- Voor het deeg
- 500 g tarwebloem
- 200 g melk
- 30 g verse gist
- 125 g boter
- 25 g basterdsuiker
- 8 g zout
- 25 g losgeklopt ei
- Voor de gehaktvulling
- 750 g half-om-halfgehakt
- 110 g paneermeel
- 110 g water
- 75 g losgeklopt ei
- 15 g worcestersaus
- 10 g zout
- 1,5 g nootmuskaat
- 1 g peper
- Verder nodig
- strooibloem
- 50 g losgeklopt ei
- geklaarde boter (zie tip onderaan)
Zelf worstenbroodjes bakken stond al een tijdje op mijn to-do list, maar het was er nog nooit van gekomen. Met het uitkomen van Broodbijbel van Hiljo Hillebrand had ik geen excuus meer om het niet te doen. En gelukkig maar, want deze worstenbroodjes zijn echt onwijs lekker. In Broodbijbel vind je naast dit woorstenbroodjes recept nog ruim 170 andere broodrecepten. Met dit recept maak je 22 heerlijke worstenbroodjes!
Bereiding: Worstenbroodjes
Kneed van alle ingrediënten een goed soepel en afgekneed deeg.
Verdeel het deeg in 22 stukjes en bol ze glad op (zie tip onderaan). Leg ze op een deegkleedje en dek af met plasticfolie. Laat de bolletjes 20 minuten rijzen.
Maak ondertussen de gehaktvulling door alle ingrediënten te mengen. Verdeel het gehakt in 22 worstjes van 45 gram.
Sla de bolletjes plat zodat de lucht eruit is en rol ze uit tot een ovaal plakje. Leg een worstje in het midden en vouw het plakje dicht. Leg de worstenbroodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Laat 60 minuten rijzen in een warme en vochtige ruimte.
Verwarm de oven voor op 250 °C.
Zet de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 240 °C. Bak de bolletjes in 8 tot 10 minuten.
Bestrijk de worstenbroodjes na het bakken met geklaarde boter.
Tip: Kleine broodjes opbollen doe je zo!
1 Verdeel het deeg in gelijke stukjes.
2 Bol de deegstukjes op: beweeg je handpalm langs het bolletje en druk daarbij het deeg onder het bolletje.
3 Rol de opgebolde deegbolletjes met een deegroller uit tot een plat rechthoekig model.
4 Vouw de buitenste puntjes van het deeg naar het midden.
5 Rol het deeg op.
(in Broodbijbel vind je ook de foto’s die bij deze stappen horen)
Tip: Geklaarde boter maak je zo:
1 Doe de boter in een steelpannetje en zet deze op laag vuur.
2 De boter begint nu te smelten. Je ziet dat er twee vloeistoffen ontstaan: geel, doorzichtig vet en wit, troebel vocht.
3 Schenk het doorzichtige vet voorzichtig in een kommetje. Zorg ervoor dat het troebele vocht in de pan achterblijft.
4 Het vet in het kommetje is de geklaarde boter.
Nieuwsgierig geworden naar Broodbijbel? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk












