In recepten wordt regelmatig bakpoeder gebruikt, maar steeds vaker kom je ook baking soda (zuiveringszout in het Nederlands) tegen. Wat de verschillen tussen beide zijn leg ik je in deze bakhulp uit.

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baking soda?

Het verschil tussen bakpoeder en baking soda

Beide ingrediënten zorgen voor het rijzen van een deeg of beslag, maar het zijn twee verschillende producten. Bakpoeder is een samengesteld poeder; de ingrediënten zijn een carbonaat en een zuur. Ook wordt er nog zetmeel gebruikt als vulmiddel/stabilisator. Carbonaat zorgt tijdens het bakken, in combinatie met vocht uit het deeg of beslag en het zuur, voor de vorming van koolzuurgas. Dat gas zorgt ervoor dat je deeg of beslag rijst. Wil je controleren of je bakpoeder nog goed werkt? Doe dan een beetje van het poeder in een kommetje met wat warm water. Als het gaat bubbelen dan is het nog prima te gebruiken.

Baking soda (zuiveringszout, natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda) is een natuurlijke, minerale stof (E500, een carbonaat). Het werkt alleen als er ook een zuur wordt gebruikt (wat in samengesteld bakpoeder al standaard zit). Denk daarbij aan karnemelk, yoghurt, azijn of citroen (sap of rasp). Ook honing en basterduiker (dat bestaat uit suiker en invertsuikersiroop, voor meer info kijk hier) werken redelijk in combinatie met baking soda. Soms worden baking soda en bakpoeder ook beide gebruikt, het zuur in het bakpoeder zorgt dan dat de baking soda goed zijn werk kan doen. In sommige recepten gebruik ik liever baking soda, omdat het resultaat daar lekkerder mee wordt dan met bakpoeder. Bijvoorbeeld in deze supersimpele koekjes. Om te testen of je baking soda nog goed werkt doe je daarvan ook een klein beetje in een kommetje en overgiet je dat met wat kokend water en een scheutje azijn of citroensap. Gaat het bubbelen, dan werkt het nog goed.

Waar koop je baking soda?

Bakpoeder is in elke supermarkt verkrijgbaar, baking soda is iets lastiger te vinden. Het is te koop bij de grotere supermarkten en bij toko’s. Je koopt het in pakjes of verpakt per 5 gram in kleine zakjes. Let er wel op dat de zakjes in verhouding ongeveer 8 keer zo duur zijn als een grotere verpakking. Als je het dus vaker gaat gebruiken zou ik zeker voor de grotere gaan.

Kun je baking soda vervangen door bakpoeder?

Het kan, alleen wordt het eindresultaat vaak wel net iets anders. Ga uit van 3 keer de hoeveelheid bakpoeder als je het wilt vervangen. Dus 1 theelepel baking soda worden 3 theelepels (= 1 eetlepel) bakpoeder.

Sponsored
Reactie plaatsen
Reacties (19)
Ria 2020-07-12 10:24:00

Kan je baking soda vervangen voor bakpoeder?
Volgens mij staat er nu 3:1. Moet het niet zijn 1:3?

Beantwoorden
RI
Rutger 2020-07-13 11:34:45

Voor de duidelijkheid heb ik het aangepast. 1 theelepel bakingsoda wordt 3 theelepels bakpoeder.

Beantwoorden
FRANCOIS 2020-07-05 23:15:41

Ik heb bicarbonate de soude ( E 500 ) = bakpoeder gekocht bij online drogist / NL +/- 5 euro/ kg het kan gebruik worden voor veel toepassingen / lichaam / keuken /opkuisen /planten zeker 60 toepassingen

Beantwoorden
FR
Michael 2020-06-26 13:13:20

Bakpoeder, baking soda en gist zijn voor zover ik weet op dit moment compleet uitverkocht in elke supermarkt. Alleen maar lege schappen. Mocht iemand nog een suggestie hebben dan hoor ik het graag. Maar ik denk dat ik maar online ga bestellen want ik zie de situatie niet snel veranderen.

Beantwoorden
MI
Michael 2020-06-26 13:17:13

Voor de duidelijkheid, ik ben op zoek naar bakpoeder.

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-06-30 14:23:41

Bij baktotaal.com is zover ik weet alles weer op voorraad.

Beantwoorden
Rosanne 2020-06-16 14:19:35

Hoi Rutger,
Weet je toevallig ook of er een verschil is tussen bakpoeder en wijnsteenbakpoeder? Of kun je deze twee precies hetzelfde toepassen?

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-06-20 11:53:25

Met wijnsteenbakpoeder heb ik (nog) weinig ervaring, dat kan ik je niet zeggen helaas.

Beantwoorden
Brouwer 2020-04-27 10:32:17

Wordt ook gebruikt bij reperatie van een gitaar de kam boven op de hals om de gleuven wat op te vullen als ze te diep zijn ,beetje van bakpoeder met secondelijm mixsen tot het hard wordt.

Beantwoorden
BR
Guus Kramer 2020-04-18 17:13:47

Voor de duidelijkheid: bakpoeder is net zo'n natuurlijk product als baking soda. Het bestaat namelijk uit baking soda en citroen- of wijnsteenzuur (en soms zetmeel). Het enige verschil is dus dat aan baking soda nog een zuur moet worden toegevoegd, terwijl dat in bakpoeder al is inbegrepen.

De chemische reactie is dus precies hetzelfde. Ik ben daarom wel benieuwd waarom de smaak van producten met baking soda beter zou zijn. De kracht van suggestie?

Beantwoorden
GU
N van Bijsterveld 2020-04-14 13:08:22

Er is hier in Hongarije nergens geen meer gist te koop, kan ik dat vervangen door baking soda om mijn brood te bakken, en wat is dan de hoeveel heid die ik moet gebruiken bij een brood van 750 gram.
BVD

Beantwoorden
N
Guus Kramer 2020-04-18 17:20:54

Dat kan zeker, maar je gaat dan de typische broodsmaak missen. Die is voor een belangrijk deel afkomstig van de bijproducten van de vergisting. Daarom wordt gebak ook niet vaak met gistdeeg gemaakt, uitzonderingen daargelaten.

Hoeveelheden en verhoudingen staan doorgaans op de verpakking aangegeven. Hoe goed is je Hongaars?

Beantwoorden
GU
marc 2020-06-16 04:59:29

Zoek even op hoe om zuurdesem brood te maken,het is veel lekkerder en je benodigt absoluut geen gist meer aan te kopen Het enige nadeel is een beetje langer wachten !

Beantwoorden
MA
Rosanne 2020-06-16 14:24:54

Met baking soda kun je wel een heel lekker Iers sodabrood bakken! Is natuurlijk heel wat anders dan brood op basis van gist, maar het is wel het snelste en makkelijkste brood dat ik ken en het smaakt heerlijk.

Beantwoorden
RO
Guy 2020-09-11 22:22:54

Kun je eenvoudig zelf zuurdesem maken. Gist is dan overbodig

Beantwoorden
GU
Pam Huizinga 2020-04-04 16:38:50

Ik merk dat baksoda een onaangename geur aan het baksel geeft. Is daar iets tegen te doen? Ik houd me nauwkeurig aan de voorgeschreven hoeveelheid en gebruik maatlepels.

Beantwoorden
PA
Rutger 2020-04-14 09:59:27

Zelf heb ik daar weinig last van, dus vind het erg lastig om daar iets over te zeggen. Je kunt proberen iets minder te gebruiken, wellicht dat het dan nog genoeg rijst en minder de vervelende geur heeft die je ervaart.

Beantwoorden
gert 2020-04-17 11:42:45

Als het te lang openstaat neemt het geur op uit de lucht. Weggooien of voor schoonmaak gebruiken. Dit staat op de verpakking van Arm en Hammer.
Succes
Gert

Beantwoorden
GE
Pam Huizinga 2020-04-18 15:16:30

Als schoonmaakmiddel voldoet het prima! Ik gebruik het niet meer om te bakken. 't Is zelfs geschikt als gootsteenontstopper, als je 't combineert met azijn.....

Beantwoorden
PA
Guus Kramer 2020-04-18 17:32:52

Da's wel bijzonder. Als je baking soda mengt met zuur neutraliseren ze elkaar en krijg je kooldioxide, zout en water. Dat laat je deeg rijzen en geeft wat smaak. Maar hoe kooldioxide, zout en/of water je gootsteen ontstoppen is me een raadsel.

Het bruist wel daadkrachtig, misschien dat dat iets losbruist. Maar chemisch-fysisch doet het niets. Heb je hier echt goede ervaring mee?

Beantwoorden
GU
Rosanne 2020-06-16 14:22:20

De soda-met-azijntruc heb ik vaker gehoord als een soort 'grootmoeders tip', maar volgens mij is het een fabeltje. Het lijkt inderdaad heel krachtig door al dat gebruis, maar volgens mij kun je beter alleen een fles schoonmaakazijn door je gootsteen gieten.

Beantwoorden
RO
Betsy van Renselaar 2020-08-01 19:28:37

Dit klopt! Ik gebruik het regelmatig om de gootsteen of het doucheputje te ontstoppen en werkt perfect.

Beantwoorden
BE
Meneer Fris 2020-08-22 14:21:40

Interessant! Ga ik proberen als ik weer een verstopping heb. In het verleden Heb ik van dat chemische spul erin gegooid maar ben daar eigenlijk geen fan van. Overigens: dat je het regelmatig gebruikt zou ook iets over de effectiviteit kunnen zeggen 😁

Ik spoel tegenwoordig met regelmaat een kleine hoeveelheid koffieprut door de gootsteen. Had ik ergens gelezen en sinds ik dat doe heb ik geen verstopping meer gehad

@Rutger: Dank voor de heldere uitleg inz baking soda vs bakpoeder!

Beantwoorden
ME
Yvon 2020-06-13 16:58:55

Ik heb deze ervaring ook,echt niet fijn de smaak is goed maar het ruikt echt niet lekker!
Je kunt het wel vervangen door bakin poeder,als je eerder met soda 1 zakje gebruikte moet je nu 2,5 zakje gebruiken..ga het uitproberen

Beantwoorden
YV
Greet Hiemerda . 2020-04-03 19:38:12

ik heb gelezen dat je het kan drinken als je verkouden bent .

Beantwoorden
GR
RAOUL PUISTER 2020-04-05 12:50:59

Heb zelfs gelezen dat het tegen verschijnselen corona zou helpen ?

Beantwoorden
RA
Guus Kramer 2020-04-18 17:42:47

Dat kan zelfs prima als je niet verkouden bent. Het gaat in de maag een reactie aan met maagzuur waarbij de maaginhoud dus minder zuur wordt en je tegelijk flink gaat boeren.

Of dat verlossend werkt bij verkoudheid of corona durf ik niet te zeggen.

Beantwoorden
GU
Anita 2020-03-24 10:41:51

Hallo allemaal.
Ik heb een vraagje, vaak lees je in recepten dat je er baking soda aan toe moet voegen.
Maar dat lees ik óók vaak als schoonmaak tip.
Zijn dit de zelfde producten of is er verschil?
Het geeft het idéé als of je schoonmaakmiddel in het eten doet. Kan U mij dat a.u.b.uitlegen

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-03-30 10:49:38

Hoi. Dit is inderdaad hetzelfde. In dit artikel staat duidelijk uitgelegd hoe het werkt: https://www.duurzaamthuis.nl/wondermiddel-baking-soda

Beantwoorden
Merkus 2020-01-18 10:06:27

Ik wil weten wat het verschil is in koolzuurpoeder en baksoda?

Beantwoorden
ME
Rutger 2020-01-21 16:20:11

Voor zover ik weet is dit precies hetzelfde.

Beantwoorden
Hans 2020-01-17 15:52:06

Waarom duur doen met klopfix in de banketbakkerij gebruiken ze voor gelatine.

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-01-21 16:22:45

Het voordeel van klopfix is dat dit veel makkelijker te verwerken is dan gelatine en plantaardig is. Maar inderdaad, gelatine kan vaak ook in plaats van klopfix gebruikt worden.

Beantwoorden
Glorie 2020-01-12 15:41:52

Hier nog een tip:
Badkamer voegen reinigen:
Meng 200gram baking soda met de 60ml bleek in een oude kom. Je krijgt nu als het goed is een dikke pasta. Smeer dit op de voegen in je badkamer of keuken (trek wel even handschoentjes aan). Laat het mengsel 5-10 minuten intrekken. Pak een oude tandenborstel en schrob het mengsel goed in de voegen. Laat dit vervolgens nog 10 minuten intrekken. Spoel af met lauw water (tip: gebruik je douchekop!).
Pas op: je werkt met bleekmiddel. Adem de dampen niet teveel in, trek oude kleren aan en gebruik altijd handschoentjes om je huid te beschermen. 

Beantwoorden
GL
Meyers 2019-12-29 20:02:08

Is natrium-bicarbonaat ook een middel om mieren te bestrijden, in combinatie met s

uiker om de beestjes te lokken ?Ik heb deze vraag helemaal nog niet eerder gesteld !

Beantwoorden
ME
Rutger 2020-01-02 10:19:45

Dat durf ik je niet te zeggen, daar heb ik geen ervaring mee.

Beantwoorden
Satsavya Mertens 2019-09-28 12:30:15

Dank je wel voor deze verhelderende uitleg!

Beantwoorden
SA
Kroon 2019-03-27 20:11:54

Kan je banking soda ook drinken?

Beantwoorden
KR
Rutger 2019-04-08 07:32:39

Het is een poeder met weinig smaak, waarom zou je dat willen drinken?

Beantwoorden
Bertha Lukkes b 2019-01-15 13:06:29

Kun je met backing soda ,water en azijn je oven schoon maken,heb ik op fb gezien

Beantwoorden
BE
Rutger 2019-01-21 14:25:42

Dat kan zeker. De Nederlandse naam is niet voor niets zuiveringszout. Ook het schoonmaken van theepotten gaat er heel goed mee.

Beantwoorden
petra 2018-05-24 22:24:40

beste Rutger, was is koolzuur (poeder) precies? Ik vind dit in een recept voor boterbiesjes ...

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-06-03 15:19:26

Voor zover ik weet is koolzuur hetzelfde als bakingsoda (zuiveringszout). Dit kun je tegenwoordig bijna in elke supermarkt kopen.

Beantwoorden
hilda 2018-02-09 17:49:48

Rutger, U maakt soms gebruik van "roomversteviger". Waar is dat te koop ? Ook in Belgie? Dank op voorhand. Hilda

Beantwoorden
HI
Rutger 2018-02-11 17:38:43

Hallo Hilda. Voor zover ik weet is dat ook gewoon als Klopfix in de supermarkt te koop in België.

Beantwoorden