Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 700 gr uitgelekte kersen uit pot of blik
  • 200 + 50 ml uitlekvocht van de kersen
  • 50 gr suiker
  • 4 tl aardappelzetmeel
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 2-3 el paneermeel
  • grove suiker, om te bestrooien, optioneel

Er gaat maar weinig boven zelfgebakken vlaai! Met dit recept kun je een heerlijke kersenvlaai maken! Voor de vulling heb ik kersen uit blik of pot gebruikt, maar je kunt de vlaai ook met verse kersen maken (zie hieronder). Voor bovenop gebruik ik grove suiker. Dat kun je vinden bij (online) bakwinkels en het grote voordeel is dat dit tijdens het bakken niet smelt. Heb je geen grove suiker, dan kun je ook gewoon wat kristalsuiker gebruiken. Zelf serveer ik de vlaai graag met een flinke dot slagroom. Van dit kersenvlaai recept kun je 10-12 punten snijden.

Kersenvlaai verse kersen

Wil je dit kersenvlaai recept met verse kersen maken? Meng dan 800 gram verse (of diepvries) ontpitte kersen met de suiker en 100 milliliter water en breng dit aan de kook. Laat de kersen ongeveer 2 minuten koken. Meng het aardappelzetmeel met 2 eetlepels water en voeg dit toe aan de kersen. Kook het mengsel nog 2—3 minuten door en laat het vervolgens afkoelen. Verwerk het verder als in het vlaai recept beschreven staat.

Kersenvlaai maken

Maak eerst het deeg volgens dit basisrecept voor vlaaideeg.

Doe 200 milliliter van het uitlekvocht samen met de suiker in een pan en breng dit aan de kook. Meng intussen de overige 50 milliliter uitlekvocht met het aardappelzetmeel tot een papje zonder klontjes. Voeg dit toe wanneer het vocht kookt en laat dit al roerende 1-2 minuten koken. Voeg de uitgelekte kersen toe en kook deze nog 1-2 minuten mee. Haal de pan van het vuur en schep de gebonden kersen in een kom om af te laten koelen.

Neem 2/3 van het deeg en rol dit op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om een vlaaivorm van ongeveer 28 centimeter met deeg te bekleden. Bekleed de vorm en laat het deeg aan de zijkanten nog overhangen. Strooi het paneermeel op de bodem en verdeel daar de gebonden kersen over. Strijk dit goed glad. Rol het overige deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot 3-4 millimeter dikte en snijd er stroken van 2 centimeter breed van. Bestrijk het overhangende deeg aan de zijkant met water en vorm een raster van de deegstroken. Rol met een deegroller over de zijkanten om het overhangende deeg te verwijderen.

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Laat de vlaai nog 15 minuten rusten. Bestrijk de deegrepen licht met water en bestrooi ze met de grove suiker. Bak de kersenvlaai in 25 tot 35 minuten goudbruin. Laat de vlaai na het bakken een halfuur afkoelen in de vorm en plaats hem daarna op een rooster.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (6)
Loek Frederiks 2021-10-16 21:36:42

Zelfde hier. De temperatuur klopt echt niet. Dat is ook bij de vlaaien in het Bakbijbel boek. Dat moet iets van 190 graden zijn en niet langer dan 20 tot 25 minuten. Of je moet de vlaai de eerste 10-15 min afdekken met aluminiumfolie.

De hoeveelheid aardappelzetmeel klopt ook niet, moet iets van 2 a 3 keer de hoeveelheid zijn, anders is de kersen vulling veel te dun.

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-10-18 08:21:35

Hoi. Jammer om te horen. Met hete lucht kan de temperatuur lager, maar voor onder- en bovenwarmte is deze temperatuur echt nodig om een mooie vlaaibodem te krijgen. En de hoeveelheid aardappelzetmeel is prima voor een gebonden kersenvulling. Maar als je 'm keihard wilt, dan kun je meer toevoegen inderdaad.

Beantwoorden
Peter 2021-09-13 20:50:18

Ik denk dat de temperatuur niet klopt. Na twintig minuten is de vlaai helemaal verbrand bij 220 graden.

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-09-20 07:55:54

Heb je hete lucht gebruikt? Het recept is gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Michael 2021-08-21 18:40:12

Na 20 minuten was ie bij mij al helemaal verbrand...

Beantwoorden
MI
Ivo 2021-06-10 10:35:34

Vandaag voor het eerst deze gemaakt. Tot nu toe is hij goed gelukt, de smaak is er ook. De deksel is wat lastiger te maken, dus blijven oefenen :)

Beantwoorden
IV
Iris 2021-02-04 12:53:11

wat leuk

Beantwoorden
IR
jeanne 2020-06-13 15:15:42

Hoi Rudger, Ik heb de kersenvlaai iets anders gemaakt. Ik heb er een biscuit bodemgemaakt en daar de kersen op en daarna de Italiaanse merinquebovenop.
groetjes Jeanne
ik zou graag een foto erbij hebben gedaan maar weet niet hoe.

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-06-20 12:02:04

Dat klinkt heerlijk! Een foto toevoegen is hier helaas (nog) niet mogelijk, maar kan op sociale media altijd wel gedeeld worden met #rutgerbakt

Beantwoorden