- Voor het deeg
- 350 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- ½ citroen, rasp
- ¼ tl zout
- 1 tl vanille-extract
- 175 gr witte basterd suiker
- ½ ei
- 250 gr boter
- Voor de vulling
- 125 gr amandelspijs
- ½ – 1 ei, losgeklopt
- 5 à 6 grote goudrenetten of jonagolds, in partjes
- 2 tl kaneel
- 3 el custardpoeder
- 2-4 el witte of bruine basterdsuiker
- 60 gr donkere rozijnen
- Voor de kruimels
- 120 gr bloem
- 80 gr suiker
- snuf zout
- 80 gr boter, koud
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- poedersuiker, om te bestuiven
Gebak met appel, ik hou er van! Als ik ergens een taart moet kiezen en er zit een zelfgebakken appeltaart bij, dan is de keuze voor mij snel gemaakt. Eerder deelde ik al de lekkerste appeltaart die mijn moeder altijd bakte. Deze appelkruimeltaart is daar een variatie op. De kruimels geven de appel kruimel taart net een andere textuur dan een gewone appeltaart. Erg lekker! Je houdt trouwens een heel klein beetje appeltaartdeeg over, omdat er bovenop geen deeg maar kruimels komen. Daar kun je nog een kleine mini appeltaartje van maken!
Bereiding: Appelkruimeltaart
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang: zodra je een bal van het deeg kunt vormen, is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm van 24 centimeter doorsnede in met boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Kneed het deeg nog kort door en rol ¾ van het deeg uit tot een dikte van 4 millimeter. Bekleed hiermee de bodem en zijkant van de springvorm.
Meng het amandelspijs met het ei, tot het makkelijk smeerbaar is en verdeel dit over de bodem. Doe de appelpartjes in een kom en meng deze met de kaneel, het custardpoeder en de basterdsuiker. Voeg als alles goed gemengd is de rozijnen toe en doe de appelvulling in de taartvorm. Druk de appelvulling stevig aan, dit is erg belangrijk.
Meng voor de kruimels de bloem, de suiker en een snuf zout in een kom en doe daar de in blokjes gesneden boter bij. Maak hier met je vingers een kruimelig deeg van. Verdeel de kruimels over de taart en bak de appelkruimeltaart in 65 tot 80 minuten goudbruin. Indien je oven beschikt over de functie ‘alleen onderwarmte’, gebruik die dan de laatste tien minuten zodat de bodem echt goed gaar is. Als de bovenkant van de taart te donker dreigt te worden, bedek deze dan met een stuk aluminiumfolie.
Laat de taart volledig afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Bestuif de taart voor het serveren met poedersuiker.
Foto’s: Erik Spronk



























