Ingrediëntenlijst
  • Verder nodig
  • boter, gesmolten
  • decoornseeuw of poedersuiker

Nu de kerst weer voor de deur staat is het heerlijk om zelf aan de bak te gaan. Een zelfgebakken kerststol mag dan natuurlijk niet ontbreken. Vandaag geef ik je mijn favoriete kerststol recept, boordevol vulling en natuurlijk met amandelspijs. Ben je geen liefhebber van amandelspijs, dan kun je deze uiteraard ook achterwege laten.

Kerststol bakken – recept

Voor dit kerststol recept heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis. Daar hebben ze namelijk grondstoffen die je zelfgebakken kerststol nog lekkerder maken. Zo heb ik voor het deeg Amerikaanse patentbloem gebruikt. Deze bloem bevat meer eiwitten dan gewone bloem, wat ‘m extra geschikt maakt voor brood. Voor de vulling heb ik naast rozijnen ook stukjes gekonfijt fruit en stukjes geroosterde hazelnoten  gebruikt. Voor de afwerking van de stol heb ik decoreersneeuw gebruikt. Dat is poedersuiker waar zetmeel aan toegevoegd is, zodat de poedersuiker minder snel oplost en mooi blijft liggen op het kerstbrood.

Kerststol bakken – recept

Met de vulling voor deze kerststol kun je variëren. Gebruik bijvoorbeeld andere (geroosterde) noten, zoals amandelen of pecannoten. Of neem stukjes gedroogd fruit, zoals abrikozen of appel. Dit gedroogde fruit kun je het beste met de rozijnen samen kort onder water zetten de avond van te voren. Let er wel op dat het gewicht van de vulling (550 gram) ongeveer hetzelfde blijft. Met dit kerstbrood recept maak je 2 feestelijke stollen!

Kerststol bakken – recept
Kerststol bakken – recept

Bereiding: Kerststol

Begin met dit recept een avond van tevoren. Doe de beide soorten rozijnen in een kom, zet ze onder water en laat dit een kwartier staan. Giet de rozijnen af in een zeef en laat ze een nacht drogen aan de lucht. 

Doe voor het deeg de bloem, melk, gedroogde gist, basterdsuiker, het zout en ei in een kom en kneed daar een soepel brooddeeg van. Kneed het deeg zo’n 10 minuten. Kneed aan het eind de boter en speculaaskruiden door het deeg. Meng vervolgens de rozijnen, hazelnootstukjes en het gekonfijte fruit door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek deze af met plasticfolie en laat het deeg op een warme en tochtvrije plaats 1 uur rijzen.

Doe het amandelspijs samen met het halve ei in een kom en kneed dit door, zodat het spijs iets zachter wordt. Maak van de spijs twee rollen van ongeveer 30 centimeter lang.

Verdeel het stollendeeg in 2 gelijke delen. Maak van ieder deel een bol en rol deze op een licht bebloemd werkblad uit tot een ovale lap van ongeveer 30 bij 20 centimeter. Leg een rol amandelspijs in de lengte op het deeg en vouw een kant van het deeg over het spijs, zodat er een stol ontstaat. Leg beide stollen op een (aparte) met bakpapier beklede bakplaat, dek ze losjes af met plasticfolie en laat de broden nog 1 uur rijzen.

Verwarm de oven tegen het einde van de rijstijd voor op 200 °C.

Bak de stollen in 35-45 minuten goudbruin en gaar. Dreigt de bovenkant van de kerststol te bruin te worden tijden het bakken, dek deze dan af met een stuk aluminiumfolie.

Bestrijk de stollen direct uit de oven royaal met gesmolten boter en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster. Bestuif de kerststollen voor het serveren rijkelijk met decoratiesneeuw.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (12)
Sandra 2019-12-23 17:40:19

Heb ze gebakken de smaak was heerlijk maar wij vonden het erg droog. Wat kan ik hier aan doen.

Beantwoorden
SA
Rutger 2019-12-24 09:54:38

Heb je op hete lucht gebakken? Dat kan een baksel droger maken. Anders de volgende keer de temperatuur en/of baktijd iets verlagen.

Beantwoorden
Monique 2019-12-18 19:14:43

Hallo Rutger.

Kan ik ook Zeeuwse bloem hiervoor gebruiken, i.p.v. Amerikaanse patentbloem?

Beantwoorden
MO
Rutger 2019-12-20 15:08:09

Dat kan helaas niet. Zeeuwse bloem bevat minder eiwitten, waardoor het minder gluten vormt en dus perfect is voor knapperige koekjes. Amerikaanse patentbloem bevat meer eiwitten, met als gevolg meer gluten en dat is perfect voor brooddeeg!

Beantwoorden
Anouk 2019-12-18 07:32:34

Hoe lang kan je de stol bewaren zodat het nog lekker smaakt?

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-12-20 15:13:24

Het is brood zonder meelverbeteraars en conserveringsmiddelen, dus na enkele dagen gaat het wel iets ouder worden. Tot wanneer het lekker is, dat is heel persoonlijk. Wel kun je (een deel van) de slof invriezen om 'm langer vers te houden.

Beantwoorden
Hetty 2019-12-16 21:33:20

Dag Rutger,
Vandaag deze stollen gebakken en de smaak is heerlijk.
Al bakkende bleek me dat het deeg erg dun was, te dun ,want ik kon geen brood vormen, en ik heb behoorlijk wat bloem erbij gevoegd.
Ik was een beetje bang dat daardoor het brood “ te vast “ zou worden, maar gelukkig blijkt dit niet zo te zijn.
Wat kan ik een volgende keer het beste doen, minder melk toevoegen of de hoeveelheid bloem vermeerderen?
Ik wil m namelijk graag nog eens maken omdat t zo lekker is!

Beantwoorden
HE
Rutger 2019-12-20 15:18:38

Door meer en langer te kneden kan een deeg steviger worden. Dat kun je dus proberen. Je kunt iets minder melk gebruiken, dat maakt het deeg in elk geval iets minder plakkerig.

Beantwoorden
Ineke 2019-12-15 10:01:25

Brood is heerlijk. Alleen de korst een beetje hard.
Op 200’ gebakken in hetelucht oven. Te heet?????

Beantwoorden
IN
Alex 2019-12-15 14:36:06

Ja een hete lucht oven moet lager staan dan een "normale" gas of elektrische oven.
Zelf bak ik liever zo 10 tot 20 graden lager maar het is uit proberen welke temperatuur je het beste kan gebruiken.

Beantwoorden
AL
Rutger 2019-12-16 10:45:11

Alle recepten op mijn site zijn gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Meer uitleg daarover vind je hier:
https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Lia 2019-12-13 15:38:24

Hoi Rutger

Kan ik het deeg geheel van te voren maken en de volgende dag pas in de oven bakken?

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-12-16 10:48:10

Ja zeker, laat het dan 'overnachten' in de koelkast.

Beantwoorden
Ton van de Blaak 2019-12-09 15:28:09

Kan ik de gekonfijte vruchten er uit laten zonder dat het bak proces word verstoort

Beantwoorden
TO
Alex 2019-12-15 14:38:03

Alleen de smaak wordt wat anders voor de rest kan het echt geen kwaad.

Beantwoorden
AL
Rutger 2019-12-16 11:02:27

Jazeker, die kun je gewoon achterwege laten.

Beantwoorden
Marcel 2019-12-08 16:38:36

Wat een heerlijk recept. Wij smullen er nu al van. Naast 200 gr rozijnen, 200 gr cranberries en geen geconfijt fruit. Bij onze AH hebben ze alleen bigarreaux. Dat ziet er echter niet heel lekker uit. Jammer dat ik geen foto kon plaatsen, anders had ik dat er bij gedaan.

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-12-16 11:08:58

Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Manja 2019-12-07 18:14:44

Hoi Rutger,

Kun je ook gewone patent bloem gebruiken. Wat is het verschil met Amerikaanse patent bloem

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-12-08 11:43:13

Dat kan, alleen zal de stol dan net iets minder luchtig worden. Doordat Amerikaanse patentbloem meer eiwitten bevat is dezegeschikter voor brood, omdat het daardoor meet gluten kan vormen.

Beantwoorden
Anne 2019-12-07 11:52:10

Dit recept lijkt erg op het recept voor kerststol in je boek Rutger bakt feestelijk, maar het is net iets anders. Wat is het verschil in smaak tussen de twee stollen (en dan bedoel ik vooral mbt het deeg, niet de vulling)? En welke vind je zelf het lekkerst?

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-12-08 11:44:13

Hoi Anne. De kerststol lijkt inderdaad op die uit mijn boek. De afgelopen jaren heb ik met name het deeg geperfectioneerd, zodat het brood zelf nog lekkerder en rijker van smaak is. Deze heeft absoluut mijn voorkeur!

Beantwoorden
Anne 2019-12-08 19:34:08

Dankjewel voor je reactie! De stol uit je boek stond op mijn to-bake lijstje, maar ik zal hem nu door deze vervangen ;)

Beantwoorden
AN
Esmé Wind 2019-12-07 09:23:41

Wat leuk, ik zie dat al je ingrediënten van de Grutterijmolen De Hoop uit Oud Zevenaar komen! Wist je dat de winkel écht in de molen zit?! Een molen die ook nog draait?! Ontzettend leuke winkel....Een bezoekje waard! Mocht het nog niet gedaan hebben.

Beantwoorden
ES
Rutger 2019-12-08 11:44:42

Dat wist ik inderdaad! Maar dank voor de tip! Een hele leuke winkel inderdaad!

Beantwoorden
Walter 2019-12-07 09:07:33

Heel leuk en op tijd :)

Beantwoorden
WA