Ingrediëntenlijst
  • Voor de speculaas kruiden
  • 8 tl gemalen kaneel
  • 2 tl gemalen kruidnagel
  • 2 tl gemalen nootmuskaat
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • 1 tl gemberpoeder
  • ¾ tl gemalen kardemom

Speculaaskruiden, ook wel koekkruiden genoemd, zijn meerdere specerijen in een mengsel. Je kunt het kopen, maar veel leuker (en lekkerder) is om ze zelf samen te stellen. De samenstelling van kan verschillen, maar de basis bestaat uit kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Het leuke van zelfgemaakte speculaaskruiden is dat je er echt je eigen signatuur aan kunt geven. Je kunt van een specerij iets meer nemen, of juist minder, waardoor het echt jouw melange wordt! Perfect om te gebruiken in bijvoorbeeld deze speculaasbrokken of dit gevulde speculaas, maar ook heel leuk om als cadeautje te geven, zodat anderen aan de bak kunnen met jouw kruidenmelange. Dit is mijn favoriete recept voor speculaaskruiden!

Zelf speculaaskruiden maken – recept

Bereiding: Speculaaskruiden

Meng alle specerijen met elkaar en bewaar ze luchtdicht tot je ze gaat gebruiken. Voeg voor extra pit ½ tot 1 tl gemalen witte peper toe.

Zelf speculaaskruiden maken – recept

Foto: Erik Spronk

 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Bakkertje Ed 2018-11-17 09:52:03

Lekker speculaasrecept in de goede verhouding. Zelf wel de peper toegevoegd voor een extra pittig speculaasjes. Bak ieder jaar wel kilo,s speculaas en ons huis ruikt dan ook heerlijk zoals in een bakkerij. Heb de koekbijbel gekocht en vind dit boek fantastisch en is een aanvulling op al mijn kook e bakboeken.

Beantwoorden
BA
Rutger 2018-11-19 14:29:37

Wat leuk om te horen! En heerlijk al die zelfgebakken speculaas! Geniet er van!

Beantwoorden
Marja 2017-11-14 01:51:09

Bedankt voor dit recept. Super makkelijk te maken want deze specerijen heeft iedereen wel in huis. Ik koop ze nooit weer in elk geval, maar ga heerlijk jouw recept gebruiken. En....nu ik weet wat er precies in zit kan ik eindelijk mijn vriendin in Engeland blij maken! Zij wil zo graag weten wat speculaaskruiden zijn, de samenstelling bedoel ik. Want daar zijn ze natuurlijk niet te koop. Ik verheug me er nu al op.
Heel erg bedankt voor het recept, ook namens mijn Engelse vriendin!

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-11-19 21:55:23

Heel veel succes ermee!

Beantwoorden
Hoipipeloi 2017-11-12 11:36:43

Rutger, heb jij misschien ook het recept voor pepernoten? Die heerlijke taaie gek gevormde brokjes?
Recepten die je tegenkomt zijn eigenlijk altijd de pepernoten...ik zou ze graag eens langs zien komen!
Dank je wel!

Beantwoorden
HO
Rutger 2017-11-12 12:31:29

Hoi! Die heb ik (nog) niet helaas. Wellicht volgend jaar, de sinterklaasrecepten voor dit jaar zijn al klaar.

Beantwoorden
Wim 2017-11-12 11:35:38

Waarom werken we niet met grammen, een theelepel van de een is de theelepel van de ander niet.

Beantwoorden
WI
Rutger 2017-11-12 12:33:35

Hallo Wim. Zoals beschreven bij de FAQ gebruik ik maatlepels, dus een theelepel heeft altijd een inhoud van 5 ml. Om deze kruiden goed te kunnen afwegen zou je een precisieweegschaal nodig hebben, die op de 0,01 gram nauwkeurig weegt. Helaas heeft bijna niemand die. In dit recept maakt het verder niet uit welke maat theelepel je gebruikt, als je maar voor alle specerijen dezelfde theelepelmaat gebruikt, dan blijft de verhouding kloppen.

Beantwoorden
Ted 2018-11-17 19:27:06

Mmm, das ook niet helemaal waar. Hangt r maar helemaal van af hoe de stapeling van n bepaalde specerij in die theelepel is. De een is meer compact dan de ander. De enige juiste methode is gewicht. En dat hoeft helemaal niet op de 0,01 gr nauwkeurig. Als je bakkerspercentages opgeeft kan iedereen kiezen hoeveel gram of kilo mengsel hij/zij wil maken.

Sukses!
Ted

Beantwoorden
TE
Belg voor het leven 2017-11-12 10:40:50

'k wist niet dat 't zo eenvoudig was, Bedankt Rutger.

Beantwoorden
BE
Annelies 2017-11-12 10:01:34

Dankjewel Rutger, hier ben ik erg blij mee.

Beantwoorden
AN
Wil 2017-11-12 08:23:05

Dank je wel Rutger ! Echt top !

Beantwoorden
WI
Jenneke van Maurik 2017-11-12 08:05:54

Dank je wel ik sla het op

Beantwoorden
JE