Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 10 gr zout
  • 20 gr boter, op kamertemperatuur
  • 7 gr gedroogde gist
  • 300 ml water, lauwwarm

Dit recept voor brooddeeg is een basisrecept; het is heel handig, maar zeker niet heilig! Als je wilt kun je met de ingrediënten variëren: gebruik in plaats van bloem bijvoorbeeld speltbloem, vervang een gedeelte van de bloem door volkorenmeel, speel met de hoeveelheid vocht in het deeg of voeg kruiden of specerijen toe voor een twist. Als je het deeg langer laat rijzen, kun je minder gist gebruiken. De langere rijstijd zorgt voor een vollere smaak aan het brood. Beknibbel niet op de kneedtijd, want die is belangrijk! Zorg er ook voor dat het water niet warmer is dan lichaamstemperatuur, want te warm vindt de gist niet fijn! Onderaan het recept vind je enkele suggesties van hoe je het deeg kunt verwerken.

Om het deeg te kneden heb ik gebruik gemaakt van de Ankarsrum van kookwinkel Oldenhof. Eerder deelde ik al deze review over de Ankarsrum. Toen viel mij op dat de machine vooral voor grotere hoeveelheden brooddeeg erg fijn werkt. Je kunt in de Ankarsrum tot 5 kilo deeg kneden, dat is bijna 6 keer dit recept. De hoeveelheid die je op de foto’s ziet is 2 keer dit recept, dus een brooddeeg met 1000 gram bloem. Als je brooddeeg maakt in de Ankerarsrum kun je het beste eerst al het vocht in de kom doen en daar dan al draaiende de droge bestandsdelen (bloem, zout, gist) aan toevoegen. In het begin van het kneedproces gebruik ik de roller, tot alles goed gemengd is. Daarna gebruik ik de kneedhaak voor het echte kneedwerk. Je ziet op de foto’s ook het deeg veranderen van structuur, dat komt door het kneden en door het glutennetwerk dat zo in het deeg ontstaat.

Wat zou jij met dit basis brooddeeg willen bakken?

Basisrecept voor wit brooddeeg

Bereiding: Wit brooddeeg

Meng alle ingrediënten met elkaar tot een deeg . Kneed het deeg minimaal 10 minuten door. Het kneden zorgt ervoor dat de gluten in het deeg een soort netwerk gaan vormen. Hierdoor kan het brood straks goed rijzen en zal het eindresultaat mooi luchtig worden.

Maak een bal van het deeg en leg deze in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie of een natte theedoek en laat het deeg op een warme en tochtvrije plaats 1 uur rijzen.

Het deeg is nu klaar om verder verwerkt te worden. Laat het deeg na het vormen nog 1 uur afgedekt rijzen op een warme en tochtvrije plaats. Bak de broden in een voorverwarmde oven op 220 ⁰C. Houd voor kleine broodjes een baktijd van 15 tot 25 minuten aan en voor grote broden 35 tot 45 minuten.

Voor het breekbroodje op de foto heb ik bolletjes deeg van 20 gram gebruikt. Deze heb ik na de tweede rijs bestreken met wat water en bestrooid met wat nigellazaad, sesamzaad en maanzaad. Vervolgens heb ik ze op 220 ⁰C in 15 tot 25 minuten goudbruin en gaar gebakken.

De andere broodjes die je op de foto ziet zijn gevuld met 125 gram gehakte zwarte olijven en 4 tl gedroogde Italiaanse kruiden. Met die vulling kun je natuurlijk volop variëren. Voeg bijvoorbeeld zongedroogde tomaat, stukjes kaas, gedroogde vruchten of verse gehakte kruiden toe aan het deeg. Uit 1 recept haal je ongeveer 12 van deze gevulde broodjes.

Basisrecept voor wit brooddeeg

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Kookwinkel Oldenhof

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (28)
Anna 2022-04-01 15:11:49

In het recept wordt bloem genoemd. Moet dit tarwebloem of patentbloem zijn ?
Alvast bedankt

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-04-10 12:05:31

Ander fruit kan zeker. Karamel denk ik ook wel. De pitjes doe ik nooit meer iets mee.

Beantwoorden
Daphne 2022-03-27 13:51:55

Hey Rutger, ik heb een rijsstand op mijn oven waar het brood op de bakplaat op rijst (instelbaar tussen 30 en 45°C, ik doe dit op 30°C). Is het dan tijdens de tweede rijs nog nodig deze af te dekken? Alvast bedankt!

Beantwoorden
DA
Rutger 2022-03-28 10:58:25

Als je ook een bakje met heet water in de oven neerzet, dan wordt het wat vochtiger in de oven en kun je ze onafgedekt laten rijzen. Het afdekken is vooral om te voorkomen dat het deeg aan de buitenkant niet uitdroogt.

Beantwoorden
Sara 2022-03-14 18:53:48

Hi Rutger,
Vraagje: kun net het brooddeeg na het rijzen een nacht in de koelkast bewaren? Of beter, warm wegzetten?

Alvast bedankt voor je reactie!
Groetjes,
Sara

Beantwoorden
SA
Hermans yolanda 2022-03-15 11:28:42

Beste wat zijn de benodigdheden als ik 750 gram bloem hoeveel boter en water en poeder gist moet ik er dan in doen want mijn brood van 500 gram bloem is te weinig voor de bakvorm wat ik heb daar krijg een veel telaag brood uit mvg yolanda

Beantwoorden
HE
Rutger 2022-03-20 13:02:42

Je kunt alle hoeveelheden dan x 1,5 doen.

Beantwoorden
Rutger 2022-03-20 13:08:15

Hi. Als je het weg wilt zetten voor een nacht, dan in de koelkast. Het rijst in de koelkast ook, maar heel langzaam.

Beantwoorden
Jenny 2022-03-12 00:54:59

Goedenavond, wat staan er heerlijke en makkelijke recepten op je site. Zelfs een beginnende thuisbakker kan er mee uit de voeten! Alleen vind ik het lastig dat er nergens duidelijk bij staat hoeveel je uit 1 recept kan halen. Hoeveel broodjes kun je uit 1 brooddeeg halen, voor hoeveel muffins is 1 recept, hoeveel koekjes bak je met deze hoeveelheid deeg etc. Zou je dit er wat vaker bij willen zetten, zodat je makkelijker kunt inschatten of het recept zo kunt aanhouden of dat je wat meer of juist minder van een recept moet maken?

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-03-13 12:34:00

Hoi! Thanks voor je feedback! Bij de meeste recepten staat het in de inleidende tekst benoemd. Bij dit deeg is het lastig, het ligt er maar net aan wat voor brood of broodjes je er mee gaat maken.

Beantwoorden
Brynn 2022-02-19 13:08:25

Hi rutger
Wij willen graag brood baken,maar we weten niet of je voor 1 brood(zelfde porties) een bakblik moet gebruiken, of gewoon op de bakplaat leggen
Alvast hartelijk dank!

Beantwoorden
BR
Rutger 2022-02-22 09:37:29

Het kan beide!

Beantwoorden
M.Blom 2022-01-11 10:24:52

Hoi Rutger mijn oven kan tot 209gr hoe lang moeten de broodjes dan bakken

Beantwoorden
M.
Rutger 2022-01-17 08:45:06

Bak ze net iets langer, max 5 minuten denk ik.

Beantwoorden
Rens 2021-11-19 16:16:28

Heb broodmix gebruikt maar mijn brood wil niet rijzen wat doe ik verkeerd

Beantwoorden
RE
Rutger 2021-11-25 14:52:06

Dat vind ik lastig om te zeggen, dat kan van alles zijn en ook aan de mix liggen.

Beantwoorden
Ellie 2021-11-13 12:46:29

Goede middag. Wil een rozijnen brood bakken van 1000 gram bloem , in de oven hoeveel graden en hoe lang moet ik dat in de oven doen. Alvast bedankt

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-11-16 13:02:07

Hoi, dat kan ik je niet precies zeggen, dat hangt helemaal af van het recept en de vormen die je verder gaat gebruiken. Ik zou uitgaan van de baktijd en temperatuur in dit recept: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/recept-volkoren-appel-mueslibrood/

Beantwoorden
Jessy Sprangers 2021-05-22 11:51:19

Hallo, ik wil juist even zeggen dat je basisrecept zo makkelijk is 😁 Je kan er alle kanten mee uit.

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-05-31 10:56:47

Heel leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Sophie 2021-04-03 18:12:37

Ik vond het lekker

Beantwoorden
SO
Barry 2021-03-30 14:12:24

Dank u voor de tip

Beantwoorden
BA
Lindebrings Marina en Kerkhofs jos 2021-03-08 16:53:51

Top,simpel en ga het morgen uitproberen.

Beantwoorden
LI
Diana 2021-02-15 15:33:26

Recept ziet er lekker en makkelijk uit. Kan ik het brood ook in de airfryer bakken?

Beantwoorden
DI
Rutger 2021-02-21 09:29:38

Volgens mij kan dat wel, maar ik heb daar nog niet heel veel ervaring mee.

Beantwoorden
Emmelie 2020-07-20 22:38:20

Als ik dit breekbrood de volgende ochtend wilt eten, hoe kan ik het dan het beste bewaren? Moet ik het dan de dag van te voren al helemaal afbakken of iets korter in de oven zetten?

Beantwoorden
EM
Rutger 2020-08-02 10:19:40

Je kunt het gewoon helemaal bakken de dag van tevoren en op de dag zelf nog kort oppiepen in de oven.

Beantwoorden
Ced 2020-06-08 18:22:39

Hallo Rutger,
Goed recept, en perfect geslaagd, dank je!!!
Vraag: na de eerste rijs, geef ik het deeg vorm, en dan vertel je "laat nog uurtje afgedekt rijzen". Ik heb het brood dus op de bakplaat vorm gegeven, met een vel bakpapier onder, en een vochtige handdoek op. Maar toen ik wilde afnemen om in de oven te steken plakte alles op de handdoek... (geen probleem, terug vorm gegeven en verder rijzen)
Met wat, en hoe dek je je deeg af?

Beantwoorden
CE
Rutger 2020-06-20 12:16:18

Je kunt het losjes afdekken met plasticfolie. Dat werkt vaak het beste. Ook kun je het deeg heel licht bestuiven met wat extra bloem, om te voorkomen dat het plastic blijft plakken.

Beantwoorden
Ingrid 2020-05-29 00:23:00

Hi ,Rutger, wijn wit brood is niet wit als het gebakken is maar geel ? Wat is hier fout ? Gr. INGRID

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-06-01 10:38:57

Waarschijnlijk ligt dat aan de soort bloem die je gebruikt. Op zich is daar verder niets mis mee toch?

Beantwoorden
Ced 2020-06-08 18:54:19

Ik doe er zelfs wat curcuma bij, super gezond, en mooi geel ;-)

Beantwoorden
CE
Leen 2020-05-24 17:17:15

Dag Rutger,
Ik heb het breekbrood gemaakt, maar het is een brood geworden in plaats van bolletjes.
Waar kan dit aan liggen?

Beantwoorden
LE
Rutger 2020-05-25 18:43:35

Heb je er goed losse bolletjes van gemaakt en deze met wat afstand naast elkaar gelegd?

Beantwoorden
Ciel 2020-05-05 08:52:54

Hi Rutger, bij de witte bolletjes staat 25 gr verse gist. Als ik droge gist gebruik, is de hoeveelheid dan anders?

Beantwoorden
CI
Rutger 2020-05-06 13:17:49

Ja die hoeveelheid is dan anders. Alles over het omrekenen lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/

Beantwoorden
kiki 2020-04-29 21:30:30

Hi, kun je dit deeg ook invriezen? kan ik wat meer uitproberen ;-)

Beantwoorden
KI
Rutger 2020-05-06 13:34:38

Het kan op zich wel, maar zelf heb ik er niet al te beste ervaringen mee. Vers gemaakt is het lekkerste.

Beantwoorden
Kamero Siesa 2020-04-21 13:21:41

Ik wil heel veel leren bakken

Beantwoorden
KA
Mieke 2020-03-27 17:12:06

Beste Rutger,

Vindt het best moeilijk om 10 zout goed af te wegen
Heb je misschien een oplossing daar voor.
Groet mieke.

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-03-30 10:36:43

Het beste werkt een digitale weegschaal die per gram nauwkeurig meet. Ook heb je zogenoemde lepelweegschalen, die extra handig zijn voor kleine hoeveelheden.

Beantwoorden
Ferry 2021-01-23 17:44:28

Ik heb echt een super lepelweegschaal bizar nauwkeurig sunartis echt fijn ding.

Beantwoorden
FE
Jetta & Ashley 2019-11-28 10:55:55

Rutger jij bent echt cool

Beantwoorden
JE
Pauline 2019-03-16 15:24:35

Het staat te rijzen.ben benieuwd

Beantwoorden
PA
Robert Bochove 2018-07-05 21:07:00

Beste Rutger,

Als kok bak ik al jaren brood, variërend van lekker tot mjam. Ik kijk veel YouTube filmpjes over broodbakken. Heel vaak zie ik dat de bloem eerst in de kom gaat voor het water. Persoonlijk hou ik erg van luchtig, lang gerezen brood, baguette, ciabatta etc. Als je een “nat” deeg wil maken begin je toch eerst met water om daarna de bloem toe te voegen tot de gewenste structuur. Andersom is het heel lastig om water toe te voegen aan een deeg. Am I missing the point?

Groet, Rob

Beantwoorden
RO
Rutger 2018-07-09 07:47:44

Hallo Rob. Je kunt aan het eind van het kneden ook altijd extra water toevoegen om het deeg natter te maken. Dit gaat heel goed. Dit wordt bijwassen genoemd. Het deeg wordt eerst gekneed tot de gluten goed ontwikkeld zijn en daarna wordt er extra water toegevoegd.

Beantwoorden
Sanneke 2018-05-11 08:20:02

Hai Rutger,
Wat zijn wij hier blij met je geweldige recept voor wit brood! Dit is een blijvertje, zelfs voor iemand met 1,5 linker hand in de keuken is dit makkelijk te doen. Maar om nou elke dag witbrood te eten... hebje ook zo’n fantastisch recept voor bruin brood? Of is de bloem 1 op 1 te vervangen door volkoren meel en klaar?
Ik hoop dat je tijd hebt om mij verder te inspireren haha. Mijn kids zullen je dankbaar zijn.
Groetjes Sanneke, Eiven en Ryva

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-05-14 21:08:37

Hoi! Binnenkort komt het recept voor volkorenbrood uit Broodbijbel online. Daar ga je ook zeker veel plezier van hebben!

Beantwoorden
Sanneke 2018-05-25 07:04:35

Ik wacht met smart op je volkorenbrood! En dan nu de keukenmachine aan voor een wit broodje voor vanmiddag!

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-06-03 15:16:56

Die staat nu online:
https://www.rutgerbakt.nl/volkoren-brood-in-blik-recept/

Beantwoorden
Vera 2018-03-30 08:47:42

Hoi Rutger,

Voor hoeveel verse gist vervang je de droge gist?

Groetjes Vera

Beantwoorden
VE
Rutger 2018-03-31 10:56:01

Alles over het gebruik van gist vind je hier: https://www.rutgerbakt.nl/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/

Beantwoorden
Marja 2018-01-04 12:37:02

Hoi Rutger,
Gebruik ik hiervoor speltBLOEM of speltMEEL? Ik weet het verschil niet eigenlijk, Mar ze bestaan beide dus er moet wel verschil inzitten mijns inziens. Weet jij dat ook soms? Alvast bedankt.
Hartelijke groetjes,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-04 12:59:28

Van mijn molenaar heb ik ooit het volgende ezelsbruggetje geleerd: meel = veel. Bij meel heb je dus alles van de gemalen korrel, bloem is gezeefd waardoor alleen het fijne overblijft. Voor wit brood gebruik je dus bloem, voor (licht)bruin brood gebruik je meel.

Beantwoorden
Marja 2018-01-04 13:38:55

Hoi Rutger,
Bedankt voor je snelle reactie en het ezelsbruggetje. Dat is erg handig inderdaad om te helpen onthouden. Dus ik ga speltmeel gebruiken. Nogmaals bedankt voor je supersnelle reactie!
Vriendelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Rob 2022-01-09 11:09:19

In bakkers taal noemen ze dat gebuild en ongebuild meel 😉

Beantwoorden
RO
Wil 2017-12-13 07:56:10

Hi Rutger,

Kan dit recept ook worden gebruikt voor een kerststol ?
Indien mogelijk, welke gewicht houd je dan aan voor de vulling (rozijnen, sukade, citroenrasp, etc. en voor het gewicht van de amandelspijs ?

Beantwoorden
WI
Rutger 2017-12-14 13:48:27

Een kerststol maak je van een rijker brooddeeg, waar meer boter en ei en wat suiker aan toegevoegd is. Het recept daarvoor staat nog niet online.

Beantwoorden