Zin in versgebakken brood bij de brunch, maar geen tijd of geduld om te werken met gist? Bak een soda bread met abrikozen en rozijnen! Dit oorspronkelijk Ierse brood rijst niet door gist, maar door een reactie tussen het zuur uit de karnemelk en het zuiveringszout.

Mijn soda bread basisrecept en lekkere variaties vind je hier!

Met dit soda bread met abrikozen en rozijnen kun je alle kanten op. Probeer ook eens andere gedroogde vruchten, noten, chocoladestukjes of ga op de hartige toer met kaas, olijven en zongedroogde tomaatjes. 

Alles over bakingsoda (zuiveringszout) lees je trouwens hier!

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 1½ tl baking soda
  • 8 gr zout
  • 400 ml karnemelk
  • Voor de vulling
  • 1 tl kaneel
  • 75 gr donkere rozijnen
  • 75 gr blanke rozijnen
  • 100 gr gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
makkelijke bakboek desk
Bijbels korting mob

Soda bread met abrikozen en rozijnen

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een samenhangend geheel. Dit deeg blijft plakkerig, dus het is handig om een deegkrabber te gebruiken. In tegenstelling tot normaal brooddeeg mag dit deeg niet lang gekneed worden – gemengd is gemengd. Meng de vulling door het deeg en maak op een bebloemd werkblad een bol van het deeg. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk het iets plat. Snijd met een scherp mes een kruis van ongeveer 1,5 centimeter diep in de bovenkant van het brood.

Bak het brood in 35 tot 45 minuten gaar en goudbruin. Laat het afkoelen in een schone theedoek om te voorkomen dat het te hard wordt. Eet het brood lauwwarm of afgekoeld, maar het liefst wel op de dag dat het gebakken is.

Foto: Harold Pereira

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
Petra 2018-12-12 11:07:19

Alles wat ik maak van Rutger smaakt super lekker en alles lukt ook!! Wat een TOP kok/bakker!! Mijn High Tea was een groot succes 😋

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-12-17 08:54:45

Wat superleuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Lizzy 2020-09-30 13:37:55

Hoi Rutger,
Wij hebben hier in huis te maken met koemelk allergie, heb je een idee of ik iets anders als "zuur" zou kunnen gebruiken ipv de karnemelk?

Beantwoorden
LI
Sandra 2020-12-24 19:21:25

Lizzy ik heb sojayoghurt gebruikt, ging prima!!

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-10-04 11:31:34

Je kunt een plantaardige melkvervanger gebruiken en dan een zuur toevoegen, bijvoorbeeld in de vorm van wat citroensap.

Beantwoorden
Elisabeth Claessen 2021-08-16 12:12:08

Citroensap werkt perfect, i.p.v karnemelk.
Inmiddels veel ervaring hiermee. Smaak uitstekend!

Beantwoorden
EL
Piet Seefat 2022-01-29 19:05:02

En hoeveel citroensap heeft men nodig .is dat evenredig aan de karnemelk ? Groetjes Piet

Beantwoorden
PI
Linda 2021-02-22 14:10:53

Kun je dit brood ook invriezen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-02-28 10:36:40

Dat kan prima!

Beantwoorden
Jolanda 2021-04-26 15:33:14

Ik vervang de donkere rozijnen door 75 gram grofgehakte walnoten. Dat is ook echt lekker..

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-05-03 09:07:46

Lekkere tip!

Beantwoorden
Jose Janssen 2021-10-04 13:04:02

Zou ik dit ook kunnen bakken in een airfryer maar dan de helft van het deegrecept 250 bloem 175ml karnemelk in mijn airfryer brood is dat water en de helft van de andere ingrediënten en zonder gist

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-10-13 11:12:44

Daar heb ik zelf geen ervaring mee, maar het kan prima volgens mij. Zet de temperatuur dan wel iets lager.

Beantwoorden
Piet Seefat 2022-01-29 11:24:22

Hallo Rutger moet men bij het soda bread in tegenstelling dan bij andere broden met gedroogde vruchten deze niet laten wellen voordat ze met het deegmengsel gemengd worden . Gaarne antwoord.

Beantwoorden
PI
Rutger 2022-01-31 19:22:48

Dat hoeft bij dit brood niet.

Beantwoorden
Piet Seefat 2022-02-02 15:49:10

Bedankt voor het antwoord .
Scheelt inderdaad een hele hoop tijd en is bovendien erg lekker met wat boter en kaneelsuiker of abrikozenjam

Beantwoorden
PI
Marijke 2022-02-06 21:41:38

Hoeveel gram is 1,5 theelepel baking soda?
Ik heb namelijk kleine en grote theelepels en ik heb gelezen dat als je te veel baking soda gebruikt, je dit proeft als het brood klaar is.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-02-07 18:12:08

Zelf gebruik ik theelepels met een inhoudsmaat van 5 milliliter. Het gewicht van de bakingsoda heb ik niet gewogen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.