Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 10 gr zout
  • 20 gr boter, op kamertemperatuur
  • 7 gr gedroogde gist
  • 300 ml water, lauwwarm

Dit recept voor brooddeeg is een basisrecept; het is heel handig, maar zeker niet heilig! Als je wilt kun je met de ingrediënten variëren: gebruik in plaats van bloem bijvoorbeeld speltbloem, vervang een gedeelte van de bloem door volkorenmeel, speel met de hoeveelheid vocht in het deeg of voeg kruiden of specerijen toe voor een twist. Als je het deeg langer laat rijzen, kun je minder gist gebruiken. De langere rijstijd zorgt voor een vollere smaak aan het brood. Beknibbel niet op de kneedtijd, want die is belangrijk! Zorg er ook voor dat het water niet warmer is dan lichaamstemperatuur, want te warm vindt de gist niet fijn! Onderaan het recept vind je enkele suggesties van hoe je het deeg kunt verwerken.

Om het deeg te kneden heb ik gebruik gemaakt van de Ankarsrum van kookwinkel Oldenhof. Eerder deelde ik al deze review over de Ankarsrum. Toen viel mij op dat de machine vooral voor grotere hoeveelheden brooddeeg erg fijn werkt. Je kunt in de Ankarsrum tot 5 kilo deeg kneden, dat is bijna 6 keer dit recept. De hoeveelheid die je op de foto’s ziet is 2 keer dit recept, dus een brooddeeg met 1000 gram bloem. Als je brooddeeg maakt in de Ankerarsrum kun je het beste eerst al het vocht in de kom doen en daar dan al draaiende de droge bestandsdelen (bloem, zout, gist) aan toevoegen. In het begin van het kneedproces gebruik ik de roller, tot alles goed gemengd is. Daarna gebruik ik de kneedhaak voor het echte kneedwerk. Je ziet op de foto’s ook het deeg veranderen van structuur, dat komt door het kneden en door het glutennetwerk dat zo in het deeg ontstaat.

Wat zou jij met dit basis brooddeeg willen bakken?

Basisrecept voor wit brooddeeg

Bereiding: Wit brooddeeg

Meng alle ingrediënten met elkaar tot een deeg . Kneed het deeg minimaal 10 minuten door. Het kneden zorgt ervoor dat de gluten in het deeg een soort netwerk gaan vormen. Hierdoor kan het brood straks goed rijzen en zal het eindresultaat mooi luchtig worden.

Maak een bal van het deeg en leg deze in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie of een natte theedoek en laat het deeg op een warme en tochtvrije plaats 1 uur rijzen.

Het deeg is nu klaar om verder verwerkt te worden. Laat het deeg na het vormen nog 1 uur afgedekt rijzen op een warme en tochtvrije plaats. Bak de broden in een voorverwarmde oven op 220 ⁰C. Houd voor kleine broodjes een baktijd van 15 tot 25 minuten aan en voor grote broden 35 tot 45 minuten.

Voor het breekbroodje op de foto heb ik bolletjes deeg van 20 gram gebruikt. Deze heb ik na de tweede rijs bestreken met wat water en bestrooid met wat nigellazaad, sesamzaad en maanzaad. Vervolgens heb ik ze op 220 ⁰C in 15 tot 25 minuten goudbruin en gaar gebakken.

De andere broodjes die je op de foto ziet zijn gevuld met 125 gram gehakte zwarte olijven en 4 tl gedroogde Italiaanse kruiden. Met die vulling kun je natuurlijk volop variëren. Voeg bijvoorbeeld zongedroogde tomaat, stukjes kaas, gedroogde vruchten of verse gehakte kruiden toe aan het deeg. Uit 1 recept haal je ongeveer 12 van deze gevulde broodjes.

Basisrecept voor wit brooddeeg

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Kookwinkel Oldenhof

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen