Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 150 gr dessertrijst
  • 800 ml volle melk
  • 125 gr suiker
  • merg van ½ vanillestokje
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • Verder nodig
  • 250 ml slagroom
  • 30 gr suiker
  • chocoladeschaafsel
  • poedersuiker, om te bestuiven

Voor mijn rubriek Rutger bakt wat jij wilt kreeg ik het verzoek voor een Limburgse rijstevlaai. Een leuke uitdaging, want deze had ik nog nooit eerder gebakken. Ik heb een paar verschillende versies geprobeerd om uiteindelijk tot dit rijstevlaai recept te komen. Ik vind ‘m erg lekker geworden en ga deze vlaai zeker vaker bakken! Wat willen jullie dat ik de volgende keer bak? Laat je verzoekje achter in een reactie onder dit bericht!

Goed om te weten: Voor de vulling gebruikte ik dessertrijst van Lassie (niet gesponsord). De kooktijd voor de rijstepap met deze rijst is korter omdat de dessertrijst al voorgekookt is. Gebruik je een andere dessertrijst, kijk dan even goed op de verpakking hoe lang de rijst moet koken en voeg eventueel extra melk toe om te voorkomen dat de rijstevulling in de vlaai te droog wordt. Het chocoladeschaafsel waarmee ik de rijstevlaai gegarneerd heb kun je zelf maken met behulp van deze how-to of maken door met een kaasschaaf langs een reep pure chocolate de schaven.

Rijstevlaai recept

Bereiding: Rijstevlaai

Doe voor de rijstevulling de dessertrijst, melk, suiker en het vanillemerg in een pan en breng dit aan de kook. Roer het mengsel regelmatig door, om te voorkomen dat het aanbrandt. Laat het 12-14 minuten koken tot een rijstepap. Roer het hierbij ook regelmatig door. Laat de rijstepap afkoelen op kamertemperatuur, voordat je het gaat verwerken als vulling.

Maak het vlaaideeg volgens dit basisrecept voor vlaaideeg. Bekleed er na de eerste rijs een vlaaivorm mee, met een doorsnede van 28 centimeter en ongeveer 3 centimeter hoog. Wacht nog even met het afsnijden van de randen van het deeg, dit kun je beter doen als de vulling erin zit.

Scheid de eieren. Roer de eidooiers door de afgekoelde rijstepap. Klop de eiwitten met de overige 25 gram suiker en een snuf zout stijf op in een brandschone kom. Spatel de opgeklopte eiwitten door de rijstepap en verdeel deze vervolgens over de vlaaibodem. Verwijder het overhangende deeg door met een deegroller over de vlaaivorm heen te rollen.

Laat de vlaai 15 minuten rusten en verwarm de oven ondertussen voor op 220 °C. Bak de rijstevlaai 25-30 minuten. Laat de vlaai na het bakken een half uur afkoelen in de vorm en plaats hem daarna op een rooster om verder af te koelen.

Klop de slagroom met de suiker stijf en garneer de taart daarmee. Verdeel als laatste het chocoladeschaafsel over de taart en bestuif dit licht met poedersuiker.

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (12)
Eric 2019-02-13 17:42:25

Hoi Rutger,

Nog een aanvulling op mijn verzoek voor een chipolatataartrecept. Liefst ook met zelfgemaakte marsepein (zoals verhouding amandelen/suiker die ook nog goed uitrolbaar is en niet te snel scheurt).

Maar wat je verder ook doet, veel dank voor al je goede recepten, mooie website en boeken!!

Beantwoorden
ER
Eric 2019-02-12 20:51:07

Ziet er lekker uit. Ga ik snel proberen. Ik ben zelf erg benieuwd naar een goed recept voor een chipolata taart.

Beantwoorden
ER
Keyane 2019-02-11 22:10:32

Top! Hier ben ik heel benieuwd naar!

Ik ben zelf al een tijd opzoek naar een goed recept voor een Limburgse christoffeltaart, misschien is dat leuk om eens te maken?

Beantwoorden
KE
m 2019-02-11 13:51:07

wat ziet het er geweldig uit ! dit ga Ik zeker maken. Nu heb Ik een combi magnetron , moet die altijd 10 graden lager ?

Beantwoorden
M
Angela 2019-02-10 21:21:15

O, wat is dat genieten. Ik ga het zeker een keer proberen de limburgse-rijstevlaai. Weet wel hoe die moet smaken. Nu ik in USA woon, is het zeker de moeite mijn buren te verassen met deze taart. Bedankt bakker Rutger !
Zelf vind ik de Abrikozenvlaai de lekkerste. Groet, Angela

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-02-11 10:32:34

Wat leuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Adri 2019-02-10 19:57:23

Verwijzingen naar het recept op een pakje, een howto om chocolade te schaven en het recept voor deeg.
Doe alles in de vorm bakken, klaar.
Het zal lekker zijn maar als recept vind ik het nogal incompleet.

Beantwoorden
AD
Rutger 2019-02-11 10:34:11

Het heeft weinig zin om het recept voor de vlaaibodem en het chocoladeschaafsel nog een keer uit te werken als deze al elders op mijn site staan, vandaar de verwijzing naar de andere recepten.

Beantwoorden
José 2019-02-10 19:26:06

Overheerlijk de moeite waard

Beantwoorden
JO
Gwen 2019-02-10 19:12:50

Ik ga de rijstevlaai proberen.

Beantwoorden
GW
Frieda 2019-02-10 17:55:19

Aub een Ketelkoek met stoofpeertjes nu zijn ze er nog. Dit maakte mijn oma vaak

Beantwoorden
FR
Fran 2019-02-10 11:51:24

Deze ga ik zeker eens proberen!

Ik wil graag echte croissants maken, heb jij een goed recept ?

Beantwoorden
FR
Rutger 2019-02-11 10:36:37

Met het perfecte croissant recept ben ik nog bezig. Het staat wel op mijn to-bake lijst!

Beantwoorden
Heleen 2019-02-10 09:28:39

Beste Rutger,
Kun je een keer pikante kaasstengels van bladerdeeg bakken? Mijn moeder bakte ze vroeger en ik probeer ze na te maken met kant en klaar bladerdeeg maar die zijn niet hetzelfde.
Hartelijke groet,
Heleen

Beantwoorden
HE
J 2019-02-10 14:23:08

Ik heb een recept van Janneke de Vries met kaasstengels van bladerdeeg. Hier kun je mi. nog kruiden naar behoefte toevoegen.
Oven voorverwarmen 180 (of hete lucht 200)
Bladerdeeg ontdooien en bestrooien met pittige geraspte kaas.
In repen snijden en als een toffee oprollen. En dan 15-20 min. goudbruin bakken. Met ei bestrijken voor de glans. Succes

Beantwoorden
J
Cattleya 2019-02-14 12:55:19

Jaaaa ,Ik ga het recept vandaag uitproberen,ik ben geen bak*,maar het moet wel lukken toch.

Beantwoorden
CA
Rutger 2019-02-11 10:37:11

Zelf ken ik die niet? Wat maakte ze pikant? Weet je wat jouw moeder eraan toe voegde?

Beantwoorden
Walter 2019-02-10 08:44:02

Rutger ziet er goed uit. Hopelijk oké voor mijn Limburgse vrienden.

Als bakverzoekje graag de letter- en cijfercake/taart gevuld met goodies. Thanks

Walter

Beantwoorden
WA
Ellen van Schaik 2019-02-10 19:58:19

Bakverzoek: Indonesische spekkoek.

Beantwoorden
EL