Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 ½ el speculaaskruiden
  • 180 gr boter
  • 100 gr suiker
  • 80 gr bruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • Voor de vulling
  • 150 gr amandelspijs, zelfgemaakt of gekocht
  • ½ tot 1 ei
  • Voor de topping
  • 250 ml slagroom
  • 80 gr suiker
  • 250 gr mascarpone
  • 1-2 el speculaaskruiden, naar smaak
  • ½ sinaasappel, rasp
  • Sinterklaas snoepgoed, zoals pepernoten, schuimpjes, chocolade munten, marsepeinen figuurtjes

Dit slof recept is speciaal bedacht voor Sinterklaas. Met zowel speculaaskruiden door het deeg als in de vulling, een frisse touch van sinaasappel en heel veel Sinterklaas snoepgoed wordt het met z’n allen genieten van deze Sinterklaastaart! Met dit recept maak je twee sloffen.

Sinterklaas slof bakken – recept

Bereiding: Sinterklaas slof

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de spijs met het halve of hele ei om het wat dunner te maken, het moet smeerbaar worden.

Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7 a 8 millimeter. Druk met een ingevette sloffenring van 24 x 9 centimeter een passende deegplak uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg en doe hetzelfde voor de tweede slof. Plaats de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de ingevette sloffenvormen eromheen. Verdeel het spijsmengsel op het deeg tot 1,5 centimeter van de rand af.

Bak de sloffen in 23 tot 28 minuten gaar. Verwijder de sloffenring direct na het bakken en laat de sloffen afkoelen.

Klop de slagroom met de suiker stijf op. Voeg de mascarpone, speculaaskruiden en sinaasappelrasp toe en klop alles door elkaar tot een mengsel dat stevig genoeg is om op te spuiten. Doe het roommengsel in een spuitzak met een spuitmond naar keuze en spuit de sloffenbodems daarmee op. Decoreer de sinterklaassloffen met het snoepgoed.

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Esther 2018-12-02 12:03:49

Rutger, kun je i.p.v bloem en bakpoeder ook zelfrijzend bakmeel gebruiken??

Beantwoorden
ES
Rutger 2018-12-03 09:04:37

In dit recept kan dat prima!

Beantwoorden
Diana V. 2018-11-26 13:33:59

Ziet er lekker uit. Kun je de basisslof ook invriezen?
Klein huishouden dus 2 sloffen is best veel om in een keer te eten.

Beantwoorden
DI
Rutger 2018-12-03 09:22:19

Je kunt de gebakken slof (zonder topping) heel goed invriezen. Verpak deze dan wel goed in plasticfolie.

Beantwoorden
Dina van der Star 2018-11-25 16:57:49

Het spijt me, maar ik kan het recept niet lezen omdat er alleen vermeld staat hoeveel deeg je nodig hebt, = dus twee ingrediënten, bloem en bakpoeder. meer kan ik niet vinden. ik heb het idee dat de advertenties ervoor zitten. gr. Dina

Beantwoorden
DI
Janse 2018-11-25 19:08:12

Ingrediëntenlijst
Voor het deeg
250 gr bloem
2 tl bakpoeder
1 ½ el speculaaskruiden
180 gr boter
100 gr suiker
80 gr bruine basterdsuiker
1 eidooier
½ citroen, rasp
¼ tl zout
Voor de vulling
150 gr amandelspijs, zelfgemaakt of gekocht
½ tot 1 ei
Voor de topping
250 ml slagroom
80 gr suiker
250 gr mascarpone
1-2 el speculaaskruiden, naar smaak
½ sinaasappel, rasp
Sinterklaas snoepgoed, zoals pepernoten, schuimpjes, chocolade munten, marsepeinen figuurtjes
Bekijk

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-11-26 10:57:03

Wat vervelend! Dat is niet de bedoeling. Kan het zijn dat je nog op de ingrediëntenlijst moest klikken, deze is sinds kort op mobiel en tablet eerst ingeklapt. Mocht dat niet zo zijn, zou je mij dan een mailtje willen sturen met een screenshot van de pagina en in welke browser je keek. Dan kan ik het probleem hopelijk snel oplossen! Dankjewel alvast! info@rutgerbakt.nl

Beantwoorden
Anja Weterings 2018-11-25 15:48:06

Kan ik dit ook maken in een gewone springvorm

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-11-26 10:57:31

Zeker! Met dit recept maak je dan 1 grote ronde slof in plaats van 2 gewone sloffen.

Beantwoorden
Marjolijn 2018-11-25 15:27:49

Ik heb al Sinterklaas gevierd met mijn vrienden en een sloffenvorm gekregen, dus dit recept ga ik zeker maken voor de Sinterklaasviering met mijn familie! :-D Kan ik het recept gewoon halveren voor 1 slof?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-11-26 10:57:51

Een heel leuk cadeau! Je kunt het recept prima halveren!

Beantwoorden
Anja Weterings 2018-11-25 15:24:59

Kan dit ook gewoon in een springvorm gedaan worden

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-11-26 10:58:16

Zeker, met dit recept maak je dan 1 grote ronde slof in plaats van 2 gewone sloffen.

Beantwoorden
Maureen 2018-11-25 15:04:16

Even een vraag, ik heb 1 sloffen vorm dus dan moet ik de sloffen uit dit recept 1 voor 1 bakken. Het recept halveren vind ik ook zo'n gedoe. Het deeg wat ik overhoud kan ik dat het beste in de koelkast bewaren, op een koele plek of op kamertemperatuur?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-11-26 10:58:43

Je kunt het overgebleven deeg prima in de koelkast bewaren, dat gaat heel goed.

Beantwoorden
J.Robinson 2018-11-25 12:39:57

Wat een reuzeleuk idee , geweldig

Beantwoorden
J.