Ingrediëntenlijst
  • Voor de stoofperen
  • 10-15 stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
  • 750 ml rode wijn of rode port (of een combinatie van beide)
  • 50 gr bruine basterdsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stuks steranijs

Stoofpeertjes zijn heerlijk en horen voor mij echt bij de koude decemberdagen. Vroeger aten we in die maand bijna ieder weekend wel stoofpeertjes in het weekend. Tegenwoordig eet ik ze ook nog wel bij het avondeten, maar gebruik ik ze eigenlijk vaker in mijn bakrecepten. In dit basisrecept voor stoofpeertjes beschrijf ik hoe ik de stoofperen het liefst klaarmaak, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren met verschillende smaken. In dit recept heb ik ervoor gekozen om de peertjes heel te laten, omdat dit er heel mooi uitziet, maar je kunt ze natuurlijk ook halveren of in kwarten stoven. Verwijder in dat geval het klokhuis voordat je de peren gaat stoven.

stoofperen

Bereiding: Stoofperen

Schil de peertjes met een dunschiller van onder tot boven. Laat het steeltje aan de peertjes zitten. Was de stoofperen onder stromend water en doe ze in een pan.

Giet de wijn en/of port bij de stoofpeertjes tot ze net onder staan. Eventueel kun je het nog aanvullen met wat water. Doe de bruine basterdsuiker, het kaneelstokje en de steranijs erbij en breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook. Als de peren koken, laat ze dan op een laag (sudder)pitje zachtjes verder pruttelen. Laat de peren ongeveer 2 tot 3 uur stoven tot ze mooi donkerrood zijn en schep ze halverwege een keer om. Laat de peren afkoelen in het vocht.

Tip: Deze peertjes kun je ook heel goed in de slow cooker maken. Gaar ze in dat geval 4-5 uur op de stand low.

Tip: Andere smaken die erg lekker zijn om te gebruiken voor stoofpeertjes zijn vanille, kardemom en sinaasappelschil.

Tip: Wil je de stoofpeertjes zonder alcohol maken, vervang de wijn dan door 200 ml bessensap en leng dit aan met water.

Tip: Haal de peertjes voor het serveren uit het stoofvocht en bind dit vocht met ½ – 1 theelepel aardappelzetmeel. Zo wordt het iets dikker en blijf het mooi om de peertjes heen ‘hangen’.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (26)
Suus 2021-04-01 07:43:03

Kan ik kruidnagel gebruiken ipv steranijs?

Beantwoorden
SU
Rutger 2021-04-05 11:09:50

Tuurlijk! Met de specerijen kun je naar wens en smaak variëren.

Beantwoorden
Corrie 2020-12-31 10:31:49

Kan ik ze ook I wekken?

Beantwoorden
CO
Rutger 2021-01-11 11:36:15

Dat kan volgens mij prima.

Beantwoorden
Emmy 2020-12-25 23:27:25

Superlekker, beetje eigen finishing touch aan gegeven en het was een succes!

Beantwoorden
EM
Judith 2020-12-25 12:09:46

stoofperen staan niet rechtop in de pan dus de steeltjes komen ook in het vocht kan dat kwaad?

Beantwoorden
JU
Peter 2020-12-25 18:54:09

De onderzijde even kort afsnijden. Het kan geen kwaad als de steeltjes onder het vocht staan

Beantwoorden
PE
Patricia 2020-12-27 12:13:04

Nee kan geen kwaad

Beantwoorden
PA
Rutger 2020-12-30 10:01:18

Dat is helemaal niet erg, kan prima.

Beantwoorden
loes 2020-12-24 17:21:26

ik heb geen aardappenmeel in huis kan ik iets anders gebruiken om het vogt te binden

Beantwoorden
LO
Danielle 2020-12-24 19:36:13

Je kunt ook de peertjes uit de pan halen en het vocht nog even door laten koken, dan dikt het vanzelf in!

Beantwoorden
DA
Peter 2020-12-25 18:52:19

touwtjes

Beantwoorden
PE
Rutger 2020-12-30 10:03:16

je kunt het ook inkoken tot het dikker wordt.

Beantwoorden
Lilly 2020-12-24 15:10:09

Ze staan te pruttelen. Ik heb vruchtenwijn gebruikt en ben benieuwd naar het resultaat.
Dank voor het recept.

Beantwoorden
LI
Ronald 2020-12-24 11:34:36

Mijn peertjes zijn de lekkerste

1,2kg stoofpeertjes
1 fles rode port
4 kruidnagels
5x sinaasappel schillen (met dunschiller doen)
flinke scheut suiker
flink wat kaneel
In soep pan aanvullen met water totdat peertjes onder staan

Beantwoorden
RO
Frederique 2020-12-24 10:14:10

Nu peertjes aan het schillen, ik wil ze straks met vanille en kardemom maken; 1 opengesneden stok vanille denk ik? En groene kardemom? Of zwarte? En hoeveel pods? Hoeveel sinaasappelschil?

Beantwoorden
FR
Frederique 2020-12-24 11:43:56

Heb maar gekozen voor 3 geplette kardemoms, 1 zachte opengesneden vanille stok en een eetlepel sinaasappelschil. Benieuwd! :)

Beantwoorden
FR
Angelique 2020-12-23 17:47:02

Heerlijk recept! Geeft mooie jeugdherinneringen!

Beantwoorden
AN
Maarten 2020-12-23 15:15:39

We hebben altijd veel plezier van je bak bijbel zo proberen we nu de stoofpeertjes, we hebben ze met port gemaakt maar heeft een bittere/wrange nasmaak is daar nog iets voor te doen?

Beantwoorden
MA
Youri 2020-12-26 15:01:25

Heb dit ook een keer gehad, en ik verdenk het kaneelstokje daar van. Wijn/Port die voor een wrange smaak zorgt heb ik niet eerder gehad. Of de wijn moet toevallig kurk hebben gehad?

Beantwoorden
YO
Giovanni 2020-12-23 14:56:43

Wanneer ik ze een paar dagen goed wil houden is dan het beste om met of zonder vocht te doen?

Beantwoorden
GI
Rutger 2020-12-30 10:29:32

Je kunt ze dan in het vocht bewaren.

Beantwoorden
Jan Molenkamp 2020-12-23 10:42:39

Heerlijk recept

Beantwoorden
JA
Gerlanda 2020-12-21 12:56:25

Als de saus gebonden is kun je ze dan na 2 dagen weer opwarmen?

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-12-22 10:12:51

Zeker, dat kan prima!

Beantwoorden
Alie 2020-12-21 12:27:36

Geweldig recept! En het smaakte heerlijk!

Beantwoorden
AL
Ellen 2020-12-19 15:19:40

Als ik ze heb gekookt en afgekoeld en ze in de koelkast doe kan ik ze dan tot aan de kerst bewaren

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-12-20 08:45:09

Een week bewaren in de koelkast is wel erg lang.

Beantwoorden
Helma 2020-12-14 22:06:47

Stoofpeertjes met roompate:
Stoofpeertjes maken.
Bakje roompate scheutje slagroom en klein scheutje cognac mengen.
Van de peertjes de bovenkant afhalen(en bewaren).
Kommetje maken in het onderste deel.
Peertje vullen met roompate (opspuiten ziet er leuk uit) en bovenkantje er weer op.
Ingedikte saus erover en klaar voor kerst.
Eet smakelijk. 😘

Beantwoorden
HE
Mieke 2020-12-07 09:57:49

Maakt het uit wat voor een soort rodewijn?

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-12-13 13:48:18

Dat maakt niet heel veel uit.

Beantwoorden
Robert C. 2020-12-21 14:47:28

Absoluut. De lekkerste stoofpeertjes krijg je met Tawny port. Koop een fles in de aanbieding (goed merk rond 7 euro).
Voor 15 stoofpeertjes gebruik ik 3/4 fles port. Niet te zuinig dus.

Mijn peertjes zijn altijd veel lekkerder dan andermans peertjes, dus het maakt zeker uit.

Beantwoorden
RO
Peter 2020-12-25 18:56:53

hmmm, nee hoor, eigenlijk niet maar voor de smaak zou ik een volle rode wijn nemen. Tip: doe er een scheut likeur 43 bij.

Beantwoorden
PE
kim 2020-11-07 14:52:46

Ik heb dit recept nu 2 jaar achtereen voor de kerstdiners bij de (schoon)families gemaakt. Elke keer een groot succes en denk dat er een nieuwe traditie is gestart. Ze staan nu ook op het vuur dus ik hoop maar dat ze in november net zo goed smaken 😉

Beantwoorden
KI
Rutger 2020-11-09 10:48:47

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Sam 2020-10-28 12:38:49

Als je je peertjes pas in december eet, hoe houd je ze goed tot die tijd?

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-11-02 09:23:33

Je kunt de bereide peertjes ook heel goed invriezen met vocht en al. Het binden van het vocht zou ik dan wel pas in december doen.

Beantwoorden
Gwen 2020-10-24 19:42:39

hoe lang kan je de stoofperen bewaren in de koelkast?
De 1ste keer waren ze zo op, maar ik vroeg het mij toch af.

Beantwoorden
GW
Rutger 2020-10-26 13:05:40

Zo'n 3-4 dagen kan prima!

Beantwoorden
fenger 2020-10-23 16:01:44

Beste,
wat zijn 2 stukjes steranijs. 2 van die bloemetjes of 2 pitten, 2 blaadjes met pit ?
Heb er maar wat ingegooid
zal wel zien
Grtz
Richard

Beantwoorden
FE
Rutger 2020-10-26 13:07:57

Hoi, dat zijn 2 van die 'bloemetjes'. Dus echt de hele sterretjes.

Beantwoorden
JanneV. 2020-10-17 14:21:51

Heb veel van jouw recepten gemaakt...altijd een succes! Nu wil ik de stoofpeertjes maken maar ik heb een vraag.
Ik heb alleen gemalen steranijs dus hoeveel komt overeen met de 2 steranijs in het recept?
Alvast bedankt...Janne

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-10-19 09:45:31

Hoi! Ik zou max een halve theelepel gebruiken. Gemalen kan steranijs best wel snel overheersen.

Beantwoorden
edo de waard 2018-12-21 11:50:12

Nog lekkerder is met bessenjenever van Viermaster (6-7 euro liter).

Beantwoorden
ED
Rutger 2018-12-21 13:09:23

Leuke tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Netty 2018-12-20 22:47:07

Lekker makkelijk recept ze staan te pruttelen.

Beantwoorden
NE
Rutger 2018-12-21 13:10:30

Heerlijk! Geniet er van!

Beantwoorden
Elisa Somer 2018-12-20 17:36:48

Als ik stoofpeertjes maak voor ons en de kinderen gebruik ik rode druivensap. Suiker is dan niet meer nodig😃

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-12-21 13:10:52

Goede tip!

Beantwoorden
Trees kappen 2018-12-20 09:50:51

Ook heerlijke stoofperen maken maar geen wijn of port in huis?
Zet de peren onder de gluwijn! Echt een aanrader! Evt nog een schil van citroen en of sinaasappel toevoegen.

Beantwoorden
TR