- Voor de speculaas kruiden
- 8 tl gemalen kaneel
- 2 tl gemalen kruidnagel
- 2 tl gemalen nootmuskaat
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 1 tl gemalen anijszaad
- 1 tl gemberpoeder
- ¾ tl gemalen kardemom
Speculaaskruiden, ook wel koekkruiden genoemd, zijn meerdere specerijen in een mengsel. Je kunt het kopen, maar veel leuker (en lekkerder) is om ze zelf samen te stellen. De samenstelling van kan verschillen, maar de basis bestaat uit kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Het leuke van zelfgemaakte speculaaskruiden is dat je er echt je eigen signatuur aan kunt geven. Je kunt van een specerij iets meer nemen, of juist minder, waardoor het echt jouw melange wordt! Perfect om te gebruiken in bijvoorbeeld deze speculaasbrokken of dit gevulde speculaas, maar ook heel leuk om als cadeautje te geven, zodat anderen aan de bak kunnen met jouw kruidenmelange. Dit is mijn favoriete recept voor speculaaskruiden!
Bereiding: Speculaaskruiden
Meng alle specerijen met elkaar en bewaar ze luchtdicht tot je ze gaat gebruiken. Voeg voor extra pit ½ tot 1 tl gemalen witte peper toe.
Foto: Erik Spronk




