Dit recept voor pepernotencake is een echte aanrader om te maken voor Sinterklaas of gewoon omdat je zin hebt om iets lekkers te bakken. De cake ziet er ontzettend feestelijk uit en is heel makkelijk te maken. Trakteer iedereen op het ultieme Sinterklaas gevoel als je deze pepernotencake op tafel zet. Dit recept voor pepernotencake is goed voor 12-16 plakken.

Met de decoratie op de cake kun je helemaal los gaan. Gebruik vooral jouw favoriete kruidnoten, pepernoten of strooigoed. Versier de pepernotencake met chocolade kruidnoten of truffelkruidnoten. Superlekker! Wil je trouwens liever een pepernotencake met witte chocolade? Vervang het glazuur bovenop dan door de witte chocolade ganache in dit ganache recept. Houd de verhouding aan voor de ganache als taarttopping. Zo kun je ook een pepernotencake met pure chocolade maken natuurlijk.
Pepernotencake of kruidnotencake?
Ik moet nog wel iets ophelderen voordat we verdergaan naar het recept voor de pepernotencake. Ik hoor je namelijk al denken: moet ik nou kruidnoten gebruiken voor deze pepernotencake? Ja, dat klopt. Eigenlijk zou deze lekkernij een kruidnotencake moeten heten, maar ik doe lekker eigenwijs. Ik vind de naam pepernotencake namelijk veel leuker en feestelijker klinken. Benieuwd naar het verschil tussen kruidnoten en pepernoten? Dat lees je in mijn kruidnoten recept.

- Voor het pepernotencake beslag
- 200 gr boter, op kamertemperatuur
- 175 gr lichtbruine basterdsuiker
- rasp van ¼ citroen
- ¼ tl zout
- 3 eieren, op kamertemperatuur
- 200 gr bloem
- 1-1½ el speculaaskruiden
- 1½ tl bakpoeder
- 75 gr zure room
- 125 gr kruidnoten, grof gehakt (of gebruik kleine bakkerskruidnoten)
- Voor bovenop
- 125 g poedersuiker
- 1½-2 el water
- kruidnoten om te garneren, bijvoorbeeld truffelkruidnoten, chocoladekruidnoten en wat je maar lekker vindt
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Zelf pepernotencake bakken
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) tot een romig geheel. Dit duurt enkele minuten. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag. Spatel de bloem, speculaaskruiden en het bakpoeder door het beslag en meng vervolgens de zure room erdoor. Roer als laatste de kruidnoten door het cakebeslag. Schep het pepernotencakebeslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Bak de cake in 60-70 minuten goudbruin en gaar. Test of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar. Haal de cake met behulp van het bakpapier uit de vorm en laat deze afkoelen op een rooster.
Meng de poedersuiker met het water tot een glad glazuur en bestrijk de cake daarmee. Garneer de cake tot slot met (verschillende soorten) kruidnoten.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Dag Rutger,
Mooi recept! Wat voor zure room gebruik je hiervoor? Is dit bijv. Crème fraîche?
Beantwoorden
Hallo,
Hoe lang moet de cake bakken als ik kleine (cupcake) vormpjes ermee vul, lijkt me leuk voor de kids om daarna zelf te versieren!
Groetjes
BeantwoordenIk zou deze baktijd aanhouden: https://rutgerbakt.nl/alle-recepten/cupcakes-bakken-recept/
Beantwoorden
Ik vraag mij af hoe je deze cake netjes aan snijd alle kruidnoten vallen eraf bij mij haha
BeantwoordenSuper lekkere cake! 50 gram bloem vervangen door amandelmeel. Ganache van pure chocolade volgens recept van de site (100 gram slagroom, 100 gram pure chocolade, beetje glucosesiroop en boter). Ik had bij de Lidl een strooipak mini chocolade kruidnootjes (wit/melk) gekocht en dat er overheen gestrooid. Hele middag in de tuin gewerkt en daarna een dikke plak van deze cake: genieten😋.
BeantwoordenIk heb nog wat spijs over van het gevulde speculaas (dat heerlijk was), kan ik dat ook verwerken in deze cake? Moet ik dan nog een baktijd aanpassen of zo?
BeantwoordenIk wil de cake graag maken als tulband (2,4 liter inhoud). Moet het recept dan verdubbeld worden? En wat is wijsheid qua vaktijdschrift/temperatuur?
BeantwoordenIk zou het recept x 1 1/2 doen. De baktijd wordt 60-70 minuten. Controleer goed met een prikker of de tulband gaar is.
Beantwoorden
hallo
ik vraag me af of de cake niet te droog wordt met de pepernoten erin.
heb ik namelijk wel eens gehad en hij werd later na ook steeds droger.
groetjes
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.