Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 150 gr dessertrijst
  • 800 ml volle melk
  • 125 gr suiker
  • merg van ½ vanillestokje
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • Verder nodig
  • 250 ml slagroom
  • 30 gr suiker
  • chocoladeschaafsel
  • poedersuiker, om te bestuiven

Voor mijn rubriek Rutger bakt wat jij wilt kreeg ik het verzoek voor een Limburgse rijstevlaai. Een leuke uitdaging, want deze had ik nog nooit eerder gebakken. Ik heb een paar verschillende versies geprobeerd om uiteindelijk tot dit rijstevlaai recept te komen. Ik vind ‘m erg lekker geworden en ga deze vlaai zeker vaker bakken! Wat willen jullie dat ik de volgende keer bak? Laat je verzoekje achter in een reactie onder dit bericht!

Goed om te weten: Voor de vulling gebruikte ik dessertrijst van Lassie (niet gesponsord). De kooktijd voor de rijstepap met deze rijst is korter omdat de dessertrijst al voorgekookt is. Gebruik je een andere dessertrijst, kijk dan even goed op de verpakking hoe lang de rijst moet koken en voeg eventueel extra melk toe om te voorkomen dat de rijstevulling in de vlaai te droog wordt. Het chocoladeschaafsel waarmee ik de rijstevlaai gegarneerd heb kun je zelf maken met behulp van deze how-to of maken door met een kaasschaaf langs een reep pure chocolate de schaven.

Rijstevlaai recept

Bereiding: Rijstevlaai

Doe voor de rijstevulling de dessertrijst, melk, 100 gram van de suiker en het vanillemerg in een pan en breng dit aan de kook. Roer het mengsel regelmatig door, om te voorkomen dat het aanbrandt. Laat het 12-14 minuten koken tot een rijstepap. Roer het hierbij ook regelmatig door. Laat de rijstepap afkoelen op kamertemperatuur, voordat je het gaat verwerken als vulling.

Maak het vlaaideeg volgens dit basisrecept voor vlaaideeg. Bekleed er na de eerste rijs een vlaaivorm mee, met een doorsnede van 28 centimeter en ongeveer 3 centimeter hoog. Wacht nog even met het afsnijden van de randen van het deeg, dit kun je beter doen als de vulling erin zit.

Scheid de eieren. Roer de eidooiers door de afgekoelde rijstepap. Klop de eiwitten met de overige 25 gram suiker en een snuf zout stijf op in een brandschone kom. Spatel de opgeklopte eiwitten door de rijstepap en verdeel deze vervolgens over de vlaaibodem. Verwijder het overhangende deeg door met een deegroller over de vlaaivorm heen te rollen.

Laat de vlaai 15 minuten rusten en verwarm de oven ondertussen voor op 220 °C. Bak de rijstevlaai 25-30 minuten. Laat de vlaai na het bakken een half uur afkoelen in de vorm en plaats hem daarna op een rooster om verder af te koelen.

Klop de slagroom met de suiker stijf en garneer de taart daarmee. Verdeel als laatste het chocoladeschaafsel over de taart en bestuif dit licht met poedersuiker.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (38)
Josephina 2021-10-17 13:34:33

Hoi Rutger.is het ook mogelijk om zelfrijzend bakmeel te gebruiken?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-10-18 08:15:41

Voor dit recept niet.

Beantwoorden
Lin 2021-08-13 13:17:48

Kan ik ook gebroken rijst gebruiken voor dit recept?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-08-16 14:45:17

Volgens mij kan dat prima.

Beantwoorden
Lisca 2021-08-11 19:44:50

Ik heb gisteren voor het eerst een vlaai gemaakt met jouw basis recept. Ik heb een compote gemaakt van gele pruimen uit de tuin van een buur. En ik had nog deeg over voor een rasterwerkje (met zo'n rollertje). Hij is prima gelukt. Bedankt.
Volgende keer ga ik de rijstevlaai proberen. Ik meld me dan wel weer als hij gelukt is. Ik moet eerst een puddingrijst zien te vinden. Ik woon in landelijk zuid spanje.
Lisca

Beantwoorden
LI
Kim 2021-08-08 11:53:09

De vulling is om je vinges bij ap te likken. Vlaai staat nu in de oven. Ik ben heel benieuwd. Wel rijst hij behoorlijk en kleurt al flink, zit nog niet op de helft van de baktijd. Ik heb hem afgesekt want ik ben bang dat hij anders verbrand. Herkenbaar?

Beantwoorden
KI
Rutger 2021-08-09 11:29:16

Heb je met hetelucht gebakken? In dat geval kun je de volgende keer beter onder- en bovenwarmte gebruiken.

Beantwoorden
Esther Hengst-Smits 2021-06-01 11:56:25

Van het weekend heb ik voor mijn verjaardag met dit recept voor het eerst zelf vlaai gebakken. Hij zag er al super uit toen hij uit de oven kwam, en hij was ook nog eens ontzettend lekker. Alleen maar complimenten gehad, dus hij was het werk dubbel en dwars waard!

Beantwoorden
ES
Kitty 2021-05-26 14:19:55

Ik heb deze vandaag gemaakt. Was niet tevreden over mijn eerder recept. Schrok ervan toen ik hem uit de over haalde, zo goed gelukt. Smaak kan ik nog niks over zeggen maar weet wel al dat deze lekker is. Vond in mijn vorig recept dat de rijstpudding te dik en stijf was.

Beantwoorden
KI
Jannie 2021-05-22 12:30:51

Goed recept, erg lekker, maar mijn vlaai “zakte” in na afkoeling. Enig idee hoe dit kan?

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-05-31 10:54:20

De vulling zakt na het bakken iets in, dat hoort zo.

Beantwoorden
Gert Snitselaar 2021-03-18 07:44:38

Per ongeluk alle ingrediënten voor vulling er gelijk ingedaan, dus alle suiker en ook de eieren. Is dat een probleem?

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-03-21 13:23:07

Ik heb dat nooit geprobeerd, durf het je niet te zeggen.

Beantwoorden
Mariëlle snel 2020-11-30 11:58:14

Lekker recept!

Vraagje voor extra garnering. Hoe maak je kleine stukjes eiwitvlokken? ( lijkt op grote rijstkorrels van eiwit, denk ik, en wordt bij onze bakker gebruikt als garnering op slagroom)

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-07 07:33:38

Zijn het knapperige stukjes? Je kunt meringues bakken en deze na het afkoelen grof verkruimelen. https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/basisrecept-franse-meringues/

Beantwoorden
Elisa 2020-11-15 19:35:10

Mijn rijstevlaai was bijna perfect, maar ik vond de rijstkorrels iets te hard en de rand was iets te hoog en te hard. Hoe krijg ik de rijstkorrels zachter? Ik heb snelkookrijst dessertrijst van Silvo gebruikt en heb deze ruim 20 tot 25 minuten doorgekookt.

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-11-16 08:30:43

Kook de volgende keer de rijst dan iets langer en gebruik eventueel dan iets meer melk.

Beantwoorden
Matthijs 2020-11-14 19:15:20

Recept is helemaal goed, vlaai lukte perfect

Beantwoorden
MA
Merel 2020-11-12 18:28:17

IK heb de abrikozenvlaai gemaakt alleen perziken daarvoor gebruikt, omdat ik dat al een tijdje in de kast had staan:)
Hij was lekker fris .
Deze rijstevlaai ga ik zeker maken.

Beantwoorden
ME
Fransien 2020-10-18 12:48:45

Hallo hallo. Mijn dessert rijst, melk, suiker en vanille extract wordt toch echt geen rijste'pap'. Het blijft melkachtig. Gebeurt dit met afkoelen of nog langer wachten? Help...

Beantwoorden
FR
Rutger 2020-10-19 09:41:36

Tijdens het afkoelen wordt het wel iets steviger, maar aan het eind van het koken moet het wel echt al een pap zijn. Anders nog iets langer doorkoken, tot het de gewenste dikte heeft.

Beantwoorden
Daphne 2020-10-12 13:09:29

Ik krijg het maar niet voor elkaar om de slagroom zo te krijgen als op de foto. Ik gebruik m uit de koelkast, in een koude kom, niet te snel kloppen in het begin, suiker geleidelijk toevoegen en klop fix erbij. Maar hij blijft slap. Ben ik gewoon te bang om verder door te kloppen of doe ik iets anders fout?

Beantwoorden
DA
Rutger 2020-10-13 08:28:08

Hoi Daphne. Het klinkt toch alsof je iets langer moet kloppen. Of probeer eens een ander merk slagroom, wellicht zit er te weinig vet in de room die je gebruikt om de slagroom goed opgeklopt te krijgen. In dit artikel lees je meer over het opkloppen van slagroom: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/basisrecept-opgeklopte-slagroom/

Beantwoorden
Yvonne 2020-10-02 13:20:57

De rijstevlaai staat in de oven, ik ben benieuwd! Laat je hem binnen of buiten de oven afkoelen?

Beantwoorden
YV
Rutger 2020-10-04 11:30:19

Buiten de oven afkoelen. Geniet er van!

Beantwoorden
Esther 2020-06-07 10:00:25

Hi Rutger,

Dank voor dit recept! Kun je ook vanille-extract gebruiken ipv merg van vanillestokje?

Dank alvast!

Beantwoorden
ES
Rutger 2020-06-20 12:20:16

Dat kan prima!

Beantwoorden
Zeinab 2019-03-11 12:23:07

Hoi Rutger!

Heerlijk recept! Maar ik heb wel een vraagje: Welk merk (vlaai)vorm gebruik jij? En heeft deze een losse bodem?
Ik heb een quiche vorm met ribbels, met een diameter van 28 cm en een hoogte van 3 cm, maar helaas past hier niet alle vulling in als ik jouw recept aanhoud! Ik houd na het bekleden van de vorm ook wat deeg over, zoals je aangeeft. Denk je dat ik het deeg als nog dunner uit moet rollen, zodat alle vulling er wel in past? Of past bij jou ook niet alle vulling erin?

Ik hoor het graag!

Groetjes,

Zeinab

Beantwoorden
ZE
Rutger 2019-03-11 17:25:41

Hoi! Ik houd wel wat deeg over altijd, maar de vulling past er wel in. Ik gebruik een vlaaipan van 28x2,5 centimeter.

Beantwoorden
Aniek 2019-03-09 19:40:47

Hoi Rutger, is dit recept gebaseerd op een hete-lucht oven of conventionele oven? En ik neem aan dat de taart in het midden van de oven gebakken moet worden?
Alvast bedankt!
Groetjes,

Aniek

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-03-11 17:31:16

Hoi Aniek. Alle antwoorden vind je op deze pagina: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Nelly Rauws 2019-03-02 16:59:32

Heb 'm vanmorgen voor vriendinnen gemaakt
Had zelf nog citroenrasp aan afgekoelde rijstepap toegevoegd
Had zeker geen deeg teveel
Na 50 minuten was ie al gaar
Ze hebben gesmuld
Top recept!!

Beantwoorden
NE
Petra 2019-02-28 17:27:13

Zou je een volgende keer apfelstrudel willen bakken?

Beantwoorden
PE
Moeder en dochter 2019-02-28 11:37:56

Ik heb heerlijk met mijn dochter van drie in de keuken staan prutsen. En de taart staat nu in de oven. Super recept en dat voor iemand (moi) die nog maar weinig taarten gemaakt heeft. Ik weet nu al dat hij lekker is..

Beantwoorden
MO
Bettine Sloots 2019-02-25 14:31:19

Rutger, hij is heerlijk! Bracht me terug naar de tijd dat ik in Brabant woonde. Nog even oefenen en dan ik proef geen verschil meer.

Beantwoorden
BE
Corry 2019-02-23 11:50:33

Hoi Rutger heb net rijstevla gemaakt ziet er goed uit.Maar komt 2cm boven vorm uit.waar
Zou dat aan liggen.

Beantwoorden
CO
Rutger 2019-02-24 13:17:14

Tijdens het bakken kan de vulling inderdaad wat rijzen, maar vaak zakt die ook wel weer wat in tijdens het afkoelen.

Beantwoorden
Corry 2019-02-24 17:32:22

Idd. Is wat gezakt smaakte echt heel lekker .
Visite dacht dat ik hem gekocht had zo lekker en zo mooi.
Bedankt voor je reactie.

Beantwoorden
CO
Marleen 2019-02-20 11:44:05

Hoi Rutger,
Mijn bodem werd erg droog (en ook te dik). Wat moet ik anders doen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-02-24 13:28:03

Je kunt het deeg dunner uitrollen of de vlaai iets minder lang bakken.

Beantwoorden
jolanda 2019-02-17 14:58:42

Hoi Rutger! En rijstevlaai bakken als Limburgse stond al even op mijn verlanglijstje. Dus heb deze gisteren gemaakt. Netjes aan het recept gehouden. Maar uiteindelijk is dit echt te veel deeg. Je krijgt een te dikke bodem en korst. De bodem zet bij het bakken ook nog wat uit. Wat de rijst betreft, als je een zoetekauw bent, is het lekker. Voor mij was dit veel te zoet. Ik zal hem over een tijdje weer eens proberen, maar dan aangepast😉

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-02-17 19:27:48

Hoi Jolanda. Het deeg is inderdaad wel ruim, zelf rol ik de zijkanten er altijd af, dus hou ik iets deeg over. De zoetheid is persoonlijk. Zelf ben ik inderdaad een zoetekauw, maar minder suiker kan natuurlijk prima!

Beantwoorden
Marjolein Schuiling 2019-02-16 09:37:29

Hallo Rutger,
Er staat een onduidelijkheid in het recept. Er staat klop de eiwitten met de overige 25 gram suiker, maar waar is dat van over? Had er in de rijstepap maar 100 gram gemoeten?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-02-17 19:34:47

Dank voor je oplettendheid! Dat is inderdaad de bedoeling. Ik heb het aangepast.

Beantwoorden
Eric 2019-02-13 17:42:25

Hoi Rutger,

Nog een aanvulling op mijn verzoek voor een chipolatataartrecept. Liefst ook met zelfgemaakte marsepein (zoals verhouding amandelen/suiker die ook nog goed uitrolbaar is en niet te snel scheurt).

Maar wat je verder ook doet, veel dank voor al je goede recepten, mooie website en boeken!!

Beantwoorden
ER
Eric 2019-02-12 20:51:07

Ziet er lekker uit. Ga ik snel proberen. Ik ben zelf erg benieuwd naar een goed recept voor een chipolata taart.

Beantwoorden
ER
Keyane 2019-02-11 22:10:32

Top! Hier ben ik heel benieuwd naar!

Ik ben zelf al een tijd opzoek naar een goed recept voor een Limburgse christoffeltaart, misschien is dat leuk om eens te maken?

Beantwoorden
KE
m 2019-02-11 13:51:07

wat ziet het er geweldig uit ! dit ga Ik zeker maken. Nu heb Ik een combi magnetron , moet die altijd 10 graden lager ?

Beantwoorden
M
Rutger 2019-02-17 19:44:31

Dat verschilt per oven.

Beantwoorden
Angela 2019-02-10 21:21:15

O, wat is dat genieten. Ik ga het zeker een keer proberen de limburgse-rijstevlaai. Weet wel hoe die moet smaken. Nu ik in USA woon, is het zeker de moeite mijn buren te verassen met deze taart. Bedankt bakker Rutger !
Zelf vind ik de Abrikozenvlaai de lekkerste. Groet, Angela

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-02-11 10:32:34

Wat leuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Adri 2019-02-10 19:57:23

Verwijzingen naar het recept op een pakje, een howto om chocolade te schaven en het recept voor deeg.
Doe alles in de vorm bakken, klaar.
Het zal lekker zijn maar als recept vind ik het nogal incompleet.

Beantwoorden
AD
Rutger 2019-02-11 10:34:11

Het heeft weinig zin om het recept voor de vlaaibodem en het chocoladeschaafsel nog een keer uit te werken als deze al elders op mijn site staan, vandaar de verwijzing naar de andere recepten.

Beantwoorden
José 2019-02-10 19:26:06

Overheerlijk de moeite waard

Beantwoorden
JO
Gwen 2019-02-10 19:12:50

Ik ga de rijstevlaai proberen.

Beantwoorden
GW
Frieda 2019-02-10 17:55:19

Aub een Ketelkoek met stoofpeertjes nu zijn ze er nog. Dit maakte mijn oma vaak

Beantwoorden
FR
Fran 2019-02-10 11:51:24

Deze ga ik zeker eens proberen!

Ik wil graag echte croissants maken, heb jij een goed recept ?

Beantwoorden
FR
Rutger 2019-02-11 10:36:37

Met het perfecte croissant recept ben ik nog bezig. Het staat wel op mijn to-bake lijst!

Beantwoorden
Heleen 2019-02-10 09:28:39

Beste Rutger,
Kun je een keer pikante kaasstengels van bladerdeeg bakken? Mijn moeder bakte ze vroeger en ik probeer ze na te maken met kant en klaar bladerdeeg maar die zijn niet hetzelfde.
Hartelijke groet,
Heleen

Beantwoorden
HE
J 2019-02-10 14:23:08

Ik heb een recept van Janneke de Vries met kaasstengels van bladerdeeg. Hier kun je mi. nog kruiden naar behoefte toevoegen.
Oven voorverwarmen 180 (of hete lucht 200)
Bladerdeeg ontdooien en bestrooien met pittige geraspte kaas.
In repen snijden en als een toffee oprollen. En dan 15-20 min. goudbruin bakken. Met ei bestrijken voor de glans. Succes

Beantwoorden
J
Cattleya 2019-02-14 12:55:19

Jaaaa ,Ik ga het recept vandaag uitproberen,ik ben geen bak*,maar het moet wel lukken toch.

Beantwoorden
CA
Rutger 2019-02-11 10:37:11

Zelf ken ik die niet? Wat maakte ze pikant? Weet je wat jouw moeder eraan toe voegde?

Beantwoorden
Walter 2019-02-10 08:44:02

Rutger ziet er goed uit. Hopelijk oké voor mijn Limburgse vrienden.

Als bakverzoekje graag de letter- en cijfercake/taart gevuld met goodies. Thanks

Walter

Beantwoorden
WA
Ellen van Schaik 2019-02-10 19:58:19

Bakverzoek: Indonesische spekkoek.

Beantwoorden
EL