Wil je een batard brood maken? Een batard brood is langwerpig en kan ook wel een vloerbrood worden genoemd. Maar hoe kan je een batard brood vormen in zijn kenmerkende vorm? Voordat brooddeeg de laatste rijs krijgt (de vormrijs), moet je brooddeeg zijn uiteindelijke vorm geven. In dit artikel laat ik je zien hoe je een langwerpig brood (een batard) vormt.
3 Tips over langwerpig brood (batard) vormen
- Het is belangrijk dat het opmaken van het deeg op de juiste manier gebeurt, zodat het deeg een bepaalde spanning krijgt. Hierdoor wordt het deeg sterker en krijg je een mooi gebakken brood. Als je het deeg niet (op de goede manier) vormt, zal het tijdens het rijzen en bakken uitzakken, met een veel minder mooi brood als resultaat.
- Wil je meer weten over het belang van vormen en opbollen? In mijn artikel over brood opbollen lees je hier alles over en ik vertel je daar ook hoe je opbolt voor een rond brood.
- Let op dat je niet te veel bloem gebruikt bij het vormen van het brood. Bij een teveel aan bloem kan het lastig zijn het deeg goed op spanning te krijgen, omdat het deeg dan minder grip heeft op het werkblad.
Brooddeeg vormen voor busbrood
De stap-voor-stap uitleg om batard brood te vormen, verderop in dit artikel, kun je ook gebruiken als je brood bakt in een langwerpige broodvorm (busbrood). Wil je een busbrood vormen? Leg het opgepunte brood dan met de naad naar beneden in een ingevet broodblik.
Langwerpig brood vormen: stap voor stap
In de onderstaande stappen zie je hoe je een langwerpig brood (batard) vormt van brooddeeg.
Stap 1
Leg het gerezen deeg omgekeerd op een licht bebloemd werkblad. De meest gladde kant van het deeg (dat was de bovenkant) ligt nu aan de onderkant. Maak het deeg voorzichtig iets plat, door er met je vingers op te drukken. Druk niet te hard, je wilt het deeg niet te veel ontluchten.
Stap 2
Vorm het deeg tot een rechthoek. Dit kun je doen door het deeg voorzichtig op te pakken en iets uit te trekken tot een rechthoek. Zorg er nog steeds voor dat je het deeg niet te veel ontlucht.
Stap 3
Vouw het deeg dat het verst van je af ligt een kwart deel naar binnen.
Stap 4
Druk het deeg met je vingertoppen voorzichtig aan.
Stap 5
Pak de twee hoeken van het deeg dat je zojuist omgevouwen hebt en vouw die naar binnen. Zorg ervoor dat de hoeken die je naar binnen vouwt elkaar iets overlappen.
Stap 6
Druk de twee hoeken voorzichtig aan.
Stap 7
Rol het deeg vervolgens op, maar doe dit in kleine stapjes: Pak wat deeg aan de kant waar het zojuist op elkaar gevouwen is en rol dat een stukje naar je toe. Duw het deeg dan weet iets van je af, zodat je spanning opbouwt in het deeg. Ga zo door tot het hele deeg is opgerold.
Stap 8
Druk aan het einde de deegnaad dicht, door het deeg met je duimen op de werkbank aan te drukken.
Stap 9
Leg het deeg met de deegnaad omhoog in een batard rijsmandje. Het deeg is nu klaar voor de laatste rijs. Check het recept dat je gebruikt voor de juiste rijstijd.
Meer over het gebruik van een rijsmandje en ander advies om het beste brood te bakken vind je in dit artikel: zelf brood bakken.
Dit artikel is gemaakt heb ik gemaakt medewerking van Chris Putman
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Welke maat Batard rijsmandje heb ik nodig als ik een brood wil maken van 500 gr. bloem?
BeantwoordenEen mandje dat geschikt is voor 700-900 gram deeg, bijvoorbeeld deze: https://www.baktotaal.nl/rijsmandje-riet-ovaal-700g-28x13-5cm
BeantwoordenOm je echt te kunnen volgen, heb ik veel meer fotoos nodig, zodat ik het proces kan volgen. Na "een kwart opvouwen" kan ik je niet meer volgen. Zonde. Zo mis ik bv in je stuk over opbollen fotoos over 30 cm uittrekken. Heb je geen filmpjes hierover?
Verder prachtig werk! Mijn opa was bakker en ik zag nooit de betekenis van al dat rijzen. Maar na jouw uitleg over opbollen en onder spanning brengen, begrijp ik het nu eindelijk. Dus ik ga hier lekker verder mee experimenteren. Het opgebolde volkorendeeg staat nu eerste rijs te doen. Ik ga je volgen, maar voor het vormen van de batard kan ik dus helaas niets met je stuk. Hartelijke groet, Peter
BeantwoordenHi. Wat jammer dat het nog te onduidelijk is, we hebben echt geprobeerd het zo duidelijk mogelijk te beschrijven en op beeld vast te leggen. Ik heb hier (nog) geen filmpjes van.
BeantwoordenRutger, waarom wordt mij batardbrood zo plat als een pannenkoek na de laatste rijs op het bakblik. 1e en 2e rijs in de mengkom gaan prima. Ik gebruik geen rijsmandje.
800gr volkenspeltmeel, 14 gr droge gist, zout, 530ml water
Hi. Dat kan heel veel oorzaken hebben. Niet genoeg glutenontwikkeling, gebrek aan rijsmandje of niet juist opbollen/op spanning brengen. Het is heel lastig om te zeggen waar het precies aan ligt.
BeantwoordenIk heb een algemene vraag over rijstijd (voor broodrecepten maar ook bijv voor de krentenbollen en witte bollen, maar daar kon ik geen reactie meer plaatsen): het is natuurlijk lekker om zoiets in de ochtend te bakken zodat je het lekker warm en vers bij het ontbijt kan serveren; ik las op een ander blog dat je in plaats van het laatste uur rijzen het opgebolde/gevormde deeg de avond ervoor in de koelkast kan zetten, en de volgende ochtend eruit haalt tijdens het voorverwarmen voor de oven. Het rijst nog (langzamer) door in de koelkast tot 7 graden, daarna stopt het rijzen; en het rijst nog even na bij weer het op kamertemperatuur komen; maar je kunt wel moeilijker een exacte tijd aanhouden. Voor het volkorenbrood recept heb ik het gewoon maar geprobeerd en dat ging prima.
Werkt dit voor bijvoorbeeld krentenbollen, of cinnamon rolls ook? 's Avonds het voorwerk doen, 's ochtends bakken. Zou mooi zijn als je in de recepten een "overnacht" alternatief meegeeft voor dat laatste uurtje rijzen.
Thanks!
BeantwoordenHi. In principe werkt dit voor de meeste broodrecepten ja. Maar zoals je al aangeeft is een exacte tijd moeilijker aan te houden. Niet alle koelkasten staan even koud en er zijn nog meer dingen van invloed op hoe snel het deeg rijst. Om die reden is het vooral zelf proberen en kijken hoe het deeg zich heeft ontwikkeld. Het is heel lastig om daar een vaste richtlijn voor te geven.
Beantwoorden