Eindelijk is het zo ver! Vanaf vandaag ligt mijn nieuwe boek in de boekwinkels. In Het makkelijke bakboek vind je 100 recepten waarmee je heel gemakkelijk de lekkerste dingen bakt! Van koekjes tot taarten en van cakes tot desserts, voor alles vind je makkelijke bakrecepten in dit boek.
Het afgelopen jaar heb ik keihard gewerkt aan het maken van dit boek. Nadat ik samen met mijn uitgever het idee had uitgewerkt en de kaders had bepaald waaraan de recepten moesten voldoen, kon ik beginnen met het ontwikkelen van de recepten. Om te zorgen dat de recepten echt makkelijk en snel zouden zijn hadden we een aantal richtlijnen waaraan ieder recept moest voldoen:
- Een bereidingstijd (exclusief oven) van maximaal 25 minuten (liefst minder natuurlijk).
- Maximaal 10 ingrediënten per recept, inclusief zout en bloem.
- De ingrediënten moeten in de supermarkt verkrijgbaar zijn.
- Er is geen moeilijke apparatuur nodig, hooguit een handmixer.
- Elk recept moet je met 1 kom kunnen maken, dus niet veel losse bereidingen.
- Alle recepten worden gebakken in een standaardbakvorm, zoals een spring- of cakevorm.
Met deze eisen op papier ben ik aan de slag en aan de bak gegaan om 100 recepten te ontwikkelen. We hebben regelmatig proefavondjes gehad waar ik aan vrienden en familie alles liet proeven. Per avond proefden we 10-14 baksels en werden deze uitgebreid gekeurd. Als ze goedgekeurd waren konden ze uitgewerkt worden voor in het boek, zo niet dan kreeg het recept aanpassingen tot het goed genoeg was.
Met alle recepten op papier en gecheckt door mijn culinaire redactie kon de fotografie beginnen. Ik vind dat één van de leukste dingen van het maken van een bakboek. Tijdens de fotodagen wordt het boek steeds tastbaarder; alle recepten krijgen een beeld en bepalen samen de sfeer van het boek. Samen met fotograaf Saskia, stylist Alexandra en heel veel hulp van mijn vader en vriend hebben we in 7 fotodagen alle 100 recepten op de foto gezet. In de video hieronder zie je hoe het er aan toe ging op de fotodagen. Hierbij ook een compliment voor Saskia, het is haar wederom gelukt om (bijna) alles uit dit boek te proeven!
Na de fotodagen zit het meeste werk voor mij er op. Er volgen een aantal proeven waarin de opmaak van het boek wordt geperfectioneerd en natuurlijk lees ik dan alles nog door, om te checken of alles goed staat en klopt. En daarna is het wachten, tot het boek eindelijk van de drukker komt. Als ik het eerste exemplaar krijg is dat altijd een heel bijzonder moment. Het is zo tof om dan alles waar je een jaar aan hebt gewerkt in het echt te zien. Ik ben weer heel trots op dit boek en ik hoop dat jullie er heel veel bakplezier mee gaan hebben!
Ben je nieuwsgierig geworden naar Het makkelijke bakboek? Of wil je ‘m bestellen! Dat kan hier!








