In dit recept wordt de panna cotta op smaak gebracht met verschillende specerijen. Samen met de stoofpeertjes en de speculaaskruimels vormt het zo een heerlijk geheel. Als je het spannend vind om de panna cotta te storten, kun je deze ook in kleine bakjes of potjes laten opstijven en hem daarin serveren.

- Voor de panna cotta
- 3 ½ gelatineblaadjes
- 500 ml slagroom
- 70 gr suiker
- ½ vanillestokje
- 1 kaneelstokje
- 2 stuks steranijs
- 3 peulen kardemom, geplet
- Voor de stoofperen
- 6 stoofpeertjes (Gieser Wildeman), geschild (verder heel gelaten)
- 450 ml rode wijn of rode port (of een combinatie van beide)
- 40 gr bruine basterdsuiker
- 1 kaneelstokje
- 2 stuks steranijs
- Verder nodig
- speculaasbrokken, grof verkruimeld
Kruidige panna cotta met stoofpeer en speculaas
Doe de peren in een pan en giet de wijn erbij tot ze net onderstaan. Eventueel kun je het nog aanvullen met iets water. Doe de bruine basterdsuiker, het kaneelstokje en de steranijs erbij en breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook. Als de peren koken, laat ze dan op een laag (sudder)pitje zachtjes verder pruttelen. Laat de peren ongeveer 2 tot 3 uur stoven tot ze mooi donkerrood zijn en schep ze halverwege een keer om. Laat de peren afkoelen in het vocht.
Week de gelatineblaadjes in koud water. Snijd het halve vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg en het stokje samen met de slagroom, suiker, het kaneelstokje, de steranijs en kardemompeulen in een pan. Breng het geheel aan de kook. Haal de pan van het vuur als de room kookt en laat deze met een deksel erop een half uur staan. Zo kunnen alle smaken goed in de room trekken. Breng de room opnieuw aan de kook, haal de pan van het vuur en los de geweekte gelatine erin op. Giet het roommengsel door een zeef in 4 tot 6 (liefst metalen) vormpjes. Laat ze minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Dompel voor het serveren de vormpjes enkele seconden in een bakje met heet water (kijk uit dat er geen water bij de panna cotta komt) en haal deze er dan weer uit. Maak met een scherp mes de bovenkant rondom los en stort deze vervolgens op een bordje. Serveer de kruidige panna cotta met een lauwwarm stoofpeertje en wat speculaaskruimels.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
hoi Rutger,
Ik heb alleen plastic puddingvormpjes, kan ik die ook gebruiken? En zo niet, waar kan ik de vormpjes vinden die jij gebruikt hebt?
Bedankt!


Hi Rutger, voor hoeveel personen is dit recept? Ziet er heerlijk uit voor de kerst! Groet, Femke
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.