- Voor het beslag
- 175 ml zonnebloemolie
- 275 gr lichtbruine basterdsuiker
- ¼ tl zout
- rasp van 1 sinaasappel
- 3 eieren
- 200 gr bloem
- 5 tl bakpoeder
- 1 el speculaaskruiden
- 300 gr wortel, schoongemaakt en grof geraspt
- 100 gr donkere rozijnen
- 75 gr walnoten, in stukjes gebroken
- Voor het roomkaasglazuur
- 125 gr roomkaas, op kamertemperatuur
- 50 gr boter, op kamertemperatuur
- 100 gr poedersuiker
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 30 gr walnoten, in stukjes gebroken
Carrot cake, worteltaart, worteltjestaart: het maakt niet uit hoe je deze taart noemt, hij is onwijs lekker. In dit artikel deel ik mijn carrot cake recept voor de beste worteltaart. De geraspte wortel zorgt voor een heerlijke, smeuïge cake, die heerlijk smaakt in combinatie met de frisse topping van roomkaasglazuur. Deze simpele worteltaart is gevuld met rozijnen en walnoten, maar je kunt ook goed variëren met de vulling. Vervang de walnoten in dit worteltaart recept bijvoorbeeld eens voor pistachenoten of maak een carrot cake met banaan en walnoten. Wat mag er niet ontbreken in jouw carrot cake?
Voor dit worteltaart recept gebruik je een ronde springvorm van 24 centimeter. Wil je mooie vierkante stukken snijden van de worteltjestaart? Gebruik dan een hoge vierkante vorm van 20-22 centimeter. Je maakt met dit recept carrot cake voor 10-12 personen.
Wil je geen grote carrot cake maken, maar kleine cupcakes? Bekijk dan mijn recept voor makkelijke carrot cupcakes.
Decoratie tip: Ben je op zoek naar een extra feestelijke carrot cake topping? Decoreer je taart dan met kleine worteltjes, die je eenvoudig zelf maakt van marsepein of fondant. Wil je deze leuke en lekkere decoratie maken? Ik leg het uit in dit artikel: zelf worteltjes van marsepein of fondant maken.
Wat is carrot cake?
De naam ‘worteltaart’ klinkt misschien niet meteen aanlokkelijk als je niet bekend bent met bakken met wortels. Maar de geraspte wortel in deze taart zorgt juist voor een natuurlijke, zoete smaak en geeft de taart ook haar smeuïge en zachte structuur.
Het is niet nieuw dat er wortels worden gebruikt in bakrecepten. Maar hoe is de nu zo populaire carrot cake precies ontstaan? Er is geen duidelijk verhaal over de oorsprong van de worteltaart, maar een populaire theorie is dat er in de Middeleeuwen een wortelpudding werd gegeten die de voorloper is van de heerlijke taart zoals wij hem nu kennen. Suiker was een kostbaar ingrediënt en wortels waren een prima vervanger als zoetstof. De carrot cake is (gelukkig) door de eeuwen heen enorm geëvolueerd en vandaag de dag is deze heerlijke cake niet meer weg te denken als lekkernij bij de koffie of thee.
Hoe bewaar je carrot cake?
Maak je deze carrot cake voor een speciale gelegenheid en wil je zoveel mogelijk van tevoren voorbereiden? Je kunt een carrot cake heel goed een dag van tevoren maken en bewaren.
Een carrot cake met topping kun je in de koelkast bewaren en de taart blijft op deze manier zeker 4-5 dagen goed. Zonder topping bewaar je de carrot cake in de koelkast, maar buiten de koelkast op kamertemperatuur is ook mogelijk.
Carrot cake invriezen
Wist je dat je een carrot cake ook prima kunt invriezen? De taart zelf is prima in te vriezen, maar de topping wordt wel iets minder lekker. Je kunt de topping dus het beste maken op het moment dat je de carrot cake uit de vriezer haalt en gaat gebruiken. Laat de worteltaart vervolgens goed ontdooien voordat je de topping aanbrengt.
Carrot cake recept: de lekkerste worteltaart maken
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Carrot cake beslag maken
Doe de zonnebloemolie, lichtbruine basterdsuiker, het zout en de geraspte sinaasappelschil in een kom en klop dit ongeveer 3 minuten door met een (hand)mixer met garde(s). Voeg de eieren toe en mix alles nog kort door. Doe daarna de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden bij het beslag en roer het door. Meng tot slot de geraspte wortel, rozijnen en gebroken walnoten door het beslag.
Worteltaart bakken
Schep of giet het beslag in de bakvorm en bak de cake gaar in 55 tot 65 minuten. Test of de worteltaart gaar is met behulp van een satéprikker. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de carrot cake gaar. Laat de worteltaart afkoelen in de vorm.
Roomkaas topping voor worteltaart maken
De topping maak je het beste op het moment dat de carrot cake is afgekoeld. Je kunt de topping dan direct op de taart aanbrengen.
Doe alle ingrediënten voor het roomkaasglazuur in een kom. Mix dit enkele minuten met een handmixer met gardes, totdat je een romig glazuur hebt. Bestrijk de afgekoelde carrot cake met het frisse glazuur. Strooi tenslotte wat gebroken walnoten over de carrot cake topping.
Foto: Erik Spronk



















































