Ingrediëntenlijst
  • Voor de vlaaibodem
  • 250 gr bloem
  • 5 gr gedroogde gist
  • ½ tl zout
  • 40 gr boter, op kamertemperatuur
  • 30 gr suiker
  • ½ ei
  • 100 ml melk, lauwwarm

Zelf vlaai bakken? Dat is heel leuk om te doen en ook echt niet zo moeilijk. Met dit vlaaibodem recept en een lekkere vulling heb ik in een mum van tijd een heerlijke zelfgebakken vlaai op tafel staan. Het vlaaideeg recept bevat gist, dat inhoudt dat het deeg wel moet rijzen voordat je het kunt bakken. In die tijd kun jij dan aan de slag met de vlaaivulling. Met dit recept heb je genoeg om een vlaaibodem te maken. Wil je ook deeg voor bovenop je vlaai, maak dan anderhalf keer de hoeveelheid van dit vlaaienrecept. Recepten voor verschillende vlaaivullingen komen binnenkort online! Welke vlaai ga jij bakken met dit vlaaiendeeg?

Bereiding: Vlaaideeg

Meng de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Maak van het deeg een bal, doe deze in een kom en laat het afgedekt met plasticfolie op een warme plaats 1 uur rijzen.

Vet een vlaaivorm met een doorsnede van 28 centimeter en een hoogte van 3 centimeter in met boter. Kneed het deeg nog kort door en rol het dan op een bebloemd werkblad uit tot een ronde lap, die ruim over de vlaaivorm past. Bekleed de vorm met het deeg en zorg dat het overal goed aansluit. Verwijder het overhangende deeg door met een deegroller over de vorm te rollen of met behulp van een mes.

Doe de vulling in de vorm en dek deze eventueel af met extra deeg. Bak de vlaai, afhankelijk van de vulling, 25-35 minuten in een voorverwarmde oven van 220 °C. Laat de vlaai na het bakken een half uur afkoelen in de vorm en schuif hem vervolgens op een rooster om zo verder af te koelen.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen