Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 1,2 kilo appels, geschild en in stukjes, bijvoorbeeld jonagold of elstar
  • 60 gr suiker
  • 1½ tl kaneelpoeder
  • 3-4 el water
  • 75 gr donkere rozijnen
  • Voor de kruimels
  • 120 gr bloem
  • 80 gr suiker
  • snuf zout
  • 80 gr boter, koud
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • 2-3 el paneermeel
  • poedersuiker, om te bestuiven

Het water loopt je in de mond van de geur van een appelkruimelvlaai die net uit de oven komt. Kun jij ook niet wachten om dit Limburgse appelkruimelvlaai recept te proberen? Zelf appelkruimelvlaai bakken is helemaal niet moeilijk. Voor de vlaaibodem gebruik ik mijn vlaaideeg recept.

Deze kruimelvlaai met appel wordt op de traditionele manier gemaakt. Dit betekent dat je de vlaaivulling meebakt met de vlaaibodem. Kan je niet genoeg krijgen van vlaaien bakken? Probeer dan ook eens mijn andere vlaairecepten.

Van deze appelkruimelvlaai kan je ongeveer 10 tot 12 punten snijden. Vergeet je de dot slagroom niet?

Zelf appel kruimel vlaai maken 

Bereid het deeg volgens het basisrecept en laat het een uur rijzen.  

Doe voor de vulling de appelstukjes met de suiker, kaneel en water in een pan en stoof deze op middelhoog vuur in ongeveer 10 minuten tot de stukjes wat zachter zijn. Haal de pan van het vuur, voeg de rozijnen toe en laat het appelmengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Meng met je vingers alle ingrediënten voor de kruimels snel tot een kruimelig mengsel en zet deze tot gebruik in de koelkast.

Vet een vlaaivorm van ongeveer 28 centimeter in met boter. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit en bekleed er de vorm mee. Snijd het deeg dat overhangt netjes af. 

Verdeel het paneermeel over de bodem van de met deeg beklede vorm en schep hier het appelmengsel op. Strijk dit glad en laat de vlaai vervolgens 15 minuten rusten op kamertemperatuur. Verdeel de kruimels over de vlaai en bak deze in 25-35 minuten goudbruin en gaar.

Laat de appelkruimelvlaai na het bakken een half uur afkoelen in de vorm en plaats hem daarna op een rooster. Bestuif de vlaai voor het serveren met poedersuiker en serveer eventueel met een toef slagroom.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Loes 2021-09-11 20:15:06

Hoi Rutger,

Sinds kort ben ik aan het bakken !
Wat een inspiratie krijg ik van jouw website !

De appel kruimel vlaai was erg lekker.
Ik merk alleen dat het randje snel hard word terwijl de vlaai op dat moment nog wat langer in de oven mag. Ik bak met een hete lucht oven.
De oven temperatuur verlaag ik met 20% vanuit het recept.

Heb je misschien een tip om dit te verminderen/voorkomen ?

Groetjes !

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-09-13 07:37:15

Hoi. Heb je ook de mogelijkheid om met onder- en bovenwarmte te bakken? Dat is de beste manier om de harde randjes te voorkomen.

Beantwoorden
Jacky 2021-07-09 08:48:09

Heb je ook een tip om de vlaai uit de vorm te krijgen? Het lijkt mij bij voorbaat al een hele uitdaging om de vlaai heel uit de vorm te krijgen

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-07-13 09:24:57

Dat is inderdaad een uitdaging, maar meestal kun je 'm er zo uit laten glijden.

Beantwoorden
Femke 2021-05-04 19:15:57

Hoi Rutger, moet al het vocht van de appels in de vlaai? Bij mij was dit behoorlijk veel namelijk. Gaat nu de oven in🤗

Beantwoorden
FE
Rutger 2021-05-10 08:19:19

Niet al het vocht hoeft mee. Je kunt een volgende keer de appelvulling ook iets langer koken, zodat het vocht wat meer verdampt. Het scheelt soms ook per appel hoeveel vocht er vrijkomt.

Beantwoorden
jeanne 2021-04-28 15:02:09

Hoi Rutger, hoe groot is de vlaaipan voor dit recept.

Beantwoorden
JE
Rob Kam 2021-04-29 08:05:09

vlaaivorm met een doorsnede van 28 centimeter en een hoogte van 3 centimeter
(staat beschreven in het basisrecept vlaaideeg.

Beantwoorden
RO