Ingrediëntenlijst
  • Voor de kruidnoten
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 125 gr bruine basterdsuiker
  • 1½ el speculaaskruiden
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • ¼ tl zout
  • 2 – 3 el melk

Kruidnoten bakken is super leuk om te doen met kinderen en ook nog eens heel makkelijk! Het deeg kun je goed van tevoren maken en kun je ook prima invriezen. Er is vaak veel onduidelijkheid over de naam pepernoten of kruidnoten. Kruidnoten zijn knapperiger en meer speculaasachtig, pepernoten zijn bonkjes en lijken qua structuur wat meer op taai taai. Hoe je ze ook noemt, zelfgebakken zijn ze in elk geval heel erg lekker en het hele huis zal overheerlijk ruiken als deze nootjes in de oven liggen! Het is trouwens ook lekker (en leuk om te doen) als je ze na het bakken door de getemperereerde chocolade haalt. Zo heb je zelfgemaakte chocoladekruidnoten!

Pepernoten bakken

Bereiding: Kruidnoten

Doe alle ingrediënten, behalve de melk, in een kom en kneed deze door elkaar. Voeg zoveel melk toe om er een mooi deeg van te maken. Meestal zal je aan 2 eetlepels voldoende hebben. Kneed het deeg vooral niet te lang, als je er een bal van kunt maken dan is het klaar. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak van het deeg kleine bolletje ter grootte van een knikker. Leg deze op de bakplaat en druk ze iets plat. Bak de kruidnoten 15 tot 20 minuten en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.

Pepernoten bakken

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (23)
Ilse 2021-02-08 16:35:26

Perfecte kruidnoten, lekkerste ooit zelf gemaakt

Beantwoorden
IL
Arthur 2020-12-30 13:47:52

Super lekker

Beantwoorden
AR
Elly 2020-12-07 01:35:19

Lekker en ook de marsepeinen .
Ik wil graag het kookboek kopen , maar wel een echt boek ,waar mag kan ik dit kopen ??

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-12-07 06:57:35

Al mijn boeken zijn te koop in de boekhandels en online bij bijvoorbeeld bol.com.

Beantwoorden
lauren 2020-12-04 16:33:17

lauren is blij

Beantwoorden
LA
Kelly Collewijn 2020-12-02 20:58:37

Hallo! Kan ik dit deeg ook een avond van te voren maken en ik rollen in de koelkast leggen?

Beantwoorden
KE
lauren 2020-12-04 16:38:37

ja dat kan

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-12-07 07:19:28

Dat kan perfect!

Beantwoorden
Ina 2020-11-27 17:02:08

Maakt ovenstand nog uit?

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-11-30 08:27:47

Op deze pagina lees je alles over de ovenstand: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Marit 2020-11-22 07:14:59

Helemaal top. Wonen niet in NL en missen pepernoten/speculaasbrokken in deze tijd van het jaar. Ook uw speculaaskruiden recept gebruikt. Heerlijk, makkelijk en snel.

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-11-22 09:30:37

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Nelleke 2020-11-12 12:58:17

Het beste recept wat ik tot nu toe heb gevonden :)
Ik had niet genoeg basterdsuiker in huis, en heb half basterd- half gewone suiker gebruikt. Ze zijn nog steeds erg lekker geworden.

Beantwoorden
NE
Henk 2020-10-21 16:00:43

Ik hou van kruidnoten en cashewnoten

Beantwoorden
HE
Irene 2020-10-22 15:50:59

Ik ook!

Beantwoorden
IR
Shakura 2020-05-04 04:54:28

Zeer makkelijk en lekker! Ik heb vegan margarine(Becel) gebruikt en 4 eetlepels (Silk)kokosmelk om ze veganistisch te maken voor vrienden. Smaakt nog steeds even lekker dus zeker een aanrader!

Beantwoorden
SH
Ronald de Ronde 2019-11-05 20:15:55

Gaan we doen

Beantwoorden
RO
Heidi 2019-10-20 15:02:19

Bruine basterdsuiker is het de lichte of donkere variant die je gebruikt

Beantwoorden
HE
Rutger 2019-10-21 12:55:52

Het is de donkerbruine variant.

Beantwoorden
Marga 2018-11-29 13:20:52

Hallo Rutger, ik heb
alles in huis behalve melk😣
Kan ik dat vervangen door iets anders?
Alvast dank!

Beantwoorden
MA
prive 2018-12-01 10:11:29

een ei misschien?

Beantwoorden
PR
Rutger 2018-12-03 09:07:39

Een klein ei kan prima inderdaad!

Beantwoorden
Tanja 2018-11-27 19:24:47

Makkelijk recept voor hele lekkere kruidnootjes! Ideaal om met de kinderen te bakken.

Beantwoorden
TA
Marian 2018-11-18 11:19:11

Hallo Ruther, je maakt heerlijke dingen en ik wil dit ook graag maken. Ik woon in het buitenland en hier is helaas geen basterdsuiker te koop. Hoe kan ik dit het beste vervangen om hetzelfde resultaat te krijgen? Alvast bedankt.

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-11-19 14:18:22

Hoi. Dankjewel! Voor witte basterdsuiker kun je het beste fijne suiker gebruiken, donkere basterdsuiker is lastiger te vervangen, maar afhankelijk van het land waar je woont zijn daar vaal wel alternatieven voor.

Beantwoorden
Andy Grootens 2018-10-15 23:10:12

Hi Rutger, ik vond de basis heel goed, maar heb mijn eigen kruidenmengsel gemaakt.
2 theelepels kaneel,
1 theelepel kruidnagel
0,5 theelepel gember
0,5 theelepel citroengras
0,5 theelepel anijs
0,5 theelepel kardemom
0,5 theelepel koriander
0,25 theelepel zwarte peper
0,25 theelepel cayennepeper
Het resultaat was heerlijk!!

Gr. Andy

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-10-22 11:13:57

Dat klinkt heerlijk! Leuk met het citroengras erdoor!

Beantwoorden
W. Padmos 2017-12-03 18:54:22

Hi Rutger,
Voor hoeveel personen is het recept vd kruidnoten, want ik ga het met de cliënten op mijn werk maken!
Groetjes Wilma

Beantwoorden
W.
Rutger 2017-12-12 12:11:50

Dat ligt er maar net aan hoeveel je er van wilt eten, dat is heel lastig te zeggen.

Beantwoorden
Linda 2017-12-02 12:35:27

Heerlijk deze kruidnootjes. Vooral als je zelf de speculaaskruiden maakt. Ik draai alleen geen bolletjes maar eerst maak ik frikandellen en dan snij ik plakjes. Iets minder mooi maar gaat lekker snel en net zo lekker. :-)

Beantwoorden
LI
Maya 2017-12-01 08:39:36

Oke deze dus proberen, ik weet niet hoe ik erbij kom maar om de een of andere rede was ik ervan overtuigd dat er een mal ofzo hiervoor gebruikt werd ?

Beantwoorden
MA
Susan 2017-11-26 17:24:28

Beste Rutger,

Vanmiddag ben ik aan het bakken geslagen met dit recept. Helaas zijn mijn kruidnoten niet mooi rond, maar in allerlei rare vormen, tot rechthoekig aan toe. Dit ondanks dat ik ze wel vrij mooi rond had gerold. Heb jij enig idee hoe dit komt en wat ik ertegen kan doen?

Beantwoorden
SU
Mathilde 2017-11-25 02:01:15

Wederom een toprecept! :)

Beantwoorden
MA
Jolanda hubers 2017-11-18 16:55:22

Beste Rutger,
Dat zou ik ook graag willen, nostalgische pepernoten waar vroeger mee werd gestrooid, heerlijk,,

Beantwoorden
JO
George 2017-11-18 15:39:55

Beste Rutger, ik zou graag je recept zien voor "echte" pepernoten, dit zijn zoals je zelf al zegt eigenlijk kruidnoten.

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-11-19 21:37:25

Die staan nog op mijn to-bake lijst. Ik ben nog steeds op zoek naar het echte perfecte recept, tot nu toe was ik niet tevreden met de uitkomsten van de klassieke pepernoten.

Beantwoorden