Panna cotta is een Italiaans dessert, wat letterlijk
gekookte room betekent. Je komt het met veel verschillende smaken, toppingen en
manieren tegen. Panna cotta kan gestort worden als een klein puddinkje,
geserveerd worden in een glaasje of potje of zelfs een onderdeel zijn van een
taart. In dit artikel vind je de lekkerste panna cotta recepten! Welke is jouw
favoriet?
Basisrecept voor panna cotta
Met dit basisrecept maak je de lekkerste panna cotta. De hoeveelheid gelatine zorgt ervoor dat je de panna cotta wel kunt storten, maar dat hij verder nog wiebelig en zijdezacht van smaak is. Check hier het recept!
Panna cotta zonder gelatine
Eet je liever geen gelatine, dan kun je dit Italiaanse dessert maken met agar agar. Dit is een plantaardig bindmiddel dat gemaakt wordt van roodwieren. Het recept vind je hier!
Panna cotta met vlierbloesem en aardbeiensaus
De vlierbloesemsiroop in deze versie geeft het dessert een fruitige smaak, die heel goed samengaat met de zelfgemaakte aardbeiensaus. Het recept vind je hier!
Panna cotta in glaasjes met zomerfruit
Deze panna cotta serveer je in glaasjes. Dat is extra makkelijk, zo hoef je hem namelijk niet te storten voor het serveren. De zelfgemaakte compote van zomerfruit maakt dit zomerse dessert helemaal af! Check hier het recept!
Panna cotta van kokos
De kokos geeft een tropische smaak aan deze versie. Samenmet de sesamkletskoppen levert dit een onwijs lekker nagerecht op! De kokospanna cotta vind je hier!
Panna cotta van witte chocolade
De witte chocolade maakt deze panna cotta extra romig en rijk van smaak. Het recept vind je hier!
Panna cotta van yoghurt
Deze versie is wat lichter en frisser, doordat een gedeelte van de room vervangen is door yoghurt. Deze panna cotta met yoghurt is ook erg lekker met vers fruit of zelfgemaakte frambozensaus. Het recept vind je hier!
Kruidige panna cotta
De slagroom voor deze versie is geïnfuseerd met verschillende specerijen, wat de panna cotta een heerlijke kruidige smaak geeft. Check hier het recept!
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (2)
DC2018-12-19 07:33:55
Beste Rutger.
Het lukt mij nooit om de panna cotta te storten uit het timbaaltje,terwijl ik het insmeer met wat boter,en ook eventjes in warm water zet ( altijd te lang waardoor de pannacotta gaat smelten) heb jij een betere tip hoe ik dit nou toch eens netjes gestort krijg?
Groet DC van Barneveld
Hallo DC. Het invetten met boter zou ik achterwege laten. Door de timbaaltjes even in warm water te zetten smelt het buitenste laagje van de panna cotta en kun je deze makkelijk storten. Extra boter zou dat alleen maar lastiger maken. Voor de zekerheid kun je ook met een scherp mesje even het randje van de panna cotta aan de bovenkant voorzichtig losmaken.
Ik meng me hier ongevraagd (!) even in.... Ik gebruik siliconen muffinvormpjes (je kunt ook een grote gebruiken natuurlijk) en die kun je er gemakkelijk 'afstropen'. Misschien een tip? 😉
Hoi Rutger. De panna cotta met kokos lijkt me heerlijk. Ik maak voor Kerst een grand dessert dus wil ik hiervoor muffinvormpjes gebruiken. Hoeveel van jou recept heb ik dan nodig om 10 vormpjes voor driekwart te vullen?
Hoi! Je kunt het beste even de inhoud van de vormpjes opmeten, door ze te vullen met water en dat daarna te meten. Als je dat weet dan kun je uitrekenen hoeveel van het panna cotta mengsel je nodig hebt. 1 recept geeft zo'n 500 ml.