In mijn recepten gebruik ik heel vaak bloem. Maar welke bloemsoort kun je nu het beste gebruiken voor welke recepten? Om een antwoord op deze vraag te geven, vertel ik in dit artikel wat bloem precies is en leg ik meer uit over de verschillende soorten bloem. 

Alle soorten bloem die ik beschrijf, kun je online bestellen bij Baktotaal. Daar vind je alles om te bakken, dus ook de beste bloemsoorten voor ieder recept. Zeker als je vaker bakt – of wil gaan bakken – is het fijn om de juiste bloemsoorten in huis te hebben.

Verschillende soorten bloem

Wat is bloem?

Voordat ik meer vertel over de verschillende soorten bloem, is het goed om te weten wat bloem precies is. Bloem is gezeefd meel. Meel wordt gemaakt van gemalen graankorrels en om bloem te krijgen wordt dit meel gezeefd. Tijdens dit proces worden de vliesjes, de zemelen en de kiemen uit het meel gehaald en houd je een witte bloem over. Door dit zeefproces is bloem fijner van structuur en bevat het ook minder vezels en andere voedingsstoffen. Lees meer over het verschil tussen meel en bloem.

Bloem kan gemaakt worden van alle graansoorten, maar tarwe is bij ons de meest bekende graansoort voor meel en bloem. Andere graansoorten zijn maïs, rijst, spelt, rogge en haver. 

Gluten in bloem

Een belangrijk kenmerk van bloem is de hoeveelheid glutenvormende eiwitten in de bloem. Gluten is een (groep) eiwit dat van nature in verschillende graansoorten zit, waaronder tarwe, spelt en rogge. Deze gluten zorgen voor stevigheid en elasticiteit. Door gluten kan je deeg rijzen en lekker luchtig worden.

Door de glutenvormende eiwitten in een deeg kan het gas dat tijdens het rijzen ontstaat vastgehouden worden in ‘kamertjes van gluten’. Hoe meer gluten een bloem heeft, des te beter het deeg kan rijzen en hoe luchtiger het deeg dus wordt. Het resultaat is een brood met een luchtige structuur. Als je deeg meer gluten bevat, kan het deeg ook meer vocht vasthouden. Dit zorgt ervoor dat je brood malser is en langer vers blijft.

De hoeveelheid eiwitten verschilt per graansoort en is een belangrijke reden waarom voor een bepaalde bloemsoort gekozen wordt in een recept.

Verschillende soorten bloem

In dit artikel vertel ik meer over de volgende soorten bloem:

  • Tarwebloem
  • Patentbloem
  • Amerikaanse patentbloem
  • Roggebloem
  • Zeeuwse bloem
  • Zelfrijzend bakmeel
  • Franse bloem T45 en T65
  • Semolina
Verschillende soorten bloem

Tarwebloem of patentbloem?

Tarwebloem is de meest bekende soort bloem in Nederland. Er zijn verschillende tarwesoorten, bijvoorbeeld de gewone tarwe of durum tarwe. Van al die soorten tarwe kan bloem gemaakt worden.

Patentbloem is ook gemaakt van tarwe, maar bevat meestal net iets meer eiwitten dan gewone tarwebloem en is extra fijn gemalen. 

Verschil patentbloem en tarwebloem

Wat is precies het verschil tussen tarwebloem en patentbloem? Zowel patentbloem als tarwebloem zijn gemaakt van tarwe. De belangrijkste verschillen tussen patentbloem en tarwebloem zijn dat patentbloem fijner gemalen wordt en meer gluten bevat.

Gewone tarwebloem wordt gemaakt door tarwemeel te zeven. Hierdoor worden de vliesjes verwijderd en blijft een wit tarwebloem over. Patentbloem is ook gemaakt van tarwe, maar het buitenste en binnenste deel van de tarwekorrel worden van elkaar gescheiden in de meelfabriek. Hier worden speciale walsen gebruikt, die een molenaar niet heeft en de patentbloem wordt een stuk fijner vermalen dan tarwebloem.

Uiteindelijk blijft bij patentbloem alleen het binnenste gedeelte van de tarwe over en dit deel is het meest rijk aan eiwitten. Daarom heeft patentbloem een hoger gluten- of eiwitgehalte dan de standaard tarwebloem.

Tarwebloem of patentbloem gebruiken

Gewone (tarwe)bloem is perfect voor allerlei bakrecepten. Zo kun je de tarwebloem gebruiken voor koekjes, taarten en cake. Tarwebloem is een onmisbaar ingrediënt om in huis te hebben als thuisbakker. Patentbloem bevat over het algemeen meer eiwitten en is daarom vooral geschikt voor recepten waarbij extra gluten belangrijk is. Denk aan brood- of pizzadeeg.

Je kunt patentbloem gebruiken voor recepten waar enkel ‘bloem’ of ‘tarwebloem’ wordt vermeld. Andersom kan je tarwebloem gebruiken in plaats van patentbloem, maar houd er rekening mee dat je baksel misschien wat minder luchtig wordt door een lagere hoeveelheid gluten.

Amerikaanse patentbloem

Naast de gewone patentbloem is er ook Amerikaanse patentbloem. Deze Amerikaanse patentbloem wordt ook gemaakt van tarwe, maar deze tarwe is afkomstig uit een warmer landklimaat. Dit is een harde tarwe, met meer gluten. Omdat Amerikaanse bloem een nog hoger eiwitgehalte heeft dan normale patentbloem is het perfect voor broodrecepten. Je kunt deze bloemsoort ook gebruiken voor andere recepten, maar je baksels kunnen dan wel wat taaier of minder knapperig worden. 

Tip: gebruik Amerikaanse patentbloem bijvoorbeeld voor dit Turks brood recept.

Verschillende soorten bloem

Roggebloem

Roggebloem wordt gemaakt van gemalen rogge (roggemeel). Dit meel wordt gezeefd, zodat de vliesjes achterblijven en je een fijne roggebloem overhoudt. Rogge bevat minder gluten dan tarwe, waardoor roggedeeg minder goed rijst dan deeg van tarwebloem. Hierdoor is het eindresultaat compacter en minder luchtig.

Je kunt roggebloem goed gebruiken in een brooddeeg: een gedeelte roggebloem geeft een extra diepe smaak aan het brood. Ook kun je het gebruiken voor sommige koekjesrecepten, zoals in dit taaitaai recept.

Zeeuwse bloem

Zeeuwse bloem is afkomstig van gemalen korrels van zachte tarwe uit een streek met een zeeklimaat. Dat klimaat zorgt voor iets vochtigere tarwekorrels, met minder zetmeel en minder eiwit dan harde tarwe.

Minder eiwit zorgt voor minder bindkracht. Dat maakt Zeeuwse bloem heel goed geschikt voor koekjes en cakes. Dat zijn producten die knapperig, krokant en/of kort van structuur moeten zijn. Niet voor niks staat er in recepten voor koek- of taartdeeg vaak dat je niet langer moet kneden dan nodig is. Zou je het veel langer kneden, dan worden koekjes minder krokant of een cake taai van structuur. Ik gebruik Zeeuwse bloem onder andere in mijn Utrechtse spritsen recept en dit rondo recept.

Zelfrijzend bakmeel

De naam doet anders vermoeden, maar zelfrijzend bakmeel valt ook onder de bloemsoorten. Zelfrijzend bakmeel is tarwebloem waaraan bakpoeder is toegevoegd. Eigenlijk is het dus geen meel, maar bloem. Zelfrijzend bakbloem zou een betere benaming zijn. 

Omdat ik graag zelf bepaal hoeveel bakpoeder ik toevoeg aan de bloem, gebruik ik zelfrijzend bakmeel zelden. Meer weten over deze bloemsoort? Je leest meer in dit artikel: zelfrijzend bakmeel maken.

Franse bloem T45 en T65

Franse bloem is gemaakt van hardere tarwe, omdat het in een warmer klimaat groeit. Het getal achter de letter T geeft aan hoeveel kiemen en zemelen de meel en/of bloem bevat. Zo is T170 bijvoorbeeld vergelijkbaar met volkoren tarwemeel. 

Vanaf T65 wordt het bloem genoemd. T65 bloem is ook het meest geschikt om Frans brood mee te bakken. De T65 bloem gebruik ik onder andere voor dit Franse brood recept.

Op Frans bloem vind je soms ook het keurmerk ‘label rouge’, dit geeft aan dat het om de beste Franse bloem gaat qua kwaliteit. Het Franse ministerie van landbouw bepaalt of een product het ‘label rouge’ krijgt en geeft het alleen aan producten met een uitstekende kwaliteit.

Verschillende soorten bloem

Semolina – pasta bloem

Semolina of semola is gemaakt van durum tarwe, een hardere tarwe. Het is eigenlijk een fijngemalen griesmeel. Semolina is perfect om zelf pasta mee te maken, maar ook om te gebruiken in brooddeeg. Ik gebruik bijvoorbeeld semolina in voor dit brood met gepofte knoflook.

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (39)
Kris 2020-06-10 08:08:55

Welk bloem zou je adviseren voor zuurdesembrood? Een patentbloem met veel eiwitten?

Beantwoorden
KR
Rutger 2020-06-20 12:13:34

Zelf vind ik T65 erg lekker voor desembrood.

Beantwoorden
theresia 2020-06-10 11:17:30

Super blij met deze uitleg

Beantwoorden
TH
jeanne 2020-06-10 12:10:44

Super weer Rutger bedankt

Beantwoorden
JE
Mark van Setten 2020-06-10 14:36:05

Zeeuwse bloem is bijna niet te vinden in gewone (niet online) winkels. Ik ben er met wat experimenteren achter gekomen dat je in plaats van Zeeuwse bloem ook heel goed 2/3 gewone tarwebloem kunt gebruiken met 1/3 glutenvrije bloem (bijvoorbeeld van AH). Dit maakt koekjes ook lekker bros en knapperig doordat je minder gluten in het geheel hebt zitten.

Beantwoorden
MA
Loes 2020-06-10 16:42:11

Ik ga Zeeuws bloem gewoon bij de bakker halen die de bakkerij bij de zaak heeft. Kan ik gewoon een kilo halen.

Beantwoorden
LO
JanneV. 2020-06-10 15:15:47

Bedankt voor de uitleg Rutger...erg handig.
Ging de zeeuwse bloem halen bij de molenaar in ons dorp en hij probeerde me wijs te maken dat zeeuwsbloem hetzelfde was als tarwebloem. Ja, het is gemaakt van tarwe maar toch heel anders als ik jouw uitleg lees. Heb het uiteindelijk toch besteld bij Bouwhuis samen met een spuitmondje (8 tands kartel diameter 10mm) voor jouw Utrechtse Spritsen...die zijn toch zooooooooo heerlijk. :-))
Groeten...Janne

Beantwoorden
JA
Noor 2020-06-10 15:28:20

Heldere uitleg, dankjewel!

Beantwoorden
NO
Nadia 2020-06-10 16:51:21

Hoi RUTGER

Dankjewel voor je uitleg ik twijfel al heel lang wat nou echt de beste is voor koekjes en cakes gewoon patent of de Franse t45 wat zou jij mij adviseren

Groetjes nadiya

Beantwoorden
NA
Rutger 2020-06-20 12:11:18

Je kunt daar zowel gewone tarwebloem als T45 voor gebruiken. Maar ook met patent kan het prima. Voor knapperige koekjes kun je (een gedeelte) Zeeuwse bloem gebruiken.

Beantwoorden
Mirjam 2020-06-10 21:23:43

Ik ben bezig met een zuurdesem starter te maken. Gestart met bio roggemeel. Als uiteindelijk mijn starter goed is, met welk bloem\meel kan ik dan het beste een zuurdesembrood maken?

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-06-20 12:07:37

Het kan eigenlijk met heel veel soorten. Zelf vind ik de Franse bloem T65 erg lekker voor een desembrood.

Beantwoorden
Laura 2020-06-10 22:18:31

Wat een fijne uitleg. Dat maakt een hoop duidelijk!

Beantwoorden
LA
Adrie 2020-06-11 09:39:56

Hoi Rutger
Dank je voor deze uitleg, maar nu vraag ik je, mijn man heeft PDS dus geen gluten kan ik de de (gewone)bloem en meel vervangen voor glutevrije? De recepten zijn heerlijk maar zijn ze dat nog steeds dan? Ik heb het nog niet uitgeprobeerd

Beantwoorden
AD
Rutger 2020-06-20 12:06:49

Dat verschilt per recept. Gelukkig zijn er veel soorten glutenvrije bloemmix verkrijgbaar tegenwoordig waarmee je de bloem goed kunt vervangen.

Beantwoorden
Carolien 2020-06-11 20:06:00

Wat als je alleen patentbloem in huis hebt en een cake wilt bakken?

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-06-20 12:05:15

Dat kan prima!

Beantwoorden
Trientje 2020-06-18 13:40:43

Hoi Rudger, ik koop in oud Zevenaar ook mijn keel hele fijne winkel.

Beantwoorden
TR
JeTa 2020-07-20 23:16:24

Hoi, hier bij de molen in Hoogeveen (drenthe) wordt Zeeuwse bloem verkocht onder de naam inlandse bloem..... hier had ik dus nog nooit van gehoord!

Beantwoorden
JE
Koen 2020-12-08 15:04:17

Ik wil dit jaar zelf oliebollen bakken (niet van koopmans)
Welke bloem kan ik daar het beste voor gebruiken Rutger.

Beantwoorden
KO
Rutger 2020-12-13 13:40:16

Patentbloem werkt daar goed voor.

Beantwoorden
Emrotiso73 2020-12-28 16:24:06

Welk durum meel zou ik voor oliebollen kunnen gebruiken?

Beantwoorden
EM
Rutger 2020-12-30 09:38:21

Dat zou je echt uit moeten proberen, per gebruikte soort meel/bloem is het eindresultaat weer net iets anders.

Beantwoorden
Sarah 2021-03-28 18:41:46

Dank voor deze post! Wat is het verschil tussen gewone patentbloem en kristal patentbloem?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-03-29 19:43:08

Dat vind ik lastig, ik weet het niet precies. Ik zie wel dat er aan kristalbloem ook ascorbinezuur (vitamine C) als meelverbeteraar is toegevoegd. Wat verder het verschil is moet ik je schuldig blijven.

Beantwoorden
C. van Kesteren 2021-06-03 16:42:20

kan ik met patentbloem ook een starter voorzuurdesem maken?

Beantwoorden
C.
Rutger 2021-06-06 13:16:12

Volgens mij kan dat prima, als gaat het met roggebloem beter.

Beantwoorden
Lo 2021-07-16 20:41:33

Vraagje: indien je volkorenmeel zeeft - dan hou je toch volkorenbloem over?
Of heet het dan geen volkoren meer omdat de vliesjes ervoor zorgen dat het volkoren mag heten?

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-07-21 14:05:02

Je houdt dan bloem over. Het is inderdaad niet meer volkoren, omdat je de vliesjes eruit hebt gezeefd. Volkoren bloem bestaat dus niet, enkel volkoren meel.

Beantwoorden
Timi 2021-09-01 20:58:15

Hi Rutger
Wat een fijne uiteenzetting van alle meelsoorten
Ik gebruik alle soorten meel die ik kan vinden in suriname. Voor mijn cakjes gebruik ik altijd koopmanscake meel.blij dat ik nu weet en dan heb ik een keus om uit te zoeken wat t beste is vr mijn gebak. Dankjewel.

Beantwoorden
TI
Eva 2021-09-29 13:14:01

Hoi Rutger

ik had vraag waar kan ik de Franse bloem kopen ( Ik kan niet ideale betalen)

Hopelijk hoor ik iets van u

Beantwoorden
EV
Rutger 2021-10-03 17:50:45

Hoi. Bij Baktotaal Bouwhuis is het makkelijkst en anders wellicht bij een molenwinkel in de buurt.

Beantwoorden
Heidy 2021-10-03 06:43:43

Welke meelsoort of bloem gebruik ik voor siezendeeg?

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-10-03 17:19:42

Het liefst gebruik ik patentbloem. Dat bevat net iets meer eiwitten dan tarwebloem en daardoor extra geschikt voor soezen.

Beantwoorden
Sonia Pieck 2021-10-08 13:54:40

Welk is de beste bloem voor pistolets dank u

Beantwoorden
SO
Rutger 2021-10-13 10:47:15

Bijvoorbeeld deze: https://www.bouwhuis.com/franse-tarwebloem-t65-1kg-emilie-girardeau?gclid=CjwKCAjwh5qLBhALEiwAioods8Tymmxr17zKQC7c5A-k36CECJChe19ZRQg2XtBU_sLp-27t-XqczRoCLwAQAvD_BwE

Beantwoorden
Leo 2021-10-21 22:29:46

Spelt meel en of spelt bloem?

Beantwoorden
LE
Melissa 2021-11-04 16:24:22

Kan amerikaanse patentbloem alleen gebruikt worden om brood mee te maken of kan ik het ook voor andere recepten gebruiken zoals bijvoorbeeld koekjes en cake? Ik heb namelijk nog een grote voorraad amerikaanse patentbloem wat bijna de houdbaarheidsdatum heeft bereikt..

Beantwoorden
ME
Rutger 2021-11-10 08:25:02

Het is vooral geschikt voor brood, vanwege het hoge gehalte aan eiwitten. Je kunt het ook prima voor andere dingen gebruiken, maar die kunnen dan wel iets taaier of minder knapperig worden.

Beantwoorden
Alwin 2021-11-12 19:45:23

Heb je nog een goed recept voor brood met w400 bloem. Type 2

Beantwoorden
AL
Rutger 2021-11-16 13:06:34

Bedoel je de Duitse versie? Dan is het volgens mij vergelijkbaar met patentbloem en kun je het voor elk broodrecept gebruiken.

Beantwoorden
Mandy 2021-11-21 02:10:20

Welk bloem is het meest geschikt voor een heerlijke boterkoek?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-11-25 14:41:14

Je kunt daar gewoon tarwebloem voor gebruiken.

Beantwoorden
Herman 2021-12-06 10:06:17

Rutger,
Wij wonen in spanje en bakken zelf ons brood.
Ik probeer al een tijdje amerikaans patentbloem in spanje te kopen, lukt niet.
Weet jij een alternatief of nog beter een spaans merk. Dank

Beantwoorden
HE
Coby Offenberg 2021-12-06 20:20:41

Beste Rutger ik wou je wat vragen
Ik wil een kerst stol baken maar
Welk meel kan ik het beste gebruiken
Mijn vriendelijke dank
Coby Offenberg

Beantwoorden
CO
Rutger 2021-12-08 22:15:09

Hoi! Je kunt dan (Amerikaanse)patentbloem of Franse T65 bloem gebruiken.

Beantwoorden
Anke Koppelman. 2021-12-10 12:39:36

Hoi Rutger,
Ik wil knieperties gaan bakken .
Welk bloem is het meeste geschikt?

groeten,
Anke.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-12-14 08:49:12

Je kunt daar gewone tarwebloem voor gebruiken.

Beantwoorden
Alwin Evenboer 2021-12-11 21:04:41

Hoi Rutger,

Ben wat zoekende op de site van Bouwhuis om bloem te bestellen. Wat is patent extra en waar gebruik je het voor? Is dit alleen broodverbeteraar. En wat kan ik goed voor luchtige en knapperige kaizerbroodjes gebruiken. Zie zoveel merken en soorten. Prijs zegt niet alles over de kwaliteit. Tnx alvast

Beantwoorden
AL
Rutger 2021-12-14 08:24:23

Hoi. Met patent extra ben ik niet bekend. Je kunt dan het beste zelf even bij Bouwhuis informeren.

Beantwoorden
F.B 2022-04-12 12:53:09

thank you so much handig om te weten

Beantwoorden
F.
F.B 2022-04-12 13:00:40

Beste Rutger ik wilgewoon een makkelijke brood, bakken welke is de meeste geschikt? dankjwel

Beantwoorden
F.
Rutger 2022-04-13 14:25:49

Je kunt beginnen met dit basis wit brood: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/basisrecept-voor-wit-brooddeeg/

Beantwoorden
Yvonne 2022-05-22 16:51:37

Wanneer ik in een Engels recept “strong flour” tegen kom, welk type bloem is dat dan bij ons?

Beantwoorden
YV
Rutger 2022-05-22 17:38:54

Dat is een bloem met een hoog eiwitgehalte, bijvoorbeeld (Amerikaanse) patentbloem.

Beantwoorden
Thei 2022-06-09 23:39:02

Mag je zeeuwsbloem mengen met patentbloem bv 1/3

Beantwoorden
TH
Rutger 2022-06-14 14:22:04

Dat kan prima.

Beantwoorden
Petra Smits 2022-06-13 22:43:28

Hoi Rutger van welk soort bloem maak je bladerdeeg ?
Ik heb nu tarwe bloem gebruikt maar ik zie vaak dat de bloem die ze gebruiken wit is en die van mij niet ,
Nu heb ik ook patent bloem en Zeeuwse bloem in huis maar welke kan ik het beste gebruiken voor mijn bladerdeeg ?
Ik had al een portie klaar gemaakt om verder af te werken met tarwe bloem .
Kan dit wel of moet ik een andere bloemsoort gebruiken?
Ik wacht je reactie af ?
Groetjes van Petra en ik wens u nog een fijne voortzetting van de avond toe .

Beantwoorden
PE
Det 2022-07-11 08:23:58

terug iets wijziger geworden....al die soorten bloem zag het niet meer zitten en ik wil mijn kasten niet vullen met 10 soorten wat raad ge aan om te kopen 1st taartjes en cake bakken.... 2de brood en pistolets... kan je me in kort eens zeggen wat ik me moet aanschaffen??? om geen verspilling te hebben ????

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-07-16 21:15:08

Kies dan voor gewone tarwebloem voor cakes, taart en koekjes en patentbloem of Amerikaanse patenbloem voor brood.

Beantwoorden
Vanhercke Marie-Rose 2022-07-18 07:34:09

Goede morgen, eindelijk weet ik nu pas wat T65 en T45 betekend. En ik bak sinds 1976!

Dankjewel.

Beantwoorden
VA
ER 2022-07-27 21:24:38

In een Amerikaans recept voor een lemon cake gebruiken ze cake flour. Wat kan ik daarvoor het beste gebruiken? Tarwebloem of patentbloem? Of iets anders? Dank alvast!

Beantwoorden
ER
Rutger 2022-08-01 10:36:47

Je kunt daar tarwebloem voor gebruiken. Of google even over cake flour, je kunt het ook zelf namaken.

Beantwoorden
erika 2022-07-31 21:07:33

beste, ik bak zuurdesembrood van spelt en rogge,welke melen zijn nog het minste "bewerkt"?

Beantwoorden
ER
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.