Deze kardemombroodjes zijn heerlijk voor bij de koffie. Ze worden vooral veel in Scandinavië gegeten en worden daar kardemummabullar genoemd. Kardemom is iets waar we in Nederland misschien niet direct naar grijpen tijdens het bakken, maar deze specerij is in andere delen van de wereld juist ontzettend populair. Ben je nog niet overtuigd? Dan kan ik je alleen maar nóg meer aanraden om deze kardemombroodjes eens te proberen!

In mijn boek Bakatlas vind je ook een recept voor kardemombroodjes. Dit recept is bijna hetzelfde, alleen maak ik het deeg al een avond van tevoren en laat ik het een nacht rusten in de koelkast. Dat heeft meerdere voordelen; het deeg krijgt meer smaak dankzij de langere rijs en het is makkelijker te verwerken en vormen. Daarnaast kun je in de ochtend sneller genieten van versgebakken broodjes, omdat het deeg zijn eerste rijs al in de nacht heeft gehad.

Met dit recept maak je 12 kardemummabullar.

Kardemombullar recept

Wat zijn kardemombroodjes?

Kardemombroodjes zijn zachte, luchtige Zweedse koffiebroodjes. In Zweden heten deze broodjes kardemummabullar. Bullar betekent broodje en daarom noemen we deze lekkernij in Nederland ook wel eens kardemombullar, wat een soort samenvoeging van de Nederlandse en Zweedse naam. 

Deze kardemombroodjes worden gemaakt van een gistdeeg, wat vervolgens gevuld wordt met een vulling van kardemom, basterdsuiker en boter. Het gevulde deeg wordt daarna opgerold, gedraaid of gevlochten, wat een prachtig effect geeft na het bakken. 

Kardemombroodjes

3 tips voor de lekkerste kardemom buns

  • Heb je geen tijd om het deeg zo lang te laten rijzen? Je kunt het deeg ook korter laten rusten in de koelkast. Na 1 uur kun je het in principe al verwerken tot broodjes. 
  • Versgebakken zijn deze kardemombullar het allerlekkerst! Wil je de broodjes toch bewaren? Dit kan tot 3 dagen op kamertemperatuur, of vries de broodjes maximaal 3 maanden in.
  • Wil je eens variëren met dit Zweedse koffiebroodje? Het is ook erg lekker om speculaaskruiden te gebruiken voor de vulling. Je kunt ook eens het (bekendere) zusje van deze kardemom buns maken: deze kaneelbroodjes
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 300 ml melk, op kamertemperatuur
  • 10 gr gedroogde gist of 30 gr verse gist
  • 500 gr (patent)bloem, met minimaal 12% eiwit
  • 10 gr zout
  • 50 gr suiker
  • 85 gr boter, op kamertemperatuur
  • Voor de vulling
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 75 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el gemalen kardemom
  • Voor de siroop
  • 60 gr suiker
  • 60 gr water
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 30 gr fijne suiker
  • 1 tl gemalen kardemom
Masterclass karamel mobiel

Zelf kardemombroodjes maken – Stap voor stap recept 

Deeg maken (avond van tevoren)

Maak het deeg een avond van tevoren. Meng de melk met het gist. Voeg alle andere ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, toe en kneed alles tot een deeg. Kneed het minimaal 10 minuten door, met de hand of met een standmixer met deeghaak. Voeg tegen het einde van de kneedtijd de boter toe en kneed dit door het deeg. 

Het deeg lijkt eerst wat plakkerig te worden, maar het komt vanzelf goed als je gewoon door blijft kneden. Dek de kom met deeg af met plasticfolie, laat ½ uur rijzen op kamertemperatuur en zet dan een nacht in de koelkast. 

Verder met het deeg na de eerste rijs

Ga de volgende dag verder. Doe voor de vulling de boter, de lichtbruine basterdsuiker en de gemalen kardemom in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) tot een romig mengsel. 

Kardemombroodjes vormen

Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van 30×60 centimeter. Leg het deeg met de lange zijde naar je toe en bestrijk de deeglap vanaf de linkerkant met ⅔ van de vulling. Vouw het deeg aan de rechterkant voor ⅓ over de vulling heen, en vouw daar vervolgens de linkerkant (met de vulling erop) overheen. Je hebt nu een lap van ongeveer 20×30 centimeter. Rol het deeg voorzichtig nog iets in de breedte uit, tot het ongeveer 30 centimeter breed is. 

Snijd het deeg in de breedte in 12 gelijke repen. Snijd elke reep in de lengte in, maar laat ze aan één uiteinde aan elkaar vastzitten. Draai de twee deegslierten om elkaar heen als een twister. Pak het deeg aan één kant vast tussen duim en wijsvinger en wikkel het deeg daar twee keer omheen. Druk het einde van het deeg door het midden en leg het broodje met het uiteinde omlaag op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de broodjes losjes af met plasticfolie en laat ze nog 1 uur rijzen op kamertemperatuur. 

Maak intussen alvast de suikersiroop. Doe het water met de suiker in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en laat de siroop dan afkoelen. 

Kardemom buns bakken

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bak de broodjes in 9-13 minuten goudbruin en gaar.

Meng de fijne suiker met de gemalen kardemom. Bestrijk de broodjes direct uit de oven met de suikersiroop en bestrooi met wat van de kardemomsuiker. Serveer de broodjes zo vers mogelijk!

Foto’s: Saskia Lelieveld

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (1)
Jolanda (DK) 2025-10-16 14:39:28

Hoi Rutger. Ik woon al sinds 1978 in Denemarken en ken die Zweedse broodjes al heel lang. Altijd een genoegen om bij een kop the of koffie te nuttigen.
Gr. Jolanda

Beantwoorden
JO
Rutger 2025-10-19 12:21:13

Zo leuk! Heerlijk!

Beantwoorden