- Voor het deeg
- 250 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 180 gr boter
- 100 gr suiker
- 80 gr bruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- ½ citroen, rasp
- ¼ tl zout
- Voor de vulling
- 150 gr amandelspijs
- ½ tot 1 ei
- ¾ recept recept banketbakkersroom
- Voor de stoofpeertjes
- 6 - 8 stoofpeertjes (Gieser Wildeman), geschild en gehalveerd
- 450 ml rode wijn of rode port (of een combinatie van beide)
- 40 gr bruine basterdsuiker
- 1 kaneelstokje
- 2 stuks steranijs
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 250 ml slagroom
- 30 gr suiker
Deze slof met stoofperen ontstond eigenlijk bij toeval, toen ik zowel een sloffenbodem als stoofperen over had na het maken van andere artikelen. En die twee blijken dus een perfecte combinatie te zijn samen! De kruidige stoofpeer gaat goed samen met de romige vanillevulling en het amandelspijs in de bodem. Dus als je toch stoofpeertjes gaat maken, maak er dan gelijk wat extra voor deze heerlijke stoofperen slof! Met dit recept bak je 2 sloffen!
Bereiding: Stoofperen slof
Doe de stoofpeertjes in een pan en giet de wijn erbij tot ze net onderstaan. Eventueel kun je het nog aanvullen met iets water. Doe de bruine basterdsuiker, het kaneelstokje en de steranijs erbij en breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook. Als de peren koken, laat ze dan op een laag (sudder)pitje zachtjes verder pruttelen. Laat de peren ongeveer 2 tot 3 uur stoven tot ze mooi donkerrood zijn en schep ze halverwege een keer om. Laat de peren afkoelen in het vocht.
Kneed van de ingrediënten voor het deeg een soepel geheel en verpak dit in plasticfolie. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C en vet twee sloffenringen in met boter. Meng de spijs het ei om het wat soepeler te maken, het moet smeerbaar worden. Rol het sloffendeeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7 à 8 millimeter. Druk met een ingevette sloffenring van 24 x 9 centimeter een passende deegplak uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg en doe hetzelfde voor de tweede slof. Plaats de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de ingevette sloffenvormen eromheen. Verdeel het spijsmengsel op de deegcirkel tot 1,5 centimeter van de rand af.
Bak de sloffen in 23 tot 28 minuten gaar. Verwijder de sloffenring direct na het bakken en laat de sloffen afkoelen.
Klop de banketbakkersroom los en verdeel deze over de sloffenbodems. Snijd de stoofpeer in parten en leg deze op de room. Klop de slagroom met de suiker stijf op en garneer de stoofperensloffen daarmee.
Foto’s: Erik Spronk











