Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 175 ml zonnebloemolie
  • 275 gr lichtbruine basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 3 eieren
  • 200 gr bloem
  • 5 tl bakpoeder
  • 1 el speculaaskruiden
  • 300 gr wortel, schoongemaakt en grof geraspt
  • 100 gr donkere rozijnen
  • 75 gr walnoten, in stukjes gebroken
  • Voor het roomkaasglazuur
  • 125 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr poedersuiker
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 30 gr walnoten, in stukjes gebroken

Wortel door een taart klinkt misschien gek, maar het is onwijs lekker. De geraspte wortel zorgt namelijk voor een heerlijke smeuïge carrot cake. De worteltjestaart bevat onder andere rozijnen en walnoten en het frisse roomkaasglazuur maakt deze worteltaart helemaal af! Je kunt deze simpele carrot cake maken in een ronde springvorm van 24 centimeter, maar je kunt ‘m ook bakken in een hoge vierkante vorm van 20-22 centimeter, zodat je er mooie vierkante stukken van kunt snijden. Je maakt met dit recept carrot cake voor 10-12 personen. Wil je deze worteltaart extra feestelijk decoreren? Kijk dan hier hoe je zelf worteltjes van marsepein of fondant kunt maken!

Carrot cake recept

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde springvorm van 24 centimeter doorsnede in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe de zonnebloemolie, lichtbruine basterdsuiker, het zout en de sinaasappelrasp in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) ongeveer 3 minuten. Doe de eieren erbij en mix alles nog kort door. Doe de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden bij het beslag en roer deze erdoor. Meng tot slot de geraspte wortel, rozijnen en gebroken walnoten door het beslag.

Schep alles in de bakvorm en bak de worteltjestaart gaar in 55 tot 65 minuten. Test of de taart gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de taart gaat. Laat de taart afkoelen in de vorm.

Doe alle ingrediënten voor het roomkaasglazuur in een kom en mix dit enkele minuten tot een romig glazuur met een handmixer met gardes. Bestrijk de afgekoelde taart met het glazuur en bestrooi dit met de extra gebroken walnoten.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Cecile 2020-05-13 13:44:56

Héérlijk!

Beantwoorden
CE
Nannev 2020-05-04 20:25:56

Top recept!
De 2e taart in m’n leven gemaakt en het was direct raak. Ik heb 150 gr. wortels gebruikt ipv 300 omdat ik dacht dat het teveel zou zijn, maar zou de volgende keer toch de 300 nemen :-)
Bedankt!

Beantwoorden
NA
Marian 2020-04-26 17:47:16

I.v.m. de sociale beperkingen door de Corona nu weinig aanloop, dus een kleine carrotcake net de helft van de ingrediënten in een bakvorm van 20 cm in 35 minuten gebakken. Hij is heerlijk geworden 😁

Beantwoorden
MA
Yasmine 2020-04-14 19:58:46

Hoi Rutger, bedankt voor het delen van dit recept! Ik ga hem deze week nog maken, maar nu vroeg ik mij af of ik ook arachideolie kan gebruiken ipv de zonnebloemolie? Alvast bedankt groetjes

Beantwoorden
YA
Rutger 2020-04-20 15:40:37

Dat kan prima!

Beantwoorden
Elin 2020-04-09 11:16:15

Je bent er laat bij met dit recept, iedereen kent carrot cake natuurlijk al lang. Ik zou het zo fijn vinden als je ook wat proces foto's zou delen, maakt de boel net wat leuker om te lezen. Zeker tussen alle reclame die wel met foto's werkt. Verder ga ik van he weekend hiermee aan de slag. Ben benieuwd hoe dit recept zich houdt naast alle anderen.

Beantwoorden
EL
Martine 2020-04-10 15:48:48

Nou Elin dat is inderdaad laat, heel goed dat je dat benoemt. Ik zag op deze site zelfs een recept voor appeltaart, alsof iedereen dat nog niet kent. En zelfs daar ook reclamefoto's, heel gek...

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-04-14 09:42:23

Grappig dat je dat zegt. Appeltaart is één van de meest bezochte recepten, dus blijkbaar kent nog niet iedereen die. En zoals gezegd, om de tijd die ik in mijn site, recepten en foto's steek te kunnen betalen zijn advertenties nodig om ergens inkomsten uit te halen.

Beantwoorden
Rutger 2020-04-14 09:41:06

Hoi. Gelukkig zijn er veel verschillende soorten carrot cake en is elk recept weer anders. Dit is mijn favoriet. De reclame is nodig om al mijn tijd die ik in de site steek ook enigszins betaalbaar te maken. Een video waarin ik de carrot cake maak vind je hier www.grando.nl/rutgerbakt

Beantwoorden
Manja 2020-04-08 22:20:03

Beste Rutger,

Kun je dit recept gebruiken om cupcakes mee te maken en hoe lang moeten ze dan in de oven.

Groetjes Manja

Beantwoorden
MA
Martine 2020-04-10 15:51:45

Ja cupcakes gaat heel goed! Ik bak ze ongeveer 20 minuten, maar check even met een prikker of ze gaar zijn omdat ovens best veel van elkaar verschillen.

Beantwoorden
MA
Marieke 2020-04-08 13:57:44

Dit weekend toevallig de carrot cake uit het cakeboek gemaakt (bijna hetzelfde maar wat kleiner ;-) ). Wat een heerlijke, smeuige cake, totaal niet droog. Een grote twijfelaar over wortelcake is hier om!

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-04-14 09:52:44

Heel leuk om te horen! Geniet er nog vaak van!

Beantwoorden