Deze sloffenkrans met witte-chocoladeroom, stoofpeer, cranberry’s en pistache is een heerlijke variatie op de klassieke slof. Door de verschillende ingrediënten is deze taart perfect voor kerst, maar uiteraard is de sloffenkrans ook de rest van het jaar heerlijk! Tip: leg de gesuikerde cranberry’s pas kort voor het serveren op de slof, ze verliezen na verloop van tijd namelijk hun gesuikerde laagje.
Voor deze feestelijke sloffenkrans gebruik ik mijn sloffenbodem basisrecept. Normaal maak je met dit recept 2 sloffen, maar nu maak je er 1 krans van. Je houdt wel nog wat deeg over van de zijkanten en de cirkel die je uit het midden steekt. Gooi dit deeg zeker niet weg, maar maak er bijvoorbeeld mini-slofjes van of vries het deeg in om een andere keer te gebruiken. Om de sloffenkrans te bakken heb ik de ring van een springvorm van 24 centimeter en een bakring van 8 centimeter gebruikt. Let erop dat de bakring aan de buitenkant glad is. Hier vind je een ruim assortiment aan bakringen.
Kersttopping voor sloffenkrans
Als topping van deze sloffentaart heb ik gekozen voor echte kerstsmaken: cranberry’s, stoofpeer, witte chocolade met vanille en een vleugje sinaasappel en pistaches. Je kunt voor de topping ook ander fruit gebruiken, zoals (een combinatie van) frambozen, bramen en blauwe bessen.
Andere lekkere recepten voor een slof
Ben je op zoek naar andere recepten voor een slof? Of wil je wel een sloffenkrans maken, maar met andere toppings en ingrediënten? Bekijk dan ook mijn andere slof recepten voor meer inspiratie:
- Banoffee slof
- Kersenslof met knapperig schuim
- Karamelslof
- Mini cheesecake slofjes met cheesecake en blauwe bessen
Wil je stap voor stap leren hoe je zelf de lekkerste sloffen maakt en hoe je met een slof varieert? Volg dan mijn online cursus sloffen bakken.
Kan ik de sloffenkrans bewaren?
Om op de dag zelf minder tijd door te brengen in de keuken, kun je de sloffenbodem al wat eerder bakken. Luchtdicht verpakt blijft een gebakken sloffenbodem 2-3 dagen goed op kamertemperatuur. Of vries de sloffenbodem in, zo blijft deze 2-3 maanden goed.
Eenmaal opgespoten bewaar je de sloffenkans 2-3 dagen in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat het suikerlaagje op de cranberry’s oplost door het vocht. Haal de sloffenkrans ½ uur voor het serveren uit de koelkast.
- Voor de witte-chocoladeroom
- ½ vanillestokje
- 250 ml slagroom
- 175 gr witte chocolade, grof gehakt
- rasp van ¼-½ sinaasappel
- Voor de sloffenbodem
- 180 gr boter, op kamertemperatuur
- 100 gr suiker
- 80 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 1 eidooier
- ¼ tl zout
- 250 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- Voor het pistachespijs
- 100 gr pistachenoten
- 100 gr suiker
- rasp van ¼ citroen
- ¾-1½ ei
- Voor de garnering
- 3-4 bereide stoofpeertjes, in blokjes gesneden
- 100-125 gr gesuikerde cranberry’s
- kerstchocolaatjes, optioneel
- 30 gr pistachenoten, gehakt
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- boter, om in te vetten
Recept voor feestelijke sloffenkrans
Begin voor de witte-chocoladeroom een dag van tevoren. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe het vanillemerg samen met de slagroom in een steelpan en breng dit aan de kook. Giet de hete room over de gehakte witte chocolade en voeg ook de sinaasappelrasp toe. Meng alles met een staafmixer tot een gladde room. Dek af en zet het een nacht in de koelkast.
Deeg maken
Doe voor het deeg de boter, kristalsuiker, lichtbruine basterdsuiker, het vanille-extract, de eidooier en het zout in een kom en meng door elkaar. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed alles nog kort tot het een samenhangend deeg is. Maak een bol van het deeg, verpak deze in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
Pistachespijs maken
Doe voor het pistachespijs de pistachenoten, de suiker en de citroenrasp in een keukenmachine met messen en hak alles fijn. Voeg eerst 1 ei toe en mix verder tot er een samenhangend geheel is ontstaan. Voeg als het nodig is geleidelijk wat extra ei toe, tot het spijs smeuïg en smeerbaar is, zodat je het met een spuitzak op het deeg kunt spuiten. Doe het pistachespijs in een spuitzak met een glad spuitmondje van 6-8 millimeter.
Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Sloffenkrans bakken
Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 8 millimeter. Druk met de rand van een springvorm, met een doorsnede van 24 centimeter, een cirkel uit het deeg. Leg het deeg op de bakplaat, vet de springvorm in met boter en zet deze om het deeg. Gebruik voor het midden een bakring of ander rond bakvormpje met een doorsnede van zo’n 8 centimeter. Steek een cirkel uit het midden van de deegplak. Vet vervolgens de bakring aan de buitenkant in en zet deze in het midden van het deeg. Verdeel het pistachespijs op het deeg tot op 1½ centimeter van de rand. Je kunt de vulling ook met de bolle kant van een lepel op het deeg strijken. Bak de sloffenkrans in 23-28 minuten gaar. Verwijder de springvorm en de bakring in het midden direct zodra je de krans uit de oven haalt en laat de slof helemaal afkoelen.
Sloffenkrans opspuiten en garneren
Klop de witte-chocoladeroom met een (hand)mixer met garde(s) op tot deze stevig is. Doe de room in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1½ centimeter en spuit daarmee dopjes op de sloffenbodem. Garneer de slof met de gesuikerde cranberry’s, de stoofpeerstukjes en de kerstchocolaatjes. Bestrooi de sloffenkrans tot slot met de gehakte pistachenoten.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Alles over de oventemperatuur lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/
BeantwoordenHet is mij niet helemaal duidelijk hoe de witte chocoladeroom gemaakt moet worden; alle ingrediënten meekloppen of eerst slagroom stijf kloppen en dan de overige ingrediënten erdoor roeren?
BeantwoordenGoed lezen is ook een kunst. Het staat precies beschreven hoe te maken.
Begin voor de witte-chocoladeroom een dag van tevoren. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe het vanillemerg samen met de slagroom in een steelpan en breng dit aan de kook. Giet de hete room over de gehakte witte chocolade en voeg ook de sinaasappelrasp toe. Meng alles met een staafmixer tot een gladde room. Dek af en zet het een nacht in de koelkast.
BeantwoordenHa Rutger, als je de slof met bramen, framboos en blauwe bes maakt gebruik je dan ook pistache spijs? En gehakte stukjes pistache?
BeantwoordenHoi. Dat kan zeker. Je kunt ook voor amandelspijs kiezen natuurlijk. Pistache is erg mooi qua kleur bij het rode fruit, en ook lekker!
BeantwoordenHi Rutger, het ziet eruit als een heerlijk recept voor kerst, helaas is er iemand die geen spijs luist, is er iets anders waar je de krans mee kan vullen? Of dan gewoon wat meer bodem maken? Ben benieuwd naar je reactie. Groet, Emma
BeantwoordenIn dit artikel staat een alternatief: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/slof/basisrecept-sloffenbodem-met-en-zonder-amandelspijs/
BeantwoordenIs de spijs ook door iets anders te vervangen? Mijn man lust dat helaas niet.
Bedankt voor de uitleg met de springvorm 👍
Hoi. Jazeker, dat lees je in dit artikel: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/slof/basisrecept-sloffenbodem-met-en-zonder-amandelspijs/
BeantwoordenDe spijs kan je vervangen door banketbakkersroom! Die dus ook meebakken op de slof. Is ook lekker. Tip staat bij het sloffenrecept :)
Ik ga dit weekend aan de slag met dit recept, zin in!
BeantwoordenHoi Rutger,
het staat er wel niet, maar is het aan te raden om het spijs een paar dagen van te voren te maken net als het amandelspijs? Zodat het lekker kan rijpen Of bij deze spijs niet nodig?
Ga hem maken voor mijn ouders voor de kerst maken, hoop dat hij net zo mooi wordt als deze.
Hoi. Dat kan, maar is niet per se nodig. Ik denk niet dat je het verschil hier gaat proeven.
BeantwoordenHoi Rutger,
Ziet er heerlijk uit! Kan dit ook glutenvrij? Hoelang kan je dit bewaren? Alvast bedankt voor het antwoord.
Je kunt een glutenvrije bloemmix (geschikt voor patisserie) gebruiken om de slof glutenvrij te maken. Alles over het bewaren staat in het artikel zelf.
BeantwoordenBij de ingrediënten voor het pistachespijs staat 1-1,5 ei: moet dat niet 0,5-1 ei zijn? Mijn spijs was helaas te dun en liep uit waardoor het "randje" mislukte. Maar verder is deze sloffenkrans echt een aanrader! Bedankt Rutger voor dit heerlijke recept!
BeantwoordenHoi. De verhouding klopt wel. Ik zal het hele ei aanpassen naar 3/4. Het ligt er vaak ook aan hoe fijn je de noten maalt. Hoe fijner het mengsel is, des te meer ei je nodig hebt voor de juist consistentie.
BeantwoordenBeste Rutger
De sloffenkrans was goed gelukt en heel erg lekker, alleen vond ik de bodem wat stevig. Ik vraag me af of de door jou opgegeven oventemperatuur van 180 graden geldt voor een heteluchtoven, of voor de meer conventionele boven/onderwarmte?
Hoi Marjo. De temperatuur is altijd voor onder- en bovenwarmte. Met hete lucht wordt de bodem harder. Meer over de temperaturen lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/
BeantwoordenHoi Rutger,
Kan je de witte chocoladeroom ook met melk of pure chocolade maken? Zijn de verhoudingen dan hetzelfde? Of heb je eventueel een ander recept?
BeantwoordenHoi. De verhoudingen worden dan iets anders, aangezien de vulling met donkere chocolade al snel te stevig wordt. Ik zou dan zo'n 100 gram donkere chocolade gebruiken.
BeantwoordenWaardoor dacht je dat het niet gaar was? De slof wordt tijdens het afkoelen pas stevig. Als de kleur van het deeg mooi goudbruin is, dan is het goed. Als het echt niet gaar was, dan ben ik bang dat het aan je oven ligt.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.