Regelmatig krijg ik de vraag wat het verschil is tussen meel en bloem. Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze zijn zeker niet hetzelfde. Om heel eerlijk te zijn wist ik het vroeger ook nooit precies. Tot ik mijn molenaar een keer vroeg om volkorenbloem. Dat bestaat dus niet! Zij leerde mij het verschil met een heel handig ezelsbruggetje. Als je deze goed onthoudt vergeet je het nooit meer!
Meel is veel!
Het verschil tussen meel en bloem?
Voor meel wordt de hele korrel van het graan gemalen, inclusief vliesjes, waardoor er een (volkoren)meel ontstaat. Perfect om bijvoorbeeld bruin brood mee te bakken. Bij bloem wordt dit meel gezeefd, zodat er een witte bloem achterblijft. Dit is wat ik over het algemeen in mijn bakrecepten gebruik, tenzij het natuurlijk anders staat aangegeven.
Wat er voor de term meel of bloem staat zegt iets over waarvan het gemaakt is. Tarwemeel is dus gemaakt van tarwe. Dit is een volkoren meel dat gemaakt is van de hele tarwekorrel. Als dat gezeefd wordt houd je tarwebloem over; bloem van tarwe. Naast tarwe heb je nog veel meer soorten meel en bloem, denk daarbij bijvoorbeeld aan spelt en rogge.
Patent bloem en Zeeuwse bloem
Twee soorten bloem die veel genoemd worden zijn patentbloem en Zeeuwse bloem. Patent bloem bevat meer eiwitten dan Zeeuwse bloem. Dat maakt het heel goed geschikt voor bijvoorbeeld brood, maar het is ook prima te gebruiken voor cakes en taart. Zeeuwse bloem bevat minder eiwitten en wordt om die reden vaak gebruikt bij het bakken van koekjes. Alles over Zeeuwse bloem lees je hier. De verschillende eigenschappen van beide soorten bloem komen voort uit het soort tarwe dat gebruikt is.
Meer informatie over verschillende soorten bloem en meel lees je binnenkort.
Andere soorten meel
Behalve meel van graan gebruik ik ook regelmatig andere soorten meel. Denk daarbij bijvoorbeeld aan amandelmeel, rijstmeel en kokosmeel. Deze zijn allemaal gemaakt door het product (amandelen, rijst of kokos) zeer fijn te malen tot meel.
Foto: Erik Spronk





