- Voor het deeg
- 250 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 180 gr boter
- 100 gr suiker
- 80 gr bruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- ½ citroen, rasp
- ¼ tl zout
- Voor het spijsmengsel
- 175 gr amandelspijs
- ½ tot 1 ei
- Voor de topping
- 30 gr boter
- 5 à 6 appels, in stukjes
- 3-5 el geleisuiker
- 1 tl kaneel
- 40 gr rozijnen, optioneel
- ¾ recept banketbakkersroom
- 1 recept opgeklopte slagroom
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Eén van mijn favoriete degen is sloffendeeg! Het is zo lekker! Het leuke van sloffen is dat er zoveel verschillende manieren zijn om ze af te maken. Dit recept voor appelslof moet je zeker een keer proberen, het is zo lekker! De topping voor deze appelsloffen wordt niet meegebakken in de oven, maar kort gebakken in een pan. Dat zorgt ervoor dat de appel een lekkere bite houdt, maar wel zacht genoeg is voor een mooi contrast met de knapperige sloffenbodem. De geleisuiker zorgt ervoor dat het vrijgekomen vocht licht gebonden wordt en voor een prachtig glanslaagje zorgt. Succes gegarandeerd met deze slof met appel! Met dit recept maak je twee appelsloffen.
Appelslof maken
Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng het spijs met een halt tot een heel ei om het wat dunner te maken, het moet smeerbaar worden. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7 à 8 millimeter. Druk met een ingevette sloffenring van 24 bij 9 centimeter een passende deegplak uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg en doe hetzelfde voor de tweede slof. Plaats de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de ingevette sloffenvormen eromheen. Verdeel het spijsmengsel op de deegplakken tot 1,5 centimeter van de rand af.
Bak de sloffen in 23 tot 28 minuten gaar. Verwijder de sloffenring direct na het bakken en laat de sloffen afkoelen.
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt hierin de boter. Bak de appelblokjes 3 tot 4 minuten en voeg vervolgens de geleisuiker en kaneel toe. Bak alles nog zo’n 2 minuten en doe het appelmengsel vervolgens in een kom. Voeg eventueel de rozijnen toe, meng deze door de appels en laat alles afkoelen.
Klop de banketbakkersroom los en doe hem over in een spuitzak met een glad spuitmondje. Spuit de sloffen op met de banketbakkersroom en verdeel de afgekoelde appelvulling erover. Decoreer de sloffen met toeven slagroom.
Tip: Als je geen sloffenvorm hebt kun je ook de rand van een springvorm gebruiken, je maakt dan een ronde taart in plaats van de twee sloffen.
Foto: Erik Spronk








































