Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 g tarwebloem
  • 200 g melk
  • 30 g verse gist
  • 125 g boter
  • 25 g basterdsuiker
  • 8 g zout
  • 25 g losgeklopt ei
  • Voor de gehaktvulling
  • 750 g half-om-halfgehakt
  • 110 g paneermeel
  • 110 g water
  • 75 g losgeklopt ei
  • 15 g worcestersaus
  • 10 g zout
  • 1,5 g nootmuskaat
  • 1 g peper
  • Verder nodig
  • strooibloem
  • 50 g losgeklopt ei
  • geklaarde boter (zie tip onderaan)

Zelf worstenbroodjes bakken stond al een tijdje op mijn to-do list, maar het was er nog nooit van gekomen. Met het uitkomen van Broodbijbel van Hiljo Hillebrand had ik geen excuus meer om het niet te doen. En gelukkig maar, want deze worstenbroodjes zijn echt onwijs lekker. In Broodbijbel vind je naast dit woorstenbroodjes recept nog ruim 170 andere broodrecepten. Met dit recept maak je 22 heerlijke worstenbroodjes!

Worstenbroodjes bakken

Bereiding: Worstenbroodjes

Kneed van alle ingrediënten een goed soepel en afgekneed deeg.

Verdeel het deeg in 22 stukjes en bol ze glad op (zie tip onderaan). Leg ze op een deegkleedje en dek af met plasticfolie. Laat de bolletjes 20 minuten rijzen.

Maak ondertussen de gehaktvulling door alle ingrediënten te mengen. Verdeel het gehakt in 22 worstjes van 45 gram.

Sla de bolletjes plat zodat de lucht eruit is en rol ze uit tot een ovaal plakje. Leg een worstje in het midden en vouw het plakje dicht. Leg de worstenbroodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Laat 60 minuten rijzen in een warme en vochtige ruimte.

Verwarm de oven voor op 250 °C.

Zet de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 240 °C. Bak de bolletjes in 8 tot 10 minuten.

Bestrijk de worstenbroodjes na het bakken met geklaarde boter.

Tip: Kleine broodjes opbollen doe je zo!

1 Verdeel het deeg in gelijke stukjes.
2 Bol de deegstukjes op: beweeg je handpalm langs het bolletje en druk daarbij het deeg onder het bolletje.
3 Rol de opgebolde deegbolletjes met een deegroller uit tot een plat rechthoekig model.
4 Vouw de buitenste puntjes van het deeg naar het midden.
5 Rol het deeg op.

(in Broodbijbel vind je ook de foto’s die bij deze stappen horen)

Tip: Geklaarde boter maak je zo:

1 Doe de boter in een steelpannetje en zet deze op laag vuur.
2 De boter begint nu te smelten. Je ziet dat er twee vloeistoffen ontstaan: geel, doorzichtig vet en wit, troebel vocht.
3 Schenk het doorzichtige vet voorzichtig in een kommetje. Zorg ervoor dat het troebele vocht in de pan achterblijft.
4 Het vet in het kommetje is de geklaarde boter.

Nieuwsgierig geworden naar Broodbijbel? Kijk hier voor meer informatie!

broodbijbel

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (11)
Julien 2020-06-17 00:05:15

Leuke recepten

Beantwoorden
JU
Kristel 2020-04-09 10:40:44

Hi, hoe lang kan je ze bewaren na het afbakken?

Beantwoorden
KR
Rutger 2020-04-14 09:46:42

De eerste twee dagen zijn ze het lekkerst, maar als je ze invriest kun je ze veel langer bewaren.

Beantwoorden
Jacqueline 2020-03-08 19:26:54

Zijn fantastisch gelukt , echt heerlijk !

Beantwoorden
JA
Britt 2020-02-20 13:26:51

Hallo Rutger, kunnen de worstenbroodjes ook ingevroren worden? Indien dit mogelijk is, kan dit dan beter vóór of na het afbakken?

Beantwoorden
BR
Rutger 2020-02-23 14:38:18

Hoi! Na het bakken kun je ze heel goed invriezen!

Beantwoorden
Suzanne 2020-01-30 13:11:01

Kan je hiervoor ook American (witte bloem) gebruiken?

Beantwoorden
SU
Rutger 2020-02-03 09:21:00

Zeker! Amerikaanse bloem bevat vaak meer eiwitten en is daarom perfect voor brooddeeg.

Beantwoorden
Willemien 2019-12-23 11:56:14

Rutger, kan ik ipv verse gist ook droge gist gebruiken en zo ja heb ik dan net zoveel gram nodig ?

Beantwoorden
WI
Rutger 2019-12-24 09:59:18

Dat kan zeker. Je hebt dan 10 gr nodig. Meer over de verschillende soorten gist en het omrekenen daarvan vind je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/

Beantwoorden
martin 2019-10-30 06:06:32

Hallo Rutger

Kan voor het gehakt ook alleen mager runder gehakt gebruikt worden,
of is de 50/50 runds, varkens gehakt gewoon noodzakelijk?

MVG
Martin

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-11-04 09:15:57

Het vet in het varkensgehakt maakt de broodjes en de worst wel echt zoals ze horen. Tijdens het bakken trekt het vet uit het gehakt ook iets in het brooddeeg, wat de worstenbroodjes extra lekker maakt. Je kunt ook alleen rundergehakt worden, maar dan zullen ze iets droger worden.

Beantwoorden
maikel 2019-06-09 09:14:14

hallo rutger

ik had een vraag hoeveel 110 g water en hoe krijg je ei afgewogen ? en welke gehakt is tegen woordig half om half gehakt

met vriendelijke groetjes

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-06-17 14:52:07

Hoi. Water kun je gewoon afwegen, door een glas of litermaat op de weegschaal te zetten. Als je een ei losklopt kun je deze ook op die manier wegen. En elke slager heeft gewoon half om half gehakt, half varkensvlees en half rund.

Beantwoorden
Belg voor het leven 2018-09-22 07:12:20

Hallo Rutger, één vraagje, mag ik in plaats van zelf deeg te maken ook kant en klare bladerdeeg gebruiken? Ik ben namelijk niet zo goed in het maken van deeg. Carl.

Beantwoorden
BE
Rutger 2018-09-24 07:52:07

Hallo Carl. Het deeg in dit recept kun je niet 1 op 1 vervangen door bladerdeeg. Je kunt wel bladerdeeg gebruiken, dan worden het een soort saucijzenbroodjes, maar dan moet het recept verder ook wat aangepast worden. Ze moeten dan bijvoorbeeld langer bakken en op een andere temperatuur. Probeer toch eens zelf dit deeg te maken. Als je de uitleg volgt moet het lukken!

Beantwoorden
Anneke 2018-05-20 05:54:16

Broodbakken is mij door mijn moeder geleerd. Zijnis nu 87 jaar en bakt nog iedere dag haar eigen brood. Ik hoop ook nog heel lang te kunnen bakken en als ik dat kan doen met de broodbijbel op het aanrecht erbij, dan is dat fantastisch .

Beantwoorden
AN
Renate Smijs 2018-05-18 20:04:42

mijn man is bakker, dus wie weet kan ik zo eens met hem de strijd aangaan!! (en winnen natuurlijk!!)

Beantwoorden
RE