- Voor het deeg
- 250 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 ½ el speculaaskruiden
- 180 gr boter
- 100 gr suiker
- 80 gr bruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- ½ citroen, rasp
- ¼ tl zout
- Voor de vulling
- 150 gr amandelspijs, zelfgemaakt of gekocht
- ½ tot 1 ei
- Voor de topping
- 250 ml slagroom
- 80 gr suiker
- 250 gr mascarpone
- 1-2 el speculaaskruiden, naar smaak
- ½ sinaasappel, rasp
- Sinterklaas snoepgoed, zoals pepernoten, schuimpjes, chocolade munten, marsepeinen figuurtjes
Dit slof recept is speciaal bedacht voor Sinterklaas. Met zowel speculaaskruiden door het deeg als in de vulling, een frisse touch van sinaasappel en heel veel Sinterklaas snoepgoed wordt het met z’n allen genieten van deze Sinterklaastaart! Met dit recept maak je twee sloffen.

Bereiding: Sinterklaas slof
Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de spijs met het halve of hele ei om het wat dunner te maken, het moet smeerbaar worden.
Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7 a 8 millimeter. Druk met een ingevette sloffenring van 24 x 9 centimeter een passende deegplak uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg en doe hetzelfde voor de tweede slof. Plaats de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de ingevette sloffenvormen eromheen. Verdeel het spijsmengsel op het deeg tot 1,5 centimeter van de rand af.
Bak de sloffen in 23 tot 28 minuten gaar. Verwijder de sloffenring direct na het bakken en laat de sloffen afkoelen.
Klop de slagroom met de suiker stijf op. Voeg de mascarpone, speculaaskruiden en sinaasappelrasp toe en klop alles door elkaar tot een mengsel dat stevig genoeg is om op te spuiten. Doe het roommengsel in een spuitzak met een spuitmond naar keuze en spuit de sloffenbodems daarmee op. Decoreer de sinterklaassloffen met het snoepgoed.
Foto’s: Erik Spronk









