Deze slof met stoofperen ontstond eigenlijk bij toeval, toen ik zowel een sloffenbodem als stoofperen over had na het maken van andere artikelen. En die twee blijken dus een perfecte combinatie te zijn samen! De kruidige stoofpeer gaat goed samen met de romige vanillevulling en het amandelspijs in de bodem. Dus als je toch stoofpeertjes gaat maken, maak er dan gelijk wat extra voor deze heerlijke stoofperen slof! Met dit recept bak je 2 sloffen!

Stoofperenslof
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 gr boter
  • 100 gr suiker
  • 80 gr bruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • Voor de stoofpeertjes
  • 6 - 8 stoofpeertjes (Gieser Wildeman), geschild en gehalveerd
  • 450 ml rode wijn of rode port (of een combinatie van beide)
  • 40 gr bruine basterdsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stuks steranijs
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 250 ml slagroom
  • 30 gr suiker

Stoofperen slof maken

Doe de stoofpeertjes in een pan en giet de wijn erbij tot ze net onderstaan. Eventueel kun je het nog aanvullen met iets water. Doe de bruine basterdsuiker, het kaneelstokje en de steranijs erbij en breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook. Als de peren koken, laat ze dan op een laag (sudder)pitje zachtjes verder pruttelen. Laat de peren ongeveer 2 tot 3 uur stoven tot ze mooi donkerrood zijn en schep ze halverwege een keer om. Laat de peren afkoelen in het vocht.

Kneed van de ingrediënten voor het deeg een soepel geheel en verpak dit in plasticfolie. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet twee sloffenringen in met boter. Meng de spijs het ei om het wat soepeler te maken, het moet smeerbaar worden. Rol het sloffendeeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7 à 8 millimeter. Druk met een ingevette sloffenring van 24 x 9 centimeter een passende deegplak uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg en doe hetzelfde voor de tweede slof. Plaats de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de ingevette sloffenvormen eromheen. Verdeel het spijsmengsel op de deegcirkel tot 1,5 centimeter van de rand af.

Bak de sloffen in 23 tot 28 minuten gaar. Verwijder de sloffenring direct na het bakken en laat de sloffen afkoelen.

Klop de banketbakkersroom los en verdeel deze over de sloffenbodems. Snijd de stoofpeer in parten en leg deze op de room. Klop de slagroom met de suiker stijf op en garneer de stoofperensloffen daarmee.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (11)
Jeanette van 't Geloof-van der Heide 2017-11-21 09:56:43

Hallo Rutger, ik heb een vraagje aan je
Ik heb 1 sloffenvorm, hoe kan ik dan het beste de sloffen bakken??
Het over gebleven deeg in de koelkast leggen of het aantal benodigdheden halveren?

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-11-27 08:14:48

Je kunt de sloffen achter elkaar bakken. Dus eerst de helft van het deeg uitrollen en bakken. Dan de ring even afwassen, opnieuw invetten en de andere helft van het deeg tot een bodem verwerken.

Beantwoorden
Jeanette van 't Geloof-van der Heide 2017-11-27 08:19:11

Dank je wel, voor het antwoord
Nu vraagt mijn dochter of het deeg ook in te vriezen is

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-11-30 11:07:25

Het deeg is prima in te vriezen!

Beantwoorden
Lidwien 2017-11-21 10:31:33

Hallo Rutger,
Je hebt het in je recept over bruine basterdsuiker, toch lijkt het op de foto of je gele basterdsuiker hebt gebruikt. Bedoel je toch de donkerbruine?

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-11-27 08:13:54

Hallo Lidwien,
Ik bedoel inderdaad de donkerbruine, maar het kan ook net zo goed met lichtbruine basterdsuiker.

Beantwoorden
J 2017-11-21 10:45:50

Ik heb twee sloffenvormen van 27 cm. Maakt die drie centimeter uit denk je?

Beantwoorden
J
Rutger 2017-11-27 08:13:08

Dat maakt niet heel veel uit hoor!

Beantwoorden
Marleen 2017-11-21 17:38:58

Tip: Ik doe ook altijd kruidnagel, laurier en jeneverbes bij de peertjes. Ik gebruik een hele fles rode wijn. Dat maakt de peertjes lekker vol van smaak. De smaak van de kruiden is heel subtiel en maakt juist dat alles niet zo mierzoet is. Ik vind het heerlijk.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-11-27 08:10:49

Goede tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Nel vd Bunt 2017-11-25 14:55:05

Hoi Rutger, mijn slof is bijna niet gerezen.
De randen die vrij van de spijs zijn dat is allebei even hoog.
Het moet toch wel een wat hoger model worden?
Wat doe ik verkeerd?

Beantwoorden
NE
Rutger 2017-11-27 07:46:39

Hallo Nel. Dat is inderdaad niet de bedoeling. Had je het bakpoeder welk gebruikt? En was dat nog houdbaar?

Beantwoorden
Lisanne 2017-12-04 09:20:58

Hallo rutger,

Sinterklaas heeft mij een sloffen ring gebracht dus ik zou dit graag eens proberen. Maar 2 vind ik wel erg veel. Kan ik de ingrediënten halveren om 1 slof te bakken?

Groeten Lisanne

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-12-12 12:08:49

Dat kan! Gebakken sloffenbodems kun je trouwens ook heel goed invriezen, zodat je ze een andere keer kunt beleggen.

Beantwoorden
Jannie 2018-02-07 10:40:25

Kan ik ook eiwit invriezen?

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-02-11 17:43:56

Zeker! Dat kan prima.

Beantwoorden
Christine 2019-02-09 10:47:02

Ik wil mini slofjes maken van 8cm doorsnede, hoe lang moet ik ze dan bakken?

Beantwoorden
CH
Rutger 2019-02-11 10:38:22

In dit artikel lees je alles over mini slofjes: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/slof/drie-verschillende-soorten-mini-slofjes/

Beantwoorden
Cora 2019-12-18 11:18:43

Moet ik de baktijd / temperatuur veel aanpassen als ik ipv 2 sloffen 1 ronde taart wil maken?

Beantwoorden
CO
Rutger 2019-12-20 15:10:27

Die kun je gewoon hetzelfde laten.

Beantwoorden
Marienke 2020-04-25 15:38:33

Waarom lijken slofrecepten altijd voor 2 stuks te komen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-04-29 10:49:23

Je kunt ook 1 slof maken, alleen wordt het deegrecept voor de sloffenbodem dan heel klein. Vandaar dat ik er altijd voor kies om er 2 tegelijk te bakken. Gebakken bodems (zonder topping) kun je ook heel goed invriezen om op een later moment af te maken.

Beantwoorden
Lotte 2021-09-22 15:19:34

Is de slof met room en peertjes er al op één of twee dagen te bewaren? Of moet het direct gegeten worden? Ik kan me voorstellen dat de peren mogelijk wat te nat zijn om het geheel te bewaren?

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-09-26 21:32:28

Twee dagen is wel wat lang. Een dag kan, maar het liefst zo vers mogelijk samenstellen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.