Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr suiker
  • 80 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • Voor de amandelspijsvulling
  • 150 gr amandelspijs, zelfgemaakt of gekocht
  • ½ tot 1 ei
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • boter, om in te vetten

Zoals jullie weten ben ik gek op sloffen. Een aantal van mijn favorieten zijn deze aardbeienslof, deze karamelslof, deze appelslof en deze slof met sinaasappel en meringue. Hoog tijd voor een basis sloffenbodem recept, zodat je zelf de topping kunt bedenken. Daarnaast geef ik jullie ook nog een variatie op de bekende sloffenbodem. Ik krijg namelijk regelmatig de vraag of je een sloffenbodem ook zonder amandelspijs kunt bakken, omdat veel mensen daar niet van houden. Goed nieuws, dat kan! De lekkerste vervanging van het amandelspijs vind ik banketbakkersroom. Doordat je dit meebakt op het sloffendeeg krijgt het een andere structuur, wat erg goed samen gaat met de structuur van de slof zelf. Bijkomend voordeel is dat je voor veel sloffen toch al banketbakkersroom maakt om ze na het bakken mee op te spuiten. Een klein gedeelte daarvan kun je dan dus meebakken, zodat je een slof zonder amandelspijs hebt. Met dit recept maak je 2 sloffenbodems. In plaats daar van kun je ook één grote bodem bakken, in ronde springvorm met een doorsnede van 24 centimeter.

Bereiding: Sloffenbodem

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal  1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng de spijs met het halve of hele ei om het wat dunner te maken, het moet smeerbaar worden. Of roer voor de slof zonder spijs de afgekoelde banketbakkersroom los.

Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7 a 8 millimeter. Druk met een ingevette sloffenring van 24 x 9 centimeter een passende deegplak uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg en doe hetzelfde voor de tweede slof. Plaats de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de ingevette sloffenvormen eromheen. Verdeel het spijsmengsel of de banketbakkersroom op het deeg tot 1,5 centimeter van de rand af.

Bak de sloffen in 23 tot 28 minuten gaar. Verwijder de sloffenring direct na het bakken en laat de sloffen afkoelen.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen