Zelf wit brood bakken? In dit artikel deel ik mijn basis wit brood recept. Dit basisrecept is heel handig en perfect om een wit gistbrood mee te bakken. Je kunt dit witbrood bakken op 2 manieren: met mijn broodbakbol in de oven of zonder de bol in de oven. Beide manieren leg ik aan je uit. Naast het recept deel ik ook een aantal handige tips. Tot slot geef ik je onderaan dit artikel nog enkele suggesties over hoe je het brooddeeg kunt verwerken.

Recept wit brood bakken

Welke bloem gebruik je voor wit brood? 

Voor een mooi wit brood kun je het beste een sterke bloem gebruiken. Een sterke bloem houdt in dat de bloem een hoog eiwitgehalte heeft. Gebruik bloem met een minimaal eiwitpercentage van 12%. Dit zorgt ervoor dat het deeg het vocht goed kan opnemen en dat er tijdens het kneden en rijzen een mooi glutennetwerk kan ontstaan. En dat levert je uiteindelijk een mooi, luchtig en smaakvol brood op. Voor dit witbrood gebruik ik zelf het liefst Franse T65 bloem. Andere bloemsoorten die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld patentbloem of Amerikaanse patentbloem. 

Wat is het verschil tussen wit brood en volkorenbrood?

Dit witbrood recept is voor een wit gistbrood. Het is één van de meest eenvoudige broodrecepten, waarmee je binnen 3 uur versgebakken brood hebt. Maar wat is het verschil tussen een wit brood en volkorenbrood? Wit brood is gemaakt van bloem en voor een volkoren brood wordt meel gebruikt. Omdat je in dit recept bloem gebruikt, is het eindresultaat een wit brood.

Meer over het verschil tussen bloem en meel lees je hier. Check hier mijn basisrecept voor een volkoren gistbrood.

Recept wit brood bakken

Broodbakbol voor wit brood bakken

Voor het bakken van dit witbrood heb ik mijn Broodbakbol gebruikt. Samen met The Windmill Cast Iron heb ik deze gietijzeren broodpan ontwikkeld. Door het unieke ontwerp van de Broodbakbol kun je thuis het allerlekkerste brood bakken. Ik vertel je er alles over in dit artikel. Je kunt de broodbakbol onder andere hier bij Baktotaal kopen.

Extra hulp en advies bij dit witbrood recept

Brood bakken is een vak apart en ik heb al heel wat artikelen geschreven die je helpen om thuis het allerlekkerste brood te maken. Ga je een wit brood maken en ben je op zoek naar handige tips of specifiek advies? 

Recept wit brood bakken

5 Tips voor het beste witbrood recept

 • Zorg dat het water de juiste temperatuur heeft, zo’n 25-27 °C. Het water mag in elk geval niet warmer zijn dan lichaamstemperatuur, want te warm vindt de gist niet fijn en dit kan een negatieve invloed hebben op het rijzen. Let op: gebruik je kouder water, dan zal dat het rijsproces vertragen. 
 • In dit recept maak ik wit brood met droge gist (instantgist). Wil je geen wit brood bakken met droge gist, maar met verse gist? Je kunt ook verse gist gebruiken in dit recept. Bekijk dan in mijn artikel over gist hoe je de hoeveelheid droge gist omrekent naar verse gist.
 • Als je het deeg langer laat rijzen, kun je minder gist gebruiken. De langere rijstijd zorgt voor een vollere smaak aan het brood. Beknibbel niet op de kneedtijd, want die is belangrijk!
 • Met dit recept bak je een basis wit gistbrood, met een relatief korte rijstijd. Dit levert een prima wit brood op, maar de smaak en het kruim van het brood zijn niet heel bijzonder. Wil je een brood met meer smaak en een meer open kruim, dan kun je beter gebruik maken van een wit brood met poolish recept, een hybride brood recept (met zowel desem als gist) of een puur desembrood recept.
 • Versgebakken brood is het allerlekkerst! Maar, je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je witbrood. Lees alles over brood bewaren.
Recept wit brood bakken
Ingrediëntenlijst
 • Voor het deeg
 • 320 ml water (van 25-27 °C)
 • 7 gr gedroogde instantgist
 • 9 gr zout
 • 500 gr bloem (zie intro voor uitleg)
 • Verder nodig
 • bakspray of olie, om in te vetten
 • extra bloem
Broodbakbol banner desktop

Wit brooddeeg maken

Doe het water en de gist in een kom en roer totdat de gist volledig opgelost is. Voeg vervolgens de bloem en het zout toe. Meng alles zo’n 5-6 minuten. Dit kan met een standmixer (op stand 1) of meng alles in de kom met de hand. Meng alles goed en geef de bloem de tijd om het vocht op te nemen. Zorg ook dat alles wat aan je handen blijft plakken tijdens het mengen uiteindelijk mee wordt genomen in het deeg. 

Deeg kneden

Na het mengen moet het deeg gekneed worden. Met de standmixer doe je dat 5-6 minuten op snelheid 2. Tijdens het kneden worden de gluten ontwikkeld en de deegtemperatuur stijgt iets. Kneed je het deeg met de hand, stort het dan op het werkblad. Het deeg is in het begin nog wat brokkelig en niet glad, maar dit verandert tijdens het kneden. Druk het deeg van je af, vouw het terug, draai het deeg een slag en herhaal het uitdrukken en vouwen. Kneed het deeg zo’n 10-15 minuten tot een mooi elastisch, glanzend en soepel deeg.

Deeg voor wit brood opbollen en vormen

Stort het deeg op het werkblad en vet de kom licht in met wat bakspray of olie. Breng het deeg op spanning zoals in deze how-to te zien is. Doe het opgebolde deeg in de kom en dek deze af met plasticfolie of een licht vochtige theedoek. Laat het deeg 30-45 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plaats. Breng het deeg weer op spanning en laat het deeg nogmaals 30-45 minuten rijzen. 

Je hebt nu twee opties: het deeg vormen tot een rond brood of een batard (langwerpig brood) maken. Het vormen van een rond brood gebeurt op dezelfde manier als het opbollen van het deeg in de vorige stap (check hier). Of check mijn artikel over een batard vormen. Bestrooi het gevormde brood met wat extra bloem en leg het op z’n kop in een rijsmandje. Laat het deeg afgedekt ongeveer 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats. 

Wit brood bakken

Dit wit brood bakken kan op 2 manieren: in mijn broodbakbol of in de oven.

Wit brood bakken in de broodbakbol 

Gebruik je de broodbakbol voor het bakken van dit witbrood? Verwarm tijdens het rijzen de oven met de broodbakbol erin minimaal 30 minuten voor op 240 °C. Haal de broodbakbol met hittebestendige handschoenen uit de oven en haal de deksel eraf. Let erop dat je zowel de bol als de deksel op een rooster legt (niet direct op het werkblad). 

Stort het deeg op de bodem van de broodbakbol en snijd het in met een (stokbrood)mesje. Doe de deksel erop en zet de broodbakbol in de oven. Bak het brood 20 minuten en haal het deksel dan van de bol. Verlaag de oventemperatuur naar 220 °C. Bak het brood nog zo’n 15-20 minuten, tot het goudbruin en gaar is. Laat het brood na het bakken afkoelen op een rooster. 

Wit brood bakken zonder de broodbakbol

Wil je geen gietijzeren broodpan gebruiken voor het bakken van dit brood? Verwarm dan de oven, liefst met een ovensteen, 60 minuten voor op 240°C. Heb je geen ovensteen, plaats dan alvast een metalen bakplaat in de oven. Zet een metalen braadslee op de bodem van de oven.

Bestrooi een (snij)plank met bloem en stort het brooddeeg daar voorzichtig op. Snijd het brood aan de bovenkant in met een (stokbrood)mesje en schuif het brood dan op de hete broodbaksteen of bakplaat. Schenk een kopje water in de ovenschaal en doe de oven gelijk dicht. Verlaag de oventemperatuur naar 220 °C en bak het brood in 35-40 minuten goudbruin en gaar. 

2x lekker recept met wit brooddeeg als basis

Basisrecept voor wit brooddeeg

Breekbroodje maken met wit brooddeeg

Voor het breekbroodje op de foto heb ik het deeg na de bulkrijs verdeeld in bolletjes van 20 gram. Deze heb ik na de tweede rijs bestreken met wat water en bestrooid met wat nigellazaad, sesamzaad en maanzaad. Vervolgens heb ik ze op 220 ⁰C in 15-25 minuten goudbruin en gaar gebakken.

Gevulde broodjes van wit brood

Voor de andere broodjes die je op de foto ziet is het witte brooddeeg verrijkt met 125 gram gehakte zwarte olijven en 4 tl gedroogde Italiaanse kruiden. Met die vulling kun je natuurlijk volop variëren. Voeg bijvoorbeeld zongedroogde tomaat, stukjes kaas, gedroogde vruchten of verse gehakte kruiden toe aan het deeg. Uit 1 recept haal je ongeveer 12 van deze gevulde broodjes. Bak de kleine broodjes 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 220 °C.

breekbrood

Wat zou jij met dit basis wit brooddeeg willen bakken?

Dit artikel is gemaakt met medewerking van Chris Putman

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (31)
Wil 2017-12-13 07:56:10

Hi Rutger,

Kan dit recept ook worden gebruikt voor een kerststol ?
Indien mogelijk, welke gewicht houd je dan aan voor de vulling (rozijnen, sukade, citroenrasp, etc. en voor het gewicht van de amandelspijs ?

Beantwoorden
WI
Rutger 2017-12-14 13:48:27

Een kerststol maak je van een rijker brooddeeg, waar meer boter en ei en wat suiker aan toegevoegd is. Het recept daarvoor staat nog niet online.

Beantwoorden
Marja 2018-01-04 12:37:02

Hoi Rutger,
Gebruik ik hiervoor speltBLOEM of speltMEEL? Ik weet het verschil niet eigenlijk, Mar ze bestaan beide dus er moet wel verschil inzitten mijns inziens. Weet jij dat ook soms? Alvast bedankt.
Hartelijke groetjes,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-04 12:59:28

Van mijn molenaar heb ik ooit het volgende ezelsbruggetje geleerd: meel = veel. Bij meel heb je dus alles van de gemalen korrel, bloem is gezeefd waardoor alleen het fijne overblijft. Voor wit brood gebruik je dus bloem, voor (licht)bruin brood gebruik je meel.

Beantwoorden
Rob 2022-01-09 11:09:19

In bakkers taal noemen ze dat gebuild en ongebuild meel 😉

Beantwoorden
RO
Marja 2018-01-04 13:38:55

Hoi Rutger,
Bedankt voor je snelle reactie en het ezelsbruggetje. Dat is erg handig inderdaad om te helpen onthouden. Dus ik ga speltmeel gebruiken. Nogmaals bedankt voor je supersnelle reactie!
Vriendelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Vera 2018-03-30 08:47:42

Hoi Rutger,

Voor hoeveel verse gist vervang je de droge gist?

Groetjes Vera

Beantwoorden
VE
Rutger 2018-03-31 10:56:01

Alles over het gebruik van gist vind je hier: https://www.rutgerbakt.nl/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/

Beantwoorden
Sanneke 2018-05-11 08:20:02

Hai Rutger,
Wat zijn wij hier blij met je geweldige recept voor wit brood! Dit is een blijvertje, zelfs voor iemand met 1,5 linker hand in de keuken is dit makkelijk te doen. Maar om nou elke dag witbrood te eten... hebje ook zo’n fantastisch recept voor bruin brood? Of is de bloem 1 op 1 te vervangen door volkoren meel en klaar?
Ik hoop dat je tijd hebt om mij verder te inspireren haha. Mijn kids zullen je dankbaar zijn.
Groetjes Sanneke, Eiven en Ryva

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-05-14 21:08:37

Hoi! Binnenkort komt het recept voor volkorenbrood uit Broodbijbel online. Daar ga je ook zeker veel plezier van hebben!

Beantwoorden
Sanneke 2018-05-25 07:04:35

Ik wacht met smart op je volkorenbrood! En dan nu de keukenmachine aan voor een wit broodje voor vanmiddag!

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-06-03 15:16:56

Die staat nu online:
https://www.rutgerbakt.nl/volkoren-brood-in-blik-recept/

Beantwoorden
Robert Bochove 2018-07-05 21:07:00

Beste Rutger,

Als kok bak ik al jaren brood, variërend van lekker tot mjam. Ik kijk veel YouTube filmpjes over broodbakken. Heel vaak zie ik dat de bloem eerst in de kom gaat voor het water. Persoonlijk hou ik erg van luchtig, lang gerezen brood, baguette, ciabatta etc. Als je een “nat” deeg wil maken begin je toch eerst met water om daarna de bloem toe te voegen tot de gewenste structuur. Andersom is het heel lastig om water toe te voegen aan een deeg. Am I missing the point?

Groet, Rob

Beantwoorden
RO
Rutger 2018-07-09 07:47:44

Hallo Rob. Je kunt aan het eind van het kneden ook altijd extra water toevoegen om het deeg natter te maken. Dit gaat heel goed. Dit wordt bijwassen genoemd. Het deeg wordt eerst gekneed tot de gluten goed ontwikkeld zijn en daarna wordt er extra water toegevoegd.

Beantwoorden
Pauline 2019-03-16 15:24:35

Het staat te rijzen.ben benieuwd

Beantwoorden
PA
Jetta & Ashley 2019-11-28 10:55:55

Rutger jij bent echt cool

Beantwoorden
JE
Mieke 2020-03-27 17:12:06

Beste Rutger,

Vindt het best moeilijk om 10 zout goed af te wegen
Heb je misschien een oplossing daar voor.
Groet mieke.

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-03-30 10:36:43

Het beste werkt een digitale weegschaal die per gram nauwkeurig meet. Ook heb je zogenoemde lepelweegschalen, die extra handig zijn voor kleine hoeveelheden.

Beantwoorden
Ferry 2021-01-23 17:44:28

Ik heb echt een super lepelweegschaal bizar nauwkeurig sunartis echt fijn ding.

Beantwoorden
FE
Kamero Siesa 2020-04-21 13:21:41

Ik wil heel veel leren bakken

Beantwoorden
KA
kiki 2020-04-29 21:30:30

Hi, kun je dit deeg ook invriezen? kan ik wat meer uitproberen ;-)

Beantwoorden
KI
Rutger 2020-05-06 13:34:38

Het kan op zich wel, maar zelf heb ik er niet al te beste ervaringen mee. Vers gemaakt is het lekkerste.

Beantwoorden
Ciel 2020-05-05 08:52:54

Hi Rutger, bij de witte bolletjes staat 25 gr verse gist. Als ik droge gist gebruik, is de hoeveelheid dan anders?

Beantwoorden
CI
Rutger 2020-05-06 13:17:49

Ja die hoeveelheid is dan anders. Alles over het omrekenen lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/

Beantwoorden
Leen 2020-05-24 17:17:15

Dag Rutger,
Ik heb het breekbrood gemaakt, maar het is een brood geworden in plaats van bolletjes.
Waar kan dit aan liggen?

Beantwoorden
LE
Rutger 2020-05-25 18:43:35

Heb je er goed losse bolletjes van gemaakt en deze met wat afstand naast elkaar gelegd?

Beantwoorden
Ingrid 2020-05-29 00:23:00

Hi ,Rutger, wijn wit brood is niet wit als het gebakken is maar geel ? Wat is hier fout ? Gr. INGRID

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-06-01 10:38:57

Waarschijnlijk ligt dat aan de soort bloem die je gebruikt. Op zich is daar verder niets mis mee toch?

Beantwoorden
Ced 2020-06-08 18:54:19

Ik doe er zelfs wat curcuma bij, super gezond, en mooi geel ;-)

Beantwoorden
CE
Ced 2020-06-08 18:22:39

Hallo Rutger,
Goed recept, en perfect geslaagd, dank je!!!
Vraag: na de eerste rijs, geef ik het deeg vorm, en dan vertel je "laat nog uurtje afgedekt rijzen". Ik heb het brood dus op de bakplaat vorm gegeven, met een vel bakpapier onder, en een vochtige handdoek op. Maar toen ik wilde afnemen om in de oven te steken plakte alles op de handdoek... (geen probleem, terug vorm gegeven en verder rijzen)
Met wat, en hoe dek je je deeg af?

Beantwoorden
CE
Rutger 2020-06-20 12:16:18

Je kunt het losjes afdekken met plasticfolie. Dat werkt vaak het beste. Ook kun je het deeg heel licht bestuiven met wat extra bloem, om te voorkomen dat het plastic blijft plakken.

Beantwoorden
Kevin de Bakker 2022-11-24 21:13:32

Noppenfolie werkt beter. Dat plakt helemaal niet aan het deeg!

Beantwoorden
KE
Emmelie 2020-07-20 22:38:20

Als ik dit breekbrood de volgende ochtend wilt eten, hoe kan ik het dan het beste bewaren? Moet ik het dan de dag van te voren al helemaal afbakken of iets korter in de oven zetten?

Beantwoorden
EM
Rutger 2020-08-02 10:19:40

Je kunt het gewoon helemaal bakken de dag van tevoren en op de dag zelf nog kort oppiepen in de oven.

Beantwoorden
Diana 2021-02-15 15:33:26

Recept ziet er lekker en makkelijk uit. Kan ik het brood ook in de airfryer bakken?

Beantwoorden
DI
Rutger 2021-02-21 09:29:38

Volgens mij kan dat wel, maar ik heb daar nog niet heel veel ervaring mee.

Beantwoorden
Lindebrings Marina en Kerkhofs jos 2021-03-08 16:53:51

Top,simpel en ga het morgen uitproberen.

Beantwoorden
LI
Barry 2021-03-30 14:12:24

Dank u voor de tip

Beantwoorden
BA
Sophie 2021-04-03 18:12:37

Ik vond het lekker

Beantwoorden
SO
Jessy Sprangers 2021-05-22 11:51:19

Hallo, ik wil juist even zeggen dat je basisrecept zo makkelijk is 😁 Je kan er alle kanten mee uit.

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-05-31 10:56:47

Heel leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Ellie 2021-11-13 12:46:29

Goede middag. Wil een rozijnen brood bakken van 1000 gram bloem , in de oven hoeveel graden en hoe lang moet ik dat in de oven doen. Alvast bedankt

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-11-16 13:02:07

Hoi, dat kan ik je niet precies zeggen, dat hangt helemaal af van het recept en de vormen die je verder gaat gebruiken. Ik zou uitgaan van de baktijd en temperatuur in dit recept: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/recept-volkoren-appel-mueslibrood/

Beantwoorden
Rens 2021-11-19 16:16:28

Heb broodmix gebruikt maar mijn brood wil niet rijzen wat doe ik verkeerd

Beantwoorden
RE
Rutger 2021-11-25 14:52:06

Dat vind ik lastig om te zeggen, dat kan van alles zijn en ook aan de mix liggen.

Beantwoorden
M.Blom 2022-01-11 10:24:52

Hoi Rutger mijn oven kan tot 209gr hoe lang moeten de broodjes dan bakken

Beantwoorden
M.
Rutger 2022-01-17 08:45:06

Bak ze net iets langer, max 5 minuten denk ik.

Beantwoorden
Brynn 2022-02-19 13:08:25

Hi rutger
Wij willen graag brood baken,maar we weten niet of je voor 1 brood(zelfde porties) een bakblik moet gebruiken, of gewoon op de bakplaat leggen
Alvast hartelijk dank!

Beantwoorden
BR
Rutger 2022-02-22 09:37:29

Het kan beide!

Beantwoorden
Jenny 2022-03-12 00:54:59

Goedenavond, wat staan er heerlijke en makkelijke recepten op je site. Zelfs een beginnende thuisbakker kan er mee uit de voeten! Alleen vind ik het lastig dat er nergens duidelijk bij staat hoeveel je uit 1 recept kan halen. Hoeveel broodjes kun je uit 1 brooddeeg halen, voor hoeveel muffins is 1 recept, hoeveel koekjes bak je met deze hoeveelheid deeg etc. Zou je dit er wat vaker bij willen zetten, zodat je makkelijker kunt inschatten of het recept zo kunt aanhouden of dat je wat meer of juist minder van een recept moet maken?

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-03-13 12:34:00

Hoi! Thanks voor je feedback! Bij de meeste recepten staat het in de inleidende tekst benoemd. Bij dit deeg is het lastig, het ligt er maar net aan wat voor brood of broodjes je er mee gaat maken.

Beantwoorden
Sara 2022-03-14 18:53:48

Hi Rutger,
Vraagje: kun net het brooddeeg na het rijzen een nacht in de koelkast bewaren? Of beter, warm wegzetten?

Alvast bedankt voor je reactie!
Groetjes,
Sara

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-03-20 13:08:15

Hi. Als je het weg wilt zetten voor een nacht, dan in de koelkast. Het rijst in de koelkast ook, maar heel langzaam.

Beantwoorden
Hermans yolanda 2022-03-15 11:28:42

Beste wat zijn de benodigdheden als ik 750 gram bloem hoeveel boter en water en poeder gist moet ik er dan in doen want mijn brood van 500 gram bloem is te weinig voor de bakvorm wat ik heb daar krijg een veel telaag brood uit mvg yolanda

Beantwoorden
HE
Rutger 2022-03-20 13:02:42

Je kunt alle hoeveelheden dan x 1,5 doen.

Beantwoorden
Daphne 2022-03-27 13:51:55

Hey Rutger, ik heb een rijsstand op mijn oven waar het brood op de bakplaat op rijst (instelbaar tussen 30 en 45°C, ik doe dit op 30°C). Is het dan tijdens de tweede rijs nog nodig deze af te dekken? Alvast bedankt!

Beantwoorden
DA
Rutger 2022-03-28 10:58:25

Als je ook een bakje met heet water in de oven neerzet, dan wordt het wat vochtiger in de oven en kun je ze onafgedekt laten rijzen. Het afdekken is vooral om te voorkomen dat het deeg aan de buitenkant niet uitdroogt.

Beantwoorden
Anna 2022-04-01 15:11:49

In het recept wordt bloem genoemd. Moet dit tarwebloem of patentbloem zijn ?
Alvast bedankt

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-04-10 12:05:31

Ander fruit kan zeker. Karamel denk ik ook wel. De pitjes doe ik nooit meer iets mee.

Beantwoorden
Cecilia Van Delm 2022-08-14 18:45:04

Ik zie dat u het meng/kneedmachine Ankarsrum gebruikt. Is dit een degelijk machine of raadt u iets anders aan. Ik bak wekelijks 2 volkoren broden van +_ 900 gr.
Graag uw advies. Ik vind dat de Kenwood niet mooi mengt.
Cecilia

Beantwoorden
CE
Rutger 2022-08-18 13:30:37

Hoi. Er zijn betere mixers voor brooddeeg als je het mij vraagt. Bijvoorbeeld deze: https://maxima.com/nl/maxima-spiraalkneder-deegkneder-spiraalmixer-10-li.html

Beantwoorden
Talman 2022-08-15 19:36:47

500 gr bloem is voor hoeveel broden ?

Beantwoorden
TA
Rutger 2022-08-18 13:27:40

Dat ligt eraan hoe groot je de broden gaat maken, maar meestal voor 1 groot brood.

Beantwoorden
Sjaak 2022-09-11 11:09:27

Hallo, kunt u mij uitleggen waarom al mijn broden die gebakken zijn met bloem, patent of tarwe, een vreemde lucht afgeven en het kruim lichtbruin is? Mvg Sjaak

Beantwoorden
SJ
Rutger 2022-09-14 19:32:25

Daar kan ik je helaas geen antwoord op geven, ik herken het ook niet zelf.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.