Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 gr boter
  • 100 gr suiker
  • 80 gr bruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Eén van mijn favoriete degen is sloffendeeg! Het is zo lekker! Het leuke van sloffen is dat er zoveel verschillende manieren zijn om ze af te maken. Dit recept voor appelslof moet je zeker een keer proberen, het is zo lekker! De topping voor deze appelsloffen wordt niet meegebakken in de oven, maar kort gebakken in een pan. Dat zorgt ervoor dat de appel een lekkere bite houdt, maar wel zacht genoeg is voor een mooi contrast met de knapperige sloffenbodem. De geleisuiker zorgt ervoor dat het vrijgekomen vocht licht gebonden wordt en voor een prachtig glanslaagje zorgt. Succes gegarandeerd met deze slof met appel! Met dit recept maak je twee appelsloffen.

Bereiding: Appelslof

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng het spijs met een halt tot een heel ei om het wat dunner te maken, het moet smeerbaar worden. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7 à 8 millimeter. Druk met een ingevette sloffenring van 24 bij 9 centimeter een passende deegplak uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg en doe hetzelfde voor de tweede slof. Plaats de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de ingevette sloffenvormen eromheen. Verdeel het spijsmengsel op de deegplakken tot 1,5 centimeter van de rand af.

Bak de sloffen in 23 tot 28 minuten gaar. Verwijder de sloffenring direct na het bakken en laat de sloffen afkoelen.

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt hierin de boter. Bak de appelblokjes 3 tot 4 minuten en voeg vervolgens de geleisuiker en kaneel toe. Bak alles nog zo’n 2 minuten en doe het appelmengsel vervolgens in een kom. Voeg eventueel de rozijnen toe, meng deze door de appels en laat alles afkoelen.

Klop de banketbakkersroom los en doe hem over in een spuitzak met een glad spuitmondje. Spuit de sloffen op met de banketbakkersroom en verdeel de afgekoelde appelvulling erover. Decoreer de sloffen met toeven slagroom.

Tip: Als je geen sloffenvorm hebt kun je ook de rand van een springvorm gebruiken, je maakt dan een ronde taart in plaats van de twee sloffen.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (39)
Heleen 2019-02-14 12:23:06

Welk soort appel heb je voor dit recept gebruikt?

Beantwoorden
HE
Rutger 2019-02-17 19:38:24

Ik heb hier jonagold gebruikt.

Beantwoorden
Bernadet 2018-02-20 09:33:30

Wat een heerlijk recept. Dank je wel.
Ik had echter één probleempje. De appelrozijnenmassa gleed bij het aansnijden van de onderliggende laag banketbakkersroom af. (Ik heb wel vooraf de appelmassa in een zeef laten uitlekken ivm vocht en boter).
Heb je een tip om het probleem te voorkomen?
Want ik wel 'me zeker weer maken.

Beantwoorden
BE
Rutger 2018-02-20 10:35:00

Hoi! Zelf had ik daar geen last van. Wellicht dat iets minder banketbakkersroom en de appelvulling heel voorzichtig iets in de room drukken werkt.

Beantwoorden
Tieneke 2018-02-19 22:17:46

Eigenwijs als ik ben, heb ik je sloffenrecept gebruikt om appelgebakjes mee te maken. Ik liet de bakpoeder weg, smeerde er een laag banketbakkersroom over uit en belegde hem met stukjes gekaramelliseerde appel zoals je hierboven omschrijft. Dan bakken. Heerlijk!

Beantwoorden
TI
Rutger 2018-02-20 10:35:16

Klinkt ook heel lekker!

Beantwoorden
Marjan 2018-02-02 14:32:53

Zojuist de slof gebakken, maar hij is heel dun gebleven. Ik had de oven op hetelucht stand staan.
Is dat de reden?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-02-02 16:43:10

Dat zou niet de reden moeten zijn. Daardoor wordt hij hooguit wat knapperiger. Was het bakpoeder nog goed? En heb je alles goed afgewogen?

Beantwoorden
Frankie 2017-12-23 20:11:08

Zou je onder het spijs ook banketbakkersroom kunnen meebakken.

Beantwoorden
FR
Rutger 2017-12-24 14:17:58

Dat zou ik niet doen, denk niet dat dat lekker wordt.

Beantwoorden
Marja 2017-11-16 17:08:37

Hoi Rutger,
Ik lust echt geen spijs. Dus geen appelslof voor mij? Of heb je nog een idee ter vervanging? Alvast bedankt.
Met vriendelijke groetjes,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-11-19 21:44:20

Je kunt het spijs weglaten, alleen wordt de bodem dan wel wat saai. Een vervanging weet ik niet, tenzij je wel spijs lust van andere noten, bijvoorbeeld hazelnoten of walnoten.

Beantwoorden
Lize 2017-11-13 10:06:31

Hoi Rutger, vraagje.... Gebruik je roomboter?

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-11-19 21:59:43

Ja zeker!

Beantwoorden
Ilse 2017-10-18 20:30:12

Echt een goed samengesteld en lekker gerecht, Rutger. Ik zou donkere basterd suiker voor de slof aanraden. Dan wordt ie mooi donker, net zoals bij de banketbakker in de vitrine. Heb voor zure appeltjes gekozen dat is lekker in evenwicht bij de zoetigheden. Gelei suiker geeft dat kleverige aan de appels en is beter dan gewone suiker.

Beantwoorden
IL
Lisanne 2017-10-15 19:23:32

Hoi rutger, heb je de gelei suiker echt nodig of kan dit ook zonder? Of is er een vervanger voor?

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-10-16 10:49:17

Het kan ook zonder, de gebakken appel zal dan iets minder gebonden zijn, maar het gaat prima!

Beantwoorden
Arianne 2017-08-18 22:24:46

Nu 2x deze sloffen gemaakt maar de bodem vind ik te hard. Hoort dat? Wat kan ik doen om hem zachter te krijgen?

Beantwoorden
AR
Rutger 2017-08-23 17:21:29

De bodem hoort niet echt zacht te zijn. Als de banketbakkersroom er op zit wordt de bodem daar ook zachter door. Je kunt de baktijd iets verkorten, maar het moet wel goed gaar zijn natuurlijk.

Beantwoorden
Karen 2017-08-12 16:51:57

Hoi Rutger, welke maat springvorm zou jij gebruiken voor 1 taart. Ik ga nml een ronde appelslof maken bij gebrek aan een sloffenring, maar twijfel tussen de 20 en de 24 cm. En welke baktijd houd ik dan aan?
Groetjes,
Karen

Beantwoorden
KA
Rutger 2017-08-16 08:53:50

Hoi! Ik zou die van 24 centimeter aanhouden. En wat betreft de baktijd is die niet heel veel anders dan voor een gewone sloffenvorm.

Beantwoorden
Saya 2017-08-08 14:14:50

Hallo Rutger,
Je kunt de slofbodems (zonder de topping) toch ook goed invriezen? Ik ga voor een groot feest weer heel veel bakken en ben nu bezig met een haalbare planning..
Groeten!

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-08-16 09:01:26

Hoi Saya! Je kunt de gebakken bodems prima invriezen, zonder dat je al te veel verschil proeft met versgebakken.

Beantwoorden
Dianne 2017-07-11 20:05:43

hoi hoi, deze ga ik echt proberen te maken! ziet er lekker uit. Wil er 1 met kersen maken en 1 met appel. Nu ben ik geen grote fan van spijs, is deze erg overheersend? en bij het appelmengsel kan ik de geleisuiker ook weglaten en wat fijne kristalsuiker gebruiken?

groetjes!!

Beantwoorden
DI
Rutger 2017-07-13 14:40:53

Hoi! Je proeft de amandelspijs natuurlijk wel. Of het overheersend is vind ik moeilijk om te bepalen, aangezien ik het zelf erg lekker vind. De geleisuiker bij de appel zorgt ervoor dat het vocht rond de gebakken appel wat binding krijgt. Het kan ook met gewone suiker, maar dan mis je die binding.

Beantwoorden
Anne 2017-06-26 17:53:01

Hoi Rutger,

Ik heb een vraagje, welke soort bloem gebruik je bij de sloffen?
Is dit tarwebloem, patentbloem of een andere bloem?
En wanneer er bloem in je recepten staat, is dit dan altijd dezelfde bloemsoort?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-06-27 16:38:45

Hoi, tenzij anders vermeld gebruik ik altijd tarwebloem. Je kunt daar ook prima patenbloem voor gebruiken, dat verschil is minimaal.

Beantwoorden
Rebecca 2017-06-24 21:19:33

Hallo Rutger,
Vanwege een noten & pinda allergie mag ik helaas geen spijs hebben.
Heb jij misschien tips waarmee ik de spijs zou kunnen vervangen?

Beantwoorden
RE
Rutger 2017-06-26 13:14:55

Hallo Rebecca. Bij amandelspijs in een slof wordt dat lastig. Je kunt het amandelspijs helemaal weglaten, maar dan krijgt de sloffenbodem wel een andere textuur.

Beantwoorden
Yuxian 2017-05-14 22:11:07

Beste Rutger, al enkele jaren bak ik een caramelslof, waarbij het deeg nogal brokkelig wordt. Als ik een slof koop bij bakkerij Jagers uit Enschede (jammie!), dan is het deeg net als dat van boterkoek. Ik heb vandaag jouw recept gebruikt, maar helaas kreeg ik weer een brokkelig en zanderig deeg. Heb jij een tip? Moet ik koude boter of boter op kamertemperatuur gebruiken? Is tarwe bloem een goede keuze?

Beantwoorden
YU
Rutger 2017-05-19 09:54:01

Hallo Yuxian. De banketbakker gebruikt vaak een samengesteld (kano)poeder voor de sloffenbodems, dat bakt net weer anders dan als je thuis aan de bak gaat. De boter die ik gebruik is op kamertemperatuur. Na het koelen kan je het deeg nog heel kort doorkneden, het laat zich dan wat makkelijker uitrollen. Tarwebloem is prima om te gebruiken.

Beantwoorden
Tamara Huls 2017-03-13 20:10:30

Hoi Rutger!
Ik wil graag een sloffenvorm bestellen, maar er zijn zoveel soorten en maten... ik ben even de weg kwijt. Welke moet ik hebben??

Beantwoorden
TA
Rutger 2017-03-15 06:55:14

Hoi! Zelf gebruik ik deze altijd: https://www.bouwhuis.com/sloffenring-rvs-24x9x5cm

Beantwoorden
Vrouwgje 2017-02-20 11:44:33

Hoi Rutger,

We hebben genoten van een heerlijke slof!
Maar nu een vraag: als ik het eens zonder spijs wil maken, kan ik het dan gewoon weglaten? Dus dan alleen het deeg bakken? Vervolgens wil ik het dan denk ik met koude room opspuiten of een mascarpone/slagroom mengsel.
Ik kan nl nergens een recept vinden zonder spijs.

Alvast bedankt voor je reactie!

Groeten, Vrouwgje

Beantwoorden
VR
Lisa 2017-01-21 14:46:05

Hi Rutger,

Kun je de slof een dag in de koelkast bewaren? Of wordt het dan een grote pudding met stukjes appel? ;-)

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-01-23 07:46:04

Hoi! Dat kan op zich wel, maar vers opgemaakt is altijd het lekkerste!

Beantwoorden
Inge 2017-01-21 14:22:48

Kan je het gebakken deeg wel invriezen dus zonder de room en de appels?

Het deeg ligt nu in de koelkast de room ligt af te koelen. Ben heel benieuwd hoe de eerste sloffen gaan worden ;-)

Beantwoorden
IN
Rutger 2017-01-23 07:46:42

Die kan je heel goed invriezen. Verpak het wel goed in plasticfolie.

Beantwoorden
Corina 2017-01-09 01:30:38

Vandaag de appelslof gemaakt. Een grote van 30 bij 12 cm en van het overige deeg minislofjes gemaakt. Resultaat was mooi en heerlijk. Mijn visite heeft genoten.

Beantwoorden
CO
Rutger 2017-01-09 08:34:35

Superleuk om te horen! Fijn dat jullie genoten hebben!

Beantwoorden
Wendy 2016-12-02 08:44:44

Hoi Rutger, in het artikel over de bakcadeautjes voor kerst heb je het over een karamel-notenslof (wat echt heerlijk klinkt!) maar ik kan hier nergens een recept voor vinden. Zou jij mij misschien kunnen vertellen hoe ik deze kan maken? Alvast bedankt.

Beantwoorden
WE
Rutger 2016-12-03 09:45:41

Hoi Wendy! Dat recept staat ook (nog) niet online. In januari komt er in elk geval een karamelslof aan.

Beantwoorden
Marianne 2016-11-16 13:56:27

Hoi

Kan ik de bloem ook vervangen door zelfrijzend bakmeel en dan geen bakpoeder gebruiken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-11-17 12:43:15

De verhouding bakpoeder in het zelfrijzend bakmeel is anders dan die ik in het recept gebruik, ik zou het dus niet vervangen.

Beantwoorden
Jacqueline 2016-11-01 18:45:36

Sorry Rutger ik heb nog 1 vraag ☺️. als ik ze uit de oven haal moet ik dan ook gelijk het bakpapier eronderuit halen en dan op een rooster laten afkoelen ?

Beantwoorden
JA
Rutger 2016-11-03 18:05:21

Hoi! Je kan het gewoon op het bakpapier laten afkoelen. Als de ring er maar van af is.

Beantwoorden
Jacqueline 2016-10-31 23:14:49

Hoi Rutger ?
Vraagje : bruine bastertsuiker moet erin maar is dat dan de lichte bruine of de donkere ☺️
Groeten Jacqueline

Beantwoorden
JA
Rutger 2016-11-01 10:08:41

Hoi! Dat is de donkere!

Beantwoorden
Jacqueline 2016-11-01 13:30:53

Bedankt ??

Beantwoorden
JA
Ingrid 2016-10-26 17:19:36

Hoi Rutger, ik heb vorig jaar van die kleinere bakringen gekocht om b.v. voorafjes leuk te presenteren. Kan ik die ook gebruiken ipv een sloffenvorm en hoe lang zal dan ong. de baktijd zijn?

Beantwoorden
IN
Rutger 2016-10-27 18:13:50

Dat kan zeker! Is erg leuk en lekker. De baktijd zal waarschijnlijk zo'n 5 minuten korter zijn, afhankelijk van de grote van de bakringen en hoe dik je het deeg uitrolt.

Beantwoorden
Ineke 2016-10-22 13:12:30

Hoi Rutger
Bedoel je 180 graden hete lucht of onder en bovenwarmte b

Beantwoorden
IN
Rutger 2016-10-25 13:52:03

Hoi Ineke! Alle recepten op mijn site zijn gebaseerd op onder- en bovenwarmte.

Beantwoorden
Olijke Poffer 2016-10-22 10:24:41

Hoi Rutger,

Als pattesier in ruste kan ik je zeggen dat jouw recepten, als één van de weinig, gewoon kloppen.
Ik ben nog geen vreemd recept tegengekomen. Zowel op je site als in je boek. Allemaal smaakvol en kloppend. Daar wil ik je mijn complimenten voor geven. Ik kom vaak anders tegen.
Gisteren nog even je donuts geprobeerd en ook die waren goed en zoals ze behoren te smaken.
Top. Deze slof is niet anders.

Beantwoorden
OL
Rutger 2016-10-25 13:53:03

Wat leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Lotte 2016-10-16 22:13:58

Mijn sloffenbodem wordt vaak heel hard. Heb ik hem dan te lang gebakken? Hoe kan ik controleren of hij gaar is?

Beantwoorden
LO
Rutger 2016-10-17 06:47:26

Tijdens het bakken is het moeilijk te zien wanneer hij gaar is. Als hij te hard wordt kan je hem de volgende keer wat minder lang bakken. Iedere oven is anders, dus dat is even uitproberen.

Beantwoorden
Elvira 2016-10-14 10:35:23

Hoi Rutger,

Dank je wel weer voor deze lekkere recept. Vandaag wil ik deze maken, maar wat bedoel je met 1/2 citroen, rasp. Dat is mij namelijk niet helemaal duidelijk.

met vriendelijke groet,
Elvira

Beantwoorden
EL
Rutger 2016-10-17 07:00:38

Hoi Elvira. Daarmee bedoel ik de rasp van een halve citroen. Je kunt de schil van de citroen het beste met een fijne rasp raspen. Probeer alleen de gele schil te gebruiken, het witte dat eronder zit is bitter.

Beantwoorden
Yvonne 2016-10-13 18:19:50

Met opgemaakt bedoelde ik: bodem gebakken met spijs, gevuld met gele room en de gebakken appel er al op gedaan.

Beantwoorden
YV
Yvonne 2016-10-13 18:19:01

Hoi Rutger,
Ik heb 2 appelsloffen gebakken en helemaal opgemaakt. Nu heb ik er 1 over. Kan ik deze zo opgemaakt invriezen?

Beantwoorden
YV
Rutger 2016-10-13 21:29:57

Dat wordt niet zo heel lekker. Zowel de gele room als de gebakken appel worden er niet lekkerder op als je ze invriest.

Beantwoorden
Yvonne 2016-10-13 22:48:36

Dank Rutger voor je advies. Ik ga liefhebbers zoeken?

Beantwoorden
YV
Tineke 2016-10-11 11:26:40

rutger een vraagje waarom gebruik jij bruine basterd suiker is dat met een doel? Of kan het ook met witte basterd suiker ?

Beantwoorden
TI
Rutger 2016-10-12 07:57:59

De bruine basterdsuiker draagt bij aan de smaak en de kleur van de sloffenbodem. Het kan ook met witte basterdsuiker, maar dan zal de smaak en kleur dus wel wat anders zijn.

Beantwoorden
karin 2016-10-11 10:17:43

Ik heb net het deeg gemaakt en zie nu dat het voor 2 sloffen is, ik wil er eigenlijk maar 1 bakken, zou ik he restant kunnen invriezen?

Beantwoorden
KA
Rutger 2016-10-12 07:57:09

Dat kan zeker. Je kan zowel het deeg als de gebakken bodem prima invriezen.

Beantwoorden
Mariëlle in de Keuken 2016-10-10 22:48:06

Ziet er heerlijk uit, ga ik eens maken ;)

Beantwoorden
MA
Joke 2016-10-10 15:21:45

O ja nog even een vraag waar koop ik die bak slof
nogmaals gr. Joke

Beantwoorden
JO
Maaike 2016-10-10 19:25:07

De rode teksten zijn linkjes wat je op kunt klikken om naar het recept te gaan.
Ik heb mijn sloffenvorm bij bouwhuis gekocht.

Groetjes. Maaike

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-10-10 23:00:07

Je kan hem onder andere bij www.baktotaal.com kopen.

Beantwoorden
Joke 2016-10-10 14:23:35

Hallo Rutger
Het recept van de appelslof ziet er heerlijk uit.
Maar ik snap even niet wat ik met het roodgedrukte moet
3/4 recept banketbakkersroom
1 recept opgeklopte slagroom
Ik zal wel dom zijn ,maar snap niet wat je bedoeld
groetjes Joke

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-10-10 22:59:48

Hoi! Dat is niet dom hoor, staat er misschien wat onduidelijk. De banketbakkersroom en de slagroom bevatten een link naar het betreffende recept. Je het dus 3/4 van een recept banketbakkersroom nodig en 1 x het recept voor de slagroom. Als je op de woorden klikt kom je op de pagina met het recept. Hopelijk kom je er zo uit! Als het niet lukt hoor ik het graag!

Beantwoorden
Marie Jose 2016-10-10 14:14:54

Hoi Rutger,
Wat toevallig: gister ook sloffendeeg bij HHB! Daar gaven ze echter een baktijd van 12 minuten op 210 graden. Kun je misschien aangeven bij de verschillen zullen zijn tussen jouw baktijd en die van HHB? Ik ben benieuwd! Groeten, Marie Jose

Beantwoorden
MA
Jeannette 2016-10-10 22:16:36

Haha daar moest ik ook meteen aan denken. Ben benieuwd naar het antwoord

Beantwoorden
JE
Rutger 2016-10-10 22:58:07

Hoi! Ik was ook zeer verbaasd toen ik die tijd hoorde. In mijn eerste boek staan aardbeiensloffen en daar heb ik toen heel vaak voor proefgebakken, tot de slof voor mij precies perfect was. Ik bak de bodems iets minder heet dan Robert en iets langer, dat vind ik het lekkerste eindresultaat geven.

Beantwoorden
Toos lux 2016-10-10 10:29:40

Rutger, goede morgen en wat een mooie creatie,
Mag ik vragen waar je die sloffen vorm kunt kopen,
Graag online want ik woon in Luxemburg, een
Fijne dag en alvast bedankt, gr toos LUX ( ja echt
dat is mijn achternaam)

Beantwoorden
TO
Rita 2016-10-10 17:09:35

Ik heb ze zojuist besteld bij Oldenhof, € 10,--

Beantwoorden
RI
Rutger 2016-10-10 22:56:21

Hoi! Wat een toepasselijke achternaam. Je kan de sloffenvormen onder andere bij www.baktotaal.com kopen.

Beantwoorden