- Voor het deeg
- 500 gr patentbloem
- 10 gr gedroogde gist
- 10 gr zout
- 40 gr suiker
- 270 ml melk, lauwwarm
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 60 gr boter, op kamertemperatuur
- Voor de vulling
- 90 gr boter, op kamertemperatuur
- 150 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1½ el kaneelpoeder
- Voor het glazuur
- 100 gr roomkaas, op kamertemperatuur
- 50 gr boter, op kamertemperatuur
- 75 gr poedersuiker
- 1 tl vanille-extract
- 2-3 el melk
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- bloem, voor het werkblad
- gesmolten boter, om te bestrijken
In mijn boek De Bakatlas neem ik je mee op culinaire wereldreis, gewoon in je eigen keuken. In 150 recepten neem ik je mee de hele wereld over. Van Indonesische pandancake tot Portugese pastéis de nata en van Australische lamingtons tot Amerikaanse brownie cookies! Dit Amerikaanse cinnamon rolls recept is ook één van de recepten die in dit boek aan bod komen.
Kaneelbroodjes kom je in veel verschillende landen tegen. Denk aan de kanelbullar uit Zweden, Chelsea buns uit Engeland of de sticky cinnamon buns uit Canada. Dit cinnamon rolls recept is gebaseerd op de american cinnamon rolls en worden geserveerd met een fris roomkaasglazuur. Deze Amerikaanse kaneelbroodjes of kaneelrollen zijn zacht, fluffy, een beetje kleverig en vol van smaak. Ze zien er spectaculair uit en smaken onwijs lekker op ieder moment van de dag. Serveer ze bijvoorbeeld als koffiebroodje, snack of feestelijk ontbijt.
Met dit recept kun je 12 cinnamon rolls maken.
Tip: maak ook eens cinnamon rolls met rozijnen. Wel 150 gram rozijnen voor 15 minuten in water. Laat de rozijnen vervolgens uitlekken in een zeef en drogen aan de lucht. Verdeel de rozijnen over de kaneelvulling op het deeg.
Zelf cinnamon rolls maken
Met dit recept maak je heerlijke huisgemaakte cinnamon rolls. Dit recept bestaat uit verschillende stappen: het deeg, de vulling en het glazuur maken.
Deeg voor cinnamon rolls
Kneed alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – tot een soepel brooddeeg. Kneed het deeg minimaal 10 minuten door. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Voeg tegen het einde van de kneedtijd de boter toe en kneed deze door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek het af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
Vulling voor cinnamon rolls
Doe voor de vulling de boter, lichtbruine basterdsuiker en kaneel in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) luchtig op.
Cinnamon rolls bakken
Vet een rechthoekige bakvorm of braadslee van ongeveer 25 x 35 centimeter in met boter. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer 30 x 50 centimeter. Bestrijk het deeg met de vulling. Rol de lap op vanaf de lange zijde en snijd de rol in 12 gelijke plakken. Leg de zelfgemaakte kaneelbroodjes op hun kant in de vorm in 3 rijen van 4. Dek de vorm losjes af met plasticfolie en laat het deeg nog 1 uur rijzen.
Verwarm intussen de oven voor op 190 °C. Bak de kaneelbroodjes in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Bestrijk de cinnamon buns direct uit de oven met gesmolten boter en laat ze afkoelen in de vorm.
Glazuur voor cinnamon rolls
Om de american cinnamon rolls helemaal af te maken, bestrijk je de kaneelbroodjes met een roomkaasglazuur. Je kunt dit glazuur mooi maken wanneer de kaneelbroodjes in de oven staan. Doe voor het glazuur de roomkaas, boter, poedersuiker en het vanille-extract in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) tot een glad geheel. Voeg geleidelijk de melk toe tot het glazuur de gewenste dikte heeft. Besprenkel of bestrijk de cinnamon rolls met het glazuur.
Ben je nieuwsgierig geworden naar De Bakatlas? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Saskia Lelieveld

















