Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 1½ tl baking soda
  • 8 gr zout
  • 400 ml karnemelk
  • Voor de vulling
  • 1 tl kaneel
  • 75 gr donkere rozijnen
  • 75 gr blanke rozijnen
  • 100 gr gedroogde abrikozen, in kleine stukjes

Zin in versgebakken brood bij de brunch, maar geen tijd of geduld om te werken met gist? Bak een soda bread! Dit oorspronkelijk Ierse brood rijst niet door gist, maar door een reactie tussen het zuur uit de karnemelk en het zuiveringszout. Met dit soda bread recept kun je alle kanten op. Probeer ook eens andere gedroogde vruchten, noten, chocoladestukjes of ga op de hartige toer met kaas, olijven en zongedroogde tomaatjes. Alles over bakingsoda (zuiveringszout) lees je trouwens hier!

Bereiding: Soda bread met abrikozen en rozijnen

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een samenhangend geheel. Dit deeg blijft plakkerig, dus het is handig om een deegkrabber te gebruiken. In tegenstelling tot normaal brooddeeg mag dit deeg niet lang gekneed worden – gemengd is gemengd. Meng de vulling door het deeg en maak op een bebloemd werkblad een bol van het deeg. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk het iets plat. Snijd met een scherp mes een kruis van ongeveer 1,5 centimeter diep in de bovenkant van het brood.

Bak het brood in 35 tot 45 minuten gaar en goudbruin. Laat het afkoelen in een schone theedoek om te voorkomen dat het te hard wordt. Eet het brood lauwwarm of afgekoeld, maar het liefst wel op de dag dat het gebakken is.

Foto: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (1)
Petra 2018-12-12 11:07:19

Alles wat ik maak van Rutger smaakt super lekker en alles lukt ook!! Wat een TOP kok/bakker!! Mijn High Tea was een groot succes 😋

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-12-17 08:54:45

Wat superleuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden