Ik krijg bij recepten regelmatig de vraag of er suikervervangers gebruikt kunnen worden. Zelf gebruik ik eigenlijk altijd ‘gewone’ suikers. Niet alleen vanwege de smaak, maar ook omdat suiker een belangrijke rol speelt in de textuur van het uiteindelijke gebak.

Suiker kan verschillende functies hebben. In koekjes draagt suiker bij aan de knapperigheid, voor meringue is suiker essentieel om stevig schuim te krijgen en in cake draagt de suiker eraan bij dat deze smeuïg en zacht blijft. Daarnaast zorgt suiker ook voor het bruinen van een baksel. Meer weten? Lees dan dit artikel voor alles over suiker.

Cake bakken met suikervervangers

Zelf ben ik van mening dat je prima met reguliere suikers kunt bakken, als je het maar met mate eet. Toch was ik wel heel benieuwd hoe suikervervangers zich gedragen en vooral hoe je een heerlijke suikervrije cake kunt maken of een andere lekkernij zonder suiker bakt.

Cake bakken met suikervervangers

3x cake bakken zonder suiker

Om te kijken hoe suikervervangers werken in een bak recept, heb ik mijn basisrecept voor cake gemaakt met drie verschillende suikervervangers. Samen met een testpanel van familie en vrienden hebben we de cakes geproefd. Hieronder lees en zie je de resultaten. De suikervrije cakes zijn van links naar rechts gebakken met Zusto, Sukrin en Steviala.

Cake bakken met suikervervangers

Cake zonder suiker bakken met Zusto

Zusto is een suikervervanger met 75% minder calorieën dan gewone suiker. Het bestaat uit vulstof (polydextrose), oplosbare vezels uit maïs, vezels uit cichorei en de zoetstoffen isomalt, erythritol & sucralose. Je kunt de suiker in recepten 1 op 1 vervangen door Zusto. Je kunt hier Zusto kopen.

De fabrikant adviseert om de suikervervanger eerst te mengen met bloem, voordat je het met natte producten mengt. Dit om klontjes in het deeg of beslag te voorkomen. Eigenwijs als ik ben, en omdat ik graag mijn boter voor de cake met de suiker(vervanger) en smaakstoffen eerst luchtig op wil kloppen, begin ik toch met de boter en Zusto. Het resultaat? Ik krijg inderdaad te maken met klontjes die er niet meer uit te krijgen zijn. Tijd voor een nieuwe poging dus. Voor poging 2 heb ik de boter met de eieren opgeklopt en daarna de Zusto gemengd met bloem erdoorheen gespateld. Dit ging prima.

Het resultaat is een prima cake. De cake is zeker niet droog, heeft een prima textuur, maar je proeft wel dat er andere zoetstoffen gebruikt zijn dan suiker. Al met al is deze cake zonder suiker een prima vervanger, als je het verschil in smaak geen probleem vindt.

Cake zonder suiker bakken met Sukrin

Sukrin is een 100% natuurlijke suikervervanger zonder calorieën. Het bestaat uit een combinatie van verschillende zoetstoffen: erythritol & steviolglycosiden (rebaudioside a). Omdat de zoetkracht van Sukrin 2 keer zo sterk is als die van suiker heb ik de halve hoeveelheid gebruikt, in dit geval 100 gram voor het cake recept.

De Sukrin is goed te verwerken in het cakebeslag. Wel is de structuur van het beslag iets anders dan normaal, het is wat draderig en elastisch. Het resultaat is een cake met een goede structuur, meer nog dan de eerste. Wel mist deze suikervrije cake smaak en mag deze volgens mijn proefpanel zoeter zijn. Een volgende keer misschien toch meer dan de helft gebruiken? Ook bij deze cake proef je, vooral in de nasmaak, dat er suikervervangers zijn gebruikt.

Cake zonder suiker bakken met Steviala

Steviala is een natuurlijke suikervervanger die bestaat uit de zoetstoffen steviolglycosiden en erythritol. Ken je vooral de term Stevia? Steviala is de naam van het merk zoetstof dat ik gebruik. Stevia is de naam van de plant waaruit de zoetstoffen (steviolglycosiden) voor Steviala gehaald worden. 

Net als bij Sukrin is de zoetkracht van Steviala 2 keer zo sterk als die van suiker. Je hebt dus voor mijn cake recept genoeg aan 100 gram Steviala in plaats van 200 gram suiker.

Het cakebeslag maken gaat prima en lijkt erg op ‘normaal’ beslag. Ook deze cake is minder zoet en smaakvol dan we normaal gewend zijn. Suiker is normaal gezien natuurlijk ook een smaakversterker, dat is iets wat in deze suikervrije cake lijkt te missen. De cake is matig van structuur en neutraal van smaak. Ook hier is in de nasmaak heel duidelijk te proeven dat er suikervervangers zijn gebruikt.

Cake bakken met suikervervangers

Ik ben heel benieuwd of jij suikervervangers gebruikt om te bakken, bijvoorbeeld om een suikervrije cake te maken. Wat vind je ervan? Waarom gebruik je ze en pas jij recepten aan wanneer je met suikervangers bakt?

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (40)
lonneke 2019-05-15 08:39:47

Hallo Rutger,

Ik bak steeds meer met Zusto. Ik vind het een fijne vervanger en het is te gebruiken voor mensen die diabetes hebben, want volgens Zusto zelf doet het niets met je suikerspiegel. En het is een zoetstof waarvan ik de nasmaak het lekkerste vind van alle zoetstoffen die ik tot nu toe geprobeerd heb

Groetjes Lonneke

Beantwoorden
LO
Sonja 2019-05-15 09:26:57

Ben erg benieuwd waar deze suikervervangers te koop zijn!

Beantwoorden
SO
Rutger 2019-05-21 14:08:15

Alle zijn online goed te verkrijgen. Als je ze zoekt op google kom je zeker bij verkooppunten uit.

Beantwoorden
Nell 2019-05-15 12:18:37

Ik koop het bij natuurwinkels. Holland & Barret heeft het ook. Zelfs Bol.com

Beantwoorden
NE
Nell 2019-05-15 12:16:40

Ik vind het sowieso super dat je dit hebt uitgeprobeerd. Ik ga het zeker ook maken. Ik ga het met Sukrin testen omdat ik dat in huis heb maar nog nooit een cake mee gebakken. Cake nr. 1 ziet er voor mij wel het mooiste uit vanwege de kleur.
Ik kan je nu nog niet zeggen hoe het smaakt. Wordt vervolgd.

Beantwoorden
NE
Lila 2019-05-15 14:29:13

Dag Rutger......Leuk deze test! Het is een vraag die mij ook al lang bezighoudt. Op basis van jouw test houd ik het toch maar bij gewone suiker en dan maar wat minder ervan eten. Dankjewel voor het uitproberen. Groet Lila

Beantwoorden
LI
Carinne Magdeleyns 2019-05-15 16:43:05

Dag Rutger, ook ik gebruik Zusto. Ik heb eens een workshop gevolgd over bakken met Zusto en daar werd de raad gegeven: ofwel mengen met bloem ofwel bv. mengen met eigeel en opkloppen, dan eerst de eigelen beginnnen te kloppen en beetje bij beetje de Zusto met een zeef bijvoegen dan klontert het mengsel niet.

Beantwoorden
CA
Rutger 2019-05-21 14:06:33

Hoi! Dank voor de tips! Goed om te weten dat je het ook eerst met het eigeel op kunt kloppen.

Beantwoorden
Geertje 2019-05-15 16:50:44

Hoi Rutger,

Heb je ook ervaring met kokosbloesem suiker?
Ik ben erg benieuwd naar de invloed van deze suiker op baksel.

Groeten, Geertje

Beantwoorden
GE
Rutger 2019-05-21 14:06:01

Hoi Geertje. Daar heb ik nog geen ervaring mee.

Beantwoorden
Jose 2019-05-15 16:55:57

Heb al verschillende malen met zusto gebakken ! Gaat prima en de smaak is echt goed , ook pudding, wafels zijn er lekker mee !

Beantwoorden
JO
nora 2019-05-15 17:03:31

kan je amandel of kokosmeel gebruiken ipv normale meel?

Beantwoorden
NO
Ina 2019-05-15 17:23:11

Hallo,

Ik gebruik vaak palmsuiker of kokosbloesemsuiker. Neem eens een kijkje op de site van smakelijck.
Zou ook graag jou recept willen uitprobeten maar dan met kokosbloesem of palmsuiker. Gr ina

Beantwoorden
IN
Judith Adriaanse 2019-05-15 18:16:59

Wel met diverse suikervervangers geprobeerd, echter de nasmaak vind ik naar. Wel kokosbloesemsuiker gekocht die ik nog moet uit proberen. Ben benieuwd!

Judith

Beantwoorden
JU
Amalia 2021-08-30 16:50:49

Bakken met vloeibare zoetstof is prima … geen nasmaak … alleen je baksel goed zoeten want met bakken loopt de zoete smaak iets terug! En bloem is ook niet goed voor diabeten …

Beantwoorden
AM
Sam 2019-05-15 19:03:42

Probeer eens TAGATESSE die werkt heel erg goed met alles

Beantwoorden
SA
Walter 2019-05-16 16:49:53

Ik gebruik tagatesse in mijn bereidingen, vgl tot op zekere hoogte met zusto. Iets voordeliger in prijs wel

Beantwoorden
WA
Walter 2019-05-16 16:52:12

Inderdaad werkt heel goed of ook canderell

Beantwoorden
WA
Kim Boom-kersteman 2019-05-16 18:47:51

Ik heb ook gebakken met suikervervangers, maar de nasmaak blijft naar. Ik probeer nu ipv suiker rozijnen of gedroogde pruimen te gebruiken en zo min mogelijk suiker erin of 50/50

Beantwoorden
KI
Swante 2019-05-16 21:15:48

Ik gebruik altijd kokosbloesem suiker. Erg lekker proef je niets van. Soms vervang ik suikers door agave siroop als dat past in het recept

Beantwoorden
SW
Charlotte 2019-05-20 09:02:56

Ik heb ooit cupcakes met Splenda Stevia gebakken, en waar de cakejes in eerste instantie best lekker waren, droogden ze veel sneller uit dan gewonen cakejes. Beetje jammer.

Beantwoorden
CH
Georges Paulus 2019-05-23 16:20:02

İk zou graag koekjes baken is daar een recept voor dank u want ik ben diabeet

Beantwoorden
GE
Rutger 2019-05-27 12:18:44

Wellicht dat ik binnenkort nog wat suikervervangers voor koekjes uit ga proberen. Op dit moment heb ik daar nog geen recept voor.

Beantwoorden
Sonja 2019-05-31 23:15:01

Ik heb een workshop met zusto gevolgd bij Jolanda's bakhuisje, was super! Ikzelf werk enormveel met zusto,ik vind het een topprodukt! Vind het fijn als iedereen( ook iemand met diabetes) kan genieten van alle lekkers!!!! 👍😉😛😛😛

Beantwoorden
SO
Sis 2020-10-08 18:55:28

Kokosbloesem suiker is niet geschikt voor diabetes patienten, zoals maltitol laat net als kocosbloesemsuiker je suikerspiegel stijgen. Voor gezonde mensen goed maar voor diabetes niet.

Beantwoorden
SI
Carin 2021-01-03 12:30:44

Bedankt voor het delen van je tips, gisteren de cake op gewone manier gebakken erg lekker, alleen andere volgorde ..eieren luchtig geslagen toen boter erdoor ..dacht komt niet goed...gelukkig heb ik een kitchenaid..bloem erdoor ...erg lekker. Volgende x bitterkoekjes erdoor doen...gr Rutger

Beantwoorden
CA
Willie 2021-07-01 11:20:52

Voor koolhydraat arme producten heb ik Sukrin gebruikt als vervanger voor de suiker. In plaats van de 50% waar jij over praat heb ik 75% gebruikt. Toch blijft de smaak wat achter op de normale cake. Vervolgens ben ik verder gegaan met het maken van een biscuit beslag met Sukrin. Ook hier weer 75% gebruikt. Nu wordt het kapsel wat kruimiger dan normaal. Je moet dus bij het maken van een taart voorzichtiger met het kapsel om gaan maar het is goed te doen.

Beantwoorden
WI
Elly 2021-07-08 15:58:55

ik gebruik ook altijd Sukrin maar er zijn toch diverse baksels in de vuilnisbak terecht gekomen.
Nu bak ik vaak een wortelcake met walnoten maar vervang de kokosbloesemsuiker door Sukrin GOLD, dit is een bruine suiker waar niet zo’n bijsmaak in zit. ( of 50/50)
Bij Sukrin kun je ook cakemixen kopen, heb er 1 in huis maar het trekt mij toch niet aan om deze te gaan bakken. Het is best lastig voor diabeet patiënten om iets lekker te bakken. Dus Rutger als je misschien eens koekjes gaat uitproberen wordt ik vast een grote fan.
Elly

Beantwoorden
EL
Mirjam 2021-09-08 12:08:28

Hoi Rutger,
Ik gebruik vaak Tagatesse, dit is te krijgen bij de plusmarkt en is best te doen. Je gebruikt ongeveer de helft 't.o.v. gewone suiker.

Beantwoorden
MI
Marjan 2021-10-01 11:12:20

Ik gebruik 5 ml vloeibare zoetstof en 120 gram suiker. Niet helemaal suikervrij maar wel minder lukt altijd prima.

Beantwoorden
MA
Irena 2021-10-06 19:26:51

Hallo, ik bak ook altijd met kokosbloesemsuiker. Je baksels worden wat donkerder maar voor de rest zijn ze net zo lekker als met gewone suiker. Maar smaken verschillen natuurlijk. Groetjes Irena.

Beantwoorden
IR
Marijke 2022-04-07 20:48:02

Gebruik je de zelfde hoeveel kokosbloemsuiker als gewone suiker?

Beantwoorden
MA
Bets 2021-12-10 09:55:23

Kun je mij vertellen hoeveel total sweet xylitol ik moet gebruiken in plaats van suiker bij het bakken van een cake

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-12-14 08:49:47

Daar heb ik geen ervaring mee.

Beantwoorden
Leontine de Vries 2022-01-22 14:52:15

Ik bak met erythrol. Meestal gebruik ik 50% licht bruine basterdsuiker en 50% erythrol. Het bakt erg goed, omdat het erg lijkt op suiker. Het is wel minder zoet, maar hierdoor blijft de echte suiker smaak wel aanwezig en bak ik toch minder zoet. Dat bevalt me goed. Ik gebruik het ook in red velvet, carrotcake, cocosmakronen en als ik mascarpone room maak voeg ik de helft minder suiker toe. Ik vind de smaak subtiel en het voelt goed om minder suiker te gebruiken. Ook werk ik soms met erythrol poedersuiker.

Beantwoorden
LE
Riet 2022-01-26 13:30:12

Met Sukrin Gold heb je een beter resultaat bij het bakken.

Zusto geeft een mooi resultaat, maar sommige mensen krijgen enorme last van winderigheid bij het eten van producten gemaakt met Zusto.

Beantwoorden
RI
Bea 2022-01-31 11:53:25

Hoi Rutger ,heb voor het eerst met suiker vervanger gebakken (zandkoekjes)..deze waren erg droog ,en inderdaad vind ik de nasmaak te chemisch .

Beantwoorden
BE
Gerrie Zlateva 2022-02-05 11:53:50

Hoi Rutger, ik gebruik regelmatig Sweetly Stevia voor mijn cakes, dit in verband met diabetes. Maar ik doe half om half ongeveer. 120 gram gewone suiker en voor 80 gram Stevia, dat zijn 20 zakjes van 1,2 gram. Op het zake staat 1,2 gram Stevia vervangt 4 gram suiker. Ik vind de cake redelijk goed van smaak, hij is alleen een beetje steviger van structuur, maar goed te doen.

Beantwoorden
GE
Anne 2022-02-22 12:18:25

Hoi Rutger,

Ik bak regelmatig volgens het boek van Goed Zoet, bakken zonder suiker van Nanne Hogeland en Saskia Lelieveld (fotografie). Ik kom vaak uit op hele andere receptsamenstellingen. In Goed Zoet staat een recept voor chocoladecake met kokosbloesemsuiker en rijststroop (vindt ik zelf het lekkerst).

Met groet,
Anne Lelieveld-Janssen

Beantwoorden
AN
Linda 2022-03-09 10:53:27

Hallo Rutger
Ik zou graag een luchtige
biscuit bakken met zusto
Hoe begin ik eraan en wat zijn de juiste ingrediënten.

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-03-13 12:49:35

Daar kan ik je helaas niet mee helpen, daar heb ik geen ervaring mee.

Beantwoorden
Josee Brouwers 2022-03-17 02:05:28

Na mijn niertransplantatie zit ik momenteel op een suikervrij dieet.

Daar ik 4 kinderen thuis heb en er daar een paar verjaren wil ik toch ook iets om van te smullen.

Beantwoorden
JO
Anita 2022-03-31 09:22:15

Mijn ervaring met Zùsto is dezelfde. Van de andere zoetstoffen weet ik dat de nasmaak niet gewaardeerd wordt. Nu nog Tagatesse uitproberen. Heeft u dit product al geprobeerd? Met Zùsto moet je de temperatuur zeker verlagen anders is de cake veel te donker

Beantwoorden
AN
Annelies 2022-09-26 19:50:53

Ik heb de cake gemaakt met Tagatesse. Us zeer goed gelukt mits toch ook enige nasmaak

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-03-31 10:34:41

Die heb ik zelf nog niet geprobeerd, ben benieuwd naar jouw ervaring daarmee.

Beantwoorden
Michael Horn 2022-03-31 13:31:23

Heb je ook al geprobeer met de zoetstof sucralose? dit is een stof gewonnen uit suiker en smaakt hierdoor ook naar suiker.

Beantwoorden
MI
Deb 2022-05-24 14:17:13

Hoi, heb ik thuis. Kan je het gewoon 1 op 1 gebruiken? Ik heb ook de vloeibare.

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-04-10 12:19:20

Hoi, dat heb ik nog nooit geprobeerd. Leuke tip!

Beantwoorden
Cindy 2022-05-09 14:16:17

Ik heb deze producten nog nooit ergens gevonden.waar zijn de suiker vervangers te koop?

Beantwoorden
CI
Rutger 2022-05-16 14:43:00

Vooral online.

Beantwoorden
Tjitske 2022-08-29 13:39:22

Wat fijn om deze test te lezen. Ik heb afgelopen week gebakken met Zusto en tot mijn frustratie loste de cake niet uit mijn Nordic Ware vorm. Waarschijnlijk omdat de verhouding toch anders was dan bovenstaande cakes. Een deel van de boter werd nl. vervangen door roomkaas en de bloem door amandelmeel. Ik had de vorm beboterd en met paneermeel bestrooid, maar het bleef er klemvast in zitten. Ik heb het eruit moet scheppen. De smaak was overigens wel goed, de structuur best lekker, maar dit recept bakken in een reliefvorm is een slecht idee. Bakpapier is een must.

Beantwoorden
TJ
Mw.Toethuis 2022-09-04 20:32:48

Goedeavond Rutger

Ik vraag me af wanneer ik stevia gebruik in cake, hoeveel calorien levert dan een plak cake?
Vriendelijke groet Mw.Toethuis

Beantwoorden
MW
Rutger 2022-09-14 20:00:24

Goedendag. Dat kan ik u helaas niet vertellen, maar u kunt het altijd zelf uitrekenen.

Beantwoorden
Lidy 2022-09-16 12:22:51

Rutger, Ik gebruik al jaren Splenda en heb nauwelijks of geen nasmaak hiervan.
Alle andere suikervervangers ook inmiddels uitgeprobeert maar daarbij wel steeds een wat "chemische" nasmaak. Vooral bij de erythritol is die significant scherper dan bij de anderen. Het enige middel dat ik nog niet heb uitgeprobeert is Monk fruit.
De zakken van 275 gram Splenda zijn echter zo duur geworden (15.95) dat ik ze voortaan mee terugneem uit Amerika ($9,90).

Beantwoorden
LI
Marina 2022-09-26 21:20:37

Ik bak een cake met Zùsto. De reden hiervoor is dat ik diabetes type 2 heb. Doordat Zùsto heel veel vezels bevat, hebben de koolhydraten van bv een cakemix geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Ik klop er zelfs slagroom mee om een extra gunstige werking van de vezels te hebben op de bloedsuikerspiegel. Binnenkort ga ik zelf slagroomtruffels maken met alleen slagroom, dus zonder roomboter er in te verwerken. Zùsto heeft de bijwerking dat de slagroom stijver word. Dus geschikt om zelf slagroom truffels te maken. Ook ben ik van plan om koekjes ermee te bakken. Als diabeet wil ik ook wel een keer snoepen zonder dat de bloedsuikerspiegel gaat pieken. Andere zoetstoffen bevatten geen vezels. Hierdoor zijn de koolhydraten in bak producten ongeschikt voor een diabeet.

Beantwoorden
MA
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.