Eerder deelde ik al deze appelslof met jullie, die volgens mij bij iedereen wel in smaak valt. Het leuke van sloffenbodems is dat je ze op heel veel verschillende manieren kunt garneren. Dit zal dan ook zeker niet de laatste keer zijn dat je een sloffenrecept langs ziet komen op mijn blog. Deze karamelslof is echt mijn guilty pleasure… hij is zo lekker! De knapperige bodem met daarop de smeuïge karamel en de luchtige karamelslagroom zijn perfect in harmonie! Met dit sloffenrecept maak je 2 karamel sloffen.

karamelslof
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 gr boter
  • 100 gr suiker
  • 80 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • pure chocolade, gesmolten
Broodbakbol banner desktop

Bereiding: Karamelsof

Begin met de karamelslagroom en de smeuïge karamel een dag van tevoren.

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng het spijs met een half tot een heel ei om het wat dunner te maken, het moet smeerbaar worden. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7 à 8 millimeter. Druk met een ingevette sloffenring van 24 bij 9 centimeter een passende deegplak uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg en doe hetzelfde voor de tweede slof. Plaats de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de ingevette sloffenvormen eromheen. Verdeel het spijsmengsel op de deegplakken tot 1,5 centimeter van de rand af.

Bak de sloffen in 23 tot 28 minuten gaar. Verwijder de sloffenring direct na het bakken en laat de sloffen afkoelen.

Verdeel de smeuïge karamel over de afgekoelde sloffen en spuit daarop een laag van de opgeklopte karamelslagroom. Garneer de karamelsloffen met wat streepjes gesmolten chocolade.

Tip: Als je geen sloffenvorm hebt kun je ook de rand van een springvorm gebruiken, je maakt dan een ronde taart in plaats van de twee sloffen.

karamelslof

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (48)
Jonna@burgertrutjesNL 2017-03-17 08:35:04

Oh boy, wat doe je mij aan?! Dit ziet er hemels lekker uit!

Beantwoorden
JO
D van Barneveld 2017-03-17 14:29:49

Ben zo'n bakfreek geworden door jou recepten Rutger! Ben er heel blij mee,want ze zijn stuk voor stuk super lekker,die boterkoek van jou heb ik al 4 x gemaakt,en vandaag de franse appeltaart,ziet er fantastisch uit,vanavond ga ik hem proeven.
Dankjewel voor je heerlijke en duidelijke recepten.

Beantwoorden
D
Rutger 2017-03-20 08:45:07

Superleuk om te horen!

Beantwoorden
Monique 2017-03-17 14:46:38

Hoi Rutger,

Ziet er weer lekker uit hoor hoeveel van die dulce de leche doe je er dan in Ruiger??

Groetjes Monique

Beantwoorden
MO
Rutger 2017-03-20 08:44:46

Hoi! Eén blikje voor 2 sloffen is zeker genoeg.

Beantwoorden
Ellen 2017-03-17 23:10:59

Hoi Rutger, ziet er weer erg lekker uit! Weet je ook een goed alternatief voor de amandelspijs in sloffendeeg wegens notenallergie? Groeten, Ellen

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-03-20 08:43:01

De structuur van het spijs is moeilijk te vervangen. Je kan het spijs weg laten, maar dan wordt de textuur van de bodem wel iets anders.

Beantwoorden
Els 2017-03-18 11:55:12

Ziet er heerlijk uit, ik wil het graag een keer proberen. Welke maat sloffenring gebruik je? Ik heb ze nog niet, ben benieuwd welke maat ik moet bestellen

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-03-20 08:41:27

Ik gebruik deze altijd: https://www.bouwhuis.com/sloffenring-rvs-24x9x5cm

Beantwoorden
Els 2017-03-22 13:35:40

Bedankt, ik ga ze bestellen!

Beantwoorden
EL
Pien 2017-03-18 21:47:16

Heerlijk!! Ik heb een sloffenring gekregen, dus deze ga ik lekker uit proberen! Ik denk het volgende weekend.

(klein typfoutje, halt ipv half ei voor de spijs)

Beantwoorden
PI
Rutger 2017-03-20 08:33:54

Veel bakplezier! En de spelfout heb ik aangepast :) Dankje!

Beantwoorden
Ramon van Schendel 2017-03-19 14:37:25

Net gemaakt en ze zijn heerlijk.

Beantwoorden
RA
Lisanne Hermsen 2017-03-24 15:29:50

Wauw!! Dat ziet er super lekker uit. De karamelslagroom staat al in de koelkast. Ik heb alleen geen slofvormmen, dus gebruik ik een springvorm. Welke diameter kan ik hiervoor gebruiken?

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-03-27 09:48:59

Een springvorm met een diameter van 24 centimeter is prima!

Beantwoorden
Els 2017-04-24 16:15:56

Is dit dan per slof een springvorm van 24 diameter ?

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-04-27 17:39:10

Twee sloffen komen overeen met ongeveer 1 springvorm van 24 centimeter.

Beantwoorden
marjet 2017-03-24 18:33:58

hoi rutger, ben benieuwd wat de reden is dat de karamelslagroom 12 uur in de koelkast moet......

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-03-27 09:48:32

De slagroom moet weer helemaal goed teruggekoeld worden voordat je hem op gaat kloppen, anders wordt het niet stijf.

Beantwoorden
Olijke Poffer 2017-03-25 13:58:32

Omdat hij goed koud moet zijn voordat je het kun opkloppen. ;-)

Beantwoorden
OL
E. 2017-04-01 10:05:49

Oh wat een fantastisch recept weer!
Hoe lang kun je deze slof bewaren als hij helemaal klaar is?

Beantwoorden
E.
Rutger 2017-04-03 20:51:38

Als hij helemaal opgespoten is zou ik m niet langer dan 1 à 2 dagen bewaren.

Beantwoorden
E. 2017-04-04 21:35:01

Top! Hij was écht onwijs lekker!

Beantwoorden
E.
Carla Korpershoek 2017-04-01 17:36:55

Super leuk om te maken, wel intensief, foto staat op je Facebook, op jouw tijdlijn, heb als decoratie hele kleine fugde blokjes, je hebt altijd top recepten??had een te kleine slofring, dus heb er kleintjes bij gemaakt

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-04-03 20:49:58

Wat een lekker idee die blokjes fudge! Leuk!

Beantwoorden
Niesje 2017-04-08 00:53:22

Wat is het verschil in smaak tussen de smeuïge karamel en de dulce de leche? Zou ik er eventueel ook nog wat banaan aan kunnen toevoegen zodat ik een soort banoffee-slof krijg?

Beantwoorden
NI
Rutger 2017-04-09 11:54:10

Hoi! De smeuiige karamel is net iets meer karamel dan de dulce de leche. Banaan eraan toevoegen lijkt mij heel lekker! Goed idee!

Beantwoorden
Ingrid 2017-04-20 20:43:55

Hoi Rutger,
Welk spuitmondje heb je gebruikt voor deze slof? En welke gebruik je meestal om bijvoorbeeld banketbakkersroom op te spuiten, zoals bij de aardbeienslof?
'k Heb 'm al een keer gemaakt - héérlijk! Nu wil ik 'm voor m'n collega's maken, maar dan wil ik 't er wat professioneler uit laten zien. :-)

Beantwoorden
IN
Rutger 2017-04-23 18:57:34

Hoi! Voor de aardbeienslof gebruik ik altijd een rond spuitmondje voor de banketbakkersroom en een gekarteld spuitmondje van 12 mm voor de slagroom. Voor de karamelslof heb ik deze gebruikt: https://www.bouwhuis.com/st-honore-spuitje-o-18mm-rvs

Beantwoorden
Ingrid 2017-04-24 16:12:20

Dankjewel voor je reactie!

Beantwoorden
IN
Jalinde Olthof 2017-04-24 12:15:11

Heb je voor 2 karamelsloffen een half potje gecondenseerde melk nodig?

Beantwoorden
JA
Jalinde Olthof 2017-04-24 12:17:22

Hoi Rutger,
Heb je voor twee sloffen een half potje gecondenseerde melk nodig?

Beantwoorden
JA
Ingrid 2017-04-24 16:13:26

@Jalinde: Ik heb voor 1 slof 1/3 blikje gebruikt.

Beantwoorden
IN
Annelies 2017-06-13 15:19:57

Hoi rutger, heerlijke sloffen , mijn vraag is gebruik je licht bruine of donkere basterdsuiker?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-06-19 10:01:30

Donkerbruine basterdsuiker.

Beantwoorden
Bep 2017-09-16 12:25:54

Ha Rutger , ik ben hem nu aan het bakken maar wanneer moet de spijs erop.? Mee bakken of niet?

Beantwoorden
BE
Rutger 2017-09-18 15:03:40

De amandelspijs wordt meegebakken.

Beantwoorden
Bep Rijksen 2017-09-18 16:43:02

Ik had 2 x gebakken 1x met en 1 x zonder de spijs te bakken.
De ongebakken inzending heeft gewonnen die zag er toch beter uit.

Beantwoorden
BE
Bep 2017-09-17 17:03:47

Hoi Rutger, even een leuk verhaal.
Wij hadden in onze Jacobikerk de startzondag en daar werd een wedstrijd gehouden" Heel Jacobi Bakt". Er werden 25 taarten en andere baksels ingeleverd en ik had de karamelslof gebakken.
En ja je raadt het misschien al ik had de 1e prijs.
Ik mag een dag meelopen bij het Bakery Institute in Zaandam.
Ik had wel netjes de bron vermeld dus men weet dat het recept van jou komt.
Verder vind ik bakken leuk maar dat zit w.s in mijn genen want mijn opa was ook bakker.
Leuk toch??

Beantwoorden
BE
Rutger 2017-09-18 14:51:43

Hallo Bep! Wat super leuk! Tof zeg! Gefeliciteerd en veel plezier bij het Bakery Institute.

Beantwoorden
sandra 2017-09-28 16:52:51

hoi heb een vraagje kan je zo sloffenring in belgie kopen
grts

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-10-02 13:17:18

De ring is in elk geval te koop via www.bouwhuis.com

Beantwoorden
Bep 2017-09-28 18:19:52

Ha Rutger, na mijn overwinning met de karamelslof heb ik hem nog een keer gebakken. De 2e keer was de karamel harder nu overweeg ik om de volgende keer met een blikje melk te gaan proberen.
Door de hardheid hechtte ws ook de karamel niet goed aan de onderste laag want met snijden had ik 2 delen. Deeg en spijs - en karamel en slagroom.
Misschien heb jij nog tips ?

Beantwoorden
BE
Rutger 2017-10-02 13:16:56

Waarschijnlijk heb je de karamel te lang doorgekookt, waardoor hij geconcentreerde en dus harder was. Het kan ook heel goed met dulce de leche, erg lekker ook!

Beantwoorden
Femmie 2017-10-29 09:48:57

Gister heb ik de slof voor mijn familie gemaakt. De slof viel goed in de smaakt, ze vonden het heerlijk! Bedankt voor het delen van dit recept.

Beantwoorden
FE
Maarten 2017-11-18 20:18:22

Deze voor het eerst gemaakt. Echt zo lekker. Niet normaal. Ook de uitleg van karamelpasta is erg goed. Had nog nooit zelf karamel gemaakt, maar moet met Rutgers uitleg goed gaan.
Dank voor dit recept.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-11-19 21:34:38

Superleuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Joke Aalbers 2017-11-29 12:24:30

Kan het ook met amandelmeel?

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-11-30 10:54:26

Bedoel je de bodem of het amandelspijs? De hele bodem op basis van amandelmeel gaat niet lukken. Spijs kun je prima maken op basis van amandelmeel.

Beantwoorden
Maeike 2017-11-29 21:15:07

Zou je de slof ook in zijn geheel kunnen invriezen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-11-30 10:49:41

De bodem kun je gebakken invriezen. De opgespoten slof is niet geschikt om in te vriezen, daar wordt hij echt niet lekkerder van.

Beantwoorden
Leoni 2017-11-30 12:25:25

Leuk en lekker recept. Ben deze nu voor de tweede keer aan het maken voor het Sinterklaasweekend. Voor de extra garnering voeg ik nog wat extra karamelblokjes toe (fudgeblokjes in hele kleine blokjes gesneden).

Beantwoorden
LE
Gerda 2018-01-20 11:22:34

Gisteren gemaakt, heerlijk en een prima recept!

Beantwoorden
GE
Remi 2018-02-04 13:46:25

Smaak van de slof is fantastisch, maar de slof is nog geen cm dik.....zeker iets fout gedaan?!?

Beantwoorden
RE
Rutger 2018-02-05 08:37:19

Heb je alles goed afgewogen? Bakpoeder niet vergeten? En was het bakpoeder nog goed? Als dat allemaal klopt zou het niet mis mogen gaan.

Beantwoorden
Meike 2018-02-12 16:06:20

Maakt het uit of je baking soda of bakpoeder gebruikt in de slof?

Beantwoorden
ME
Rutger 2018-02-20 11:07:18

Het recept is gebaseerd op bakpoeder. Van baking soda zou je veel minder hoeven te gebruiken en de structuur wordt dan net iets anders.

Beantwoorden
Jaring 2018-02-24 16:20:56

Hoe krijg je die slagroom er zo mooi op? Ik krijg de slagroom er nooit zo netjes op...

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-02-26 10:36:18

Met behulp van een spuitzak en spuitmondje. Zie deze how-to voor meer uitleg: https://www.rutgerbakt.nl/werken-met-een-spuitzak-stap-voor-stap/

Verder is het vooral een kwestie van heel veel oefenen, dan wordt het vanzelf steeds mooier.

Beantwoorden
Miriam 2018-05-05 20:29:43

Hoi Rutger,
Wat een heerlijk recept, heb geen slof maar gebakjes van 6 á 7 cm doorsnee gemaakt. Deze 15 minuten in de oven gehad, gewoon heerlijk. Leuk als kleine traktatie op het werk.
Ik heb echter nog aardig wat smeuïge karamel over. Hoe lang is dit in een gesloten bakje houdbaar in de koelkast.
Groet Miriam

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-05-07 11:55:36

Je kunt de karamel zeker een week of 2 goed houden in de koelkast, of invriezen voor later gebruik.

Beantwoorden
Lidwien 2018-07-12 21:00:22

Hoi Rutger, mijn sloffenbodem (jouw recept) is na het bakken altijd nogal hard, in elk geval harder dan de sloffen van de banketbakker. Hoe kan ik dit voorkomen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-07-16 08:43:54

De volgende keer kun je de bodem wat korter of op een lagere temperatuur bakken. Let er wel op dat door het vocht van de topping van de slof de bodem ook weer iets zachter wordt.

Beantwoorden
Joanne 2018-08-23 12:38:35

Hoi rutger,
Als ik de sloffen in een springvorm bak, blijft de baktijd dan hetzelfde?

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-09-16 13:53:51

Ja die blijft hetzelfde.

Beantwoorden
Wilma Put 2018-11-12 09:47:11

Hoi Rutger,

Je zegt dat je evt ook de rand van je springvorm kan gebruiken. Ik heb wel een sloffenring, maar zo'n grote.
Welke maat gebruik je dan, als je een ronde taart wilt maken?
En dan gebruik ik niet de bodem van de springvorm neem ik aan?

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-11-19 14:48:50

Je kunt dan de ring van een vorm van 24 centimeter gebruiken. Die kun je niet als een sloffenring op een met bakpapier beklede bakplaat plaatsen, dus zonder bodem.

Beantwoorden
Jos 2018-11-27 11:02:18

Hoi Rutger, hoeveel minislofjes kan ik uit dit recept maken.

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-12-03 09:17:46

Je kunt er zo'n 15 mini slofjes mee maken. Meer info over die werkwijze vind je hier: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/slof/drie-verschillende-soorten-mini-slofjes/

Beantwoorden
Sigmar 2019-01-21 22:05:21

Bruine basterdsuiker, is dat.dan de donkere of de lichte (gele) variant hiervan.

Beantwoorden
SI
Rutger 2019-01-28 10:17:26

Het kan allebei, maar in dit geval was het de donkere.

Beantwoorden
Ineke 2019-01-28 13:04:06

Hoi Rutger,
Als ik een notenslof wil maken, zou ik op de amandelspijs na het bakken dulce de leche kunnen smeren en dan noten erop of moeten deze beiden meegebakken worden?
En je hebt veel zoete recepten, heerlijk hoor, maar slecht voor de diabetes van mijn vriend. Heb je tips voor het vervangen van suikers. Nu gebruik ik soms kokosbloesemsuiker vanwege de lage GI, maar het blijft suiker en kleurt alles donker.

Beantwoorden
IN
Rutger 2019-02-03 09:52:48

Je kunt zeker een notenslof op die manier maken. Ik zou de noten wel roosteren van tevoren. Met suikervervangers heb ik helaas weinig ervaring, dus daar kan ik je niet mee helpen.

Beantwoorden
Nakken 2019-02-10 19:51:30

Ik hoop dat het net zo smaakt als het er uit ziet (als ik het zelf maakt)

Beantwoorden
NA
Jolanda 2019-11-01 06:30:19

Hoi Rutger, ziet er zo mooi en lekker uit! Wat voor spuitmond heb je hier gebruikt? Ik ben hier naar opzoek.

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-11-04 09:10:12

Ik heb hier onderstaand spuitmondje gebruikt:
https://www.bouwhuis.com/st-honore-spuitje-o-18mm-rvs

Beantwoorden
Maart 2020-03-30 21:21:15

Hoi Rutger,

De karamelslof was heerlijk!
Alleen de bodem was erg hard.. hoe zou dit kunnen komen? En wat zou ik de volgende keer anders kunnen doen?

Beantwoorden
MA
Liduin 2021-01-01 22:02:01

Robèrt van Beckhoven adviseert om hem heter en korter te bakken, nl 12 minuten op 210 graden.

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-01-11 11:05:39

Klopt, zelf vind ik dat minder geslaagd, vandaar dat ik deze temperatuur en tijd aanhoudt.

Beantwoorden
Liduin 2021-01-13 22:52:02

Persoonlijk vind ik hem dan minder hard, maar smaken verschillen!

Beantwoorden
LI
Josephien 2020-12-30 14:33:49

Hoi Rutger!

Hoe kan ik de slof het beste bewaren als ik hem de dag daarna wil serveren? Dus alleen de of, de toppings nog niet. Alvast bedankt!

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-01-11 11:43:49

Het beste is om de bodem na het afkoelen luchtdicht in te pakken en op kamertemperatuur te bewaren. Met de topping erop bewaar je de slof in de koelkast.

Beantwoorden
Lia 2021-03-31 19:20:12

Hoi Rutger,

Kan ik de sloffen ook blind bakken of met de karamel? Ik vind ze nogal zoet worden met de spijs.

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-04-05 11:12:05

Bindbakken kan, maar is wat saai. Juist dat contrast in de bodem is leuk. Met karamel wordt het ook echt wel zoet. Je kunt ook banketbakkersroom meebakken, zoals hier beschreven: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/slof/basisrecept-sloffenbodem-met-en-zonder-amandelspijs/

Beantwoorden
Marisca 2021-05-21 11:52:00

Hallo Rutger, ik wil voor deze slof de pecanspijs gebruiken, moet die ook een paar dagen in de koelkast?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-05-31 11:00:46

Het hoeft niet, kan wel. Het maakt de smaak wel iets intenser.

Beantwoorden
Pauline 2021-07-08 20:49:01

Hoi Rutger,

Kun je het deeg ook eerder maken en dan langer in de koelkast bewaren?
Donderdag deeg maken en zaterdag bakken?
Dezelfde vraag voor de slagroom en karamel,kan ik die ook al op donderdag maken en zaterdag gebruiken?
Alvast bedankt

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-07-13 09:25:18

Dat kan alledrie!

Beantwoorden
Shana 2021-07-19 18:57:18

Hoi,

Welke spuitmond heb je hiervoor gebruikt?
Wat een prachtig resultaat !

Beantwoorden
SH
Rutger 2021-07-21 13:48:57

Dankje! Ik heb dit spuitmodnje gebruikt: https://www.bouwhuis.com/st-honore-spuitje-o-25mm-rvs

Beantwoorden
Lesley 2021-12-19 16:37:06

Heb deze laatst gemaakt. 🤩 wat een heerlijke verassing!

Beantwoorden
LE
Dinanda 2022-01-24 07:55:03

Hoi Rutger,

Kun je de slof met topping erop een dag van tevoren maken en dan bewaren in de koelkast?

Beantwoorden
DI
Rutger 2022-01-24 10:29:03

Dat kan prima.

Beantwoorden
Inge Vreman 2022-03-26 11:27:58

Dag Rutger

Ik begrijp niet goed hoe je de rand van de sloffenbodem krijgt. Zoals ik het lees heb je alleen de bodem met daarop spijs.. of lees ik het nu verkeerd?
Alvast bedankt voor je reactie.
Groet inge

Beantwoorden
IN
Cynthia 2022-10-07 10:54:48

Hoi Inge,
Ik ben me aan het verdiepen in sloffen bakken en banketbakker Cees Holtkamp zegt in de Foodtube video over sliffendeeg dat je het na het deegdraaien niet weg moet leggen in de koelkast maar meteen moet verwerken en vakken. En dan vooral heet bakken (wild bakken noemt hij dat) en dan krijg je een hogere rand!

Beantwoorden
CY
Rutger 2022-03-28 11:01:36

Hoi Inge. Dat klopt. Door het bakpoeder rijst het deeg tijdens het bakken omhoog langs het spijs. Waar het spijs op ligt blijft het deeg platter, maar daar omheen ontstaat de opstaande rand.

Beantwoorden
Jenny 2022-04-11 17:50:58

Hoi!

Ik wil graag dit recept uitproberen. Nu vind ik alleen slof vormen die wat groter zijn. 27cm kan dit of is dit niet aan te raden?

Groetjes Jenny

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-04-13 14:36:17

Hoi! dat kan ook prima!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.