Ingrediëntenlijst
  • Voor de stoofperen
  • 10-15 stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
  • 750 ml rode wijn of rode port (of een combinatie van beide)
  • 50 gr bruine basterdsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stuks steranijs

Stoofpeertjes zijn heerlijk en horen voor mij echt bij de koude decemberdagen. Vroeger aten we in die maand bijna ieder weekend wel stoofpeertjes in het weekend. Tegenwoordig eet ik ze ook nog wel bij het avondeten, maar gebruik ik ze eigenlijk vaker in mijn bakrecepten. In dit basisrecept voor stoofpeertjes beschrijf ik hoe ik de stoofperen het liefst klaarmaak, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren met verschillende smaken. In dit recept heb ik ervoor gekozen om de peertjes heel te laten, omdat dit er heel mooi uitziet, maar je kunt ze natuurlijk ook halveren of in kwarten stoven. Verwijder in dat geval het klokhuis voordat je de peren gaat stoven.

stoofperen

Bereiding: Stoofperen

Schil de peertjes met een dunschiller van onder tot boven. Laat het steeltje aan de peertjes zitten. Was de stoofperen onder stromend water en doe ze in een pan.

Giet de wijn en/of port bij de stoofpeertjes tot ze net onder staan. Eventueel kun je het nog aanvullen met wat water. Doe de bruine basterdsuiker, het kaneelstokje en de steranijs erbij en breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook. Als de peren koken, laat ze dan op een laag (sudder)pitje zachtjes verder pruttelen. Laat de peren ongeveer 2 tot 3 uur stoven tot ze mooi donkerrood zijn en schep ze halverwege een keer om. Laat de peren afkoelen in het vocht.

Tip: Deze peertjes kun je ook heel goed in de slow cooker maken. Gaar ze in dat geval 4-5 uur op de stand low.

Tip: Andere smaken die erg lekker zijn om te gebruiken voor stoofpeertjes zijn vanille, kardemom en sinaasappelschil.

Tip: Wil je de stoofpeertjes zonder alcohol maken, vervang de wijn dan door 200 ml bessensap en leng dit aan met water.

Tip: Haal de peertjes voor het serveren uit het stoofvocht en bind dit vocht met ½ – 1 theelepel aardappelzetmeel. Zo wordt het iets dikker en blijf het mooi om de peertjes heen ‘hangen’.

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (4)
edo de waard 2018-12-21 11:50:12

Nog lekkerder is met bessenjenever van Viermaster (6-7 euro liter).

Beantwoorden
ED
Rutger 2018-12-21 13:09:23

Leuke tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Netty 2018-12-20 22:47:07

Lekker makkelijk recept ze staan te pruttelen.

Beantwoorden
NE
Rutger 2018-12-21 13:10:30

Heerlijk! Geniet er van!

Beantwoorden
Elisa Somer 2018-12-20 17:36:48

Als ik stoofpeertjes maak voor ons en de kinderen gebruik ik rode druivensap. Suiker is dan niet meer nodig😃

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-12-21 13:10:52

Goede tip!

Beantwoorden
Trees kappen 2018-12-20 09:50:51

Ook heerlijke stoofperen maken maar geen wijn of port in huis?
Zet de peren onder de gluwijn! Echt een aanrader! Evt nog een schil van citroen en of sinaasappel toevoegen.

Beantwoorden
TR