, goede tip!

Beantwoorden
JO
Gerda Pietersen 2018-01-29 10:19:09

Ik lid verse gist niet op. Dat deed ik eerst wel totdat ik een recept tegen-kwam met autolyse. De gist en het zout moesten later worden toegevoegd. ( Recept van Levine van Doorn). Zij gaf mij als bv antwoord dat de verse gist ook verkruimeld kon worden boven het deeg. Sinds die tijd los ik het niet meer op en ik krijg net zulke mooie broden als toen ik het wel oploste.

Beantwoorden
GE
Annemieke 2018-01-29 06:59:41

En hertshoornzout?

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-02-02 17:03:06

Daar ben ik vrij onbekend mee en volgens mij is dat meer een rijsmiddel (zoals baking soda bijvooorbeeld) dan een gist.

Beantwoorden
Hans 2019-03-13 13:40:16

H:302-318 P:101-102-103-264-270-280
Bevat: Ammonium carbamate, Ammonium hydrogencarbonate.
Schadelijk bij inslikken. Veroorzaakt ernstige oogletsel. Bij het inwinnen van medisch advies, de verpakking of het etiket ter beschikking houden. Buiten bereik van kinderen houden. Alvorens te gebruiken, het etiket lezen.Na gebruik handen grondig wassen. Niet eten, drinken of roken tijdens het gebruik van dit product. Beschermende handschoenen/beschermende kleding/oogbescherming/ gelaatsbescherming dragen.

Ik zou het niet gebruiken voor etenswaren.

Beantwoorden
HA