Het water loopt je in de mond van de geur van een appelkruimelvlaai die net uit de oven komt. Kun jij ook niet wachten om dit Limburgse appelkruimelvlaai recept te proberen? Zelf appelkruimelvlaai bakken is helemaal niet moeilijk. Voor de vlaaibodem gebruik ik mijn vlaaideeg recept.

Deze kruimelvlaai met appel wordt op de traditionele manier gemaakt. Dit betekent dat je de vlaaivulling meebakt met de vlaaibodem. Kan je niet genoeg krijgen van vlaaien bakken? Probeer dan ook eens mijn andere vlaairecepten.

Appelkruimelvlaai recept

Van deze appelkruimelvlaai kan je ongeveer 10 tot 12 punten snijden. Vergeet je de dot slagroom niet?

Opmerking over de temperatuur

In mijn vlaairecepten heb ik altijd 220 °C aangehouden als baktemperatuur. Dat werkt goed voor mij en levert heerlijke vlaaien op. Uit de vele reacties begrijp ik dat deze temperatuur bij sommigen een te donker resultaat oplevert. Traditioneel worden vlaaien redelijk heet gebakken en is 220 °C een goede temperatuur om de vlaai en de bodem van de vlaai goed gaar te krijgen. Wil je minder risico op een te donkere vlaai, bak deze dan op 200 °C. Nog lager zou ik niet adviseren, dan wordt de baktijd ook langer, waardoor het deeg te droog kan worden. Deze temperaturen zijn gebaseerd op een oven met onder- en bovenwarmte. Meer daarover lees je hier. In beide gevallen is het aan te raden om het ovenrooster, waarop de vlaai staat, laag in de oven te plaatsen, zodat de vlaai genoeg warmte van onderen krijgt.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 1,2 kilo appels, geschild en in stukjes, bijvoorbeeld jonagold of elstar
  • 60 gr suiker
  • 1½ tl kaneelpoeder
  • 3-4 el water
  • 75 gr donkere rozijnen
  • Voor de kruimels
  • 120 gr bloem
  • 80 gr suiker
  • snuf zout
  • 80 gr boter, koud
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • 2-3 el paneermeel
  • poedersuiker, om te bestuiven
Makkelijke bakboek banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Zelf appel kruimel vlaai maken 

Bereid het deeg volgens het basisrecept en laat het een uur rijzen.  

Doe voor de vulling de appelstukjes met de suiker, kaneel en water in een pan en stoof deze op middelhoog vuur in ongeveer 10 minuten tot de stukjes wat zachter zijn. Haal de pan van het vuur, voeg de rozijnen toe en laat het appelmengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 200-220 °C. Meng met je vingers alle ingrediënten voor de kruimels snel tot een kruimelig mengsel en zet deze tot gebruik in de koelkast.

Vet een vlaaivorm van ongeveer 28 centimeter in met boter. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit en bekleed er de vorm mee. Snijd het deeg dat overhangt netjes af. 

Verdeel het paneermeel over de bodem van de met deeg beklede vorm en schep hier het appelmengsel op. Strijk dit glad en laat de vlaai vervolgens 15 minuten rusten op kamertemperatuur. Verdeel de kruimels over de vlaai en bak deze in 25-35 minuten goudbruin en gaar.

Laat de appelkruimelvlaai na het bakken een half uur afkoelen in de vorm en plaats hem daarna op een rooster. Bestuif de vlaai voor het serveren met poedersuiker en serveer eventueel met een toef slagroom.

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (12)
jeanne 2021-04-28 15:02:09

Hoi Rutger, hoe groot is de vlaaipan voor dit recept.

Beantwoorden
JE
Rob Kam 2021-04-29 08:05:09

vlaaivorm met een doorsnede van 28 centimeter en een hoogte van 3 centimeter
(staat beschreven in het basisrecept vlaaideeg.

Beantwoorden
RO
Femke 2021-05-04 19:15:57

Hoi Rutger, moet al het vocht van de appels in de vlaai? Bij mij was dit behoorlijk veel namelijk. Gaat nu de oven in🤗

Beantwoorden
FE
Rutger 2021-05-10 08:19:19

Niet al het vocht hoeft mee. Je kunt een volgende keer de appelvulling ook iets langer koken, zodat het vocht wat meer verdampt. Het scheelt soms ook per appel hoeveel vocht er vrijkomt.

Beantwoorden
Jacky 2021-07-09 08:48:09

Heb je ook een tip om de vlaai uit de vorm te krijgen? Het lijkt mij bij voorbaat al een hele uitdaging om de vlaai heel uit de vorm te krijgen

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-07-13 09:24:57

Dat is inderdaad een uitdaging, maar meestal kun je 'm er zo uit laten glijden.

Beantwoorden
Loes 2021-09-11 20:15:06

Hoi Rutger,

Sinds kort ben ik aan het bakken !
Wat een inspiratie krijg ik van jouw website !

De appel kruimel vlaai was erg lekker.
Ik merk alleen dat het randje snel hard word terwijl de vlaai op dat moment nog wat langer in de oven mag. Ik bak met een hete lucht oven.
De oven temperatuur verlaag ik met 20% vanuit het recept.

Heb je misschien een tip om dit te verminderen/voorkomen ?

Groetjes !

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-09-13 07:37:15

Hoi. Heb je ook de mogelijkheid om met onder- en bovenwarmte te bakken? Dat is de beste manier om de harde randjes te voorkomen.

Beantwoorden
Bianca 2022-01-29 21:28:54

220 graden en 25 minuten waren de randen zo goed als zwart. Volgende keer toch wat lager zetten. Verder was ie wel erg lekker.

Beantwoorden
BI
Rutger 2022-01-31 19:17:42

Had je hete lucht gebruikt? Dan verbranden de randjes helaas sneller.

Beantwoorden
Petra 2022-06-07 14:53:04

Hoeveel appels staan gelijk aan ongeveer 1,2 kilo?

Beantwoorden
PE
Maaike h. 2022-07-02 17:17:33

De vlaai is heerlijk, inderdaad wordt de rand te donker. 30 minuten 220 graden boven en onder warmte. Misschien de volgende keer lager in de oven ipv in het midden? Of zou dat niet helpen? Halverwege al naar 200 graden gezet maar de rand verkleurd heel snel al

Beantwoorden
MA
Maartje Leeuwerik 2022-08-20 04:07:01

Hoi Maaike, ik heb deze vlaai gisteren gemaakt en hij smaakt echt heerlijk. Ik heb hem op boven- en onderwarmte gezet en 1 lager dan in het midden gebakken (30 min 220 graden). Het maakt helaas geen verschil. Ik had evengoed een zwarte rand net zoals jij beschrijft. Hoe komt deze vlaai bij jou uit de oven Rutger? Gr Maartje

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-09-14 20:57:04

Hoi. Bij mij komt ie zo uit de oven als op de foto. Steekt het deeg bij jou heel erg hoog uit boven de vulling? Dat zou een reden kunnen zijn dat het eerder verbrand.

Beantwoorden
Rutger 2022-07-04 10:28:06

Iets lager in de oven zetten kan inderdaad heel goed.

Beantwoorden
Desiree 2022-09-18 10:53:38

Helaas was deze geen succes. De rand erg donker en ik vond de bodem ook niet lekker. Beetje taaïg. Ik weet dat een vlaaivorm wat taaiig hoort, maar deze was gewoon niet lekker. Ik heb vast iets niet goed gedaan. Te lang rijzen, kan dat de oorzaak zijn?

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-09-19 11:51:18

Dat is heel jammer om te horen. Te lang rijzen kan de oorzaak niet zijn in dit geval.

Beantwoorden
Anne 2022-09-22 21:18:36

Helaas is bij mij de rand echt veel te donker geworden. De binnenkant is heerlijk, maar de onderkant en de rand zijn echt te donker. Tips om dit te voorkomen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-09-28 16:18:13

Heb je op hete lucht gebakken? Dan kleurt het deeg te snel.

Beantwoorden
Johanna 2022-09-23 12:37:02

Mijn eerste appelkruimelvlaai gemaakt vandaag. Duidelijk recept. Ook bij mij werd de rand vrij snel bruin, heb de temp toen iets lager gezet. Ruikt heerlijk, ziet er top uit! Proeven doen we vanavond! Bedankt voor het recept!

Beantwoorden
JO
Rien 2022-10-08 14:20:01

Hallo Rutger,

De algemene opmerking is wel, dat de vlaairans te donker wordt. Zo ook bij mij.
Ik heb stiekem bij concurrenten gekeken, en bij veel is de baktemperatuur lager, tot zelfs 180 graden en dan 45 minuten.
Verder is het recept heel goed en ruikt het heerlijk in de keuken.

Groeten Rien

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-10-11 08:07:04

Thanks voor je feedback!

Beantwoorden
Rien 2022-10-08 17:56:45

Hier nog een keer, ik heb hem zojuist weer gebakken, recept precies gevolgd maar temperatuur 180 graden tijd 45 minuten, de laatste 5 minuten afgedekt met alufolie.
Resultaat: perfect!!

En oh ja, ik gebruik een vlaai vorm van een zweeds meubelbedrijf, ideaal, de bodem is los van de rand, dus komt er makkelijk uit direct na bakken.

Beantwoorden
RI

U kunt niet meer reageren.