Deze kruimelvlaai is een perfecte lekkernij om te maken voor een verjaardag of ander feestje. Kenmerkend aan een kruimelvlaai is dat de vulling wordt afgedekt met deegkruimels. In dit kruimelvlaai recept gebruik ik banketbakkersroom, ook wel pudding genoemd. Zoals bij typische vlaai recepten het geval is, bak je de vlaaivulling direct mee met de bodem.

Kruimelvlaai - Recept

Naast deze pudding-kruimelvlaai kun je ook een appelkruimelvlaai maken. Voor meer inspiratie kun je dit overzicht van al mijn vlaai recepten bekijken.

Dit kruimelvlaai recept is goed voor een vlaai waar je zo’n 10-12 punten uithaalt.

Kruimelvlaai - Recept

Room-kruimelvlaai bewaren

Wil je weten hoe je deze kruimelvlaai met banketbakkersroom kunt bewaren? In de koelkast blijft deze vlaai 2-3 dagen lekker. Haal de kruimelvlaai een half uur voor het serveren uit de koelkast. Invriezen raad ik niet aan, de roomvulling wordt dan echt minder lekker.

Kruimelvlaai - Recept

De juiste oventemperatuur voor (kruimel)vlaai 

In mijn vlaairecepten heb ik altijd 220 °C aangehouden als baktemperatuur. Dat werkt goed voor mij en levert heerlijke vlaaien op. Uit de vele reacties begrijp ik dat deze temperatuur bij sommigen een te donker resultaat oplevert. 

Traditioneel worden vlaaien redelijk heet gebakken en is 220 °C een goede temperatuur om de vlaai en de bodem van de vlaai goed gaar te krijgen. Wil je minder risico op een te donkere kruimelvlaai, bak deze dan op 200 °C. Nog lager zou ik niet adviseren, dan wordt de baktijd ook langer, waardoor het deeg te droog kan worden. 

Deze temperaturen zijn gebaseerd op een oven met onder- en bovenwarmte. Meer daarover lees je hier. In beide gevallen is het aan te raden om het ovenrooster waarop de vlaai staat, laag in de oven te plaatsen. Zo krijgt de kruimelvlaai genoeg warmte van de onderkant. 

Ook leuk om te lezen
Ingrediëntenlijst
  • Voor de kruimels
  • 180 gr bloem
  • 120 gr witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • 120 gr boter, koud
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
Kinderbakshow desk
Bijbels korting mob

Zelf kruimelvlaai maken

Bereid het deeg volgens het basisrecept vlaaideeg en laat het een uur rijzen.  

Maak tijdens het rijzen de vulling volgens dit banketbakkersroom recept. Giet de gekookte banketbakkersroom op een platte schaal, dek af met plasticfolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur. 

Meng voor de kruimels de bloem, basterdsuiker en het zout in een kom. Snijd de koude boter in blokjes en doe die bij het bloemmengsel. Maak met je vingers een kruimelig deeg van alle ingrediënten. Zet de deegkruimels in de koelkast tot je ze gaat gebruiken. 

Kruimelvlaai - Recept

Kruimelvlaai bakken 

Vet een vlaaivorm van ongeveer 28 centimeter in met boter. Rol het vlaaideeg op een licht bebloemd werkblad uit en bekleed er de vorm mee. Laat het deeg overhangen aan zijkanten. Roer de banketbakkersroom los en verdeel deze over de vorm. Strijk de banketbakkersroom glad. Snijd het deeg aan de zijkant recht af. Bij een vlaaivorm gaat dit het makkelijkst door voorzichtig met een deegroller over de bovenkant van de vorm te rollen. Door het deeg tegen de vorm aan te drukken met de deegroller wordt het vanzelf afgesneden. Laat de vlaai 15 minuten rusten op kamertemperatuur.   

Verwarm intussen de oven voor op 200-220 °C (zie opmerking eerder) en plaats het ovenrooster laag in de oven. Strooi de deegkruimels over de banketbakkersroom. Bak de kruimelvlaai in 25-35 minuten goudbruin en gaar. Laat de kruimelvlaai na het bakken een half uur afkoelen in de vorm en plaats hem daarna op een rooster om verder af te koelen. 

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (1)
Brenda Andriese 2023-10-29 20:48:19

Ik heb deze vlaai gemaakt en vond het weer een geweldig recept! Ik heb de vlaai 1 stand onder het midden geplaatst en op 200 graden boven- en onderwarmte. Zelfs toen vond ik het randje dat erboven uitsteekt iets aan de donkere kant maar het smaakte beslist niet verbrand. Mogelijk dat ik de volgende keer het randje met een smal strookje aluminiumfolie afdek zodat het niet zo donker wordt maar nogmaals: het was eigenlijk gewoon prima.

Beantwoorden
BR