Er gaat maar weinig boven een zelfgebakken vlaai, en deze klassieke kersenvlaai is daar een perfect voorbeeld van! Een lekkere gistbodem, een royale vulling van sappige kersen en bovenop een prachtig raster met een knapperige suikerlaag. Of je nu met verse kersen werkt of kersen uit pot of blik gebruikt, zoals ik deed: met dit recept zet je een heerlijke kersenvlaai op tafel. Om het helemaal af te maken, serveer je de kersenvlaai met een flinke dot slagroom. Heerlijk!

Van dit kersenvlaai recept kun je 10-12 punten snijden.

Wist je trouwens dat niet meer elke kersenvlaai zomaar een Limburgse kersenvlaai genoemd mag worden? Sinds januari 2024 moet een vlaai aan verschillende eisen voldoen om zo genoemd te worden, waaronder: hij moet op Limburgse bodem zijn gemaakt.

kersenvlaai

Zo maak je de lekkerste kersenvlaai

  • Voor deze vlaai gebruik ik een vlaaipan van Baktotaal Bouwhuis met een diameter van 28 cm en een hoogte van 2½ cm. Dit type pan zorgt voor een perfecte, gelijkmatig gebakken vlaaibodem.
  • Voor bovenop de kersenvlaai gebruik ik graag grove kristalsuiker. Deze blijft mooi zichtbaar na het bakken en zorgt voor een extra knapperige bite. Je vindt deze suiker bijvoorbeeld hier. Geen grove suiker in huis? Dan werkt gewone kristalsuiker ook prima.
  • Serveer de kersenvlaai vers, dan is ie het allerlekkerst. Wil je hem toch bewaren, dan kun je dit 1-2 dagen op kamertemperatuur doen of 2-3 dagen in de koelkast. Invriezen kan ook voor 2-3 maanden. 
  • Vries je de kersenvlaai in? Doe de vlaai in stukken in de vriezer, dan kan je per keer eruit halen wat je nodig hebt.

Welke kersen gebruik je voor kersenvlaaivulling?

Voor deze vlaai kun je zowel kersen uit pot of blik gebruiken als verse of diepvries kersen. In het recept heb ik zelf kersen uit pot of blik gebruikt. Kies je voor verse (diepvries) kersen? Die verwerk je als volgt:

Verse of diepvries kersen gebruiken

Meng 800 gram ontpitte kersen met 100 milliliter water en de suiker. Breng dit aan de kook en laat de kersen 2 minuten zachtjes koken. Meng het aardappelzetmeel met 2 eetlepels water en voeg dit toe aan de kersen. Laat nog 2-3 minuten zachtjes doorkoken en laat het mengsel daarna goed afkoelen. Liever snel en makkelijk? Varieer dan eens met een kant-en-klare vlaaivulling van bakkerskwaliteit, zoals deze kersenvulling van Molen de Hoop.

Kersenvlaai recept

Opmerking over de temperatuur

Traditioneel worden vlaaien heet gebakken en ik bak mijn vlaaien standaard op 220 °C onder- en bovenwarmte. Dat zorgt voor een goed gegaarde bodem en een mooi gekleurde bovenkant. Uit reacties begrijp ik dat deze temperatuur bij sommige ovens net iets te enthousiast uitpakt en een te donkere vlaai oplevert.

Wil je minder risico op een te donkere kersenvlaai? Bak de vlaai dan op 200 °C. Lager zou ik niet adviseren, want dan wordt de baktijd te lang, waardoor het deeg uitdroogt.

Deze temperaturen zijn gebaseerd op een oven met onder- en bovenwarmte. Meer daarover lees je hier. Plaats de kersenvlaai dan laag in de oven, zodat de bodem van onderaf voldoende warmte krijgt.

Meer inspiratie?

Naast deze heerlijke kersenvlaai ook eens andere vlaaien bakken? Bekijk mijn overzicht met vlaai recepten, zoals deze abrikozenvlaai of rijstevlaai

Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 700 gr uitgelekte kersen uit pot of blik
  • 200 + 50 ml uitlekvocht van de kersen
  • 50 gr suiker
  • 4 tl aardappelzetmeel
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 2-3 el paneermeel
  • grove suiker, om te bestrooien, optioneel
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Stap voor stap zelf kersenvlaai maken

Maak eerst het deeg volgens dit basisrecept voor vlaaideeg en laat het rijzen. 

Kersenvlaaivulling maken

Doe 200 milliliter van het uitlekvocht samen met de suiker in een pan en breng dit aan de kook. Meng intussen de overige 50 milliliter uitlekvocht met het aardappelzetmeel tot een glad papje. Voeg dit toe zodra het vocht kookt en laat het al roerende 1-2 minuten koken. Voeg de uitgelekte kersen toe en kook deze nog 1-2 minuten mee. Haal de pan van het vuur en schep de gebonden kersen in een kom om af te koelen.

Kersenvlaai vullen en raster maken

Neem 2/3 van het deeg en rol dit op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om een vlaaivorm van ongeveer 28 centimeter met deeg te bekleden. Bekleed de vorm en laat het deeg aan de zijkanten nog overhangen. Strooi het paneermeel op de bodem en verdeel daar de gebonden kersen over. Strijk dit goed glad. 

Rol het overige deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot 3-4 millimeter dikte en snijd er stroken van 2 centimeter breed van. Bestrijk het overhangende deeg aan de zijkant met water en vorm een raster van de deegstroken. Rol met een deegroller over de zijkanten om het overhangende deeg te verwijderen.

Verwarm de oven voor op 200-220 °C. Laat de vlaai nog 15 minuten rusten. 

Kersenvlaai bakken

Bestrijk de deegrepen licht met water en bestrooi ze met de grove suiker. 

Bak de kersenvlaai in 25-35 minuten goudbruin. Laat de vlaai na het bakken een half uur afkoelen in de vorm en plaats hem daarna op een rooster. Serveer de kersenvlaai vlak voor het serveren met een flinke dot slagroom.

Foto: Harold Pereira

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (15)
jeanne 2020-06-13 15:15:42

Hoi Rudger, Ik heb de kersenvlaai iets anders gemaakt. Ik heb er een biscuit bodemgemaakt en daar de kersen op en daarna de Italiaanse merinquebovenop.
groetjes Jeanne
ik zou graag een foto erbij hebben gedaan maar weet niet hoe.

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-06-20 12:02:04

Dat klinkt heerlijk! Een foto toevoegen is hier helaas (nog) niet mogelijk, maar kan op sociale media altijd wel gedeeld worden met #rutgerbakt

Beantwoorden
Iris 2021-02-04 12:53:11

wat leuk

Beantwoorden
IR
Ivo 2021-06-10 10:35:34

Vandaag voor het eerst deze gemaakt. Tot nu toe is hij goed gelukt, de smaak is er ook. De deksel is wat lastiger te maken, dus blijven oefenen :)

Beantwoorden
IV
Michael 2021-08-21 18:40:12

Na 20 minuten was ie bij mij al helemaal verbrand...

Beantwoorden
MI
Peter 2021-09-13 20:50:18

Ik denk dat de temperatuur niet klopt. Na twintig minuten is de vlaai helemaal verbrand bij 220 graden.

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-09-20 07:55:54

Heb je hete lucht gebruikt? Het recept is gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Loek Frederiks 2021-10-16 21:36:42

Zelfde hier. De temperatuur klopt echt niet. Dat is ook bij de vlaaien in het Bakbijbel boek. Dat moet iets van 190 graden zijn en niet langer dan 20 tot 25 minuten. Of je moet de vlaai de eerste 10-15 min afdekken met aluminiumfolie.

De hoeveelheid aardappelzetmeel klopt ook niet, moet iets van 2 a 3 keer de hoeveelheid zijn, anders is de kersen vulling veel te dun.

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-10-18 08:21:35

Hoi. Jammer om te horen. Met hete lucht kan de temperatuur lager, maar voor onder- en bovenwarmte is deze temperatuur echt nodig om een mooie vlaaibodem te krijgen. En de hoeveelheid aardappelzetmeel is prima voor een gebonden kersenvulling. Maar als je 'm keihard wilt, dan kun je meer toevoegen inderdaad.

Beantwoorden
Nicole 2022-01-22 19:48:01

Hallo Rutger,

Bak je de vlaai op een rooster of op een plaat in de oven?
Alvast bedankt!

Mvg. Nicole

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-01-24 10:35:41

Je kunt de vorm het beste op een rooster in de oven zetten.

Beantwoorden
Karin 2022-03-19 12:46:16

Volgens mij klopt de temperatuur wel hoor, ik heb gebakken op 220 graden boven en onderwarmte. Na 20 minuten vond ik hem mooi bruin van kleur, daarna afgedekt met aluminium folie en zo nog 5 minuten verder gebakken. Hij ziet er prachtig uit, nu nog afkoelen en proeven 😉. Duurt lang….

Beantwoorden
KA
Nathanja 2022-04-22 18:42:01

Kun je ook een blik vlaaivulling van HAK gebruiken als vulling?

Beantwoorden
NA
Rutger 2022-04-25 09:47:29

Daar heb ik zelf geen ervaring mee.

Beantwoorden
c.bongers 2022-07-28 14:28:43

bij het maken van kersenvlaai schrijf je bij recept vlaaideeg anderhalf keer recept is dat de hoeveelheid ingredienten zoals staat angegeven of moet ik dit nog vermenigvuldigen met anderhalf groeten kees

Beantwoorden
C.
Rutger 2022-08-01 10:35:49

De ingredienten voor het deeg, waar de link naar toe verwijst, moeten met 1,5 vermenigvuldigt worden.

Beantwoorden
Hashy 2022-07-31 16:18:47

Temperatuur klopt niet, snel verbrand

Beantwoorden
HA
Rutger 2022-08-01 10:26:13

Heb je hete lucht gebruikt? Daar wordt de vlaai snel te donker van, met onder- en bovenwarmte gaat het wel goed.

Beantwoorden
Milly 2022-08-28 21:15:30

Hier ook veel te snel bruin dus vermoeden bestaat dat de temperatuur te hoog is. Na 20 minuten al zeer bruin dus ik heb de vlaai eruit gehaald in de hoop dat de bodem wel gaar is😳.

Beantwoorden
MI
tatiana 2022-09-06 09:56:57

excellent ! I will try it this weekend

Beantwoorden
TA
Janny 2022-10-26 11:57:22

Ook hier helaas zwarte bovenkant (geen hete lucht). Jammer dat ik de reviews niet eerder las…

Beantwoorden
JA
Susanne 2022-10-27 20:47:21

Hi,

Kan ik ook gele room onder de kersen doen? Dus een soort kersenroom vlaai? En bak ik dit dan in zijn geheel af of beter apart.

Alvast bedankt.

Beantwoorden
SU
Rutger 2022-10-31 08:52:22

Volgens mij kan dat prima, al heb ik het zelf op die manier nog nooit geprobeerd. Wel heb ik een vlaairecept waar ik enkel de room mee bak: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/aardbeienvlaai-bakken-recept/

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.