Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 275 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • rasp van ¼-½ citroen
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 135 gr witte basterdsuiker
  • ½ ei, losgeklopt
  • 185 gr boter, op kamertemperatuur
  • Voor de vulling
  • 125 gr amandelspijs
  • ½ ei, losgeklopt
  • 5-6 grote goudrenetten of jonagolds, geschild, klokhuis verwijderd en in partjes
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 3 el custardpoeder
  • 2-4 el witte of bruine basterdsuiker
  • 60 gr donkere rozijnen
  • Voor de topping
  • 225 gr ongezouten en ongebrande noten (bijvoorbeeld een combinatie van amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pecannoten)
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 100 gr abrikozenjam

Ben je op zoek naar een variatie op mijn traditionele appeltaart recept? Maak dan eens deze appel-notentaart. De combinatie van appel en noten in deze taart is heerlijk. Heb je weleens de appel-notentaart van de La Place gehad? Deze taart lijkt daar wel op.

Tip: ook met dit appel-notentaart recept kan je uitstekend variëren, je kunt namelijk verschillende soorten noten gebruiken.

Met dit recept haal je 10-12 punten uit de appel-notentaart.

Appel-notentaart recept

Dit recept voor de appel-notentaart is makkelijk zelf te maken aan de hand van de volgende stappen.

Taartdeeg maken

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang: zodra je een bal van het deeg kunt vormen, is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm van 24 centimeter doorsnede in met boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Kneed het deeg nog kort door en rol het deeg uit tot een dikte van 4 millimeter. Bekleed hiermee de bodem en zijkant van de springvorm. 

Tip: bekijk meer uitleg over deeg uitrollen zonder scheuren.

Vulling maken

Meng het amandelspijs met het ei en verdeel het spijsmengsel over de deegbodem. 

Doe vervolgens de appelpartjes in een kom en meng deze met de kaneel, het custardpoeder en de basterdsuiker. Is alles goed gemengd? Voeg dan de rozijnen toe en doe de appelvulling in de taartvorm. De bovenkant van de taart blijft onbedekt; de noten komen er pas na het bakken op. Zo blijven ze lekker knapperig.

Appel-notentaart bakken

Bak de appeltaart iets onder het midden van de oven in 65 tot 80 minuten goudbruin. Kan je jouw oven instellen op ‘alleen onderwarmte’? Gebruik die functie dan de laatste tien minuten zodat de bodem echt goed gaar is. Haal de taart uit de oven en laat deze afkoelen, maar laat de oven aan.

Spreid de gemengde noten uit over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in 9 tot 13 minuten goudbruin op 180 °C. Laat ze afkoelen. 

Appel-notentaart afwerken

Doe de abrikozenjam in een steelpannetje en verwarm deze al roerende. Bestrijk de afgekoelde appeltaart met de warme abrikozenjam. Verdeel de geroosterde noten over de taart en bestrijk ook deze met de abrikozenjam om ze mooi te laten glimmen.

Tip: toch liever een appeltaart zonder noten? Gebruik dan mijn lekkerste appeltaart recept.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reactie.
Reacties (15)
Anne 2021-04-11 09:11:12

Deze ziet er heerlijk uit! Nu hou ik niet van amandelspijs, kan je dat vervangen door iets anders? Alvast bedankt!

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-04-12 10:57:10

Je kunt ook wat verkruimelde cake of bijvoorbeeld speculaasjes over de bodem strooien in plaats van het amandelspijsmengsel.

Beantwoorden
Walter 2021-04-11 12:55:45

Kan hier bloem vervangen worden door zeeuwse bloem? Of omdat bakpoeder erbij, niet?
Ziet er overheerlijk uit!!!!!!

Beantwoorden
WA
Rutger 2021-04-12 10:53:57

Dat kan, maar ik zou het niet helemaal vervangen door Zeeuwse bloem. Het deeg wordt dan wel heel bros en brokkelt dan sneller af.

Beantwoorden
José den Heijer 2021-04-16 20:42:19

Ik heb hem gemaakt en hij is super. Werd erg gewaardeerd

Beantwoorden
JO
Hetty 2021-04-21 19:03:29

Ziet er heerlijk uit, ik ga hem maken. Maar nog even een vraag over het maken van het deeg: meng je alles in het begin met een mixer met deeghaken of meteen alles met je handen?

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-04-26 13:00:16

Het kan beide.

Beantwoorden
Martine 2021-08-15 22:45:21

Deze taart vandaag gemaakt en… tè lekker!! Dat vonden de mensen met wie ik hem gedeeld heb ook. De noten maken de toch al lekkere taart helemaal af. Heerlijk, deze komt op het favorietenlijstje!
Ik had nog spijs in de vriezer liggen die ik gemaakt had voor de eerder gebakken rondo’s en die weer met ei gemengd volgens recept.
Heb je een tip hoe het amandelspijs makkelijker te verspreiden is over de bodem?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-08-16 14:39:07

Je kunt het deeg nog iets zachter maken met wat ei, zodat je het goed uit kunt smeren.

Beantwoorden
noortje 2021-10-16 13:45:04

superlekker!!! wat een top recept

Beantwoorden
NO
Eva 2021-10-21 21:38:30

Hoi Rutger, ik ga morgen deze taart maken. Ik vroeg me af of ik de rozijnen winddroog moet maken of wil je dat juist niet zodat ze wat vocht van de appels opnemen? Ben benieuwd!

Beantwoorden
EV
Rutger 2021-10-24 12:39:48

Hi, Ze mogen gewoon droog zijn, zodat ze het vocht uit de appels opnemen.

Beantwoorden
Jacqueline 2021-10-24 22:05:21

Wat een lekkere taart! Nadat ik vorige week de Perfecte Appeltaart had gebakken, heb ik vandaag deze Appel-Notentaart gemaakt. Wauw!!! Écht de taart van La Place. Ik heb je recept exact opgevolgd en het resultaat is een super lekkere taart. Dankjewel voor dit recept.
En ... dankjewel voor al je weetjes en tips. Ik ga nog veel van je recepten maken; heb er nu al zin in :-)

Beantwoorden
JA
Lilly Pennings 2021-11-03 00:02:52

Ziet er heerlijk uit en wil hem gaan maken. Kun je de bloem met bakpoeder ook vervangen door zelfrijzend bakmeel?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-11-10 08:32:58

Enkel zelfrijzend bakmeel bevat te veel bakpoeder. Je kunt wel de helft gewone bloem en de helft zelfrijzend bakmeel gebruiken. Maar dan is bloem met bakpoeder makkelijker denk ik.

Beantwoorden
Sandra 2022-09-25 13:51:58

En wat voor effect geeft dat dan, als je zelfrijzend gebruikt ipv bloem met bakpoeder?

Mijne staat nu af te koelen, gemaakt met zelfrijzend 🙈

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-09-28 16:02:44

In dit recept zal het deeg net iets luchtiger bakken.

Beantwoorden
Yana 2022-02-13 08:11:08

Dankje voor 't recept...ik zal proberen.er ziet zo lekker uit.

Beantwoorden
YA
Riet Marien 2022-03-17 12:54:03

Je kunt de amandelspijs ook raspen op een grove rasp en dan verdelen over het deeg. Quick and easy.

Beantwoorden
RI
Loes 2022-05-20 16:37:12

Kun je ook walnoten gebruiken hiervoor? Ik heb nogal veel van de notenboom... En kan het ook met een andere appelsoort? Elstar?

Beantwoorden
LO
Rutger 2022-05-22 17:47:43

Dat kan beide prima! Je kunt er volop mee variëren.

Beantwoorden
Martijn 2022-09-17 13:49:38

Waarom strooi je de noten pas na het bakken over de taart in plaats van ze er bij de appels door te doen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-09-19 11:59:23

Als je dat doet worden ze niet zo lekker knapperig, en juist het contrast met de zachte appelvulling en de knapperige geroosterde noten vind ik heel lekker aan deze taart.

Beantwoorden
Annie van den Enk 2022-09-27 16:56:48

Ik heb hem al eerder gemaakt was vol lof m'n familie vonden erg lekker, ik doe er rijkelijk veel custard poeder in voeg er zelf water aan toe neem zelf de pakken appeltaart van koopmans kant en klaar

Beantwoorden
AN
Cocky 2022-10-21 10:24:07

Kan ik kersenjam gebruiken ipv abrikozenbomen?

Beantwoorden
CO
Rutger 2022-10-26 15:44:23

Tuurlijk. De smaak het het uiterlijk worden dan wel anders natuurlijk.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reactie.