Zeer regelmatig krijg ik de vraag of er voor recepten suikervervangers gebruikt kunnen worden. Zelf gebruik ik eigenlijk altijd ‘gewone’ suikers. Niet alleen voor de smaak, maar ook omdat suiker een belangrijke rol speelt in de textuur van het uiteindelijke gebak. In koekjes draagt suiker bij aan de knapperigheid, voor meringue is suiker essentieel om stevig schuim te krijgen en in cake draagt de suiker er aan bij dat deze smeuïg en zacht blijft. Daarnaast zorgt suiker ook voor het bruinen van een baksel. Ik ben van mening dat je prima met reguliere suikers kunt bakken, als je het maar met mate eet. Toch was ik wel heel benieuwd hoe suikervervangers zich gedragen en daarom heb ik deze test gedaan.

Cake bakken met suikervervangers

Om te kijken wat suikervervangers in een recept doen heb ik mijn basisrecept voor cake met drie verschillende suikervervangers gebakken. Samen met een testpanel van familie en vrienden hebben we de cakes geproefd. Hieronder lees en zie je de resultaten. De cakes zijn van links naar rechts gebakken met Zusto, Sukrin en Steviala.

Cake bakken met suikervervangers

Cake met Zusto

Zusto is een suikervervanger die 75 % minder calorieën bevat dan gewone suiker. Het bestaat uit vulstof (polydextrose), oplosbare vezels uit mais, vezels uit cichorei en de zoetstoffen isomalt, erythritol & sucralose. De suiker in recepten kun je 1 op 1 vervangen door Zusto.

De fabrikant adviseert om de suikervervanger eerst te mengen met bloem, voordat je het met natte producten mengt. Dit om klontjes in het deeg of beslag te voorkomen. Eigenwijs als ik ben, en omdat ik graag mijn boter voor de cake met de suiker(vervanger) en smaakstoffen eerst luchtig op wil kloppen, begin ik toch met de boter en Zusto. Het resultaat zijn inderdaad klontjes die er niet meer uit te krijgen zijn. Voor poging 2 heb ik de boter met de eieren opgeklopt en daarna de Zusto gemengd met bloem erdoorheen gespateld. Dit ging prima.

Het resultaat is een prima cake. De cake is zeker niet droog, heeft een prima textuur, maar je proeft wel dat er andere zoetstoffen gebruikt zijn. Al met al een prima vervanger, als je het verschil in smaak geen probleem vindt.

Cake met Sukrin

Sukrin is een 100% natuurlijke suikervervanger zonder calorieën. Het bestaat uit een combinatie van verschillende zoetstoffen: erythritol & stevioglycosiden (rebaudioside a). Omdat de zoetkracht van Sukrin 2 keer zo sterk is als die van suiker heb ik de halve hoeveelheid gebruikt, in dit geval 100 gram voor het cakerecept.

De Sukrin is goed te verwerken in het cakebeslag. Wel is de structuur van het beslag iets anders dan normaal, het is wat draderig en elastisch. Het resultaat is een cake met een goede cakestructuur, meer nog dan de eerste. Wel mist deze cake smaak en mag deze volgens mijn proefpanel zoeter zijn. Een volgende keer wellicht toch meer dan de helft gebruiken misschien? Ook bij deze cake proef je, vooral in de nasmaak, dat er suikervervangers zijn gebruikt.

Cake met Steviala

Steviala is een natuurlijke suikervervanger die bestaat uit de zoetstoffen steviolglycosiden en erythritol. Ook de zoetkracht van Steviala is 2 keer zo sterk als die van suiker, dus heb je voor mijn cakerecept genoeg aan 100 gram Steviala.

Het cakebeslag maken gaat prima en lijkt erg op ‘normaal’ cakebeslag. Ook deze cake is minder zoet en smaakvol dan we normaal gewend zijn. Suiker is normaal gezien natuurlijk ook een smaakversterker, dat is iets wat in deze cake lijkt te missen. De cake is matig van structuur en neutraal van smaak. Ook hier is in de nasmaak heel duidelijk te proeven dat er suikervervangers zijn gebruikt.

Ik ben heel benieuwd of jij suikervervangers gebruikt om te bakken. Wat vind je er van? Waarom gebruik je ze en pas jij recepten aan wanneer je met suikervangers bakt?

Cake bakken met suikervervangers
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (25)
Irena 2021-10-06 19:26:51

Hallo, ik bak ook altijd met kokosbloesemsuiker. Je baksels worden wat donkerder maar voor de rest zijn ze net zo lekker als met gewone suiker. Maar smaken verschillen natuurlijk. Groetjes Irena.

Beantwoorden
IR
Marjan 2021-10-01 11:12:20

Ik gebruik 5 ml vloeibare zoetstof en 120 gram suiker. Niet helemaal suikervrij maar wel minder lukt altijd prima.

Beantwoorden
MA
Mirjam 2021-09-08 12:08:28

Hoi Rutger,
Ik gebruik vaak Tagatesse, dit is te krijgen bij de plusmarkt en is best te doen. Je gebruikt ongeveer de helft 't.o.v. gewone suiker.

Beantwoorden
MI
Elly 2021-07-08 15:58:55

ik gebruik ook altijd Sukrin maar er zijn toch diverse baksels in de vuilnisbak terecht gekomen.
Nu bak ik vaak een wortelcake met walnoten maar vervang de kokosbloesemsuiker door Sukrin GOLD, dit is een bruine suiker waar niet zo’n bijsmaak in zit. ( of 50/50)
Bij Sukrin kun je ook cakemixen kopen, heb er 1 in huis maar het trekt mij toch niet aan om deze te gaan bakken. Het is best lastig voor diabeet patiënten om iets lekker te bakken. Dus Rutger als je misschien eens koekjes gaat uitproberen wordt ik vast een grote fan.
Elly

Beantwoorden
EL
Willie 2021-07-01 11:20:52

Voor koolhydraat arme producten heb ik Sukrin gebruikt als vervanger voor de suiker. In plaats van de 50% waar jij over praat heb ik 75% gebruikt. Toch blijft de smaak wat achter op de normale cake. Vervolgens ben ik verder gegaan met het maken van een biscuit beslag met Sukrin. Ook hier weer 75% gebruikt. Nu wordt het kapsel wat kruimiger dan normaal. Je moet dus bij het maken van een taart voorzichtiger met het kapsel om gaan maar het is goed te doen.

Beantwoorden
WI
Carin 2021-01-03 12:30:44

Bedankt voor het delen van je tips, gisteren de cake op gewone manier gebakken erg lekker, alleen andere volgorde ..eieren luchtig geslagen toen boter erdoor ..dacht komt niet goed...gelukkig heb ik een kitchenaid..bloem erdoor ...erg lekker. Volgende x bitterkoekjes erdoor doen...gr Rutger

Beantwoorden
CA
Sis 2020-10-08 18:55:28

Kokosbloesem suiker is niet geschikt voor diabetes patienten, zoals maltitol laat net als kocosbloesemsuiker je suikerspiegel stijgen. Voor gezonde mensen goed maar voor diabetes niet.

Beantwoorden
SI
Sonja 2019-05-31 23:15:01

Ik heb een workshop met zusto gevolgd bij Jolanda's bakhuisje, was super! Ikzelf werk enormveel met zusto,ik vind het een topprodukt! Vind het fijn als iedereen( ook iemand met diabetes) kan genieten van alle lekkers!!!! 👍😉😛😛😛

Beantwoorden
SO
Georges Paulus 2019-05-23 16:20:02

İk zou graag koekjes baken is daar een recept voor dank u want ik ben diabeet

Beantwoorden
GE
Rutger 2019-05-27 12:18:44

Wellicht dat ik binnenkort nog wat suikervervangers voor koekjes uit ga proberen. Op dit moment heb ik daar nog geen recept voor.

Beantwoorden
Charlotte 2019-05-20 09:02:56

Ik heb ooit cupcakes met Splenda Stevia gebakken, en waar de cakejes in eerste instantie best lekker waren, droogden ze veel sneller uit dan gewonen cakejes. Beetje jammer.

Beantwoorden
CH
Swante 2019-05-16 21:15:48

Ik gebruik altijd kokosbloesem suiker. Erg lekker proef je niets van. Soms vervang ik suikers door agave siroop als dat past in het recept

Beantwoorden
SW
Kim Boom-kersteman 2019-05-16 18:47:51

Ik heb ook gebakken met suikervervangers, maar de nasmaak blijft naar. Ik probeer nu ipv suiker rozijnen of gedroogde pruimen te gebruiken en zo min mogelijk suiker erin of 50/50

Beantwoorden
KI
Walter 2019-05-16 16:52:12

Inderdaad werkt heel goed of ook canderell

Beantwoorden
WA
Walter 2019-05-16 16:49:53

Ik gebruik tagatesse in mijn bereidingen, vgl tot op zekere hoogte met zusto. Iets voordeliger in prijs wel

Beantwoorden
WA
Sam 2019-05-15 19:03:42

Probeer eens TAGATESSE die werkt heel erg goed met alles

Beantwoorden
SA
Judith Adriaanse 2019-05-15 18:16:59

Wel met diverse suikervervangers geprobeerd, echter de nasmaak vind ik naar. Wel kokosbloesemsuiker gekocht die ik nog moet uit proberen. Ben benieuwd!

Judith

Beantwoorden
JU
Amalia 2021-08-30 16:50:49

Bakken met vloeibare zoetstof is prima … geen nasmaak … alleen je baksel goed zoeten want met bakken loopt de zoete smaak iets terug! En bloem is ook niet goed voor diabeten …

Beantwoorden
AM
Ina 2019-05-15 17:23:11

Hallo,

Ik gebruik vaak palmsuiker of kokosbloesemsuiker. Neem eens een kijkje op de site van smakelijck.
Zou ook graag jou recept willen uitprobeten maar dan met kokosbloesem of palmsuiker. Gr ina

Beantwoorden
IN
nora 2019-05-15 17:03:31

kan je amandel of kokosmeel gebruiken ipv normale meel?

Beantwoorden
NO
Jose 2019-05-15 16:55:57

Heb al verschillende malen met zusto gebakken ! Gaat prima en de smaak is echt goed , ook pudding, wafels zijn er lekker mee !

Beantwoorden
JO
Geertje 2019-05-15 16:50:44

Hoi Rutger,

Heb je ook ervaring met kokosbloesem suiker?
Ik ben erg benieuwd naar de invloed van deze suiker op baksel.

Groeten, Geertje

Beantwoorden
GE
Rutger 2019-05-21 14:06:01

Hoi Geertje. Daar heb ik nog geen ervaring mee.

Beantwoorden
Carinne Magdeleyns 2019-05-15 16:43:05

Dag Rutger, ook ik gebruik Zusto. Ik heb eens een workshop gevolgd over bakken met Zusto en daar werd de raad gegeven: ofwel mengen met bloem ofwel bv. mengen met eigeel en opkloppen, dan eerst de eigelen beginnnen te kloppen en beetje bij beetje de Zusto met een zeef bijvoegen dan klontert het mengsel niet.

Beantwoorden
CA
Rutger 2019-05-21 14:06:33

Hoi! Dank voor de tips! Goed om te weten dat je het ook eerst met het eigeel op kunt kloppen.

Beantwoorden
Lila 2019-05-15 14:29:13

Dag Rutger......Leuk deze test! Het is een vraag die mij ook al lang bezighoudt. Op basis van jouw test houd ik het toch maar bij gewone suiker en dan maar wat minder ervan eten. Dankjewel voor het uitproberen. Groet Lila

Beantwoorden
LI
Nell 2019-05-15 12:16:40

Ik vind het sowieso super dat je dit hebt uitgeprobeerd. Ik ga het zeker ook maken. Ik ga het met Sukrin testen omdat ik dat in huis heb maar nog nooit een cake mee gebakken. Cake nr. 1 ziet er voor mij wel het mooiste uit vanwege de kleur.
Ik kan je nu nog niet zeggen hoe het smaakt. Wordt vervolgd.

Beantwoorden
NE
Sonja 2019-05-15 09:26:57

Ben erg benieuwd waar deze suikervervangers te koop zijn!

Beantwoorden
SO
Nell 2019-05-15 12:18:37

Ik koop het bij natuurwinkels. Holland & Barret heeft het ook. Zelfs Bol.com

Beantwoorden
NE
Rutger 2019-05-21 14:08:15

Alle zijn online goed te verkrijgen. Als je ze zoekt op google kom je zeker bij verkooppunten uit.

Beantwoorden
lonneke 2019-05-15 08:39:47

Hallo Rutger,

Ik bak steeds meer met Zusto. Ik vind het een fijne vervanger en het is te gebruiken voor mensen die diabetes hebben, want volgens Zusto zelf doet het niets met je suikerspiegel. En het is een zoetstof waarvan ik de nasmaak het lekkerste vind van alle zoetstoffen die ik tot nu toe geprobeerd heb

Groetjes Lonneke

Beantwoorden
LO